2022. április 11., hétfő

Sajtos-sonkás csavart


Hozzávalók a tésztához: 


  • 75 dkg liszt (50 dkg finom + 25 teljes kiőrlésű)
  • 2 tojássárgája
  • 5 dl langyos tej
  • 0,75 dl olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • 10 g szárított élesztő

A töltelékhez: 


  • 15 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg sonka vékony csíkokra vágva
  • a tetejére: 1 tojássárgája a kenéshez, mák, szezámmag a szóráshoz


Elkészítése: 


  • A hozzávalókat összegyúrjuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. A dagasztást végezheti dagasztógép is. Ezután a tésztát letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk, kb ujjnyi vastagságúra. Gondolatban három részre osztjuk, és a közepén, egy sávban rászórjuk a sajtot, meg a sonkát. Ráhajtjuk az egyik felét, és ezt is megszórjuk, majd betakarjuk a tészta másik oldalával. Összenyomkodjuk picit, majd hosszában kétfelé vágjuk középen úgy, hogy a felső részét ne vágjuk el. Lazán összecsavarjuk, vigyázva, hogy a töltelék ne hulljon ki. 
  • További 20 percet kelesztjük, majd tojássárgájával lekenjük, és megszórjuk mákkal, szezámmaggal. 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.







Nincsenek megjegyzések: