Az első diós kosárkám, ami szerintem az eddigi legfinomabb, amit valaha kóstoltam. Amikor megláttam Heni konyhája oldalán, hogy az alap linzertésztába sütőport tesz, furcsának találta, de mivel azt irta, hogy mennyire jó lett így ez a tészta, kipróbáltam. A másik dolog, hogy én mindig vajat használok, de most bevállaltam a margarint is. Tényleg, nagyon jó állagú, és ízű a tészta, tökéletes recept!
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál porcukor
- 25 dkg margarin
- 4 tojássárgája
- fél citrom leve
- 4 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- sárgabaracklekvár, vagy más, savanykás lekvár
- A kosárka formákat első használat előtt zsiradékkal kikenjük.
- A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk kb.5 mm vastagra, és a kosárka forma átmérőjével megegyező nagyságú szaggatóval köröket szaggatunk ki a tésztából.
- A kikent formába nyomkodjuk a tésztát, majd teszünk bele 1 teáskanálnyi sárgabaracklekvárt.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet.
- Óvatosan hozzákeverjük a darált diót, és a citrom reszelt héját.
- A diós tölteléket (nem kell teljesen tele, kb ujjnyi hely maradhat) ráhalmozzuk a lekvárra.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 10-15 percig sütjük, de mindenképp addig, amíg kezd enyhén barnulni (ha gyengébb a sütő, akár 20 perc is lehet).
- Sütés után pár percig hagyjuk hűlni a tepsin és már langyos állapotban vegyük ki a formából.
Ebből az adagból nekem 20 nagyobb kosárka lett, kisebb fomrák esetán 40 db is lesz.
Legközelebb picit kevesebb tölteléket teszek annál, mint amennyi a fotón látható, mert így az utolsókba kevesebb jutott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése