2015. április 14., kedd

Habcsókos mokkatorta



Amikor tortát szeretnénk sütni, de nem igazán van időnk sokat bíbelődni, piskótát sütni, krémet kavarni, összerakni stb, na ilyenkor készíthetünk ehhez hasonló tortát. Csak kavarunk, és sütünk, a végeredmény pedig egy kész torta. Gazdag csokoládéíz, enyhe kávéízzel, belül kissé folyós, kívül finom ropogós.

Hozzávalók:

  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 0,5 dl erős eszpresszó kávé
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • csipetnyi só és őrölt fahéj
A habcsókhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  • Elkészítjük a kávét, hűlni hagyjuk.
  • Az apróra tördelt csokoládét a vajjal vízgőz fölött, vagy mikróban, összemelegítjük, majd félretesszük.
  • Az egész tojásokat, a tojássárgáját, meg az eszpersszót elektromos habverővel, vagy konyhai robotgéppel kb 1 percig habosítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fahéjat, meg a vaníliát, és 3-4 percig tovább habosítjuk. Belekavarjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a csokis masszát.
  • A masszát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk.
  • A habcsókhoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd fokozatosan adagolva a cukrot, tovább habosítjuk. Egy evőkanál segítségével rusztikusan a tészta tetejére simítjuk, majd az egészet 35 percig sütjük, 180 fokos sütőben. Ezalatt a torta kívül ropogósabb, míg belül folyósabb lesz.
  • A sütőből kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon tetszik a recepted és természetesen a kész tortád! Finom lehet!