2013. június 26., szerda

Ropogós hús és aranyló zöldségek sárgabarack csatnival


Barack szezon van, a barack pedig remekül illik ételek mellé is. Ez a chutney (csatni) rendkívül ízletes, pikáns, nagyon jó mártogató sült zöldségek, vagy húsok mellé.
A piacon rókagombát is találtam, ezért bedobtam azt is a receptbe, de panírozhatunk csiperke gombát, vagy más fajta gombát is.
Az biztos, hogy nem kevés időbe telik ennek az ételnek az elkészítése, hisz a panírozás nem egy gyors konyhai művelet. Megérni viszont megérte, mert a kisfiam folyton csak dícsérte, miközben betermelt belőle egy tonnányit :)
És valóban: isteni finom!

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell
  • 30 dkg karfiol
  • 20 dkg rókagomba
  • 1 kisebb cukkini
  • só, bors
  • olaj a sütéshez
A panírhoz:
  • 25 dkg kukoricapehely
  • 10 dkg liszt
  • 4 tojás
A sárgabarack chutney-hoz:
  • 30 dkg sárgabarack
  • 1 egészen kis fej hagyma
  • 2,5 evőkanál méz
  • fél teáskanál reszelt gyömbér
  • fél teáskanál balzsamecet
  • 3 szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése:

  • Először előkészítjük a panírozni valókat: a rókagombát egy edénybe tesszük, felöntjük forró vízzel (leforrázzuk), és 20-30 percig állni hagyjuk. Így könnyen megtisztul a szennyeződésektől, és egy kcisit meg is puhul. A vízből kivéve átmossuk.
  • A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, a karfiolt szintén megmossuk, és rózsáira szedjük.
  • A húst csíkokra vágjuk, majd minden alapanyagot megszórunk sóval és borssal.
  • Ezután rendre lisztbe, sózott, felvert tojásba, és kukoricapehelybe forgatjuk (a kukoricapelyhet késes aprítóval, vagy darálóval finomra őröljük).
  • A húst meg a zöldségeket forró, bő olajban szép aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
  • Elkészítjük a csatnit: egy serpenyőben a mézet felolvasztjuk, enyhén megkaramellizáljuk, és az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta.
  • Hozzáadjuk a gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk, majd a kockára vágott barackot, a szegfűszeget, fahéjat is hozzáadjuk. 
  • Néhány percig forraljuk, majd a tűzről levéve megsózzuk és balzsamecettel ízesítjük. Összeturmixoljuk.
  • A csatni lényege, hogy megfelelő arányokban legyen sós, csípős és édes, ezért tetszés szerint tovább ízesíthetjük (csípősebbre, édesebbre).
  • A húst és a zöldségeket sárgabarack csatnival tálaljuk. Köretként rizs illik mellé.
Megj: Tetszés szerint bármilyen más zöldséget is panírozhatunk.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon ínycsiklandó tálalás! Sok finomságot készítettél :) A panírozás valóban elég időigényes, én sem nagyon szeretem csinálni, de mindig finom lesz a végeredmény :)

Edó írta...

Köszönom Katalin!Én is nagyon ritkán panírozok,de néha kell az is,mert a család szereti :)