2012. szeptember 4., kedd

Almás-pudingos kelt pite


Lehullott almákat gyűjtögettem, és ez volt a következő desszert kiindulópontja. Ezen túl  figyelembe kellett vennem még néhány szempontot, s mindent összevetve született ez a finom almás pite.
Sajnos nem túl fotogén, mert a gyerekek nagyon türelmetlenek voltak, és melegen vágtam fel.
Szeletelés előtt érdemes megvárni, amíg kihűl.

Úgy döntöttünk, hogy ez az egyik legfinomabb almás sütemény :)


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg zsír
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • csipet só
A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 4 tasak vaníliás pudingpor (16 dkg)
  • 25-30 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • kevés zsemlemorzsa a szóráshoz

Elkészítése:

  • Az almát megmossuk (ha nem bió, akkor hámozzuk meg), a magházat eltávolítjuk, majd lereszeljük (robotgéppel gyorsan, könnyen megy).
  • Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, majd felöntjük 5 dl vízzel és néhány perc alatt összefőzzük.
  • A pudingport 2 dl vízzel simára kavarjuk, az almához öntjük és összeforraljuk.
  • A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet, és a cukorral, morzsolt élesztővel összekavarjuk.
  • Letakarva langyos helyre tesszük, és felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk (dagasztógép előny).
  • A tésztát kinyújtjuk, majd a piteforma, vagy a kerek tortaforma (26 cm-es átmérőjű) segítségével egy kört vágunk belőle.
  • Ezt körbevágjuk, ez a karika lesz a pite tetejének a széle.
  • A többi tészta háromnegyedét kinyújtjuk jóval nagyobbra, mint a forma, amiben sütjük.
  • Ezután belesimítjuk a pite- vagy tortaformába úgy, hogy az oldalára is jusson.
  • A langyos tölteléket beleöntjük (addig kell érjen, amíg a tészta), köréhelyezzük az előzőleg kivágott tésztakarikát, és a maradék tésztával berácsozzuk.
  • 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

3 megjegyzés:

Thurzó Irci írta...

Bocs,de milyen kiszerelésű pudidgporból kell 4 csomag hozzá?
Csodásan néz ki!

Edó írta...

Jogos a kérdés!Javítottam,4 dkg-ás 1 tasak pudingpor.
Köszönöm!Az észrevételt és a dícséretet is:)

Hankka írta...

Szerintem nagyon is fotogén, gyönyörű! :)