2016. augusztus 3., szerda

Nyári rizs-zöldség egytál mentás joghurttal


Úgy szeretem, amikor nyáron csak kimegyek a kertembe, és amit ott találok, abból készítem el az ételünket :) Ez is egy ilyen kertben fellelhető zöldségekből készült fogás )a paprikát, meg a padlizsánt kivéve), könnyű és egészséges, roppant finom egytálétel, meleg nyári napokra. A lecsó ikertestvére :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg nyári zöldség: cukkini (sárgát, zöldet használtam), sárgarépa, zöldborsó, padlizsán, paprika
  • 30 dkg rizs (basmati)
  • 1 citrom
  • 2 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 teásknál kurkuma
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 2 marék mentalevél
  • 2 evőkanál lenmagolaj (ennek hiányában olívaolaj)
  • só, őrölt bors
Elkészítése:

  • A kókuszzsírt egy edényben felforrósítjuk, és az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a cukrot, és a kurkumát, kavargatva kissé lepirítjuk.
  • A sárgarépát megmossuk karikára vágjuk, a hagymás alapra dobjuk, s miután picit megpirult, 1-2 dl vízzel felöntjük, és kb 5 percig pároljuk.
  • Ekkor beleszórjuk a rizset, és felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Kb 8 perc főzés után hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, meg padlizsánt, majd néhány percig tovább főzzük, amíg a rizs nagyjából az összes vizet felszívta. A zöldborsót csak az utolsó 3-4 percben adjuk hozzá, majd végül reszelt citromhéjat, és citromlevet. Sózzuk, borsozzuk.
  • A tűzről levéve néhány percig állni hagyjuk, majd petreszelyemzölddel megszórjuk.
  • Összekavarjuk a joghurtot apróra vágott mentával, olajjal, illetve sóval, és frissen őrölt borssal. Ezt kínáljuk a forró rizses egytál mellé.

Nincsenek megjegyzések: