2016. augusztus 26., péntek

Körtés csokoládékenyér


Omlós, bársonyos, csokoládéízű, brutálfinom sütemény! Ajánlom mindenkinek, aki egy igazit sütizne otthon :)

Hozzávalók: 

  • 25 dkg étcsokoládé (min 50%-os kakaótartalommal) 
  • 12 dkg jó minőségű vaj
  • 5 tojás
  • 18 dkg cukor 
  • 10 dkg őrölt dió
  • 8 dkg liszt
  • 3 érett, lédús körte
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • csipetnyi só


Elkészítése: 

  • Az apróra tördelt csokoládét a vajjal egy edényben felolvasztjuk (vízgőz fölött, vagy mikróban). 
  • Mixerrel jó habosra felverjük az egész tojásokat a cukorral (3-5 percig), óvatosan beleforgatjuk az olvasztott csokoládét, majd pedig a diót, a lisztet is, meg a narancshéjat. 
  • A körtét meghámozzuk, a magházat kivágjuk, kisebb kockára felvágjuk, és ezt is a tésztához kavarjuk. 
  • Egy kalácsformát sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük, és 180 fokos sütőben, kb 35-40 percig sütjük. Ekkor a hőfokot 160 fokra visszavesszük, a süteményt alufóliával letakarjuk, és további 15-20 percig sütjük (végezzünk tűpróbát, hogy a sütemény kellően átsült-e). 
  • A sok csokoládé miatt úgy a jó, ha a belseje egy picit légy marad, és nem sül szárazra. Szeletekre vágva akár tízóraira, uzsonnára is tökéletes.

Nincsenek megjegyzések: