2015. október 18., vasárnap

Lazacfasírt uborkasalátával


Nem rajongok különösebben a lazacért, de nagy ritkán megeszem, ha úgy van elkészítve, hogy fogamra való. Ebben a formában szeretem, így bármikor szívesen megenném :)

Hozzávalók: 

  • 60 dkg füstölt lazacfilé 
  • 1 csokor bazsalikom 
  • 1 tojás
  •  3 evőkanál zsemlemorzsa 
  • 1 evőkanál mustár 
  • 1 zöld citrom (lime) 
  • 2 evőkanál kókuszzsír 
  • só, őrölt bors


A salátához: 

  • 1 salátauborka 
  • 1 kisebb lilahagyma 
  • 4 evőkanál apróra vágott kapor 
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál nádcukor
  • pici só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • Elkészítjük a salátát: meghámozzuk az uborkát, meg a hagymát. Előbbit kockára, utóbbit pedig vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összekavarjuk olajjal, citromlével, kaporral, sóval, borssal, cukorral. 
  • A halat hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük. 40 dkg-ot apró kockára vágunk, a maradékot pedig késes robotgéppel pépesre aprítjuk (vagy ledaráljuk). Egy tálban összekavarjuk tojással, zsemlemorzsával, apróra vágott bazsalikommal, mustárral, illetve kevés sóval, őrölt borssal. 10 percig állni hagyjuk, ezután nedves kézzel kb 2 cm vastagságú pogácsákat formázunk. 
  • Serpenyőben, forró kókuszzsíron, oldalanként 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük, majd kiszedjük. 
  • Forrón, néhány bazsalikomlevéllel díszítve, a salátával (esetleg teljes kiörlésű pirítóssal) tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: