2014. január 6., hétfő

Whiskys csirke


Azt terveztem, hogy valami nagyon egyszerű, mártásos csirkemellet készítek. Aztán megláttam a bárpulton a nagy üveg whiskyt, s máris rájöttem, hogyan tehetem hasznossá :) Jó ötlet volt, ez az étel igazán finomra sikeredett. A kevéske liszttől eltekintettem, mert tényleg csekély menyiségben szerepel csak benne, egyébként más, egészségtelen dolgok nincsenek benne.
A gyerekek rizibizivel kérték, én sima jégsalátával fogyasztottam.

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell
  • 2,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 2-3 dl húsalaplé, zöldségalaplé, vagy sima víz
  • 3 evőkanál liszt
  • 4-5 evőkanál whisky (kb ennyi lehetett, nem mértem, de nem sajnáltam)
  • citromlé ízlés szerint
  • szecsuáni borsos fűszerkeverék (vagy más, húshoz illő fűszer)
  • só, őrölt színes bors
  • kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

  • A csirkemellet megmossuk, szeletekre vágjuk, majd minden szeletet, fóliával letakarva, kiklopfoljuk.
  • Megszórjuk sóval, borssal, és fűszerkeverékkel.
  • Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és a hússzeleteket fedő alatt, 2-3 perc alatt megpároljuk. 
  • Amikor minden szeletet puhára pároltunk, a visszamaradt zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk. beleöntjük a whiskyt (tényleg nem árt, ha nem sajnáljuk:) ), a tejszínt, meg az alaplevet. Megsózzuk, és lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük, összeforraljuk. A végén az édeskés ízt citromlével ellensúlyozzuk.
  • A hússzeleteket visszahelyezzük a mártásba, és újraforraljuk.
  • Friss salátával, vagy zöldségkörettel fogyasztva finom, egészséges, és nem hízlal.

3 megjegyzés:

sedith írta...

Na, ezt tényleg finom lehet. Egyszer ki kell próbálnom! :)

tücsi írta...

Whiskys csirke?? csak jó lehet!!!! :-)

Edó írta...

Nagyon jó szerintem,próbáljátok ki egyszer.Persze jó lehet ez más alkohollal is,pl konyak stb :) ha épp nem lenne kéznél whisky..