2012. november 30., péntek

Gombás saláta


Egy laza, könnyű kis saláta, sült gombával megspékelve, szerintem nagyon finom lett, gombakedvelőknek mindenképp ajánlom.
Teljes kiörlésű pirítóssal is fogyaszthatjuk, úgy még laktatóbb.


Hozzávalók:

  • 10 dkg gomba 
  • 10 dkg mini mozarella sajt 
  • 2 paradicsom 
  • 1 nagyobb zöldhagyma 
  • néhány szelet uborka 
  • tetszés szerinti zöldsaláta 
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • só, őrölt színes bors, bors, kakukkfű 
  • 1-2 teáskanál balzsamecet

Elkészítése:

  • A gombát megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, és szeletekre vágjuk. 
  • A zöldhagymát karikára vágva a zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, egy kevés kakukkfűvel és borssal fűszerezzük, majd kavargatva megpirítjuk. 
  • Megsózzuk és félretesszük. 
  • A zöldségeket megmossuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. 
  • Ezután egy nagy tálban a gombával együtt összekavarjuk (a visszamaradt levét is hozzáadjuk), balzsamecettel ízesítjük, és a tetejét kirakjuk a mozarella darabokkal. 
  • Ha túl száraz lenne, egy kevés extra szűz olívaolajjal lecsöpögtetjük.

2012. november 28., szerda

Aszalt szilvás, zabpelyhes joghurt


Egy könnyű, kalóriaszegény, tápláló desszert, esetleg reggeli. A gyerekek nagyon szeretik és gyakran kérik. Bármilyen friss vagy aszalt gyümölccsel finom, és nagyon egészséges.
Gyorsan elkészül, és rögtön feltölt energiával.


Hozzávalók (1 adagra):

  • 3 evőkanál zabpehely
  • 0,5 dl tej
  • 70 g natúr joghurt (zsírszegény)
  • 1 teáskanál méz
  • 7 szem aszalt sizlva

Elkészítése:

  • A zabpelyhet egy kis tálkába szórjuk, ráöntjük a tejet, és a mézzel együtt összekavarjuk.
  • Néhány percig állni hagyjuk, amíg a zabpehely a tejet felszívja, és kissé megpuhul.
  • Ekkor hozzákavarjuk az apróra vágott aszalt szilvát, majd ráöntjük a joghurtot, és néhány darab szilvával díszítjük.
  • Ízlés szerint csurgathatunk rá még mézet.

2012. november 27., kedd

Tortilla chips csípős paradicsomos mártogatóssal



Az a helyzet ezzel a csipsszel, hogy naaagyon finom. A gyerekek nem győzték falni, szerintük sokkal jobb, mint a bolti. Két gond van vele: az egyik, hogy bő olajban sült, a másik pedig, hogy az egész lakás megtelt drasztikus olajszaggal. Utálom, de most éppen nem volt kéznél a kókuszzsír. Igaz, olaj se sok.. így aztán csupán néhány darabot ettem belőle, pedig abbahagyhatatlan.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kukoricaliszt 
  • 1 evőkanál olaj + a sütéshez 
  • fél teáaskanál só 
  • A mártogatóshoz:
  • 1 kis doboz hámozott paradicsomkonzerv 
  • 1 piros színű csípős paprika 
  • 1 kis fej hagyma 
  • oregánó és bazsalikom 
  • kevés olaj 
  • só, bors
Elkészítése:
  • A liszteket elkeverjük az olajjal és a sóval, majd annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. 
    A masszából diónyi nagyságú darabokat kör alakúra nyújtunk, és száraz serpenyőben megsütjük, oldalanként 1 perc alatt. 
    Ezután cikkekre vágjuk, és néhány másodperc alatt bő, forró olajaban pirosra sütjük. 
    Szalvétával bélelt tálba szedjük ki, hogy a fölösleges olajat felszívja. 
    A mártogatóshoz a hagymát apróra vágva az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a fűszerekkel együtt összeforraljuk. 
    Ízlés szerint adagoljunk hozzá apróra vágott csípőspaprikát, de a gyerekek adagjához nem tegyünk.
    Kis tálkában tálaljuk, a csipszet pedig ezzel mártogatjuk.

    Tippek: A csipszeket süssük kókuszzsírban, hogy jóval egészségesebb, kalóriaszegényebb legyen.
                 Ha van otthon házilag készített paradicsomszósz, vagy ketchup, akkor csak ízesítsük tetszés szerint, és kész a mártogatós.
                 Ezzel a sajtmártással is nagyon finom!

2012. november 24., szombat

Rozmaringos sült nyúl zöldségágyon


Köztudott, hogy a nyuszi húsa az egyik legegészségesebb húsfajta. Mellesleg igen ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Az egyszerűseég kedvéért én most római tálban készítettem el.
A római tálnak megvan az az előnye, hogy az étel plusz zsiradék hozzáadása nélkül is elkészül benne, megőrizve annak valódi zamatát.
Ráadásul prakatikus is, mert a hússal együtt a köret is megvan. Kedvünk szerint választhatunk tetszőleges fajta zöldségeket és fűszereket, de a nyúlhoz leginkább a rozmaring áll közel.
Nagyon kiadós, tápláló fogás.


Hozzávalók:

  • 1 konyhakész nyúl
  • 7 krumpli
  • 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 zöldpaprika
  • 4 kisebb szál zöldhagyma
  • 4-5 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • só, őrölt bors
Elkészítése:

  • A római tálat egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk,
  • A nyulat megmossuk, feldaraboljuk, a sütésre szánt darabokat sóval, borssal és rozmarinngal befűszerezzük. A többit részét, melyek nem annyira húsosak félretesszük, nagyszerű levest főzhetünk belőle.
  • A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. Ezután a római tálba dobáljuk, megsózzuk és borsozzuk, illetve egy kevés rozmaringgal is megszórjuk. Kézzel jól összeforgatjuk, egy kevés vizet aláöntünk. A fokhagymát héjával együtt egy késsel kissé szétnyomjuk, és azt is hozzáadjuk.
  • A zöldségágyra helyezzük a nyúldarabokat, néhány rozmaringággal együtt. A római tálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük.
  • A sütőt 200 fokra beállítjuk, és az ételt kb 1,5 órán át pároljuk. Az utolsó 5-10 percre a fedőt levesszük, hogy a hús enyhén megpiruljon.

2012. november 23., péntek

Szezámmagos babfasírt sajtos mártogatóssal


Apró harapnivaló falatkák, ha valami gyorsan elkészíthető finomságra vágynánk. Mártogatóssal különösen kényeztető.
Friss saláta is dukál mellé!

Hozzávalók:

  • 25 dkg vörösbab konzerv 
  • 1 kis fej hagyma 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg kenyér 
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (prézli) 
  • kevés tej 
  • só, bors 
  • a forgatáshoz: 3 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál szezámmag 
  • a sütéshez:olaj
A sajtos mártogatóshoz:
  • 1 dl majonéz 
  • 0,5 dl tejföl 
  • 3 dkg füstölt sajt 
  • 1 teáskanál balzsamecet, vagy citromlé 
  • só, bors
Elkészítése:
  • Mivel a konzerv leve nem egészséges, ezért először a babot szűrőbe öntjük, hogy a konzervlé lecsöpögjön, majd folyó víz alatt kissé átmossuk. A hagymát meghámozzuk, és a babbal együtt késes aprítóban durvára aprítjuk. Ha nincs késes aprítónk, akkor a hagymát vágjuk apróra, a babot pedig villával törtjük össze. A kenyeret egy kevés tejbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a hagymás babbal együtt egy tálba tesszük. A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, megsózzuk és borsozzuk, majd nedves kézzel falatnyi gombócokat formálunk a masszából. Szezámmaggal vegyített zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.
    A mártogatóshoz a hozzávalókat egyszerűen csak összekavarjuk. Ízlés szerint egy kevés balzsamecettel vagy citromlével pikánsabbá tehetjük. A csípős ízek kedvelői csiliport is adhatnak hozzá.
    Megjegyzés: A fasírtokat egy szalvétával bélelt tálba szedjük ki, hogy a fölösleges olajat felszívja.

2012. november 22., csütörtök

Tortilla tekercs



A tortillát hagyományosan kukoricalisztből készítik, de gyakran készül sima lisztből is. A töltelék variálható, ízlés szerint bármivel tölthetjük, amit szeretünk, vagy ami akad éppen otthon. Az öntetet is variálhatjuk, én most egy egészséges, kalóriaszegény verziót készítettem. Laktató, de mégsem hízlal, ha a tortillát teljes kiörlésű lisztből készítjük.


Hozzávalók:


  • A tortillához:
  • 15 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 egész csirkecomb (lehet maradék is)
  • tetszés szerint zöldsaláta
  • 1 paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • fél citrom
  • só, őrölt bors
  • Az öntethez:
  • 2,5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 cikk reszelt fokhagyma
  • néhány bazsalikomlevél apróra vágva
  • só, őrölt bors
  • esetleg csilipor, vagy csípőspaprika
Elkészítése:

  • Az öntethez valókat összekavarjuk.
  • A csirkecombot alufóliára helyezzük, megsózzuk és borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, majd becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb 40 perc alatt megpároljuk. Ha maradék főtt- vagy sült csirkecombot használunk, akkor egyszerűen csak darabokra szedjük a kész húst.
  • A tortillához a hozzávalókat összekavarjuk. és összegyúrjuk annyi langyos vízzel, amennyitől összeáll. Kemény, nyújtható kell legyen.
  • Néhány percig pihentetjük, majd négy részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.
  • Száraz serpenyőbe tesszük, és oldalanként 1-1 perc alatt hólyagosra sütjük. Rögtön melegen megkenjük a joghurtos öntettel.
  • Az egyik szélére helyezzük a salátát, néhány hagymakarikát, rá húsdarabokat, vékony karikára szelt paradicsomot és enyhén megsózzuk, illetve citromlével meglocsoljuk.
  • Felcsavarjuk, középen kettévágjuk, és mindkettőnek a végét alufóliába csomagoljuk, hogy evés közben a töltelék ne hulljon ki.
  • A maradék öntetet mellé tálaljuk, ízlés szerint csípősre is fűszerezhetjük.

2012. november 20., kedd

Zöldségkrémleves kukoricával



Gyors és egészséges megoldás a rohanó hétköznapokra. Teljes kiörlésű kenyérből készült pirítóssal is fogyaszthatjuk.


Hozzávalók:

  • 20-20 dkg sárgarépa, paszternák, zellergyökér
  • 20 dkg fagyasztott kukorica
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagy cikk fokhagyma
  • kókuszzsír vagy olaj a pároláshoz
  • balzsamecet vagy citromlé
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpirítjuk.
  • Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és a fokhagymát, felöntjük 1 liter vízzel, majd 10 perc főzés után levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Ne főzzük tovább, mert a zölségek teljesen tönkremennek, az a jó, ha roppanósak maradnak.
  • Hozzáadunk még 3 dl vizet, de lehet többet is, aki hígabbra szereti. Beleszórjuk a fagyasztott kukoricát, megsózzuk és borsozzuk, és a levest felforraljuk. Ezalatt a kukorica kellőképpen megpuhul.
  • Citromlével vagy balzsamecettel ízlés szerint kissé savanyítjuk, hogy pikánsabb legyen.

2012. november 19., hétfő

Marcipános zserbó


A zserbó az egyik legfinomabb sütemény szerintem, és nemcsak dióval, hanem mandulával készítve is igen finom tud lenni.
A férjem ötlete volt egyébként a marcipános zserbó, szerintem érdemes kipróbálni, isteni!

Hozzávalók:

  • A tésztához: 
  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 2 tojássárgája 
  • 25 dkg margarin 
  • 2 dl tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 2 dkg élesztő
  • nagy csipet só 
  • A töltelékhez: 
  • 30 dkg mandula 
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mandula aroma 
  • kb 3-4 dl sárgabarack lekvár 
  • A tetejére: 
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 0,5 dl olaj 
  • A tepsi kikenéséhez: 
  • diónyi vaj vagy margarin 
  • kevés liszt

Elkészítése:

  • Az élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral összekavarjuk, majd konyharuhával letakarva felfuttatjuk (gyorskovász). 
  • A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval, és a gyorskovásszal együtt összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 
  • A mandulát megőröljük, és összekavarjuk a porcukorral, illetve a mandula aromával. 
  • A hideg tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Az első lapot vajjal kikent, liszttel megszórt közepes méretű tepsibe simítjuk, villával megszúrkáljuk, és barackdzsemmel vékonyan megkenjük. Megszórjuk a cukros mandula felével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt is megszurkáljuk, megkenjük dzsemmel, és megszórjuk a maradék cukros mandulával. 
  • Beborítjuk a következő tésztalappal, megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük. 
  • A csokoládét az olajjal mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük.
  • Tipp: Ha készen vásárolt marcipánt használunk, akkor reszeljük a dzsemre.
És ha már zserbóról van szó, akkor ajánlom a túrós zserbót is, brutál finom!

2012. november 18., vasárnap

Tárkonyos nyúlleves



A minap egy jókora nyuszira tettem szert, melyből elsőként egy finom, selymes, ízes levest készítettem.
Nagy sikere volt, nagyon szerettük, s így legalább változatosabb az étrendünk.
A nyúlhús egyébként is egy nagyon egészséges húsfajta, ráadásul alig van rajta zsiradék, koleszterintartalma alacsony, ezért fogyókúrázóknak is előnyös. Kivéve persze, ha zsiradék hozzáadásával készítjük el.
Kár lenne.


Hozzávalók:

  • 1 nyúl bordarésze, hátsó gerincrésze, és nyaka (de egyéb részeiből is készíthetjük)
  • 1 fej hagyma
  • 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2 maréknyi zöldborsó
  • 3-4 krumpli
  • 1,5 dl tejszín (zsírszegény)
  • 1-2 evőkanál friss vagy ecetben eltett tárkony
  • 1 evőkanál házilag készített ételízesítő
  • citromlé vagy ecet a savanyításhoz
  • zsiradék a pároláshoz (én kókuszzsírt használtam)
Elkészítése:

  • A bordarészt 2-4-be daraboljuk, és a többi részekkel együtt megmossuk.
  • Hideg vízbe főni tesszük, és majdnem puhára főzzük. 
  • A zöldségeket mepucoljuk, megmossuk, a gyökereket karikára, a krumplit pedig kisebb kockára vágjuk.
  • A hagymát apróra vágva kevés zsiradékon megpirítjuk. hozzáadjuk a zöldségeket, és néhány percig együtt pároljuk.
  • Ezután rászűrjük a húslevest, beletesszük a húsokat is, és együtt készre főzzük. A főzés utolsó perceiben hozzáadjuk az ételízesítőt, illetve megsózzuk és borsozzuk.
  • Beleöntjük a tejszínt, citromlével ízlés szerint savanyítjuk, felforraljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk apróra vágott tárkonnyal.

Pöttyöske


Remélem annyira nem rossz ez a  megnevezés, mert jobb ötlet sajnos nem jutott eszembe. Sokat gondolkodtam, milyen nevet viseljen ez a fantasztikus sütemény, s mivel a tésztájában is pöttyök vannak, meg a tetején is, így ezt a nevet kapta.

A sütiről annyit, hogy valami menyország, ízre is, meg állagra is. Az egyik legfinomabb, amit az utóbbi időben ettem (a másik a mákos guba :D). Almát azért raktam bele, hogy szaftosabb legyen, vagyis ellensúlyozza a mákot meg a marcipánt. Még másnap is olyan volt, mintha frissen készült volna. Már az a néhány darab, ami maradt belőle, mert a nagy részét még langyosan felfaltuk.
A gyerekek is imádták, annak ellenére, hogy a mákosat nem nagyon eszik.
Nálunk kedvenc lett!


Hozzávalók:

  • 25 dkg lisz 
  • 10 dkg mák (darálatlan) 
  • 15 dkg cukor 
  • 4 tojás
  • 30 dkg savanykás alma 
  • 2 dl kefír 
  • 0,7 dl olaj 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • a marcipánhoz: 
  • 10 dkg héjatlan mandula 
  • 5 dkg porcukor 
  • 1 teáskanál mandula aroma 
  • 1-2 teáskanál víz 
  • a tetejére: 
  • 15 dkg fehér csokoládé 
  • 5 dkg vaj 
  • a díszítéshez: csokigolyók

Elkészítése:


  • A marcipánhoz a mandulát először blansírozzuk. Tehát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és jól összesúroljuk, hogy a héja könnyedén leváljon. Késes aprítóban vagy darálóval finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval együtt addig gyúrjuk amíg szépen összeáll, és reszelhető lesz.
  • Ezután egy tálban összekavarjuk a lisztet, a mákot, a cukrot és a szódabikarbónát. 
  • Egy másik tálban az egész tojásokat habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kefírt, az olajat, a héjastól lereszelt almát és a vaníliát. 
  • A két masszát összevegyítjük, majd belereszeljük a marcipánt. 
  • A tésztát egy 35x25 cm-es nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
  • A csokoládét a vajjal mikróban felolvasztjuk, jól kikavarjuk, és a meleg sütemény tetejére kenjük. Először a vaj kicsapódik, de szobahőmérsékleten tovább kavargatva szépen összeáll, kenhető lesz.
  • Díszítésként megszórhatjuk csokigolyókkal, a gyerekek legnagyobb örömére.
Tipp: Használhatunk készen vásárolt marcipánt is.

2012. november 15., csütörtök

Illatos csirke gombamártással,roppanós körettel


Egyszerűen elkészíthető, kiadós vasárnapi vagy ünnepi ebéd. Finom, egészséges, tápértékben gazdag étel, és ha a csirkét bőr nélkül fogyasztjuk, akkor a plussz kilók miatt sem kell aggódnunk.
A mártásnak nagyon intenzív gomba íze van ha turmixolva készítjük, sokkal enyhébb lesz  a szósz, ha a gombadarabok épen maradnak.

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke 
  • 1 alma 
  • 1 citrom 
  • 2 kisebb fej hagyma 
  • morzsolt majoránna 
  • só, bors 
  • sütőzacskó 

A gombamártáshoz: 

  • 30 dkg gomba
  • 1 zöldhagyma (vagy 1 kisebb fej hagyma) 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (10%-os) 
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • 1-2 evőkanál zabkorpa, kakukkfű 
  • só, őrölt bors 
  • ízlés szerint citromlé 

A körethez:

  • 80 dkg vegyes zöldség: brokkoli, sárgarépa, csemegekukorica, zöldborsó, zöldbab (lehet fagyasztott is) 
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 1-2 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
  •  kevés szárított oregánó
  • só, őrölt bors

Elkészítése:


  • A csirkét megmossuk, az almát és a hagymát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A citrom levét kicsavarjuk. 
  • A csirke minden oldalát alaposan besózzuk és borsozzuk, illetve majoránnával bedörzsöljük. 
  • A belsejében néhány cikk almát és hagymát helyezünk, majd sütőzacskóba tesszük és a maradék almával, hagymával kirakjuk. Citromlével lecsöpögtetjük, a zacskót bezárjuk, és alaposan megrázogatjuk. 
  • 200 fokos sütőben kb 50 percig sütjük, majd a sütőzacskót szétnyitjuk, és a csirkét további 15-20 percig pirítjuk 220 fokon. 
  • A mártáshoz a zsiradékon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Megborsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig pirítjuk, amíg a gomba leve elfő (zsírjára sütjük). Ekkor megsózzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, felforraljuk, majd a tűzről levéve összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejszínt, összeforraljuk, és ízlés szerint citromlével ízesítjük. 
  • A körethez a zöldségeket megpucoljuk, darabokra vágjuk, és egy párolóedényben, kevés sós víz hozzáadásával néhány percig pároljuk, hogy roppanós maradjon. Ezután sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, illetve olajjal és balzsamecettel összekavarjuk. 
  • A csirkét egy nagy tálra rakjuk, köréhelyezzük a zöldségeket, és a forró gombamártással tálaljuk.
  • Tipp: A mártást készíthetjük turmixolás nélkül is, hogy a gombadarabok egyben maradjanak.

2012. november 14., szerda

Meggyes-marcipános kalács


Meggyel és marcipánnal töltve igazán finommá, különlegessé varázsolhatunk egy sima kalácsot.
Készen vásárolt marcipánt is használhatunk, de a házilag készített sokkal finomabb, és eredetibb. Fontos, hogy marcipánt csak héjatlan mandulából lehet készíteni.
Akár ünnepre, akár egy csésze forró kakaóval uzsonnára, vagy baráti társalgásra, ajánlom a marcipán kedvelőinek!


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 10 dkg cukor 
  • 2 dl tej 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 1 teáskanál rumaroma 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • csipet só 
  • 10 dkg puha vaj a kenéshez

A töltelékhez:


  • 20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt) 
  • 10 dkg héjatlan mandula 
  • 5 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál víz 
  • 1 teáskanál mandula aroma 

A tetejére: 

  • 1 tojás 
  • kevés porcukor


Elkészítése:

  • Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd langyos helyre téve felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugamlas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük (kb 1 óra). 
  • A héjatlan mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, majd a többi hozzávalóval addig gyúrjuk, amíg összeáll, és egy kemény, reszelhető marcipánmasszát kapunk. 
  • A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 50x30 cm-es nagyságú téglalappá, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk meggyel, illetve ráreszeljük a marcipánt. 
  • A tészta széleit visszahatjuk, majd hosszanti irányban felcsavarjuk. 
  • A kalácsot egy 20 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába hellyezzük, csiga formában felcsavarva.
  • További 20 perc kelesztés után lekenjük villával felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt pirosra sütjük. 
  • Ha a teteje túlságosan pirulni kezd, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával, és így süssük tovább. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Héjas mandulát a következőképpen blansírozunk: a mandulát 1-2 percre lobogó vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és összedörzsöljük, hogy a héja könnyedén leváljon.

2012. november 12., hétfő

Tőkehalfilé tormás szósszal, petrezselymes kölessel


Kiadós, ám mégis kalóriaszegény és egészséges étel. Ünnepekre is kitűnő alternatíva azoknak, akik szeretik a hasukat, de fontos az egészségük, karcsúságuk is.


Hozzávalók:

  • 80 dkg friss vagy fagyasztott tőkehalfilé 
  • 1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • só, bors, kevés citromlé

A tormás szószhoz: 

  • 150 ml zsírszegény tejföl 
  • 2 teáskanál reszelt torma 
  • 1 teáskanál balzsamecet vagy kevés citromlé 
  • egy nagy csipet nyírfacukor vagy nádcukor 
  • só, bors 

A körethez: 

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a köretet: a kölest megmossuk, felöntjük kb 7 dl vízzel, enyhén megsózzuk, és lassú tüzön puhára főzzük. Az utolsó percekben hozzáadjuk az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, a vizet pótoljuk fövés közben. Miután megfőtt, petrezselyemzölddel ízesítjük. 
  • A halat, amennyiben fagyasztott, kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Minden oldalát megsózzuk és borsozzuk, illetve citromlével lecsöpögtetjük. 
  • A kókuszzsíron néhány perc alatt puhára pároljuk, majd kiszedjük és melegen tartjuk. 
  • A szószhoz a hozzávalókat jól kikavarjuk, szükség esetén cukorral és ecettel utánaízesítünk. 
  • A kölesre helyezzük a haldarabokat, meglocsoljuk egy kevés tormás szósszal, a többit pedig mellé szervírozzuk.

2012. november 11., vasárnap

Pozsonyi patkó (marcipános)


A pozsonyi patkó tulajdonképpen ugyanaz, mint a bejgli, csak a formázás változik. Ezúttal dió/mák helyett marcipánnal töltöttem, és nagyon-nagyon finom lett!
Zsír helyett használhatunk 25 dkg margarint, de zsírral sokkal finomabb, omlósabb.
Kész marcipánmasszát is használhatunk.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 20 dkg zsír 
  • 8 dkg cukor 
  • 1,5 dl tejföl 
  • 1 dkg élesztő
  •  fél csapott teáskanál só 
A  töltelékhez: 

  • 40 dkg mandula 
  • 20 dkg porcukor 
  • 1 dl víz 
  • 2 teáskanál mandula aroma
  • a kenéshez: 1 tojás

Elkészítése:

  • A tejfölet meglangyosítjuk, belekavarjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy a tészta ne lágyuljon el. 
  • Ezután fóliába csomagolva egy éjszakára (vagy 2-3 órára) hűtőszekrénybe tesszük pihenni. 
  • A mandulát darálóval vagy késes aprítóval finomra őröljük, összekavarjuk a porcukorral, a felfőtt vízzel és a mandula aromával, majd teljesen kihűtjük. 
  • A hideg tésztát kimérjük, 25 egyenlő részre osztjuk, egyenként gömbölyítjük, majd mindeniket óvális alakúra kinyújtjuk. 
  • A tölteléket szintén 25 részre osztjuk, és mindenik részt hosszúkóra formázzuk. 
  • Minden tészta szélére egy-egy adag tölteléket helyezünk, összehatjuk, majd hosszú, szivar alakúra sodorjuk. 
  • A két végét visszahajtjuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 
  • Villával felvert tojással lekenjük, és kb 20 percig langyos helyen száradni hagyjuk. 
  • Ezután 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp: A pozsonyi patkót hagyományosan dió-, illetve máktöltelékkel is készíthetjük.

2012. november 10., szombat

Fűszeres borleves


Az biztos, hogy ez egy igen érdekes, nem szokványos leves. De finom szerintem, és a nővérem szerint is, mert ketten ettük. Kimondottan ünnepekre ajánlott, jellegzetes fűszerezése miatt. Noha az alkohol nagy része elpárolog a főzés során, azért vigyázni kell, mert  némi alkoholtartalma biztosan marad. Bár ez nagyon csekély lehet szerintem. Legalábbis mi nem éreztük meg :)

Hozzávalók:

  • 7,5 dl félédes fehérbor 
  • 6 tojás 
  • 17 dkg cukor 
  • 10 dkg mazsola 
  • fél citrom leve és reszelt héja 
  • 5 szegfűszeg
  • fél teáskanál fahéj
  • csipet só

Elkészítése:

  • A mazsolát kevés langyos vízbe beáztatjuk, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük.
  • 15 dkg cukrot, a citrom levét és a héját, a szegfűszeget és a fahéjat 3 dl vízben felorraljuk. Hozzáadjuk a bort és néhány percig főzzük. 
  • A tojások sárgáját 5 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd a borlevest rászűrjük, és lassú tüzön, habverővel kavargatva felforraljuk. 
  • Forrón, mazsolával tálaljuk.

2012. november 6., kedd

Almás-mákos gubatorta (reform)


Továbbra is imádom a mákot. Sőt, egyre jobban. Főleg ilyen tömény változatban. Csak a tölteléket képes lennék megenni kanállal. Mondjuk akkora mennyiségnél már lassan számolnom kellene az ópium hatásával is, melyet ez a jótékony növény tartalmaz :) Szóval nemcsak finom, és egészséges a mák, de természetes nyugtatószer is. Édesapám mesélte, hogy gyerekkorukban máklevet kaptak, hogy jól aludjanak.

Ez a desszert pedig számomra maga a menyország, úgy ahogy van, az egészet képes lennék egyszerre fölfalni, mert tényleg nehezen lehet abbahagyni.
Az alma pedig nemcsak finomabbá, hanem szaftosabbá is teszi, ezért úgy döntöttem, hogy az is kerül bele.
Szerencsére ez egy diétásabb változat, na de azért nem lehet ebből sem mértéktelenül fogyasztani.

Egyébként ezt az isteni gubatortát az én egyetlen nővérkémmel készítettük, egy nagyon késő este. Az a jó benne, hogy nagyon hamar megvan, és másnapra szépen összeáll, hogy vágni lehessen.

Egy ilyennel engem mindenképp le lehet venni a lábamról.
Mmmmm, még most is emlékszem, milyen király volt!

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiörlésű kifli vagy kenyér 
  • 8 dl tej, 10 dkg kókuszzsír 
  • 25 dkg őrölt mák 
  • 30 dkg savanykás alma 
  • 25 dkg sötétbarna nádcukor (vagy nyírfacukor, akkor sokkal kalóriaszegényebb lesz)
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj 
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • narancsszeletek a tálaláshoz
Elkészítése:

  • A kiflit nem túl vékony karikára, illetve a kenyeret nagyobb kockára vágjuk. 
  • A tejet a kókuszzsírral, a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd belekavarjuk a vaníliát is. 
  • A forró keveréket a kiflire öntjük, majd hozzáadjuk a fahéjjal elkevert őrölt mákot, a hámozott és kisebb kockára vágott almát, majd óvatosan összeforgatjuk. 
  • A masszát egy 26 cm-es átmérőjű tortafomrába simítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. 
  • Narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

2012. november 5., hétfő

Szezámmagos lencsepástétom


Finom, egészséges kenyérre kenhető pástétom, ízre nagyon hasonlít a humuszra - talán a szezámmag miatt. Ez viszont akár el is hagyható, így viszont finomabb szerintem.
Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, előételként.


Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt lencse 
  • 2 babérlevél 
  • 1 kis fej hagyma 
  • 2 evőkanál szezámmag 
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 1 teáskanál kókuszzsír 
  • só, őrölt bors
Elkészítése:


  • A lencsét babérleveles vízben megfőzzük és leszűrjük (20 dkg-át kimérünk), a szezámmagot pedig száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. 
  • Ezután a hagymát a kókuszzsíron megpirítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Hidegen, friss paradicsommal és teljes kiörlésű kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.
  • Tipp: A lencse főzőlevét ne öntsük el, mert szükség szerint ezzel hígíthatjuk a pástétomot.

2012. november 4., vasárnap

Pulykaleves sajtos csillaggal



Lényegében húsleves, ezúttal ünnepélyesebb kiadásban, a szegfűszeg és csillag alakú levesbetét által. Készíthetjük csirke- vagy sertéshúsból, valamint csirke- illetve pulykanyakból is.
A gyerekek is nagyon szeretik a ropogós sajtos csillagokat.


Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell vagy comb 
  • 1 fej hagyma 
  • 2 sárgarépa 
  • 2 petrezselyemgyökér 
  • 10-10 dkg zellergyökér, karalábé és káposzta 
  • 1 zöldpaprika 
  • 3 cikk fokhagyma 
  • néhány szem szegfűszeg és egészbors 
  • 3 babérlevél 
  • só, őrölt bors

A sajtos csillagokhoz: 

  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta 
  • 1 tojás 
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
  • A leveles tésztát kiolvasztjuk. 
    A húst megmossuk, és egy nagy fazékban hideg vízben főni tesszük. 
    A hagymát meghámozzuk, és megtűzdeljük szegfűszeggel. 
    A répát, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, és kettőbe vagy négybe szeljük. 
    A karalábét és a zellert szintén meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. 
    A paprikát csumástól négybe vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. 
    Mindet a leveshez adjuk, a káposztával és a fűszerekkel együtt, megvárjuk amíg felforr, majd lassú tüzön, fedő alatt puhára főzzük. 
    Közben elkészítjük a levesbetétet: a leveles tésztát kiterítjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd kiszúró segítségével csillagokat vágunk belőle. 
    Ezután sütőpapíros tepsire téve, 200 fokos sütőben 5-8 perc alatt pirosra sütjük. 
    A levest leszűrjük, sóval és borssal ízesítjük, és a sajtos csillagokkal tálaljuk. 
    A zöldségeket és a darabokra vágott húst mellé kínáljuk.

2012. november 3., szombat

Mézeskalács szelet


Igazi karácsonyi hangulatú sütemény, gazdag, fűszeres ízvilág.
Vigyázni kell a sütéssel, mert ha tovább sütjük, kissé kiszárad.


Hozzávalók:

  • 45 dkg rozsliszt 
  • 20 dkg cukor 
  • 18 dkg méz 
  • 25 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (vagy aszalt gyümölcs) 
  • 2 tojás 
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer 
  • 2 teáskanál sütőpor 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • kb 2 dl tej
Elkészítése:

  • A mézet a cukorral összemelegítjük, majd a tűzről levéve, belekavarjuk az egész tojásokat. 
  • A lisztet összekavarjuk a sütőporral, a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerrel, illetve az apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel. 
  • Ezután a mézes keveréket a liszthez adjuk, majd a tejjel összekavarjuk, és a masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk. Annyi tejet adagoljunk, hogy a tészta ne túl folyékony, kissé sűrűbb legyen. 
  • 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük,majd négyzetekre szeleteljük.
  • Tipp: A tetejére készíthetünk csokoládémázat is: 10 dkg csokoládét 5 dkg vajjal olvasszunk meg, kenjük a sütemény tetejére, majd hagyjuk néyán percig dermedni.
  • Rozsliszt helyett használhatunk sima lisztet, ezesetben kevesebb tej szükséges. Mézeskalács fűszer hiányában adjunk hozzá fahéjat, őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, csillagánizst, kardamomot.