2014. november 10., hétfő

Gesztenyés kiflicskék


Az ilyen fajta süteményeket azért szeretem készíteni, mert így mindig van valami tízórai mellé való a gyermekeknek. Puha, ízletes kiflicskék, a mézesfűszernek, meg a gesztenyének köszönhetően, igazi karácsonyi ízvilág.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt + egy kevés a nyújtáshoz 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor 
  • 220 ml tej 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 2 teáskanál mézeskalacs fűszerkeverék 
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g) 
  • fél teáskanál só
A töltelékhez:
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • kevés porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  • A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. 
  • Az élesztőt, a cukrot, a sót, a citromhéjat, meg a mézes fűszert a liszttel összekavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, meg a langyos tejet, összegyúrjuk, és néhány perc alatt tésztává dagasztjuk. A dagasztást végezheti gép is.
  • A dagasztás végén beledolgozzul az olvasztott vajat is. A tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). 
  • Enyhén lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, és négy egyenlő részre osztjuk. 
  • Egyenként kör alakúra kinyújtjuk, és mindenik kört nyolc egyenlő körcikkre vágjuk. 
  • Szélesebb végére egy-egy teáskanálnyi gesztenyekrémet helyezünk, és felcsavarjuk. 
  • A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb. 15-20 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokos sütőben, kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • Porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: