2016. január 2., szombat

Meggyes pite


A nyáron lefagyasztott meggy igazi felüdülés ilyenkor, télen :) Ez egy hagyományos meggyes pite, rengeteg gyümölccsel, ahogy illik. Mi nagyon szeretjük.

Hozzávalók: 
  • 35 dkg liszt 
  • 12 dkg vaj 
  • 2 tojássárgája 
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tejföl 
  • csipetnyi só


A töltelékhez: 
  • 80 dkg-1 kg magozott meggy (fagyasztott)
  • 25 dkg cukor 
  • 10 dkg őrölt dió 
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • zsemlemorzsa


A tetejére: 2 evőkanál durvára tört dió, 1 tojásfehérje


Elkészítése: 

  • A meggyet szogahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, és külön-külön kör alakúra kinyújtjuk. 
  • A töltelékhez összekavarjuk a meggyet cukorral, dióval, fahéjjal, és vaníliával. 
  • Az első tésztalappal kibélelünk egy piteformát (vagy egy kör alakú tortaformát) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Villával megszúrkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és a tölteléket egyenletesen beleszórjuk. A másik tésztalapot ráhelyezzük, a széleit pedig alányomkodjuk, ráigazítjuk forma oldalára. 
  • Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk dióval, majd 200 fokos sütőben, kb 40 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: