2016. július 8., péntek

A 3 legjobb mártás grillezéskor



Családi lakomát csaptunk a minap az udvaron. Mennyei lakoma volt, mondhatom, minden, mi szem-szájnak ingere :) Szeretem az ilyen sokféle ízű és színű ételeket egy helyen.

Padlizsános joghurt mártás – szárnyashúsok, sertéshúsok mellé

Hozzávalók: 5 dl sűrű natúr joghurt, 1 közepes méretű padlizsán, 6 evőkanál olívaolaj, 1 nagy cikk fokhagyma, kevés citromlé, 1-2 teáskanálnyi apróra vágott mentalevél.

Elkészítése: Egy serpenyőben 4 evőkanál olívaolajat hevítünk. A padlizsánt megmossuk, héjastól kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük, és hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, összekavarjuk joghurttal, reszelt fokhagymával, a maradék olajjal (2 evőkanál), illetve kevés citromlével, és mentával. Sózzuk és borsozzuk, majd különféle grillezett húsok mellé kínáljuk.



Kapribogyós majonéz – halakhoz, zöldségekhez

Hozzávalók: 3 evőkanál majonéz, 2 evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 1-1 marék kapor és petrezselyemzöld, 1 zöld citrom (lime), só, őrölt bors.

Elkészítése: A citromot forró vízzel alaposan megsúroljuk, mgtöröljük, a héját lereszeljük, és 1 evőkanálnyi levet kifacsarunk. A kapribogyót apróra vágjuk, a kaprot megmossuk, és szintén apróra vágjuk. Egy tálikóban összekavarjuk a majonézet, a joghurtot, a citromhéjat, a citromlevet, illetve belekavarjuk az apróra vágott kaprot is. Sóval, őrölt borssal ízeítjük. Főként grillezett halak, sült zöldségek kísérőjeként fogyasztjuk.



Pikáns narancsos-szezámkrémes mártás – grillkolbászok, fasírtok, grillezett zöldségek mellé

Hozzávalók: 20 dkg sűrű tejföl, 1 narancs, 2 evőkanál szezámkrém (tahini), csipetnyi barnacukor, csilipehely (vagy csípős paprika apróra vágva), só, őrölt bors.

Elkészítése: A narancsot forró vízzel alaposan megsúroljuk, a levét kifcsarjuk, a héját pedig lereszeljük. Egy tálikóban összekavarjuk a tejfölet kb 1 dl narancslével, kevés narancshéjjal, szezámkrémmel, barnacukorral. Sóval és borssal ízesítjük.
Szezámkrém készítése: 10 dkg szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítunk, majd porrá őröljük (turmix, vagy daráló). 0,5 dl olajjal, és pici sóval összeturmixoljuk, közben kevés vízzel fokozatosan hígítjuk annyira, hogy a keverék pasztás állagú legyen. Övegbe téve, hűtőszekrényben hetekig eláll.

Megj: A szezámkrém a népszerű csicseriborsópástétom (hummusz) fontos összetevője.



Nincsenek megjegyzések: