2013. október 29., kedd

Csirkerolád rozmaringos édesburgonyával, joghurtos mártogatóssal



Ismét a kedvenc zöldségem, ezúttal sütőben sülve, rozmaringgal. Mmm, olyan illata van! A sült édesburgonya forrón, a hideg mártogatóssal számomra maga a tökély.
Azért készítettem mellé egy hústekercset is, amilyen egyszerű, éppen annyira finom.

Hozzávalók:

  • 1 csirkemell
  • 10 dkg paprika (sárga és piros vegyesen)
  • 5 dkg fetasajt
  • fél lilahagyma
  • kevés olívaolaj
  • só, őrölt bors
A rozmaringos édesburgonyához:
  • 80 dkg édesburgonya
  • néhány szál rozmaring
  • olívaolaj
  • só, őrölt bors
A joghurtos mártogatóshoz:
  • 2 dl sűrű natúr joghurt
  • 1 cikk fokhagyma
  • só, őrölt bors
Elkészítése:
  • A csirkemellet középen félbe vágjuk, fóliával letakarjuk, és húsklopfolóval vékonyra klopfoljuk.
  • Sóval és borssal megszórjuk, majd hosszában rárakjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, a kockára vágott paprikát, illetve fetasajtot morzsolunk rá.
  • Felcsavarjuk, olajjal meglocsoljuk, és alufóliába tekerjük. A másik darab csirkemellel úgyanígy járunk el.
  • A két tekercset tűzálló tálba, vagy tepsibe helyezzük, és 200 fokos sütőben, kb 30 perc alatt megpároljuk.
  • Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, megszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal, illetve meglocsoljuk olívaolajjal. Kézzel jól összeforgatjuk, és 200 fokos sütőben megsütjük.
  • A joghurtot összekavarjuk reszelt fokhagymával, sóval és borssal.
  • A csirkeroládot ferdén szeleteljük, mellé kínáljuk a rozmaringos sült édesburgonyát, illetve a joghurtos mártogatóst.

2013. október 27., vasárnap

Karamelles sütinyalóka


Egy fantasztikus ízű süteményről van szó, nyalókának álcázva, mondjuk bonbonnak is tökéletesen megfelel.
A finom szaftos, karácsonyi ízű lágy piskótát egy réteg kiváló csokoládé borítja, melyet a kis ropogós darabkák tesznek izgalmassá, s még finomabbá.
Sajnos ennek nem én voltam a megálmodója, egy régi külföldi gasztróújságban találtam.
Hát mennyei, fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 narancs
  • 3 teáskanál sütőpor
A karamellhez:
  • 10 dkg cukor
  • 50 ml narancslé
  • 5 dkg vaj
A karamellás ropogóshoz:
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg erdei mogyoró
A bevonáshoz:
  • 40 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  • A lisztet összekavarjuk az őrölt mandulával, a reszelt narancshéjjal, meg a sütőporral. 
  • A puha vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként belekavarjuk a tojásokat is.
  • A két masszát összevegyítjük, és egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk. 180 fokos sütőben kb 20-30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük (tűpróba).
  • A megsült piskótát hagyjuk kihűlni, majd kézzel egy edénybe morzsoljuk.
  • A karamellhez a cukrot egy serpenyőben, lassú tüzön hagyjuk felolvadni. Az edényt mozgatva, világos színűre karamellizáljuk, majd felöntjük narancslével. Lassan, óvatosan adjuk hozzá a narancslét, mert a karamell rögtön forrni kezd, és könnyen megégethetjük a kezünket.
  • Kicsit megkavargatjuk, összefőzzük, egy sűrű masszát kapunk.
  • Ekkor belekavarjuk a vajat is. A karamellt a piskótamorzsára öntjük, először összekavargatjuk, majd amikor annyira kihűlt, kézzel összegyúrjuk.
  • A masszából kb 30 tésztagolyót formázunk, és mindeniket fapálcikára szúrjuk. Az így előkészített sütinyalókát egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy jól megdermedjen.
  • A karamellás ropogóshoz a cukrot serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a felaprított mogyorót, és összekavargatjuk, hogy a karamell mindenütt bevonja.
  • Sütőpapírra terítjük, és hagyjuk megdermedni. Ezután húsklopfolóval (vagy késsel) összetörjük, felaprítjuk.
  • A bevonásra szánt csokoládét felolvasztjuk, és a hideg tésztagolyókat beleforgatjuk. Megszórjuk a karamellás-mogyorós krokanttal, és sütőpapírra helyezzük, amíg a csokoládé megdermed.

2013. október 25., péntek

Sajt fondue


A sajtfondü remek előétel, vagy vendégváró lehet, mert az ilyesmit jó társaságban a legjobb elfogyasztani.
Ha marad másnapra, akár szendvicsre is kenhetjük a megszilárdult sajtkrémet.

Hozzávalók:
  • 30 dkg kemény sajt (pl ementáli) 
  • 30 dkg füstölt sajt 
  • 3 dl fehérbor 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 2 teáskanál étkezési keményítő 
  • 1-2 teáskanál gyümölcspálinka (körte, cseresznye stb) 
  • pici só, őrölt színes bors 
  • 2 bagett a tálaláshoz

Elkészítése: 

  • A kétféle sajtot lereszeljük. 
  • A fondue edényt bedörzsöljük fokhagymával, beleöntjük a bort, majd amikor felmelegedett, beleszórjuk a reszelt sajtot. Kavargatva, kis lángon összemelegítjük, amíg a sajt szépen elolvad. 
  • A pálinkát elkeverjük a keményítővel, majd a sajtszószhoz adjuk, és kavargatva kissé besűrítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. 
  • Falatnyi darabokra vágott bagettel mártogatva fogyasztjuk, melyet előtte száraz serpenyőben kissé megpirítunk.
  • Jól illik mellé valamilyen gyümölcskompót, pl körte, barack.
Megj: Finom házi bagettet bármilyen kenyér, vagy zsemlereceptből készíthetünk, ha a tésztát hosszúkóra formázzuk, és úgy sütjük meg. Én ezt használtam.

2013. október 24., csütörtök

Édesburgonya krémleves pirított sonkával és édesburgonya csipsszel


Az édesburgonya az egyik kedvenc zöldségem, bárhogyan készítve nagyon szeretem. Ez a leves viszont annyira finomra sikerült, hogy szerintem most ez az aktuális kedvenc :)
A céklacsipsz után, gondoltam, készítek édesburgonya csipszet is mellé, meg egy kis pirított sonkával is felturbózom. Mert jó jó, hogy táplálkozzunk gészségesen, de én szeretem, ha az étel nagyon finom, és laktató is.
Az édesburgonya csipsz olyan, mint az álom! Ezzel a levessel pedig egyenesen maga a menyország.

Hozzávalók:

  • 80 dkg édesburgonya
  • 2 kisebb petrezselyemgyökér
  • 1 hagyma
  • 2 nagy cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 150 ml tejföl (alacsony zsírtartalmú)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 teáskanál szárított vadzsálya (esetleg zsálya)
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • só, frissen őrölt színesbor
A tálaláshoz:
  • 20 dkg édesburgonya
  • 20 dkg szeletelt füstöltsonka
  • kókuszzsír
Elkészítése:
  • Az édesburgonyát megmossuk, és héjastól alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben, 50-60 perc alatt puhára pároljuk.
  • A hagymát apróra vágjuk, a kókuszzsíron pirítani kezdjük, közben beletesszük a fokhagymacikket is, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott petrezselyemgyökeret, a szárított zsályát,és együtt kissé megpároljuk.
  • Felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk és borsozzuk, majd a gyökeret roppanósra pároljuk.
  • Hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott édesburgonyát, az ételízesítőt, összeforgatjuk a hagymás alappal, majd felöntjük 1 liter vízzel.
  • Összeforraljuk, beleszórjuk a kurkumát, majd a tűzről levesszük, és az egészet összeturmixoljuk.
  • A tejfölet egy keves meleg lével elkeverjük (hőegyenlítés), a levesbe öntjük, és összekavarjuk. Visszatesszük a tűzre, ízesítjük balzsamecettel, illetve szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Csak addig hagyjuk, amíg éppen csak felforr.
  • Száraz serpenyőben vékony csíkokra vágott sonkát pirítunk, majd kiszedjük egy tálba. A serpenyőbe kókuszzsírt forrósítunk, és megsütjük a nagyon vékony karikára vágott (hámozott) nyers édesburgonyát. Papírtörlőre kiszedjük, és megsózzuk.
  • A forró leveshez édesburgonya csipszet és pirított sonkát kínálunk.

2013. október 23., szerda

Tormás lazac kanapé



Nagyon gyorsan, nagyon könnyen elkészíthető, és nagyon finom falatok. Az ünnepi asztalon is méltó helye lehet, de jól jön akkor is, ha például vendégeknek szeretnénk gyorsan valami finomat.
Vagy csak azért, hogy magunkkal vihessük a munkába, mint az én esetemben :)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg füstölt lazacfilé
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 15 dkg sűrű natúr joghurt (görög)
  • 1 púpozott teáskanál reszelt torma
  • 1 citrom
  • néhány csepp extra szűz olívaolaj
  • friss kapor
  • só, őrölt színes bors
  • kenyérszeletek (teljes kiörlésű, ha lehet)

Elkészítése:

  • A reszelt sajtot összekavarjuk a joghurttal, majd ízesítjük tormával, sóval, színes borssal, és néhány csepp citromlével.
  • A lazacszeleteket kiterítjük úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd hosszában ráhelyezzük a tormás krémet. Óvatosan felcsavarjuk, és hűtőszekrénybe helyezzük egy kevsé időre, hogy összeálljon, az ízek pedig összeérjenek. 
  • Ezután kb másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.
  • Kenyérszeleteket pirítunk, és egy pogácsaszaggatóval (vagy egy pohár szájával) köröket szaggatunk belőle.
  • Mindenikre egy-egy töltött lazakarikát helyezünk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, citromlével, illetve megszórjuk őrölt borssal.
  • Friss kaporral, citromszeletekkel tálaljuk.

2013. október 22., kedd

Fügés szendvics Edó módra


Az a fajta szendvics a kedvencem, melynek feltétje különféle ízekből áll (sós-édes-savanyú..).
Szeretem, ha van rajta valamilyen gyümölcs (leginkább füge, vagy körte), egy kevés sajt, bazsalikomlevél és olívaolaj. Számomra a füge-bazsalikom-sajt a legtutibb kombináció, így ennek a szendvicsnek is ezek a főszereplői.
A szendvics legyen gazdag, kiadós, de ugyanakkor egészséges, tápláló hozzávalókból álljon, és a kenyértésztát is jobb szeretem magam készítni, ami a szendvics alapja.
Ezúttal tökmaglisztből sütöttem bagettet, arra pakoltam a sok egészséges finomságot.
Számomra ilyen a tökéletes szendvics, ezért is szerepel nevében az "Edó módra".


Hozzávalók:

A tökmagos bagetthez (4 db, 40 cm hosszúságú):

  • 45 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 30 dkg fehér kenyérliszt
  • 15 dkg tökmagliszt
  • 5,70 dl víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál pirított tökmag
  • 3 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 2 csomag szárított élesztő (14 g)
A szendvicshez (4 személyre):
  • 2 tökmagos bagett
  • 4 füge
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg speck sonka (de lehet más hajszálvékony füstölt sonka is, pl serrano, vagy fekete erdei sonka)
  • egy kevés extra szűz olívaolaj
  • egy kevés balzsamecet
  • néhány friss bazsalikomlevél
  • rukkola saláta
  • őrölt színes bors

Elkészítése: 

  • A bagett hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, pl az itt leírtak alapján. Én mindent a kenyérsütő üstjébe pakoltam (a tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam, majd miután kihűlt, a dagasztás végén adtam a tésztához), és hagytam, hogy a gép elkészítse.
  • A tésztát hagyjuk a duplájára kelni, majd négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenként átgyúrjuk enyhén lisztezett felületen. Mindeniket kissé óválisra sodorjuk, majd jó hosszúra nyújtjuk. Hosszában felcsavarjuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. A tetején néhány helyen zsilettpengével, vagy nagyon éles késsel kisebb bevágásokat ejtünk, és kb 30-40 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
  • Ezután 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Miután kihűltek a bagettek, egy darabot elfelezünk, majd hosszában is kettévágjuk. Száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, ezután meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
  • Kirakjuk sonkadarabokkal (én kézzel tépkedtem szét), fügeszeletekkel, és rámorzsolunk egy kevés feta sajtot. Sóval és borssal megszórjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal és néhány csepp balzsmecettel.
  • Tepsire téve, néhány percre sütőbe helyezzük, csak amíg a tetején a feltét egy kissé ráolvad, a sonka széle enyhén megpirul.
  • Kivesszük a sütőből, bőven megpakoljuk rukkolával, és néhány bazsalikomlevelet is teszünk rá.

2013. október 21., hétfő

Ámor nyila




Ezzel a tortával egy csomót amatőrködtem, nagyon mulatságos volt :) Eredetileg úgy terveztem, hogy készítek meggyzselét, és az képezi majd a torta első rétegét. A teljesen híg meggyes cuccot bekavartam zselatinnal (ahelyett, hogy tortazselét használtam volna!!!), és gondoltam, hogy miután ráöntöm a tortaformában lévő piskótára, rögtön megköt majd nekem. De a csoda nem történt meg, és természetesen a cucc jött kifelé mindenhol körbe, és folyt szét szépen mindenfelé, a csokis piskóta meg, mint a szivacs, szívta magába amit lehetett :)) Komolyan, ott álltam, és röhögtem magamon, mert nem tudom mégis mire számíthattam volna ezek után. Feladni tutti, hogy nem akartam, amit csak lehetett feltörölgettem a karima körül, a többit meg bevágtam hűtőbe, hogy ott majd csináljon amit akar, úgyis jó lesz. Maradt aztán szépen a meggy, zselé nélkül, így egy réteg finom, ízesített, enyhén zselével bevont meggy lett az első réteg, erre jött a krém.
Megkóstoltuk, isteni, tökéletes, szóval a meggyzselé nem is fogott ki annyira rajtam.

Gondolkodtam, mi legyen a torta neve. Azért esett erre a választásom, mert egy falatnyi kóstolás után, úgy érzi az ember, hogy olyan fennséges érzések találják el, mint például Ámor esetében a szerelem. S hogy az Ámor nyila által közvetített érzés sem tökéletes, úgy ez a torta sem az. Hisz tudjuk, az elején milyen érdekesen alakult. Mégis, némi küzdelem árán, ilyen mennyei csoda született, mint ez a torta itt.

Ugy-e, hogy a szerelem is ilyen szeszélyes, bolondos, nehézkes dolog? Mégis milyen gyönyörű, és kívánatos, és mennyi nagyszerű dolog születik belőle!

Hozzávalók:

A csokis piskótához:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 2 tojás
  • 1 dl forró víz
  • 1 dl tej
  • fél tasak sütőpor (5 g)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • nagy csipet só
A krémhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 3 tasak tejszínes pudingpor (12 dkg)
  • 8 dl tej
  • 10 evőkanál cukor
  • 4 dl habtejszín
  • fél tasak zselatinpor (5 g) + 1 dl hideg tej (vagy fél)
Továbbá:
  • 50 dkg fagyasztott meggy
  • 2 dl meggylé (ami kicsöpög)
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 7-10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:


  • Előző este a fagyasztott meggyet  egy edénybe helyezzük és hagyjuk kiolvadni. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez.
  • A piskótához először a csokoládét mikróban, vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákavarjuk a forró vizet, és félretesszük.
  • A puha vajat kikavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat is. Beleöntjük a csokoládét, a vaníliát, és összekavarjuk.
  • A lisztet elkeverjük a sóval meg a sütőporral, majd a csokis masszához adjuk, és a tejjel együtt szép simára, csomómentesre keverjük.
  • A tésztát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 25 percig, de inkább tűpróbáig sütjük. Itt nagyon kell figyelni, mert ha túlsütjük, kiszárad, és nem lesz finom szaftos a csokitól. amikor a teteje kezd megrepedezni, akkor már jó.
  • Sülés után hagyjuk teljesen kihűlni a piskótát.
  • Elkészítjük a krémet: 7 dl tejet odateszünk egy edényben melegedni. A pudingport elkeverjük a maradék hideg tejjel, és a cukorral, majd a forró tejhez öntjük, és kavargatva, lassú tüzön, sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, ezután belekavarjuk a krémsajtot. A hideg tejben elkeverjük a zselatinport, felmelegítjük, hogy elolvadjon, majd ezt is a krémhez kavarjuk.
  • A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémbe forgatjuk.
  • A kiolvadt meggyhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, meg a fahéjat, és 1-2 perc alatt összefőzzük. Ha befőttet használunk, akkor az már eleve ízesítve van, nem szükséges ez a művelet.
  • A kihűlt piskótát két lapra vágjuk. Az első lapot visszahelyezzük a tortaformába.
  • A meggy levét leszűrjük, és a meggylé eft részével meglocsoljuk a formában lévő piskótát. Rászorjuk az ízesített meggyet, és ráöntjük a krém nagy részét. Kb egyharmadát félretesszük a bevonáshoz (felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben).
  • A maradék tortalapot a krémre helyezzük, és óvatosan kissé rányomjuk.
  • Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni (1-2 óra), majd kivesszük, a karimát eltávolítjuk, és a tortát kívülről bevonjuk a maradék krémmel. Egy keveset habzsákba kanalazunk, és rózsákat nyomunk a tetejére. Közepét megszórjuk csokoládéforgáccsal, és néhány szem meggyet is helyezünk rá.

2013. október 19., szombat

Csokoládé fondue


Zseniális, csak annyit tudok hozzáfűzni. Annyira nagyszerű a maga egyszerűségében, hogy szerintem akár a desszertek koronázatlan királya is lehetne.
A fondü (fondue) igazából olvasztottat jelent, eredetileg a sajtot olvasztották a franciák, és a sajt fondue-be mártogattak bagett szeleteket, meg még ki tudja miféle földi jókat. De nemcsak sajtot olvastzhatunk (bár hamarosan elkészítem azt is), hanem ilyen finom, igazi csokoládét is. Percek alatt, melybe aztán mindenféle finomságot mártogatunk.
Szerintem egy ilyen mártogatós étel, melynél körülvesszük az edényt, és mindenki kedvére mártogat, a legjobb társasági étel. És mint tudjuk, az elfogyasztott étel egyik szerepe az is, hogy összehozza az embereket.
A gyerekek imádják, de mi is, hiszen ez maga a menyország.

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • kb 1 kg friss gyümölcs, pl: alma, körte, narancs, banán
  • 20-30 dkg sima vajas keksz (én zabpelyhes kekszet használtam)
  • néhány szem mandula, dió, erdei mogyoró
  • kevész kókuszreszelék
  • esetleg 1-2 evőkanál gyömölcspálinka vagy egy kevés őrölt csili

Elkészítése:

  • A tejszínt egy edényben, lassú tüzön melegítenei kezdjük, közben hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét. Ha érdekesebbé, izgalmasabbá szeretnénk varázsolni a csokiöntetet, adjunk hozzá egy kevés gyümölcspálinkát, de csípősre is ízesíthetjük egy kevés őrölt csiliporral.
  • Kavargatjuk, amíg a csokoládé a tejszínnel összeolvad, majd levesszük a tűzről, és áttöltjük fondü edénybe. Mécsest gyújtunk alá, hogy melegen tartsuk.
  • Közben falatnyi darabokra vágjuk a gyümölcsöket, a kekszet is feltördeljük.
  • A csokiszószba mártogatjuk tetszés szerint a gyümölcsöket (ezt még megszórhatjuk kókuszreszelékkel), a kekszet, esetleg olajos magvakat, és így fogyasztjuk.
Megj: Ha nincs fondue edényünk, az sem baj, tálaljuk kis tálikókban a csokiszószt, és amikor annyira lehűl, tegyük néhány másodpercre mikróba, hogy tovább lehessen mártogatni.

2013. október 17., csütörtök

Tormás pontyszelet petrezselyemgyökeres krumplival, céklacsipsszel



Ez a nagyszerű fogás lényegében egy nagyon egyszerű étel. Viszont az a néhány apró huncutság, ami benne rejtőzik, az teszi izgalmassá, érdekessé. A céklacsipszről ódákat tudnék zengeni, annyira finom, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést. Kókuszzsírban sütve, azt hiszem ezentúl első számú nassolnivalóm lesz.
A hal azért kitűnő, mert nagyon frissen vásároltam, első osztályú, és nagyon ízletes. Egy kis reszelt torma, egy kis petrezselymes vaj...mmm!
Még egy kis "kanyar" a krumplipürében, és akár pompás ünnepi lakoma része is lehet ez a kitűnő halas fogás.

Hozzávalók:

A sült halhoz:

  • 70 dkg friss ponty
  • 5 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • kevés liszt
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors
  • a tálaláshoz: frissen reszelt torma
A krumplipüréhez:
  • 50 dkg krumpli
  • 40 dkg petrezselyemgyökér
  • 5 dkg vaj
  • kb 3 dl tej
  • két csipet őrölt szerecsendió
  • só, őrölt bors
A céklacsipszhez:
  • 15 dkg cékla
  • olaj
  • tengeri só vagy himalaya
Elkészítése:
  • A krumplit meg a gyökeret meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágva, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd vajjal és tejjel összetörjük, jól kikavarjuk, közben sóval, borssal, és szerecsendióval ízesítjük.
  • A halszeleteket megmossuk, leitatjuk róla a vizet, és mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal. Egy kevés lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
  • A céklát meghámozzuk, és nagyon vékony karikára vágjuk. Forró, bő olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és megszórjuk tengeri sóval.
  • A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  • A petrezselymes krumplit tányérra szedjük, ráhelyezünk egy halszeletet, és meglocsoljuk petrezselymes vajjal, illetve megszórjuk egy kevés reszelt tormával. Mellé adjuk a céklacsipszet.


2013. október 15., kedd

Vöröslencse főzelék sárgarépás csirkefasírttal, karamellizált lilahagymával


A vöröslencse nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges is. A vöröslencse főzelék pedig nagyon egyszerűen, percek alatt elkészíthető, és laktató étel. Sűríteni sem kell plusz liszttel, mert maga a lencse kiválóan sűrít.
Mellé fogtam némi csirkecombot, melyet aztán ledaráltam sárgarépával, és ízesítettem, majd sütőben sütöttem. Lényegében majdnem ugyanaz, mint a hagyományos fasírt, mégis nagyon különbözik tőle. Krumpli helyett répa, kenyér helyett zabpehely van benne, bő zsír helyett pedig saját zsírjában sült.
Karamellizált lilahagymát meg csak azért adtam mellé, mert egyszerűen azt kívántam :)
Nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:

A lencsefőzelékhez:

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 2-3 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál méz vagy nádcukor
  • só, őrölt bors
A csirkefasírthoz:
  • 0,5 kg csirkecomb (csont nélkül)
  • 10 dkg sárgarépa
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
  • kevés tej
  • só, őrölt bors
A karamellizált lilahagymához:
  • 3 nagy lilahagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 3 teáskanál méz (vagy nádcukor)
  • 1-2 teáskanál balzsamecet
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A főzelékhez a hagymát apróra vágjuk, és a kókuszzsíron  megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott vöröslencsét, a babérlevelet, és kavargtva kissé összemelegítjük.
  • Felöntjük kb dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk, és néhány perc alatt készre főzzük. Néhány evőkanállal (9-10) kiveszünk belőle, összeturmixoljuk, majd a főzelékhez adjuk a joghurttal együtt. Ételízesítővel és őrölt borssal ízesítjük, illetve cukrot és citromlevet adunk hozzá. Összeforraljuk.
  • A zabpelyhet néhány percre 2-3 evőkanál tejbe áztatjuk, hogy kissé megpuhuljon. Ezután a csirkehússal meg a fokhagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, illetve sóval és borssal ízesítjük. Összegyúrjuk, majd nedves kézzel golyókat formázunk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. A tetejét ellapogatjuk, majd 180 fokos sütőben, légkeverése, 20-25 perc alatt enyhén pirosra sütjük. Vigyázzunk, ki ne száradjon a hús.
  • Közben elkészítjük a karamellizált hagymát: a meghámozott hagymát karikára vágjuk, és a kókuszzsíron párolni kezdjük. Amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a mézet, a sót, meg a borsot. Kavargatva megpároljuk, a végén pedig balzsamecettel ízesítjük.
  • A vöröslencsét csirkefasírttal, karamellizált lilahagymával tálaljuk.
Megj: Ha csontos hússal dolgozunk, akkor előbb mossuk meg, majd távolítsuk el a bőrét. Óvatosan fejtsük le a csontról a húst, és távolítsuk el a zsíros részeket, illetve az inakat.

2013. október 13., vasárnap

Tökmaglisztes puha keksz


Nemrég felfedeztem egy boltban, hogy árulnak tökmaglisztet, így gyorsan feltankoltam belőle, nehogy aztán ne legyen :) Egyébként tökmagból is készíthetünk lisztet, ha lisztté őröljük pl turmixxal (blenderrel), vagy egyéb konyhai kütyüvel. A tökmagliszt (mint minden más magliszt) nagyon egészséges, és jóízű liszt, picit hasonlít a dió-, vagy a mandula ízére.
Szóval egyik este, néhány perc alatt összeállítottam a tésztát, így nemsokára mindenki finom és egészséges kekszet nassolhatott.
Ha a szódabikarbónát elhagyjuk a tésztából, akkor ropogós kekszet kapunk, így meg nagyon puha, nagyon omlós, fennséges ízű, és egészséges csemege.
Abbahagyhatatlan!

Hozzávalók (kb 30 darabhoz):

  • 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg tökmagliszt
  • 12 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg sötétbarna nádcukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál kókusztej (jó a sima tej is)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél csapott teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • a tetejére néhány szem erdei mogyoró (opcionális)
Elkészítése:
  • A kókuszzsírt kissé megolvasztjuk, de nem kell folyós legyen.
  • Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, aszerint, hogy mennyit vesz fel a tészta. Ez mindig függ a lisztektől, lehet, hogy nem szükséges a megadott mennyiség, esetleg ennél több kell.
  • A tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
  • Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Mindenik közepére egy-egy fél szem mogyorüt nyomunk, de lehet diót, vagy mandulát is, esetleg el is hagyhatjuk.
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 190-200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük (én légkeverésen sütöttem, 170 fokon, 10 percet). Amikor elkezd barnulni a széle, meg az alja, akkor jó. Ha tovább sütjük, kiszárad.
Megj: Nádcukrot csak azért használtam, mert karamelles íze miatt jobb ízű lesz a keksz.

2013. október 12., szombat

Petrezselymes nudli kéksajttal és császárszalonnával


Az utolsó nudli mostanában, ígérem :) Ez egy egyszerű és nagyszerű változat, na de a nudli mindenképpen szuperjó étel, kár, hogy olyan hízlaló..

Hozzávalók: 

  • 1 adag nudlitészta + 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt bors;
  • továbbá: 5 dkg vaj, 10 dkg kéksajt (pl gorgonzola), 20 dkg császárszalonna (bacon)


Elkészítése:

  • A nudlitésztát elkészítjük úgy, hogy belegyúrjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és egy kevés őrölt borssal ízesítjük. 
  • Miután a nudlikat kifőztük, még melegen összekavarjuk vajjal, majd kéksajtot morzsolunk rá, és megszórjuk pirított szalonnakockákkal.
  • Tipp: A kéksajt nagyon jellegzetes ízű, nemespenésszel bevont sajt. Aki nem szereti, juhtúrót is használhat helyette.

2013. október 10., csütörtök

Rózsaborsos trüffelszelet


Ennyire finom csokoládét azt hiszem nem sűrűn eszik az ember. Talán a belga csokival vetekezik..
Ropogós csokikéreg között lágy, krémes trüffelkrém, néhány falat ropogós mogyoró, mindez megbolondítva a rózsabors mennyei ízével, ropogósságával. Kiadós, ebből a mennyiségből kb 25-30 szelet csokoládé lesz.
Karácsonyra ismét elkészül majd :)
Minden falat egy csepp menyország!

Hozzávalók:

  • 1 kg étcsokoládé (50 %-os kakaótartalmú)
  • 500 ml édes habtejszín
  • 10-15 dkg erdei mogyoró
  • 1 narancs
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 evőkanál rózsabors

Elkészítése:

  • Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, és ráhelyezünk egy állítható szögletes tortakeretet, kb 20x26 cm nagyságúra. Ha nincs ilyen keretünk, akkor egy hasonló nagyságú tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
  • A tejszínt egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a narancs héját (durvára hámozva, zöldségpucolóval), a vaníliát, meg a fahéjat. Felforraljuk, megkavargatjuk, és félretesszük.
  • A csokoládét durvára törjük, és 15 dkg-át egy kisebb fém edénybe teszünk. Az edényt egy nagyobb edény fölé helyezzük, melybe egy kevés vizet öntünk. Odatesszük lassú tüzön melegedni, közben kavargatjuk, hogy a csoki egyenletesen felolvadjon (gőzfürdő). Vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen, mert akkor összeugrik.
  • Levesszük a tűzről, és hozzáadunk még 15 dkg-át a csokiból. 2-3 perc után összekavargatjuk, visszahelyezzük a gúzfürdőre, és összeolvasztjuk.
  • A csokimassza felét az előkészített sütőpapírra kenjük, egyenletesen. A másik felét félretesszük.
  • A mogyorót forró vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk. Ha sós a mogyoró, adjunk a főzővízhez 1-2 evőkanál cukrot. 
  • A tejszínből kiszedjük a narancshéjat, és visszatesszük a tűzre, melegedni. Hozzáadjuk a maradék étcsokoládét (70 dkg), és lassú tüzön, kavargatva, felolvasztjuk. Hogy biztosan ne melegedjen túl, helyezzük ezt is gőzfürdő főlé.
  • Amikor szépen összeolvadt, az egyharmadát a tepsibe simítjuk, a csokoládéra. Megszórjuk a mogyoróval, majd rásimítjuk a maradék csokimasszát.
  • Hűtőszekrénybe helyezzük kb 2 órára, amíg teljesen megszilárdul.
  • Ekkor a maradék csokoládét újra felolvasztjuk (gőzfürdő), és a trüffelkrém tetejére simítjuk. Megszórjuk rózsaborssal, és néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a teteje is megszilárduljon.
  • Vízbe mártott, éles késsel, kisebb kockára szeleteljük.
Az ötlet egy német magazinból van.

2013. október 9., szerda

Kínai csirkés-zöldséges tészta



Ezt az ételt tulajdonképpen kínai tésztával készítettem (ezt még Ausztriából hoztam), de a magam részére teljes kiörlésű spagettit használtam. Nagyon finom, főleg aki szereti a keleti konyhát.
Ennél az ételnél a lényeg a sok friss hozzávaló, és a kiváló fűszerezés. És ami szintén nagyon fontos, hogy minden zöldség roppanós kell maradjon, nem szabad túlfőzni.


Hozzávalók:


  • 40 dkg csirkemell
  • 12 dkg zöldborsó (fagyasztott) 
  • 12 dkg kukorica 
  • 12 dkg piros- és sárgapaprika vegyesen 
  • 10 dkg sárgarépa 
  • 10 dkg mungóbabcsíra (konzerv) 
  • 1 fej hagyma 
  • 2 nagy cikk fokhagyma 
  • 5-6 darab júdásfüle gomba (szárított) 
  • 2 dl kókusztej
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér 
  • kevés extra szűz olívaolaj 
  • szójaszósz és csili ízlés szerint 
  • petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors 
  • 12 dkg teljes kiörlésű spagetti 
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:


  • A szárított júdásfüle gombát 10 percre forró vízbe áztatjuk, majd 15 percig főzzük. 
  • Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron kissé megpirítjuk, és hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst. 
  • Kavargatva fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gyufaszál vékonyságúra vágott répát és paprikát, a reszelt fokhagymát. Megsózzuk, 2-3 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót, a kukoricát, illetve ízesítjük reszelt citromhéjjal, gyömbérrel, őrölt borssal, és egy kevés szójaszósszal.
  • Felöntjük kókusztejjel, és az egészet összeforraljuk, de ezt is csak 2-3 percig, amíg a fagyasztott zöldségek is roppanósra párolódnak. 
  • A gombát csíkokra vágjuk, és a raguhoz kavarjuk, a csírával együtt. 
  • A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, majd összekavarjuk a csirkés-zöldséges raguval. A tetejét meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megj: A júdásfüle gombát lecserélhetjük másfajta szarított gombára is, a legjobb valamilyen intenzív ízű erdei gomba. A mungóbabcsírát akár el is hagyhatjuk, használhatunk friss zöldségcsírát is.

2013. október 8., kedd

Nudli bolognai módra


Tészta helyett nudlival is finom a bolognai. Ha a krumplit előző nap lefőzzük, és áttörjük, másnap már nem lesz sok dolgunk, hamar elkészül ez az isteni, laktató egytálétel.

Hozzávalók:

A nudlihoz:
  • 1 kg krumpli
  • 24 dkg liszt + egz kevés a nyújtáshoz
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • csipet só
A bolognai raguhoz:
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg paradicsomkonzerv (hámozott)
  • 5 dkg szalonna (vagy baconszalonna)
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • friss vagy szárított bazsalikom
  • friss vagy szárított oregánó
  • 1-2 evőkanál cukor
  • só, bors
A tálaláshoz:
  • reszelt parmezán sajt vagy füstölt sajt
Elkészítése:
  • A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
  • Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
  • Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
  • Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
  • A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
  • Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
  • A raguhoz a szalonnát apró kockára vágjuk, és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Közben hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk.
  • Beletesszük a darált húst, és kavargatva ezt is megpirítjuk. Sóval, borssal, és egy kevés bazsalikommal ízesítjük.
  • Ezután a húsos ragut a serpenyőből kiszedjük, és a visszamaradt kevés zsiradékon a két fokhagymacikket kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, oregánóval, illetve megsózzuk, és megborsozzuk. Ízlés szerint cukorral édesítjük, mert a paradicsomhoz mindig szükséges egy kevés cukor.
  • Amikor felforrt a mártás, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk.
  • A nudlit összekavarjuk a paradicsommártással, a tetejére pedig húsos ragut halmozunk, melyet reszelt sajttal szórunk meg.

2013. október 7., hétfő

Túrós linzertorta meggyel


Nagyon szeretjük a túrós süteményeket, de már rég nem készítettem, így most egy mennyei túrosat sütöttem, tortába álmodva.
Nagyon finom, omlós, kiadós darab, mégis igen hamar elfogyott .)

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak sütőpor
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 80 dkg tehéntúró
  • 40 dkg fagyasztott meggy (esetleg befőtt)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csapott evőkanál búzadara (gríz)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipet só

Elkészítése:

  • A fagyasztott meggyet előző nap kivesszük, és hagyjuk kiolvadni.
  • Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk. Egyenként fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen.
  • Mielőtt kivennénk a tésztát a fagyóból, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával fellazítjuk, áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a citromhéjat, a vaníliát, meg a sót, és alaposan összekavarjuk.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a túrókrémbe forgatjuk.
  • A kemény tésztát a fagyasztóból kivesszük, és az elsőt egy 26 cm-es kerek tortaformába reszeljük. Megszórjuk meggyel, erre pedig ráreszeljük a következő tésztadarabot.
  • Erre simítjuk a krémet, a krémre pedig az utolsó reszelt tészta kerül. A tésztába belenyomkodunk néhány szem meggyet, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén pirulni kezd. Légkeverésen, 170 fokon kb 40 perc szükséges, normál sütésen, 190-200 fokon ez valamivel több lehet.
  • A tortát a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd eltávolítjuk a karimát, és ezután szeleteljük.
Megj: Tepsiben is süthetjük, süteményként, a tésztához pedig 2-3 evőkanál kakaóport is adhatunk. Reszelés helyett a tésztát nyújthatjuk is.

2013. október 6., vasárnap

Mákos nudli szilvakompóttal


A nudlitészta tulajdonképpen ugyanaz, mint amit a szilvásgombóchoz is használok. Egyszerű krumplis tészta, melyet aztán azzal gazdagítunk, amivel éppen akarunk. Mákosan is nagyon finom, az egyik kedvenc, és szilvakompóttal még sokkal-sokkal finomabb.
Ez az adag bő két személyre elegendő, mondjuk nálunk az a két személy (férjem és öccse) nagyon éhes volt, így rögtön felfalták az egészet - egy nagy adag rakott krumpli után :))
Sajnos én nem fogyaszthattam, éppen csak kóstoltam, mert ez egy igen nehéz, hízlaló étel. Pedig imádom a mákot!

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
A tálaláshoz:
  • 5 dkg őrölt mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • szilvakompót

Elkészítése:

  • A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
  • Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
  • Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
  • Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
  • A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
  • Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
  • A nudlit összekavarjuk cukrozott mákkal, és szilvakompóttal tálaljuk.
Megj: Ha nincs szilvakompótunk, készíthetünk percek alatt, hisz van még szilva a piacon. Néhány szem (kb 10) szilvát mossunk meg, magozzuk ki, és tegyük egy serpenyőbe. Szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, egy kevés őrölt fahéjjal, és kavargassuk egy kicsit, hogy a cukor elolvadjon. Adjunk hozzá 1-2 dl vizet, és főzzük össze, de csak addig, amíg a szilva megpuhul.

Tipp: A nudlit előző nap is elkészíthetjük, és hűtőszekrényben tálalhatjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, akár le is fagyaszthatjuk.

2013. október 5., szombat

Zöldséges túrókrém



Újabb kennivaló, reggelire, vacsorára, vagy tízóraira, akér gyerekeknek is. Azért szeretem a túrókrémeket, mert tulajdonképpen azt rakhatok bele, amit akarok, és mindenképp finom lesz.
Teljes kiörlésű kenyérrel, zsemlével (pl ez, ez, vagy akár ez) és friss zöldségekkel fogyasztva növeljük az étel tápértékét.

Hozzávalók:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 sárgarépa 
  • 1 nagyobb ecetben eltette uborka 
  • 2 evőkanál tejföl 
  • 1 evőkanál házilag készített ételízesítő 
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés apróra vágott petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:


  • A túrót egy tálba tesszük, és villával áttörjük. Hozzáadjuk a meghámozott, és lereszelt sárgarépát, illetve uborkát. Tejföllel lágyítjuk, és mustárral, zöldfűszerrel, sóval, meg borssal ízesítjük. Jól kikavarjuk, és kenyérre, vagy zsemlére kenve fogyasztjuk, friss zöldségekkel.
  • Tipp: Lehetőség szerint más zöldségekkel is készíthetjük, de tetszés szerinti zöldfűszerekkel kikavarva is nagyon finom a túrókrém.

2013. október 4., péntek

Fűszeres sütőtök pite



Érdekes, őszies ízvilágú sütemény, melyet a fűszerek tesznek különlegessé. Én minipitéket sütöttem, de természetesen nagy piteformában is készülhet. Még melegen kiborítottam a formákból, és nagyszerű uzsonna, illetve desszert vált belőle.
Ami azt illeti, nem lesz a kedvencem, de édességnek mindenképp jó szolgálatot tett. Valahogy ez az ízvilág nem igazán az én ízvilágom, de nem is a fűszerezése miatt, inkább úgy mondanám, hogy nekem ez már túl tökös :)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 3 evőkanál tej
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 40 dkg sütőtök (sülve, hámozva)
  • 12 dkg nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 ksiebb citrom reszelt héja
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál gyömbérpor (vagy diónyi friss, reszelt gyömbér)
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi só
  • extra: szárított levendulavirág

Elkészítése:

  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a kókuszzsírt olvasszuk fel előtte), és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Előző nap is elkészíthetjük.
  • A sütőtököt cikkekre vágva, sütőpípíros tepsin kb 1 óra alatt megsütjük, majd meghámozzuk, és a magokat eltávolítjuk.
  • Egy tálba helyezzük, és villával jól összetörjük, pürésítjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan kikavarjuk.
  • A hideg tésztát kinyújtjuk kör alakúra (nem olyan könnyű, mint a hagyományos, fehér liszttel készült vajas tésztát), és egy kivajazott piteformát kibélelünk vele úgy, hogy a peremére is jusson.
  • Villával megszúrkodjunk néhány helyen, majd 180 fokos sütőben, kb 10 perc alatt elősütjük.
  • Ezután a tésztára öntjük a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd visszahelyezzük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, illetve ha a tetejét megnyomjuk, szilárdnak érezzük. Nekem kb 30-40 percig sült, de ennél pontosabban nem tudnám megmondani.
  • Tálaláskor a tetejét megszórjuk egy kevés levendulával.

2013. október 3., csütörtök

Házi műzli plusz egy mennyei desszert



Erről a desszertről ódákat tudnék zengeni, olyan isteni lett. Nem beszélve, hogy a műzli is tökéletesre sikeredett, szerintem sosem ettem még ehhez hasonlót. Elkészíteni gyerekjáték, és a magokat lehet variálni aszerint, hogy mi van otthon, vagy ki mit szeret. Lehet például diót, mogyorót, csokidarabokat, napraforgómagot, tökmagot stb rakni bele.
Fehér cukorral is készülhet, de akkor nemcsak hogy nem egészséges, de annyira finom sem.
Azt sajnos nem tudom, hogy mennyi ideig áll el, mert eddig még én sem készítettem
De ezután rendszeresen fogom ezt is, mint a kenyeret, vagy zsemlét, mert a gyerekek nagyon műzlisek, a boltiakban pedig sajnos nem bízom.

Hozzávalók a műzlihez:

  • 20 dkg zabpehely
  • 5 dkg mandula (durvára törve)
  • 3 dkg lenmag
  • 3 dkg szezámmag
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • nagy csipet só
A desszerthez:
  • 2 nagy doboz natúr görög joghurt
  • házi műzli
  • tetszés szerinti gyümölcsök (itt most szeder, áfonya és meggy a fagyóból)
  • kevés méz

Elkészítése:

  • A műzlihez mindent egy nagy tálba helyezünk, és összekavarjuk.
  • A keveréket egy alufóliával bélelt nagyobb tepsibe simítjuk, és 180-200 fokos sütőbe tesszük. Kb 10-15 percig hagyjuk pirulni, félidőben átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen piruljon. Én légleverésen sütöttem.
  • Ezután hagyjuk kihűlni, majd befőttesüvegbe tesszük, lefedjük, és így tároljuk. A műzlit ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint a boltit, de desszertekhez is felhasználhatjuk.
  • Ehhez a finomságos desszerthez, amit a műzli felhasználásával készítettem, csak a következőt kell tenni: desszertes poharakba egy-egy adag sűrű, görög joghurtot teszünk, megszórjuk műzlivel, és gyümülcsökkel. Egy teáskanál mézzel meglocsoljuk, majd ismét joghurt, műzli és gyümölcs következik. Ismét mézzel ízesítjük, és már fogyaszthatjuk is.

2013. október 2., szerda

Almás borjúmáj


Borjúmájat először készítek, de bevallom, a csirkemáj nekem sokkal jobban ízlik. Ráadásul eléggé rágósra sikeredett, talán túl sokáig sütöttem, vagy túl magas hőfokon, nem tudom. Minden esetre ízre fincsi volt, az összeset én ettem meg, mert a család nem eszik májat :)


Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg növendékmáj
  • 40 dkg alma (tisztán mérve)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál cukor
  • negyed teásaknál őrölt fahéj
  • só, frissen őrölt színes bors
  • kókuszzsír a sütéshez (olajban is süthetjük)

Elkészítése:

  • Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk.
  • A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk (lassan, vigyázva, hogy ne égjen meg), hozzáadjuk a cukrot, és felolvasztjuk.
  • Beletesszük a cikkekre vágott almát, és 5 percig pirítjuk. Megszórjuk fahéjjal, egy csipet sóval, és felöntjük a borral, majd néhány percig pároljuk, csak amíg a lé elfő, és az alma szépen bevonódik a finom karamellréteggel. A serpenyőből az almát kiszedjük, és a visszamaradt szaftban a szeletekre vágott hagymát enyhén megpirítjuk.
  • A májat megmossuk, és felszeleteljük, majd megszórjuk sóval és borssal. Pirospaprikával elkevert lisztbe forgatjuk, és egy másik serpenyőben, a kókuszzzsíron mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, mert akkor rágós lesz a máj.
  • A májat a fűszeres almával, illetve a sült hagymával tálaljuk, mellé pedig krumplipürét adhatunk.