2012. augusztus 21., kedd

Bazsalikomos csirkemell hajdinával


Ami a rizset illeti, hát azt nem szeretem. Illetve a barnarizst megeszem, de nem szívesen.
A köles sem jött be annyira, hogy szívesen készíteném, bár inkább köles, mint rizs.
A bulgurhoz is volt már szerencsém, az sem rossz, néha szoktam készíteni.
Hajdinát viszont most készítettem először, és azt kell hogy mondjam, teljesen rendben van. Jól esett elfogyasztani, ízlett, szóval ha köret, akkor ezután inkább hajdina.

A hajdina egy nagyon egészséges, értékes tápanyagokkal rendelkező gabonaféle, melyről hasznos dolgokat például itt lehet olvasni.
Ezúttal köretet készítettem belőle, de nagyon sokféleképpen felhasználható. A csirkemelles ragu a kedvenc zöldfűszeremmel készült, egyszerű, de nagyszerű!
Én csak ajánlani tudom, diétázók is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • frissen őrölt színesbors
A hajdina körethez:

  • 2 dl hajdina
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 kisebb zöldpaprika
  • ételízesítő
  • só, bors
Elkészítése:

  • A körethez a hajdinát előző este hideg vízbe beáztatjuk.
  • Másnap leszűrjük, majd konyharuhára téve száradni hagyjuk.
  • Ezután a kókuszzsíron kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a kockára vágott paprikát, megsózzuk és borsozzuk, majd felöntjük dupla mennyiségű vízzel.
  • Lassú tüzön puhára főzzük, a végén hozzáadjuk az ételízesítőt.
  • A csirkemellet kisebb kockára vágjuk.
  • Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük, majd megsózzuk és borsozzuk.
  • Kavargatva néhány percig pároljuk, majd felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot és összeforraljuk.
  • A húsos ragut a hajdinával tálaljuk.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Edó, már sedith is ajánlotta nekem a hajdinát, hol lehet megvásárolni, bioüzletekben kapható? Köszi előre is:)

Edó írta...

Kati,én Merkúrban vettem!De bióban is kapható,igen!