2017. március 26., vasárnap

Epres sajttorta




Hozzávalók a piskótához: 


  • 6 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília aroma

A krémhez: 


  • 75 dkg tehéntúró
  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 50 dkg eper
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 2-3 teáskanál citormlé

Elkészítése: 

  • A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Óvatosan belekavarjuk először a tojássárgáját, meg a vaníliát, végül pedig a lisztet.. A massza felét egy 18 cm-es átmérőjű kerek kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, a maradék tésztával ugyanígy járunk el. Mindkét piskótát középen két lapra vágjuk. 
  • Megmossuk és megpucoljuk az epret, és a cukorral összeturmixoljuk. 
  • Egy nagy tálban kikavarjuk a túrót, meg a krémsajtot az eperrel, vaníliával, illetve citromhéjjal, meg egy kevés citromlével. 
  • A piskótalapokat egym'sra helyezzük úgy, hogy mindeniket krémmel vastagon megkenjük. 
  • Egy kevés krémmel a tortát körbesimítjuk, majd a tetejére tetszőleges formákat nyomunk díszítésként. A közepére félbevágott epret helyezünk.

2017. március 23., csütörtök

Sült paprikás csirkés tészta


Nagyon szeretem a sült paprika ízét, és ebben az ételben is kitűnően vizsgázott.
Más fajta tésztával is készülhet természetesen, nekem éppen ilyen volt kéznél.


Hozzávalók 4 személyre:


  • 50 dkg piros kápia paprika
  • 50 dkg csirkemell
  • 25 dkg teljes kiőrlésű tollhegy tészta (penne)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál kapor
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • kevés citromlé
  • só, őrölt bors
  • saláta a tálaláshoz
Elkészítése:

  • Megmossuk a paprikát, kétfelé vágjuk, a csumáját kiszedjük. Alufóliával bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokos sütőben megsütjük. Amikor fekete pöttyök jelennek meg rajta, akkor jó. MIután megsült, egy tálba kiszedjük, megsózzuk, és lefedjük.
  • Néhány perc után a paprika héját lehúzzuk, és a tejszínnel összeturmixoljuk.
  • Egy serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott húst, meg az apróra vágott fokhagymát, és kavargatva enyhén megpirítjuk. Ráöntjük a paprikaszószt, összekavarjuk, felforraljuk.
  • Ízesítjük sóval, borssal, és citromlével.
  • A tésztát kifőzzük, leszűrjük, és összekavarjuk olívaolajjal, illetve apróra vágott kaporral.
  • Végül a paprikás csirkével tálaljuk, mellé pedig friss salátát kínálunk.

2017. március 20., hétfő

Alakbarát hamburger


Újabb fajta hamburgert készítettem, ezúttal hús nélkül. Nagyon laktató, nagyon finom, és nagyon egészséges :)


Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:


  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1,5 teásknál tengeri só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tasak szárított élesztő
  • kb 5,5 dl víz
  • kókuszzsír a kenéshez
  • lenmag a szóráshoz
  • kevés liszt a fomrázáshoz
A vörösbab fasírthoz:

  • 25 dkg vörösbab (konzerv)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű búzliszt
  • 3 dkg zabpehely
  • 1 zöld paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • petrezselyemzöld
  • kevés kókuszzsír a kenéshez
A hamburger szószhoz:

  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 evőkanál mustár
  • 0,5 evőkanál paprikakrém
  • 1,5 evőkanál juharszirup (helyette méz)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors
A tálaláshoz:

  • saláta tetszés szerint, pl madárbegy és rukkola
  • lilahagyma
  • csilipehely
  • uborka
Elkészítése:

  • A zsemléhez valókat dagasztógépben simára dagasztjuk, közben ha szükséges, adhatunk még  hozzá vizet. A tészta legyen sima, és rugalmas. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • Közben a fasírthoz a zabpelyhet 1,5 dl vízbe beáztatjuk 5 percre. Késes aprítóban a zöldségekkel együtt összedolgozzuk, majd hozzákavarjuk a tojást, meg a többi összetevőt is. Itt a massza ízesítését alakíthatjuk a saját ízlésünknek megfelelően.
  • Nedves kézzel lapos pogácsákat formázunk, és sütőpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180 fokos sütőben megsütjük, az utolsó 5 percben lekenjük kókuszzsírral.
  • A szószhoz összekavarjuk a hozzávalókat, és ízlés szerint fűszerezzük.
  • A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kb 12 dkg-os darabokra vágjuk. Mindeniket gömbölyűre formázzuk, és sütőpípírral bélelt tepsire helyezzük. 15-20 percig kelesztjük, majd 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
  • Tálalás: a zsemlét kétfelé vágjuk, mindkét felét száraz serpenyőben lepirítjuk, és szósszal meglocsoljuk. Hagymakarikával, salátával, uborkaszeletekkel, és a babpogácsával megrakjuk, a tetejét pedig ráhelyezzük.

2017. március 19., vasárnap

Zöldborsó-rukkola leves retekkel




Hozzávalók 4 személyre: 

  • 75 dkg zsenge zöldborsó
  • 30 dkg krumpli
  • 8 dkg rukkola saláta
  • 10 retek
  • 1 vöröshagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • só, őrölt bors



Elkészítése: 

  • Az olajat egy fazékban felmelegítjük, majd megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és a fokhagymát. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, felöntjük alaplével, és 15 percig főzzük. 
  • Hozzáadjuk a zöldborsót, majd 5 perc főzés után a tűzről levesszük, és a salátát is hozzáadjuk (egy marékkal félreteszünk a tálaláshoz). Az egészet összeturmixoljuk, illetve sóval, borssal, és citromlével ízesítjük. A tejszínt belekavarjuk, és felforraljuk a levest. 
  • Egy serpenyőben, kevés vajon 3 percig pirítjuk a cikkekre vágott retket, majd sóval és borssal megszórjuk. 
  • A levest melegen, a félretett salátával, illetve retekkel kínáljuk.

2017. március 15., szerda

Csíkos epres csokihab torta



Hozzávalók: 

  • 13,5 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 30 ml víz
  • csipetnyi só


A krémhez: 

  • 5 dl habtejszín
  • 22 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (min 50 %-os kakaótartalommal)
  • 6 tojássárgája
  • 35 ml víz 35 ml cukorral összekavarva


A tetejére: 

  • 50 dg eper
  • csokoládéreszelék
  • citromfű

Elkészítése: 

  • A piskótához kikavarjuk a kakaóport vízzel. 
  • A tojássárgáját 5 dkg cukorral mixerrel jó habosra kavarjuk, amíg kifehéredik. 
  • A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. 
  • Összevegyítjük a két masszát, majd a lisztet is belekavarjuk óvatosan. Egy nyomózsákba töltjük a felét, és egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb 35x40 cm), keresztben csíkokat húzunk, minden második sorba. 
  • A maradék masszába kavarjuk a kakaót, majd nyomózsákba töltjük, és a tepsire, a maradék sorokba csíkokat húzunk (így lesz egy kakaós, egy sima sor). 
  • 190 fokos sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. 

  • Közben a krémhez habbá verünk 3,5 dl tejszínt, a csokoládét pedig mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk.
  • A cukrot vízzel felforraljuk, elkeverjük a tojássárgájával, majd vízgőz fölött, habverővel állandóan kavargatva, felmelegítjük (kb 85 fokosra). Ezután addig habosítjuk, amíg langyosra hűl, és kifehéredik. Belekavarjuk a felolvasztott csokoládét, illetve a tejszínhabot. 

  • Egy állítható tortakarimát (22 cm) egy sütőpapíros tálra állítunk. 
  • A kihűlt piskótából kivágunk egy kört (a formával megegyező méretűt), illetve két 7 cm szélességű sávot. Ezeket a forma belsejére állítjuk, körbe, majd belehelyezzük az aljára a kör alakú piskótát. A krémet egyenletesen belesimítjuk, a tetejére pedig a maradék tejszínből vert hab kerül. 
  • A tortát 3-4 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd óvatosan tortatálra emeljük. 
  • Kirakjuk a tetejét megmosott, megpucolt eperszemekkel, illetve citromfűvel, csokoládéforgáccsal díszítjük.

2017. március 14., kedd

Metélőhagyma krémleves sajtos pirítóssal




Hozzávalók: 

  • 10 dkg metélőhagyma (snidling)
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 4 szelet rozskenyér
  • 4 evőkanél reszelt sajt
  • 5 evőkanál vaj
  • 8 dl húsalaplé
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • 1 evőkanál vajat olvasztunk egy fazékban, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát, és megpároljuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, a kockára vágott krumplit, és kavargatva lepirítjuk. 
  • Beleszórjuk a darabokra vágott metélőhagyma háromnegyedét, felöntjük alaplével, és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. A maradék metálőhagymát (néhány szálat tegyünk félre a tálaláshoz), illetve a tejszínt hozzáadva, az egészet összeturmixoljuk. Sózuuk és borsozzuk. 
  • Egy serpemyőben a maradék vajon ropogósra sütjük a csíkokra vágott rozskenyeret. 
  • leMég melegen megszórjuk sajttal, és a forró leves mellé kínáljuk.

2017. március 13., hétfő

Káposztás rétes metélőhagymás joghurtszósszal



Hozzávalók: 

  • 40 dkg káposzta
  • 30 dkg krumpli
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 marék petrezselyemzöld
  • 8 réteslap (fagyasztott)
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors


A joghurtszószhoz: 

  • 25 dkg natúr joghurt
  • 1 csokor metélőhagyma
  • só, őrölt bors
  • csipentyi őrölt szerecsendió


Elkészítése:


  1. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meg a fokhagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott (legyalult) káposztát, meg a vékonyra szelt répát. Felöntjük 2 dl vízzel, kb 5 percig pároljuk (amíg a víz elfő). Közben a krumplit meghámozzuk, apró kockára vágjuk, megfőzzük, majd leszűrjük.
  2. A réteslapokat egy nagy sütőpapírral bélelt tepsire egymásra terítjük úgy, hogy egyenként megkenjük olvasztott vajjal. Zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét.
  3. Egy tálban összekavarjuk a káposztás ragut a krumplival, tojásal, apró kockára vágott sajttal, petrezselyemzölddel, illetve tejföllel. Sóval, borssal ízesítjük.
  4. A tölteléket a réteslap egyik oldalára halmozzuk úgy, hogy a szélein egy kevés helyet meghagyunk. A széleket ráhajtjuk.
  5. Feltekerjük, és mindenhol megkenjük a maradék olvasztott vajjal.
  6. 180 fokos sütőben, kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
  7. A sütőből kivéve, szeletekre vágjuk.
  8. A joghurtot összekavarjuk apróra vágott metélőhagymával, sóval, és borssal ízlés szerint. Ezt kínáljuk a rétes mellé.

2017. március 10., péntek

Vaníliakrémes szelet (reform)


Nagyon gyorsan elkészíthető ez a finom, és diétás sütemény. Szuper választás, ha valami nem hízlaló édességre vágyunk. Puha, krémes, könnyű sütemény :)

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál zöldbanán liszt
  • 3 evőkanál nyírfacukor
A vaníliakrémhez:

  • 10 dkg köles
  • 3 dl sűrű kókusztej
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 3 evőkanál zöldbanán liszt (vagy zabpehelyliszt)
  • 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:

  • A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekavarjuk a tojássárgáját, végül pedig a lisztet.
  • Egy kis méretű tepsibe simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt két lapra vágjuk.
  • A kölest puhára főzzük kb 3 dl vízben. Hozzáadjuk a kókusztejet (ami annyira sűrű, mint  a krém), a lisztet, illetve a cukrot, meg a vaníliát. Alaposan összeturmixoljuk.
  • Megkenjük a piskótát vaníliakrémmel, és beborítjuk a maradék piskótalappal. Néhány perc után szépen megpuhul, ekkor szeleteljük.

2017. március 9., csütörtök

Pisztrángos tavaszi saláta



Hozzávalók 2 személyre: 

  • 2 konyhakész pisztráng
  • 6 hónapos retek
  • 4-4 sárga és piros koktélparadicsom
  • 2 összmarék jégsalta és madársaláta
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 2 evőkanál parmezán sajt
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés balzsamecet
  • petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors



Elkészítése: 

  • Megmossuk a pisztrángot, konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk, majd mindkét oldalát besózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben, kókuszzsíron pirosra sütjük. 
  • A zöldségeket megmossuk. A retket és a hagymát szeletekre, a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk. 
  • A halat kicsontozzuk, és tetszőleges darabokra tépkedjük. 
  • Egy tálban összeforgatjuk a zöldségeket olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal, a tetejére pedig pisztrángot és parmezán sajtot helyezünk.

2017. március 8., szerda

Hideg spenót-avokádó leves füstölt lazaccal




Hozzávalók 4 személyre: 

  • 20 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg krumpli
  • 3 avokádó
  • 2 dkg spenót
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 evőkanál metélőhagyma (snidlng) 
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 8 dl zöldségalaplé
  • só, őrölt bors, csipetnyi cukor



Elkészítése: 

  • Egy edényben az olajon lepirítjuk az apróra vágott krumplit, majd felöntjük zöldségalaplével, és puhára főzzük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. 
  • A spenótot alaposan megmossuk, az avokádót meghámozzuk, a magját kiemeljük. 
  • Egy fél avokádót meglocsolunk citromlével, és félretesszük a tálaláshoz. 
  • A többit a spenóttal együtt a krumplihoz adjuk. Összeturmixoljuk, majd sóval, borssal, és citromlével ízesítjük. 
  • Tálaláskor megszórjuk lazac darabokkal, kaporral, apróra vágott metálőhagymával, illetve kirakjuk avokádó szeletekkel

2017. március 7., kedd

Kókuszos csokoládépuding (nyers)



Olyankor készítem ezt a krémet, amikor édességre vágyom, de olyant szeretnék enni, ami nem káros az egészségre. Egyszerűen csak kanalazok belőle, vagy diétás palacsintát sütök, és ez lesz bele a csokikrém. Sütemények, kekszek töltelékeként is érdemes kipróbálni, nemcsak magában, mert nagyon finom, és tápláló.
Igazán finom, krémes kókuszpudinggal lesz, de sima tejjel is el lehet készíteni.


Hozzávalók 4-6 személy részére: 

  • 4 dl (kókusz)tej
  • 5 evőkanál chia mag
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál juharszirup (vagy méz)
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • a tálaláshoz: néhány szem mandula, kókuszreszelék


Elkészítése: 

  • A hozzávalókat egy turmixgépbe öntjük, és addig turmixoljuk, amíg egy sűrű, krémes állagú pudingot nyerünk (kb fél perc). Ha szükséges, édesíthetjük még természetes édesítőszerrel (pl méz, nyírfacukor, eritrtit). 
  • Az igy kapott nyers pudingot desszertes tálikókba adagoljuk, és mindenik tetejét megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel, illetve apróra vagdalt mandulával.

Megj: A chia a mentafélék családjához tartozó növény, melynek a legértékesebb része a magja.
Rendkívül gazdag omega 3 zsírsavakban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Sokféle módon felhasználhatjuk, változatosabbá és egészségesebbé téve így a táplálkozásunkat.

2017. március 6., hétfő

Paradicsomos fasírt saláta csónakban



Hozzávalók 4 személyre a fasírtgolyókhoz: 


  • 40 dkg csirkecomb filé
  • 5 dkg kuszkusz
  • 1 közepes cukkini (kb 25 dkg) 
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors

A paradicsomszószhoz: 

  • 25 dkg paradicsom konzervnek eltéve
  • 1-1 evőkanál bazsalikom és oregánó apróra vágva (lehet szárított is)
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1-2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • só, őrölt bors
  • négy szép nagy salátalevél
Elkészítése: 


  • A kuszkuszt egy tálba szórjuk, 1,5 dl forró vízet öntünk rá, és az edényt letakarjuk. Meghámozzuk, lereszeljük, és pici sóval megszórjuk a cukkinit. Néhány percig állni hagyjuk, amíg a vizet felszívja. 
  • Meghámozzuk, lereszeljük, és pici sóval megszórjuk a cukkinit. Miután levet engedett, kézzel kinyomkodjuk. 
  • A húst meg a kétféle hagymát ledaráljuk. Egy nagy tálban összegyúrjuk a kuszkusszal, tojással, cukkinivel, meg a fűszerekkel. Golyókat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 
  • 180 fokos sütőben, kb 25 percig sütjük, amíg pirulni kezd. 
  • Egy serpenyőben felforraljuk a paradicsomot a fűszerekkel, majd a fasírtgolyókat átforgatjuk benne. 
  • A salátát megmossuk, szárazra töröljük, majd mindenikre 2-3 paradicsomos golyót ültetünk.


2017. március 4., szombat

Stefánia vagdalt retekkel, karalábéval, és zöldhagymával



A hagyományos fasírtmasszától eltértem picit, és különlegesebb fűszerezést kapott ez az amúgy jól ismert egyben sült fasírt. Tavaszi körettel fogyasztottuk, kellemes étel.


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csirke- és sertéshús ledarálva 
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 6 tojás
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • 1 citrom
  • 3 cikk fokhagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál szójaszósz 
  • 1 evőknál mustár
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld


A körethez: 

  • 1 kötés retek
  • 2 kisebb zsenge karalábé
  • 1 kötés újhagyma
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál méz
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:

  • 4 tojás keményre főzünk (5 perc), hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk.

  • Egy nagy tálban összegyúrjuk a húst 8 dkg zsemlmeorzsával, 2 tojással, reszelt fokhagymával és gyömbérrel, 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzölddel, mustárral, fél citrom reszelt héjával és 2 evőkanálnyi citromlével, szójaszósszal, illetve sóval, és borssal.
  • Egy kalácsformát (vagy őzgerincet) kikenünk 2 evőkanél vajjal, és megszórjuk a maradék zsemlemorzsával.
  • Belenyomkodjuk a hús felét, és egymás mellé kirakjuk a tojásokat. Kézzel óvatosan belenyomjuk a húsmasszába.
  • Beborítjuk a maradék masszával, és 180 fokos sütőben, kb 60 percig sütjük.
  • Közben egy serpenyőben a maradék vajat felolvasztjuk. Az apró kockára vágott karalábét mézzel, fél citrom levével, és 1 dl vízzel 4 percig pároljuk.
  • A vékony karikára vágott retket, meg a feldarabolt hagyma fehér részét (kevés zölddel) hozzáaduk, és további 3 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor a hús megsült, tálra helyezzük, mellérendezzük a karalábés ragut, a tetejére pedig a maradék zöldhagymát.

2017. március 3., péntek

Kókusz-vanília keksz


Ez a legfinomabb, legomlósabb vajas keksz, amit eddig valaha készítettem, vagy fogyasztottam. MIvel ez egy nagyon jó alap, ezután minden vajas keksznél ezt fogom használni. Végtelenül egyszerű, és gyorsan megy. A tésztát még pihentetni sem szükséges, ahogy általában a keksz-masszáknál szoktuk.

Hozzávalók: 


  • 25 dkg puha vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • nagy csipet só


A krémhez: 

  • 20 dkg mascarpone krémsajt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sűrű kókusztej


Elkészítése: 


  • Összegyúrjuk a vajat, porcukorral, liszttel, vaníliával, meg sóval. A masszából diónyi nagyságú golyókat formázunk, és sütőpapíros tepsire helyezzük, nem túl közel egymáshoz. Kissé lenyomjuk mindeniket, majd 180 fokos sütőben világosra sütjük (8-10 perc, amíg a széle enyhén rózsaszín kezd lenni). 
  • Közben a krémsajtot mixerrel krémesre kavarjuk porcukorral, majd hozzáadjuk a kókusztejet. 
  • A krémből a kihűlt kekszek tetejére halmokat kenünk egy kiskanál segítségével, majd mindeniket kókuszreszelékbe mártjuk.
Megj: A krémtől egy kis időn belül a keksz megpuhul, más jellegű lesz.
Tipp: Kókusztej hiányában is elkészíthetjük, úgy is finom lesz.

2017. március 2., csütörtök

Snidlinges túrókrém


Egy finom, és egészséges reggeli. Maradékot lehet tízóraira csomagolni a gyerekeknek :)


Hozzávalók 4 személyre: 

  • 10 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma (snidling)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál juharszirup (helyette kevés méz)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • citromlé ízlés szerint
  • a tálaláshoz teljes kiőrlésű kenyér, 1 érett avokádó

Elkészítése: 

  • Meghámozzuk az avokádót, kettévágjuk, a magját kiemejük, a húsát pedig apró kockára vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 
  • A túrókrémhez a hozzávalókat egy tálikóban krémesre kavarjuk, a kenyérszeleteket pedig megpirítjuk. 
  • Túrókrémmel megkenve, avokádóval és metélhagyméval megszórva fogyasztjuk.

Tipp: Finom és egészséges reggeli, vacsora, vagy tízórai. Fogyaszthatunk mellé paradicsomot.