2019. augusztus 25., vasárnap

Rakott padlizsán


-->


Hozzávalók 4-6 személyre: 

  • 85 dkg darált sertéshús
  • 1 padlizsán
  • 1 lilahagyma
  • 1 zöld paprika
  • 40 dkg paradicsom (konzerv)
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, őrölt bors
  •  oregánó, bazsalikom
  • olívaolaj a sütéshez

A besamell mártáshoz: 

  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • A padlizsánt megmossuk, és héjastól nagyon vékony szeletekre vágju. Besózzuk, és 5 percig állni hagyjuk, majd a szeleteket alaposan leitatjuk papírtörlővel. 
  • Egy edényben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meg az apróra vágott paprikát. A húst a hagymás alapon kavargatva addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, illetve fűszerezzük. A húsos ragut az edényből kiszedjük, és elkészítjük a mártást. 
  • A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, és kavargatva lepirítjuk. Felöntjük hideg tejjel, és alacsony tüzön kavargatva, besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. 
  • Összeállítás: egy nagyobb tűzálló tál aljára öntjük a mártás felét, ezt kirakjuk padlizsán szeletekkel (kissé mehetnek egymásra). Belesimítjuk a hús felét, újabb sor padlizsán, majd ismét hús, végül pedig a maradék mártás. 
  • A tetejét megszórjuk sajttal, majd 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.  A végén grill fokozaton kissé rápiríthatunk.


Nincsenek megjegyzések: