2013. szeptember 30., hétfő

Halpástétom fürjtojással


Percek alatt elkészült ez a nagyszerű halkrém, mely kiváló szendvicsekhez, vagy tízóraira, fürjtojással fogyasztva pedig még táplálóbb.
Nagyon egyszerű, és a gyerekek is szeretik.
Készítsünk minél több házi kencét, hogy kiváltsuk vele az egészségtelen margarinos szendvicseket.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb olaj nélküli halkonzerv (125 g)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma (snidling)
  • só, frissen őrölt színes bors
  • a tálaláshoz: néhány fürjtojás, teljes kiörlésű kenyér vagy zsemle (Pl ez, vagy ez)

Elkészítése:

  • A halkonzervet lecsöpögtetjük, majd egy tálba tesszük. 
  • Hozzáadjuk a vajat, az olajat, a metélőhagymát, illetve megsózzuk és borsozzuk.
  • Összeturmixoljuk, és teljes kiörlésű kenyérrel, főtt fürjtojással fogyasztjuk.

2013. szeptember 29., vasárnap

Almás sütőtöktorta



Először muffint készültem sütni, almásat. Aztán eszembe jutott, hogy valami tököset is akartam, akkor legyen valami almás-tökös. Sütőtökös-almás pite. Ekkor eszembe jutott, hogy épp most vásároltam mákot, jó lenne azt is hozzáadni valahogy. Végül pedig, úgy döntöttem, hogy tortaként fogom megcsinálni ezt az egészet, hiszen tortákra most nagy szükségem van. Nemsokára megtudjátok, hogy miért :) És akkor eszembe jutott, hogy mennyire szeretjük a mák ropogósságát tésztában, aztán meg a nyers zöldség szaftosságát. Így aztán összekutyultam mindent, és ilyen tortaként végezte az ötlet.

Ez egy igazán nagyon őszies, nagyon gazdag ízvilágú, fűszeres torta. De nemcsak az íze gazdag, hanem a tápértéke is, ugyanis tele van mindenféle földi jóval, ráadásul a kalóriatartalma is alacsony.
Úgyhogy ha valami igazán finomat, és egészségeset szeretnétek enni, akkor készítsetek ilyen isteni őszi sütőtöktortát. De muffinformában, vagy kalácsformában is süthetitek.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 30 dkg sütőtök
  • 30 dkg alma
  • 3 tojás
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 3 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 1,5 dl olvasztott kókuszzsír
  • 2 dl tej
  • 5 dkg mák (darálatlan!)
  • 5 dkg dió és mandula vegyesen
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbérpor
  • fél teáskanál só

Elkészítése:

  • Az egész tojásokat mixerrel jó habosra verjük, közben lassan hozzáadagoljuk a nyírfacukrot.
  • Belereszeljük a meghámozott nyers sütőtököt, hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt, a vanília aromát, és óvatosan összekavarjuk.
  • Egy másik edényben a lisztet összekavarjuk a mákkal, a sóval, a szódabikarbónával, a fehéjjal, meg a gyömbérrel.
  • Ezután a két masszát összevegyítjük, és a tejet is belekavarjuk.
  • A masszát egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, a tetejét pedig kirakjuk megmosott, cikkekre vágott almaszeletekkel. A diót és a mandulát durvára törjük, összekavarjuk a nádcukorral, és gazdagon megszórjuk vele a tetejét.
  • Légkeveréses sütőben, 160 fokon megsütjük. Közben egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e: ha beleszúrjuk, és a tészta nem ragad rá, akkor kész. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl szárazra. Nekem kb 40 perc kellett, de ha nem légkeverésen sütjük, akkor több a sütési idő.
Megj: Nádcukor helyett nem jó a nyírfacukor, mert az nem karamellizálódik.
Hjú, nagyon finom!

2013. szeptember 28., szombat

Sonkás kifli


Hétvégenként általában mindig készítek valamilyen péksüteményt, amit a gyerekek az iskolába is magukkal vihetnek, tízórainak. A szendvics mellé, amit még vinni szoktak, csomagolok mindig valamit pluszban, mert mindig szeretik, ha van valami finomság is. Nemrég éppen sonkás kiflit sütöttem, de lényegében bármivel megtölthetjük, amit a család szeret, vagy ami éppen kéznél van, pl: kolbász, sajt, juhtúró.  Ebből az adagból két napig is csomagolhatunk a gyerekeknek, és itthon is szívesen fogyasztják kakaóval.
Hát, kénytelen vagyok néha ilyen egészségtelenebb dolgokat is készíteni, nem mindig az egészséges a menő. De azért a házilag készített pékárút soha semmi nem múlhatja fölül! :)

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt 
  • 2 tojássárga
  • 4,5 dl langyos tej 
  • 0,75 dl olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál só 
  • 3 dkg élesztő 
  • 30 dkg vékonyra szelt gépsonka
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • a tetejére: 1 tojás, lenmag, szezámmag, vagy tetszés szerint bármilyen olajos mag


Elkészítése:

  • Az élesztőt 2 dl  langyos tejbe  morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
  • Ezután a lisztet, a sót, a tojássárgáját, az olajat a feluttatott élesztővel összegyúrjuk, és a maradék tejet fokozatosan hozzáadva, tésztává dagasztjuk. A tej mennyisége változhat, ezért óvatosan bánjunk vele. Egyszerűbb, ha a dagasztást gép végzi (pl kenyérsütő, vagy dagasztógép), ebben az esetben az élesztőt nem szükséges felfuttatni.
  • A tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal.
  • Ezután négyzetekre vágjuk úgy, hogy egy négyzetben elférjen a sonkaszelet, és az egyik végén maradjon még kb 1 cm üres tészta.
  • A tésztadarabokat a ráterített sonkaszeletekkel felcsavarjuk, a végét pedig összenyomjuk, és ezzel a felével lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük.
  • Újabb 15-20 percig kelesztjük, majd megkenjük villával felvert tojással, megszórjuk tetszés szerint magokkal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Ezzel a tésztával édes kifliket is készíthetünk, pl csokoládéval, lekvárral, kakaóval töltve. 

2013. szeptember 25., szerda

Sütőtökös galuska (juhtúróval, tejföllel)




Nagyon-nagyon szeretem a sütőtököt, bárhogyan, sülve is szívesen nassolom, magára. Ilyenkor igyekszem mindél több ételbe, édességbe belecsempészni, és ezúttal egy nagyon finom galuskában végezte.
Komolyan mondom, az utóbbi idők egyik legjobb étele ez számomra. Amikor megkóstoltam, teljesen elgyengültem a gyönyörtől :) Annyira puha, omlós, és ízes volt az étel, hogy rögtön felfaltam ezt az egyszemélyes adagot.
Külön folyadékot nem adtam a galuska tésztájához, hiszen a tök így is nedves anyagnak számít. Ezért liszt is csak minimális kellett hozzá, szerencsére. Úgy terveztem, hogy majd megszórom sült szalonnakockával, de így annyira tökéletes volt, hogy azt el is hagytam.

Hozzávalók:

  • 20 dkg sütőtök (megsütve, héj nélkül)
  • 1 tojás
  • 2 dkg liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • a tálaláshoz: tejföl és juhtúró

Elkészítése:

  • A sütőtököt felvágjuk cikkekre, és sütőpapíros tepsire téve, 200 fokos sütőben 45-60 perc alatt megsütjük. Amikor kissé kezd néhol megbarnulni, akkor jó.
  • Ezután a héját meg a magokat eltávolítjuk, a húsát egy tálba tesszük, és villával pürésítjük.
  • Hozzáadjuk az egész tojást, jól kikavarjuk, majd a lisztet is hozzákavarjuk. Megsózzuk és borsozzuk.
  • Közben egy fazékban enyhén sós vizet forralunk, és két kiskanál segítségével beleszaggatjuk a galuskákat. Lassú tüzön, forrásban lévő vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz felszínére, és még hagyjuk néhány másodpercig.
  • Egy serpenyőben a vajat az olajjal felforrósítjuk, és beletesszük a megfőtt sütőtökös galuskát. Egy kissé megpirítjuk, megforgatjuk a zsiradékon.
  • Tányérra szedjük, megszórjuk petrezselyemzölddel, meglocosljuk tejföllel, illetve megszórjuk juhtúróval.
Tipp: Pirított szalonnakockákkal is megszórhatjuk.

2013. szeptember 24., kedd

Tiramisu torta


Ez a kedves férjem szülinapi tortája volt, azt mondta, hogy a legfinomabb torta, amit valaha evett. A múltkori keresztelős tortámnál, amikor a piskótát vágtam lapokra, meglátta, és hozzátette, hogy kakaós lap, mascarpone, babapiskóta..:)) Innen jött az ötlet, hogy éppen ilyen tortát készítek majd neki.
Azt mondta, épp ilyenre vágyott, és szeretné, ha még máskor is készítenék, mert annyira ízlik neki. Egyébként a lányom is éppen ilyent szeretne majd szülinapjára.
A torta tényleg nagyon jól sikerült, nem túl édes, selymes-krémes, ízeiben kifinomult, nagyon harmónikus. Szóval családi kedvenc lett :)


Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
A krémhez:
  • 1 kg mascarpone sajtkrém
  • 4 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín (cukor nélküli)
  • 2 tasak zselatinpor (10 g)
  • 2 dl tej
  • 10-15 dkg babapiskóta
  • 2 dl hideg nesszkávé
  • 1 teáskanál rumaroma
A bevonáshoz:
  • 2 tasak karamell ízű krémpor (Dr. Oetker)
  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 10-15 dkg héjatlan pisztácia (de lehet egyéb is)

Elkészítése:

  • A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a lisztet.
  • A masszát egy 24 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni. Célszerű előző nap elkészíteni, mert másnap könnyebb vele dolgozni.
  • A krémhez a sajtkrémet a tojások sárgájával és a cukorral jól kikavarjuk. A zselatinport a hideg tejben elkeverjük, majd lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük (forralni nem szabad!). Hozzákavarjuk a krémhez.
  • A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez forgatjuk.
  • Összeállítjuk a tortát: a piskótát két egyenlő lapra vágjuk, és az egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rásimítjuk a krém felét, majd kirakjuk a rumos kávéba mártott babapiskótával. Erre jön a krém másik fele, majd beborítjuk a másik piskótalappal. Óvatosan rányomjuk, és hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen, és a torta összeálljon.
  • A krémport elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a hideg tejet, és mixerrel krémesre, habosra verjük.
  • A krémmel bevonjuk a tortát rusztikusan, nem muszáj szépen elsimítani, inkább legyen "kócos".
  • A pisztáciát durvára törjük (pl húsklopfolóval, fólia alatt), és tetszés szerint a tortára szórjuk.

2013. szeptember 23., hétfő

Csípős csirkecombok sajtkrémes tört krumplival, paradicsomos hagymával, és vajas pogácsával



Az én drága férjemnek készítettem a szülinapjára. Nagyon-nagyon ízlett neki, nagyon tetszett mindenik külön-külön, és egybe az egész is :) A vajas pogácsa nagyon jó kísérője ennek az ételnek, de egyébként minden ahogy van, egyszerűen tökéletes. Azt leszámítva persze, hogy nem egy könnyű, kalóriaszeény étel.
Az ötletet a paprika tévén láttam, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyenformán fog kinézni az én egyetlen párom szülinapi menüje. A receptet és a mennyiségeket saját magam alkottam, nekünk ez így a megfelelő.

Ünnepi menünbek, vendégváráshoz, tökéletes.

Hozzávalók (4 személyre):


  • 8-10 csirke alsócomb
  • 250 ml kefír (vagy író)
  • ízlés szerint házi erős pista, vagy csilipaszta, csípős arany (vagy kinek ami van)
  • kb 10 dkg liszt
  • só, őrölt bors
  • olaj a sütéshez
A sajtkrémes tört krumplihoz:
  • 60-70 dkg krumpli
  • 3 evőkanál vaj
  • 0,3-0,5 dl tej
  • 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • só, őrölt bors
A paradicsomos hagymához:
  • 3 nagy fej hagyma
  • 5 közepes paradicsom
  • 1 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
A vajas pogácsához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

  • A csirkecombokat megmossuk, az esetleges nemkívánatos részeket (tollú stb) eltávolítjuk.
  • Egy nagy tálba helyezzük, alaposan megsózzuk és borsozzuk, beleöntjük a kefírt, hozzáadjuk a csípőst, és jól összeforgatjuk.
  • A tálat fóliával letakarjuk, és legalább egy éjszakára (de lehet néhány órára is) hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.
  • Ezután a combokat a kefírből kiszedjük, és egy műanyag zacskóba helyezzük, melybe lisztet szórtunk. Kicsit megrázogatjuk, hogy a liszt mindenhol a húsra tapadjon. A húst kb hármasával lehet kényelmesen belisztezni. Forró, bő olajban szép pirosra sütjük.
  • A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és egy tálba helyezzük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál sajtkrémet, a vajat, a tejet, illetve megsózzuk és borsozzuk. Durvára törjük, nem kell krémesre kavarni, mint a krumplipürét! 
  • A hagymás paradicsomhoz a hagymát meghámozzuk, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, és az olajon sézp aranyszínűre pirítjuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kissé összeforgatjuk, majd a cikkekre vágott paradicsomot is beletesszük. Megsózzuk és borsozzuk, majd összepároljuk. Csak addig főzzük, amíg a paradicsom nem esik szét túlságosan.
  • A pogácsához a lisztet a sóval meg a sütőporral összekavarjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Ezután a tejjel együtt kissé átdolgozzuk, de a tésztának nem kell összeállnia, inkább maradjon morzsalékos.
  • A tésztát a munkafelületen kézzel kb ujjnyi vastagságúra nyomkodjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (én szívecske alakúra vágtam).
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
  • Jöhet a tálalás: a ropogós, csípős csirkecombokat egy tányérra helyezzük, mellé pakolunk a tört krupliból, ennek a tetejére pedig egy-két teáskanál sajtkrémet helyezünk. Adunk hozzá a paradicsomos hagymából, és vajas pogácsával tálaljuk.

2013. szeptember 22., vasárnap

Piros turmix


Rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmaz ez az ital. Tele van életerővel, ráadásul finom is, a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Csupa piros hozzávalókat választottam, a banán pedig sűrít és édesít. Roppant egyszerű elkészíteni, ha van gyümölcscentrifugánk, és turmixgépünk.
Az lenne az ideális, ha minden nap legalább egy pohár gyümölcs- vagy zöldséglevet, illetve turmixot elfogyasztanánk.

Hozzávalók (kb 1 literhez):

  • 40 dkg cékla (hámozva) - 1,6 dl céklalé
  • 1 kg kékszőlő (pl izabella) - 4 dl szőlőlé
  • 10 dkg kékáfonya (fagyasztott)
  • 2 banán
Elkészítése:
  • A cékla meg a szőlő levét gyümölcscentrifugában kifacsarjuk, a levüket pedig összeturmixoljuk a banánnal, és az áfonyával.
  • Ízlés, vagy a fellelhető hozzávalók szerint más gyümölcsökből is készíthetjük.

2013. szeptember 20., péntek

Meggyes trüffeltorta keresztelőre



Kedves Erdélyi konyhás kolleginámnak (hálótársamnak :)) készítettem, aki keresztelőre vitte ezt a tortát.

Trüffelkrémmel és meggyel töltöttem, kakaós piskóta. Kívülről csokikrémmel borítottam, fondantból készült virágokkal díszítettem. 3 kilós, emeletes. Mert Zsuzsika így kérte.
Mondjuk nem is értem, miért nem készítette el ő maga..:) (?)

Egyébként még nem jelzett vissza azóta, lehet azért, mert nem ízlett?! :)

2013. szeptember 13., péntek

Cukkinis-paradicsomos tészta húsgombóccal


Kolbászból készíteni húsgombócot egész jó ötlet, mivel ez a hús már előre van ízesítve. Van még cukkini a kertben, és akad még finom nyári paradicsom is, szóval ez most egy gyorsan elkészülő, remek nyárbúcsúztató étel.
Felavattam a második fajta, Olaszországból hozott tésztát, az ún. Casarecce Siciliane fajtát. Ez ilyen érdekes, csavaros tészta :)
Én természetesen teljes kiörlésű tésztával fogyasztottam.

Hozzávalók:

  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg nyers, sütni való kolbász
  • 30 dkg cukkini
  • 1 fej hagyma
  • bazsalikom, petrezselyemzöld
  • csipentyi cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • tetszés szerint száraztészta

Elkészítése:

  • A kolbászból diónyi nagyságú húsdarabokat nyomunk ki, és gombócokká formáljuk.
  • Egy serpenyőben, zsiradék nélkül, szép pirosra sütjük a húsgolyókat, majd kiszedjük.
  • A visszamaradt zsiradékban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot. Addig főzzük, amíg szépen kezd besűrűsödni. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott cukkinit, és készre főzzük. Közben sóval, borssal, és egy pici cukorral ízesítjük,a végén pedig hozzáadjuk a sült húsgolyókat, és összeforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és bazsalikommal.
  • A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd a húsgombócos paradicsomszósszal tálaljuk.

2013. szeptember 11., szerda

Vargánya krémleves


A vargánya az egyik legfinomabb erdei gomba szerintem, bár ha rajtam múlna, minden nap valamilyen erdei gombát ennék. A vargányának most van szezonja, én pedig egy finom krémlevest készítettem belőle. A vargánya krémleves a gombalevesek közül a legízesebb, egyszerűen imádom.
Ha több medvegombához jutunk, akkor vékonyan felszeletelve, meg is száríthatjuk (aszalhtajuk) télire. Én először 50 fokos sütőben, légkeverésen szárítottam 2-3 órán át, majd újságpapírra tettem, hogy teljesen keményre száradjon. Télen elég lesz belőle 1-2 kanálnyi, és bármilyen ételt fennségessé varázsolhatunk vele.

Hozzávalók:

  • 60 dkg vargánya (hirip, medvegomba)
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín (zsírszegény)
  • 2 evőkanál vaj
  • kakukkfű, petrezselyemzöld
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A gombát folyó víz alatt alaposan megmossuk, a szárát letörjük. Az idősebb gombák kalapja alatti zöldes-sárgás bársonyos részt leszedjük, a fiatal gombáknál nem szükséges, mert ezeknél ez a réteg egészen végkony, fehér.
  • A gombák szárát letörjük, és a kalapjával együtt darabokra felvágjuk. A vargánya szára is felhasználható, ehető.
  • Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben a vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymacikkeket (késsel kissé nyomjuk szét), a gombát, és kavargatva addig pároljuk, amíg a gomba bő levet enged.
  • Ekkor felöntjük alaplével, vagy ha nincs, akkor vízzel, és 2 evőkanál házi ételízesítővel. Megsózzuk, és fedő alatt néhány perc alatt puhára főzzük.
  • A levest a tűzről levesszük, összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, egy kevés kakukkfüvet, meg apróra vágott petrezselyemzöldet. Őrölt borssal megszórjuk, ha szükséges utánasózzuk.
  • Összeforraljuk, és forrón tálaljuk. 
  • Sajtos pirítóst, krutont, levesgyöngyöt adhatunk mellé betétnek, de pirított baconszalonnával, vagy egyáb tetszés szerinti feltéttel is fogyaszthatjuk.
Megj: Vaj helyett én kókuszzsírt használtam, de a gombát leginkább vajon érdemes párolni.

2013. szeptember 9., hétfő

Áfonyazselés joghurttorta oreoval


Nagyon szeretjük az ilyen könnyű, joghurtos jellegű tortákat, ezeket még sütni sem kell, valóban gyerekjáték az elkészítése.
Alapul, a sima keksz helyett kipróbáltam oreo kekszszel, és mondhatom, isteni lett. Erre jött a könnyű és ízletes joghurtkrém, melyre áfonyából készült gyümölcszselét öntöttem.
Egy nagyon harmónikus, könnyed torta lett a végeredmény, el is fogyott turbósebességgel. A barántmőm, aki éppen kóstolta, teljesen el volt ragadtatva :)

Hozzávalók:

A keksz-alaphoz:

  • 30-35 dkg Oreo keksz
  • 5 dkg vaj
A joghurtkrémhez:
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 40 dkg tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
Az áfonya zseléhez:
  • 50 dkg áfonya (kék, lehet fagyasztott is)
  • 12 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)

Elkészítése:

  • Az oreo kekszet késes aprítóval összeaprítjuk, vagy ennek hiányában, fóliával letakarjuk, és húsklopfolóval jól összetörjük.
  • Ezután a kekszmorzsát a vajjal összegyúrjuk, és egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába nyomkodjuk. Hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Ezalatt elkészítjük a joghurtkrémet: a joghurtot, a tejfölet, a cukrot, meg az ízesítőket egy tálban összekavarjuk. 1-2 dl-t kiveszünk belőle egy kisebb edénybe, és hozzákavarjuk a zselatinport.
  • A zselatinos krémet lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, hogy a zselatin szépen feloldódjon. Vigyázat, forralni nem szabad!
  • A krémhez kavarjuk, majd a krémet a keksz-alapra öntjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  • Az áfonyazseléhez az áfonyát (ha fagyasztott, nem szükséges kiolvasztani) a cukorral, és 3 dl vízzel főni tesszük. Néhány percig főzzük, amíg az áfonya bő levet enged, és kissé megpuhul. Ekkor a tűzről levesszük, és összeturmixoljuk. Ezután egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk, mert a zseléhez csak a levére van szükségünk. Egy kissé hűlni hagyjuk, amíg már nem lesz annyira forró.
  • A zselatinport 0,5 dl hideg vízzel elkeverjük, és éppúgy, mint az előbb, lassú tüzön felolvasztjuk. 
  • A zselatinos vizet az áfonyaléhez kavarjuk a vaníliával együtt, majd a joghurtkrém tetejére öntjük óvatosan.
  • A tortát ismét hűtőszekrénybe helyezzük, amíg teljesen megszilárdul. Ezután felvághatjuk szeletekre, és máris fogyaszthatjuk.


2013. szeptember 4., szerda

Céklás brownie torta


A browniet szerintem nincs ember, aki ne szeretné. Az egyik legfinomabb, legbrutálabb csokis sütemény.
Sokféle változatban készítettem már, ezúttal céklával turbóztam fel, és mondhatom, nagy előnyére szolgált. A csokoládétól amúgy is szaftos sütemény, a céklától még krémesebb, lágyabb lesz, és másnapra sem szárad ki. A cékla íze természetesen nem érződik a süteményen, de az állagával hihetetlen csodát művel, mint minden, amibe valamilyen nyers zöldséget teszünk.
Sima liszt helyett szezámlisztet használtam, hogy ezzel is növeljem a tápértékét, ráadásul még finomabb is, a liszt íze miatt. A cukrot is elhagytam, hogy csökkentsem a kalóriaértékét, szóval ez egy egészséges, tápértékben gazdag sütemény, a vaj pedig igazán nem nagy bűn már ezek mellett :)
Tortaként sütöttem most meg, de sima tepsiben is készíthetjük.

Hozzávalók:

  • 20 dkg szezámliszt
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cékla
  • 5 tojás
  • 10 evőkanál eritrit (vagy 6-7 evőkanál nyírfacukor)
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • csipet só

Elkészítése:

  • A vajat a csokoládéval mikróban, vagy gőz felett megolvasztjuk.
  • Az egész tojásokat elektromos habverővel jó habosra verjük, amíg kifehéredik, és a térfogata megnő.
  • A végén lassan adagoljuk hozzá a cukrot, és azzal verjük tovább.
  • A tojásos masszához kavarjuk a lereszelt nyers céklát, majd az olvasztott csokoládét.
  • Végül óvatosan belekavarjuk a sóval meg a sütőporral elkevert szezámlisztet.
  • A tésztát egy 24 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, hogy a belseje maradjon szaftos, ne száradjon ki.

2013. szeptember 3., kedd

Tintahalas spagetti vargányás sajtmártással


Az olaszországban bevásárolt tésztáimat kezdem szépen sorban felavatni.
Ez a fekete spagetti, mely tualjdonképpen a tintahaltól fekete, pontosan egy méter hosszú. Az ízén nem igazán érződik a hal, úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik nem szeretik a halat, hiszen nem egy erősen halízű tésztáról van szó.
Az én kedves és szeretnivaló férjemtől pedig nemrégiben szárított vargányát (medvegomba) kaptam, amit egyszerűen imádok, bármilyen ételben is legyen. Nagyon intenzív íze van, tehát aki nem szereti a gombát, az inkább ne is próbálkozzon vele :)
A sajrtmártáshoz pedig azért választottam éppen brie sajtot, mert annak ízvilága remekül passzol és kiegészíti szerintem a gomba ízét. Így együtt, hát...mesés!

Vigyázat, extrém ízek kedvelőinek! :)


Hozzávalók:

  • 25-30 dkg fekete spagetti
  • 10 dkg brie sajt
  • 2 evőkanál szárított vargánya (medvegomba)
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tej + a gomba áztató leve
  • 2 evőkanál liszt
  • fél citrom
  • 1 nagy cikk fokhagyma
  • kevés friss vagy szárított kakukkfű
  • petrezselyemzöld
  • kevés extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
  • A spagettit egy nagy edényben, enyhén sós vízben főni tesszük.
  • A szárított vargányát fél órára 1,5 dl langyos vízbe áztatjuk.
  • Ezután a gombát a léből kiszedjük (a levet ne öntsük el!), és a sajttal együtt apróra vágjuk.
  • Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, és enyhén megpirítjuk rajta a fokhagymát héjastól. Előtte késsel kissé nyomjuk szét, hogy az íze jobban kijőjjön.
  • A fokhagymát kiszedjük, majd a lisztet a vajon kavargatva kissé megpirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel, meg a gomba megmaradt levével. Lassú tüzön, kavargatva besűrítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát és a sajtot. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, illetve beletesszük a préselt fokhagymacikket. Összeforraljuk.
  • A megfőtt spagettit leszűrjük, meglocsoljuk frissen facsart citromlével és egy kevés olívaolajjal.
  • A vargányás sajtmártást ráöntjük, és petrezselyemzölddel, citromkarikákkal tálaljuk.