2012. december 31., hétfő

Diós pillangó


Nagyon furcsa, hogy ez a recept még nem került fel ide, mert évek óta nagy kedvencünk, igaz, régen készítettem már.
Limarának köszönhető, hogy megismertük ezt a nagyszerű süteményt, és azóta is előszeretettel készítem, éppúgy, mint a hajtoványt.
Nagyon-nagyon finom, aki még nem kóstolta, az mindenképp készítse el!

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl olaj
  • 2,7 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 20 dkg drált dió
  • 12 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • néhány csepp rumaroma
  • néhány evőkanál sárgabarckdzsem
Elkészítése:
  • A tésztához valókat kenyérsütőgépben tésztává dagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni.
  • Gép hiányában, az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejbe kavarjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük dzsemmel, és megszórjuk dióval.
  • Felcsavarjuk, mint a bejglit, majd trapéz formában szeletekre vágjuk.

  • Mindenik darabot középen, egy fakanál nyelével kissé benyomjuk.
  • Sütőpapíros tepsire téve további 15-20 percig kelni hagyjuk. 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük.
Ezzel, az idei utolsó bejegyzésemmel kívánok nektek egy még boldogabb, szerencsésebb, egészségben teli újesztendőt!

Jövőben veletek, ugyanitt!

2012. december 24., hétfő

Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!


Köszönöm szépen, hogy olvastok, követtek, és köszönöm a sok kedves hozzászólást, visszajelzést!

Kívánok nektek Boldog Karácsonyt, sok örömöt, szeretetet, ajándékot, és sok finomságot az asztalra!


Idén a képen látható süteményeket készítettem, az ételek pedig viszonylag hagyományosak lesznek:

  • töltött káposzta
  • tyúkhúsleves
  • francia saláta (böff)
  • svéd gombasaláta
  • fasírtgolyók
  • töltött csirkecomb

2012. december 22., szombat

Marcipános, aszalt barackos szaloncukor


A harmadik féle, és egyben az utolsó szaloncukor, melyet idén készítettem, a marcipános, természetesen saját készítésű marcipánmasszából.

A recept nem változott, ugyanúgy készítettem, mint régebben, csak most került bele még egy marék (kb 10 dkg) aszalt barack is, melyet előtte rumos vízbe áztattam néhány percre. Ezután késes aprítóban felaprítottam, és a marcipánmasszához gyúrtam.
Szerintem aszalt gyümölccsel még finomabb :)

Megj: Kb 40 db lesz a receptben leírt mennyiségből.

2012. december 21., péntek

Gesztenyés szaloncukor




Hozzávalók:
(40 darabhoz)

  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csapott teáskanál fahéj
  • 20 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
Elkészítése:
  • A gesztenyamasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
  • Ezután a hozzávalókkal összegyúrjuk, és kisebb szaloncukrokat formálunk belőle. Először gömbölyítünk, majd hengerré sodorjuk.
  • A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk, a szaloncukokrokat megmártjuk benne, és sütőpapírra tesszük dermedni.
  • Egyenként díszpapírba csomagoljuk, és felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
Recept ez alapján.

Kókuszos szaloncukor




Hozzávalók:
(kb 35 darabhoz)
  • 30 dkg fehércsokoládé
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál (kókusz)tej
  • 30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz

Elkészítése:

  • A fehércsokit megolvasztjuk (mikróban vagy gőz fölött), és összekavarjuk a tejjel meg a kókuszreszelékkel.
  • A masszát egy kevés időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy formázható legyen, ezután kisebb hengereket készítünk belőle.
  • Az étcsokoládét felolvasztjuk, belemártjuk a kókuszhengereket, és sütőpapírra tesszük dermedésig (hűtőszekrényben). 
  • Ezután tetszőleges díszpapírba csomagoljuk. A legegyszerűbb vékonyabb fajta fehér sütőpapírba, és alufóliába csomagolni.
  • Akár egy héttel hamarabb is elkészíthető, de amíg a karácsonyfára kerül, érdemes hűtőszekrényben tárolni.
  • Hamar és könnyen elkészíthető!

2012. december 17., hétfő

Sajtos perec


A karácsonyi sütögetést ezzel a pereccel indítottam, aztán szép sorban elkészült a többi aprósütemény is.
A krémesek természetesen csak az utolsó napokban kerülnek sorra.
Ezt a perecet a sajtos pogácsám alapján sütöttem, de margarin helyett zsírt használtam, hogy omlósabb legyen.
Nagyon finom, főleg melegen!

Hozzávalók:
(70-80 darabhoz)

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 20 dkg reszelt sajt (füstölt)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 tasak sütőpor
  • tejföl amennyit felvesz (kb 1-2 dl)

Elkészítése:

  • A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kinyújtjuk nem túl vékonyra, és perecvágóval kiszaggatjuk. A munkafelületet nem kell lisztezni!
  • A pereceket sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt világos színűre sütjük.
Tipp: Sütés előtt megkenhetjük tojással, és megszórhatjuk egy kevés reszelt sajttal.
         Fémdobozban tároljuk.

2012. december 10., hétfő

Gyümölcsös lepény diós morzsával


Idén is rengeteg gyümölcsöt hozott a Mikulás, így most nagyjából minden gyümölcsből készül.
Banánturmix, préselt gyümölcslé, gyümölcsös zabkása, gyümölcsös joghurt, na meg ez a jó kis lepény. Lényegében a tészta ugyanaz, mint a barackos-, vagy a szilvás lepényé, a morzsa pedig a morzsasütik alapja (crumble), vagy amit bármilyen sütemény tetejére is használnánk.
Valóban nem sajnáltam belőle a gyümöclsöt, de kell is hozzá minimum ennyi.
Könnyen, egyszerűen elkészíthető sütemény, és a diós morzsával megspékelve még finomabb.
Gyerekek nagy kedvence.

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2-2 mandarin, alma, körte és kiwi (összesen kb 70 dkg gyümölcs)
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
A diós morzsához:
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5-7 dkg sötétbarna nádcukor
  • 5 dkg dió
  • 1 csapott teáskanál fahéj

Elkészítése:

  • A gyümölcsöket megmossuk, a mandarint és a kiwit meghámozzuk, majd mindet kisebb kockára vágjuk. Összekavarjuk a zsemlemorzsával, és félretesszük.
  • A diót két fólia között húsklopfolóval durvára törjük.
  • A tojások sárgáját először a cukorral, majd a liszttel és a vanília aromával, végül pedig a sütőporral elkevert liszttel kikavarjuk. 
  • A fehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához forgatjuk.
  • A tésztát egy kisebb méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és rászórjuk a gyümölcsöket.
  • A morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk, és rászórjuk a gyümölcs tetejére (ne gyúrjuk teljesen össze, csak morzsává!).
  • 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük, majd kisebb szeletekre vágva tálaljuk.
Megj: Készíthetjük diós morzsa nélkül is, és a gyümölcsöket is variálhatjuk aszerint, hogy éppen mi van otthon.

2012. december 8., szombat

Szendvicstorta


Nemcsak édes lehet ám a torta :) Ez tulajdonképpen több fajta szendvics találkozása, és szerinem érdekes, izgalmas felfedezés lehet annak, aki kóstolja. Nagyon finom, viszont leginkább olyankor érdemes készíteni, ha többen fogyasztják, mert egy családnak szendvicsből túl sok lenne azért :)


Hozzávalók:

  • 1 kisebb kerek cipó (magos) 
  • 20 dkg vaj 
  • 15 dkg szalámi 
  • 10 dkg füstölt sajt 
  • 20 dkg tehéntúró 
  • 3 főtt tojás
  • 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma 
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 teáskanál mustár 
  • fél teáskanál pirospaprika 
  • apróra vágott petrezselyemzöld 
  • só, bors
Elkészítése:


  • A kenyeret nem túl vastag lapokra felvágjuk, akárcsak a tortát. 
  • Az alsó két szeletet megkenjük vajjal, és megpakoljuk szalámi szeletekkel. 
  • Összeboírtjuk, és befedjük a következő lappal. 
  • Erre kenjük a következő krémet: a főtt tojások sárgáját kikavarjuk mustárral, tejföllel, sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott tojásfehérjét, és petrezselyemzölddel ízesítjük. 
  • Ráborítjuk a következő lapot, megkenjük vajjal, kirakjuk sajtszeletekkel, majd összeborítjuk a következő, vajjal megkent kenyérlappal. 
  • Befejezésként rákenjük a hagymával, paprikával, sóval és borssal kikavart túrókrémet, és rátesszük a kenyér tetejét. 
  • Fóliába szorosan becsomagoljuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 
  • Szeletekre vágva tálaljuk.
  • Tipp: Olyan cipót válasszunk, amely öt lapra vágható. Ha nem találunk ilyent, akkor két kenyérből is készíthetjük. A töltelékeket variálhatjuk ízlésünknek megfelelően, és akár több réteget is készíthetünk.