2019. szeptember 27., péntek

Céklaburger





Hozzávalók

  • a zsemléhez: 40 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg liszt, 7 dkg zabpehely és lenmag vegyesen, 3 dkg friss élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor

  • a céklapogácsához: 45 dkg cékla, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, olaj a sütéshez

  • a salátához: 2 sárgarépa, negyed fej káposzta, 2 evőkanál olívaolaj vagy lenmagolaj, só, bors, jégsaláta levelek, egy kevés natúr joghurt


Elkészítése:

1.     A zabpelyhet és a lenmagot megőröljük, és egy keveset félretezünk a sráshoz. A többit egy tálban összekavarjuk a kétféle liszttel, meg a sóval.
2.     Ezután hozzáadjuk az olajat, meg a 4 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt.
3.     Kézi mixerrel rugalmas tésztává dagasztjuk.
4.     A tésztát letakarva, langyos helyen, 30 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
5.     Mindeniket gömbölyítjük, zsemlévé formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét ellapogatjuk, lekenjük vízzel, és megszórjuk a félretett magkeverékkel.
6.     200 fokos sütőben, 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.

A céklafasírthoz a céklát megmossuk, egyenként alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben, 1 óra alatt megsütjük. Meghámozzuk, lereszeljük, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 15 perc pihentetés után nagyobb fasírtokat formázunk, és egy kevés olajon mindkét oldalán megsütjük. A sárgarépát gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk, a káposztát szintén nagyon vékonyra szeleteljük. Sóval, borssal, és olívaolajjal összekavarjuk. Összeállítás: a zsemlét kettévágjuk, vékonyan megkenjük joghurttal, kirakjuk salátalevéllel, ráhelyezzük a fasírtot, erre káposztát halmozunk, végül pedig befedjük a szintén joghurttal megkent zsemle másik felét.

Nincsenek megjegyzések: