2013. augusztus 27., kedd

Avokádós csokikrémmel töltött mandulakeksz


Ezt a kekszet már három hete tervezem, de mindig közbejött valami. Hol ez, hol az nem volt hozzá amikor nekifogtam, hol meg elutaztunk.
Most sem ment zökkenőmentesen, mert az avokádó, amit vásároltam nem volt elég érett, puha, ezért a krém nem lett olyan finom krémes, amilyen az lenni szokott. Ez a krém egyébként tökéletesen puding állagú, gyakran készítem édesség gyanánt, mert tisztára olyan, mint a csokipuding. Nagyon szeretem ezt a krémet (interneten láttam, több helyen is, onnan az ötlet) ezért elhatároztam, hogy keksztöltelékként is hasznosítani fogom.
A keksz azért is nagyszerű, mert csupa egészséges hozzávalókból áll, bátran fogyaszthatják cukorbetegek, fogyókúrázók is. A krémmel pedig még finomabb, de fontos, hogy az avokádó nagyon érett, puha legyen!

Hozzávalók:

A puha kekszhez:

  • 15 dkg mandulaliszt (mandula finomra őrölve)
  • 5 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál eritrit (vagy 3 evőkanál nyírfacukor)
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • néhány csepp citromlé
  • csipet só
A csokikrémhez:
  • 1 puha avokádó
  • 3 evőkanál eritrit (vagy ki amivel édesít)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 púpozott evőkanál kakaó

Elkészítése:

  • Mandulalisztet így készítsünk: a mandulát először forrásban lévő vízbe dobjuk, 2-3 percre. Ezután egy tiszta konyharuhára borítjuk, majd alaposan összedörzsöljük, hogy a mandula héja könnyedén leváljon. A héjatlan mandulát finomra őröljük.
  • Ezután minden hozzávalót össszegyúrunk, és kézzel kb diónyi nagyságú gombócokat formálunk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és nedves kézzel ellapogatjuk, nem túl vékony korongokká.
  • 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük a kekszeket.
  • A puha avokádót meghámozzuk, majd a hozzávalókkal együtt krémmé pürésítjük.
  • A kekszeket az avokádós csokikrémmel megkenve fogyasztjuk, de üresen is finom.

1 megjegyzés:

Lilla Seffer írta...

ez nagyon jó kis recept, ki fogom prbálni!