2012. január 31., kedd

Zöldséges pite


Az igaz, hogy mindig törekszem arra, hogy egészséges és kalóriaszegény ételeket fogyasszak, de salátákon és gyümölcsön élni nem szeretek. Ezért próbálok mindig kitalálni olyan ételeket, melyek finomak és laktatók is, mert enni nagyon szeretek, és a család számára is fontos, hogy jóllakjanak.
Ez a pite is egy tökéletes megoldás lehet, hiszen nagyon finom és laktató, viszont összetevői lévén jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Ráadásul sokféle értékes tápanyag is található benne.
Abból készült, ami éppen itthon volt, a zöldségek tetszés szerint lecserélhetők.

Hozzávalók :


A tésztához:

  • 10 dkg fehér liszt
  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszzsír (vagy helyette vaj)
  • bazsalikom
A töltelékhez:
  • 20 dkg zöldbab (fagyasztott)
  • 20 dkg piros kaliforniai paprika
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg sajt
  • bazsalikom
  • kakukkfű
A tetejére:
  • 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
  • A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és egy sütésálló tálba nyomkodjuk.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket: a babot néhány perc alatt kissé előfőzzük. A hagymát apróra vágjuk, majd a kókuszzsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a babot, a kisebb kockára vágott paprikát, és kavargatva kissé összepároljuk.
  • Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a napraforgómagot, a fűszereket, és megsózzuk.
  • A zöldsges ragut az elősütött tészta tetejére helyezzük.
  • A tejet a tojással és a reszelt sajttal összekavarjuk, majd a zöldségek tetejére öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben további 25 percig sütjük.
Melegen és hidegen is fogyasztható. 

2012. január 29., vasárnap

Földgömb torta


Első hallásra nagyon nehéz feladatnak tűnt ez a torta elkészítése. Elsősorban azért, mert félgömb alakút még sosem készítettem. Nagyon sokat törtem a fejem, keresgéltem mindenfelé, de sehol nem találtam arról leírást, hogy milyen módon lehet ezt megoldani. Aztán arra jutottam (egyébként az első gondolatom is ez volt), hogy a félgömb alakú keverőtálamat fogom használni.

  • 4 tojásból készítetem piskótát, ezt beleöntöttem a sütőpapírral bélelt tálba, majd megsütöttem. Arra gondoltam, majd elvágom és megtöltöm krémmel.

Ekkor szembesültem a második nehézséggel, ugyanis joghurtkrémet kértek, ami folyékony, és csak önteni lehet. Ha visszahelyezem a piskóta egy részét a tálba, ráöntöm a joghurtkrémet, akkor a felső részre nem fog találni, ugyais a tál felfele szélesedik.

  • Ekkor sütöttem 3 tojásból egy kerek piskótát, éppen akkora átmérőjűt, mint a tál felső része. 2 cm magasságú lett.
  • A félgömb alakú piskóta aljából levágtam egy keveset, egyrészt hogy ne legyen magas, másrészt hogy egyenes legyen. Visszahelyeztem a fóliával kibélelt tálba, ráöntöttem a joghurtkrémet, megdermesztetem, majd ráhelyeztem a kör alakú piskótát, kissé lenyomkodva. Kevés időre visszatettem a hűtőszekrénybe, majd kiborítottam, és a fóliát lehúztam róla.


  • Ezután alapoztam, majd rákerült a fondant bevonat. A kék színezőt nem gyúrtam bele teljesen a fehér fondantba, így lett márványos.
  • A földrészeket sablon alapján vágtam ki.


A világjáró külön kérés volt, sajnos a lába felhelyezéskor megsérült.

2012. január 27., péntek

Ez a nap más volt, mint a többi

Diétás torta férjemtől
Tegnap hivatalosan is beléptem a "három ixesek" klubjába, s a tegnapi nap valóban más volt, tele meglepetésekkel. Mintha karácsony lett volna. Már reggeltől köszöntöttek a barátaim, aztán ismerősök, a gyerekek a napköziben, a kollégák.. és ez így ment egész áldott nap, aztán a nővérkém zárta egy telefonhívással Ausztriából. Valamikor 23 óra körül hívott, gondolom azért, mert óra szerint éppen akkor születtem.
És hát tényleg egy percig sem feledhettem aznap, hogy ünnepelt vagyok.

Délután, miután kivettem a gyerekeket a napköziből, hazaérve terített asztal fogadott (az asztalon a kedvenc virágom), a férjemmel együtt, akinek tulajdonképpen munkában kellett volna lennie. A konyhában a hűtő lelakatolva (mit ki nem talál..), benne rejteget valamit.


A gyerekek fellelkesültek, s hamar "ünneplőbe öltözve", zenét kértek, hogy induljon a "buli". Az asztalra gyertyát tettek, meg még egyéb díszeket, aztán a lánykám még rögtönzött divatbemutatós is tartott nekem.
Ezt mondta: "Boldog születésnapot kívánok, élj nagyon-nagyon sokáig, és ne öregedjél meg a szivartól." Upsz..na ebben igaza lehet!


Közben férjem bezárkózott a konyhába és 15 percet kért.
Kis idő múlva kijött, és közölte, a kaja tálalva.

A kaja, amit tálalt, a lehető legjobb választás volt, ugyanis egyrészt kedvencem, másrészt egészséges és diétás. Már azon is nagyon meglepődtem, hogy egyáltalán tengeri herkentyűt vásárolt, és meg merte fogni (ki nem álhatja!)..de hogy a kedvemért még egyen is belőle! :) Olyan volt, mintha egy első osztályú olasz vendéglőben ülnék, s ez cseppet sem túlzás. A díszítés is teljesen lenyűgözött, nemhogy az ízvilág!

Bazsalikomos-parmezános, teljes kiörlésű tejszínes tészta, sült garnélával, citrommal

Aztán lekerült a lakat is a hűtőről, és érkezett a teljesen egyszerű torta (tőle egyáltalán nem megszokott, hogy amit készít, az egyszerű lenne), vagy ahogy ő mondta, idén nem variált. Hát én nagyon örültem, s mondanom sem kell, hogy a torta is diétás volt, reform módon. Hogy ehessek nyugodtan belőle.

Sajtkrémes torta, melybe kevés bazsalikomos túrókrém is került, diétás bió kekszalap közé

Fotóztunk párat, s mikor felvágtam, hát ott volt a kanyar a dologban: a torta belül rózsaszín szívet rejtett.

Mert amikor már elhinné az ember, hogy tényleg ilyen egyszerű és ennyi a poén, akkor mindig jön egy nagy meglepetés. A gyerekek nagyon élvezték, én csak ámultam, s folyton érdeklődtem, hogyan csinálta. Elárulta, később bejegyzem.
Jóízűen elfogyasztottunk egy-egy szeletet, mert nagyon finom és különleges volt. Lányom közben ezt is mondta:
- Ez agyertya a házasságotokat is jelkézpezi. 
- Miért? 
- Mert emlékeztet,hogy szeretitek egymást. S minket is szerettek. :)

Kaptam ajándékot is, természetesen, többek közt kerámia kést is (ideje volt végre normális késem legyen), meg miegymást.

A legnagyobb boldogságom mégis az volt, hogy mindezt megtette értem újra, mint eddig minden évben. A legjobb az egészben az, hogy mindig sikerül valami olyant kitalálnia, amire valószínű életem végéig emlékezni fogok..mert a tárgyak lehet feledésbe merülnek, de a gesztusok, a hangulat, a kivitelezés örökre miénk marad.

Nem zavar ez a 30 év, hisz ez csak egy szám, mely azt jelzi, hogy pontosan ennyi éve történt, hogy megszülettem. Ahogy múlnak az évek, én lelkileg egyre fiatalabbnak, boldogabbnak érzem magam, és semmi esetre sem mennék vissza az időben, max 7 évet..mert akkor ismertem meg ezt a csodálatos embert, aki a férjem.
Azóta még egyetlen nap sem telt el, hogy boldogtalan lettem volna.
Élni nagggyon jóóóó! :)



Tavalyi tortám
Tavalyelőtti tortám

Megpróbálom összegyűjteni az összes eddigi tortámat, és egy helyre tenni..

Kölespuding mákkal


A kölest, mint köretet - vagyis sós változatban- annyira nem szeretem, ezért gondoltam kipróbálom édesség formájában. A tejberizs egy jó kiindulópont, hisz a köles ugyanúgy felhasználható, mint a rizs.
Ez egy nagyon finom desszert lett, legfőképp mákkal, hisz imádom a mákot. Laktató, nem hízlal, magas tápértékű. Nem mellékesen a köles erős lúgosító étel is.
Szóval nekem nagyon bejött, ha édességre vágytok és nem akartok bűnözni, próbáljátok ki :)


Hozzávalók : 

  • 150 ml köles
  • 450 ml zsírszegény tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál nyírfacukor (nádcukor, gyümölcscukor, méz, vagy kristálycukor)
  • 5 dkg őrölt mák
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • fél teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom reszelt héja
Elkészítése:
  • A kölest átmossuk, majd a tejjel főzni tesszük. Érdemes vastag falú edényben főzni, mert a tej miatt könnyen meglehet, hogy odaég.
  • Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a tej elfő, és sűrű, tejbegríz jellegű lesz.
  • A mákot a tejjel, a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal 2-3 perc alatt összefőzzük, mely szintén besűrűsödik.
  • A kölespudingot kis tálkákba porciózzuk, langyosra hűtjük, majd tányérra borítjuk, és a tetejére tesszük a mákos masszát.
  • Akár melegen is kikanalazhatjuk a tálból, ha nem szeretnénk formaként kiborítani.

2012. január 23., hétfő

Joghurtban pácolt ropogós csirkecomb


A csirkecomb ilyen módon való elkészítésének több előnye is van. A legfontosb pl az, hogy bő olaj nélkül süthető ropogósra, tehát plusz kalóriáktól mentes, és jóval egészségesebb. A másik dolog, ami szintén nagyon jó, hogy a joghurtban történő pácolás miatt, a hús belül igazán omlós és ízes lesz. És az sem egy utolsó szempont, hogy nem kell mellette állni és sütögetni, tehát olajszag sem lesz a lakásban.

A lányom nagyon szereti a ropogós csirkecombot, így időnként készítek is, viszont nem igazán jó szívvel teszem elé, ha tudom, hogy rengeteg plusz zsírt tartalmaz a sütés miatt.
Néhány helyen talákoztam már ezzel az elkészítési móddal, de ami azt illeti eléggé türelmetlen és feszült voltam sülés közben, mert igazából nem nagyon bíztam benne, hogy megfelelően el tud készülni.
Megérte kivárni, ha kissé sokára is, de belül omlós, kívül ropogós lett, és mindenki szívesen fogyasztotta.

Hozzávalók :

  • 6 db ép csirkecomb (alsó-felső)
  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • szárított majoránna
  • só, bors
  • 15 dkg kukoricapehely
  • kevés olívaolaj
Elkészítése:
  • Egy nagy tálban a joghurtot összekavarjuk a reszelt fokhagymával.
  • A csirkecombokat megmossuk, a bőrüket lehúzzuk, majd mindeniket megszórjuk borssal, és a joghurtba alaposan beleforgatjuk.
  • Az edényt fóliával letakarjuk, majd néhány órára - vagy egy éjszakára- hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.
  • Másnap a csirkecombokat megszórjuk sóval és majoránnával, és a zúzott (mozsárban vagy késes aprítóval) kukoricapehlybe forgatjuk .
  • Egy tepsire sütőpapírt teszünk, és a sütőpapírt vékonyan megkenjük olajjal. Belefektetjük a csirkecombokat egymás mellé, majd mindeniket óvatosan megkenünk néhány csepp olajjal.
  • Alufóliával letakarjuk, és 200 fokos sütőben 1 órán át pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát, és további 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Ezt a klassz mozsarat nővérkém küldte nekem Ausztriából, nagyon szeretem!!


Zöldborsós rizst készítettem mellé, lányommal azonban salátával fogyasztottuk.

Zöldborsós rizs:
  • 1 fej apróra vágott hagymát 1 evőkanál kókuszsíron (vajon) megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott 2,5 dl rizst, kissé lepirítjuk. Ekkor hozzáadunk 15 dkg a zöldborsót (nyersen), 1-2 evőkanál ételízesítőt, illetve sózzuk. Felöntjük 5 dl vízzel, és lefödve, lassú tüzön megfőzzük. Más zöldséget is adhatunk hozzá: répa, paprika, kukorica stb.

2012. január 19., csütörtök

Csíki csíkos


Ez a sütemény a régi szép diákéveimre emlékeztet, ugyanis nagyon gyakran ezt vittem magammal itthonról az internátusba. Olyannyira gyakran, hogy teljesen ráúntam szegényre, szerintem még a szobatársaim is :) Pedig ez egy isteni finom és kiadós sütemény!
Régóta tervezem, hogy előkeressem a megsárgult lapú receptes füzetből (melyben egyébként régi, féltve őrzött kincsek lapulnak), és én magam is elkészítsem.
Az ilyen régi otthoni füzetekre jellemző, hogy a receptek nagyon felszínesen, hiányos mennyiségekkel vannak beírva. Csak a füzettulajdonos értheti teljesen, viszont nagyon jó kis receptek ezek, ezért gyorsan feljegyzem ide miből mennyi, amíg elfelejtem.


Hozzávalók :


A tésztához:
  • 65 dkg liszt
  • 35 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál szalakáli
  • 0,50 dl tej
  • 1 evőkanál kakaó a 4. tésztához
A rétegezéshez:
  • 1 kis üveg savanykás házidzsem (jelen esetben ribizli)
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje
A glazúrhoz:
  • 0,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 dkg vaj (vagy margarin)
Elkészítése:
  • A tésztához a szalakálit a langyos tejhez kavarjuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
  • A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd a kakaót az egyik részhez gyúrjuk.
  • Az első fehér tésztát kinyújtjuk 26x36 cm-es téglalappá, majd zsírral vagy margarinnal kikent, lisztezett tepsibe terítjük.
  • Egy fehér és egy barna tésztacipóból vékonyabb rudakat sodrunk (kb 1 cm magas), majd a rudakat szorosan egymás mellé - egy kakaós, egy fehér- , széltében a tepsibe helyezzük. Megkenjük dzsemmel.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cukros diót, ezt kenjük a dzsemre.
  • Az utolsó tésztát szintén téglalappá nyújtjuk, ez kerül a tetejére.
  • 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
  • A glazúrhoz a vizet a cukorral néhány percig főzzük, amíg gyöngyözni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a kakaót, a vajat, majd a sütemény tetejére öntjük.
A glazúrral nem vagyok elégedett, későre kötött meg, és ízre is inkább cukormázhoz hasonlít. Na ez egyáltalán nem rontotta el a sütit.

2012. január 16., hétfő

Elamaradt torták: Tűzoltó autó és Barbie 3



Ezeket a tortákat még tavaly készítettem. Mindkettő egyszerre készült, és nagyon kevés idő állt a rendelkezésemre, az is csoda, hogy egyáltalán ezekből torta lett.
Tulajdonképpen a Barbie-val nem lenne akkora gondom, a tűzoltó autó viszont nagyon gyenge, s a fotózásra sem volt rendesen időm.

Barbie túrókrémes, a tűzoltó autó pedig trüffelkrémes, diós piskótával.
Mindkettő fondant borítás.

Bár a megrendelők váltig állítják, hogy mindenkinek nagyon tetszett, és finomak is voltak, én azért teljesen elégedetlen vagyok. Főleg, hogy az utaztatás során mégjobban sérültek.
De azért itt vannak, és az enyémek :) Nem szerettem volna, ha ide nem kerültek volna fel.

Van viszont egy szívemnek nagyon kedves tortám, amit még régebben készítettem, remélem sikerül azt is megoldanom, és ő is felkerülhet ide.

Zöldbab fasírt


A legutóbbi Erdélyi konyhában Zsuzsika vega-rovatában szerepelt ez a fasírt, én meg kedvet kaptam hozzá, mert mindenféle zöldséges fasírtot nagyon szeretünk.
Bár Zsuzsika tejfölös szószt is ajánl hozzá (ami mindeképp nagyon elkelne mellé), nálunk ez most közkívánatra elmaradt. Krumplipürével fogyasztottuk, a fasírtot természetesen olajmentesen sütöttem, kókuszzsírban.
Nagyon-nagyon finom, ropogós, ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók :  

  • 30 dkg fagyasztott zöldbab
  • 1 fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • csipet őrölt szerecsendió
  • kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítése:
  • A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, majd a hagymával és a fokhagymával együtt késes aprítóban felaprítjuk.
  • A többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd tetszés szerinti korongokat formázunk belőle, és forró zsiradékban ropogósra sütjük.
  • Bármilyen szószt el tudok képzelni hozzá, de magában is nagyon finom!

2012. január 11., szerda

Csípős csirkeragu


Ez olyan "férfiak kedvence" típusú étel, több mindennel gazdagított húsos ragu, csípősen, rizskörettel. Én a magam részéről kihagytam belőle a szalonnát, a lisztet, meg miegymást, a gyerekek részéről pedig természetesen a csípőspaprika hiányzott.
Így is, úgy is, nagyon finom, pikáns, kiadós étel.

Hozzávalók : 

  • 50 dkg csirkemell
  • 15 dkg császárszalonna
  • 15 dkg bébikukorica (konzerv)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • fél csípőspaprika (vagy ízlés szerint)
  • só, bors
Elkészítése:
  • A császárszalonnát kisebb csíkokra vágjuk, az olajon megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.
  • A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a csíkora vágott csirkemellet, és fehéredésig sütjük. Felöntjük kb 1,5 dl vízzel, megsózzuk és borsozzuk, majd pár perc alatt puhára pároljuk.
  • Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott bébikukoricát, a sült szalonnát, és az apróra vágott csípőspaprikát. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve lassan belecsurgatjuk a liszttel, a fűszerpaprikával és kevés meleg lével elkevert tejfölt.
  • Mustárral még pikánsabbá tesszük, majd újraforraljuk, és rizskörettel tálaljuk.
Épp ma mondtam az Erdélyi Konyhás lányoknak, hogy az ételek istene szerintem a mustár, a fokhagyma, a sütik esetében pedig a reszelt citromhéj :)

Nem mellesleg ma mini Erdélyi Konyhás találkozót tartottunk Jutkánál, ahol Ottival húsgombóc levest és bazsalikom-pesztós spagettit ettünk csirkehússal, a lányok pedig forralt boroztak. 
Jutka istenien főz, volt szerencsém jó párszor a főztjéhez, hálistennek :)

2012. január 10., kedd

Mákos-marcipános muffin


Karácsonytól maradt még egy adag marcipánom, meg egy kevés mák is, igaz még most is van mindkettőből..
Szóval e két alapanyag felhasználásával terveztem valamilyen sütit, de olyant, ami nem nagy macera, hamar elkészíthető. Ekkor jutott eszembe a muffin, mert azt a gyerekek is nagyon szeretik.
Keresgéltem recept után, és Tücsökbogárnál meg is találtam éppen az, amire vágytam.

Überszuperfinom ez a muffin, aki szereti a mákot, az imádni fogja. Még melegen majdnem felfaltuk, de másnap se rossz :)
Tücsökbogár, köszönöm a tökéletes receptet!!

Hozzávalók  12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál darálatlan mák
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 dl tej
  • a töltelékhez: 5 dkg darált mák, 5 dkg marcipán, 1 dl tej
Elkészítése:
  • A vajat 12 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat is. Felöntjük tejjel, hozzáadjuk a vaníliaaromát, majd a sütőporral, sóval, reszelt citromhéjjal és a mákkal összekavart lisztet is.
  • A töltelékhez a tejet a maradék cukorral és a darált mákkal összefőzzük, majd langyosra hűtjük.
  • A masszát kapszikkal bélelt muffinformába adagoljuk, mindeik formát kb háromnegyedig töltünk. 
  • Erre morzsoljuk a marcipánt, majd mindenik tetejére egy bő evőkanálnyi máktölteléket teszünk.
  • 180 fokos sütőben, 25 perc alatt megsütjük.

Spenótos-zöldborsós tészta


Erre a zöld ételre a kislányom egyértelműen azt mondta, hogy isteni és fennséges. Igaz van, nemcsak nagyon finom és tápláló, hanem diétás is.

Hozzávalók : 

  • 15 dkg spenót (mirelit)
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
  • 1 teáskanál balzsamecet vagy citromlé
  • só, bors
  • 3 evőkanál zsírszegény tejföl
  • fél teáskanál nádcukor vagy méz
  • 2 evőkanál zabkorpa (vagy 1 evőkanál liszt)
Elkészítése:
  • A zöldborsót pár perc alatt roppanósra főzzük.
  • A kókuszzsírt serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a fagyos spenótot, és hagyjuk kiengedni. Közben kavargatjuk, és hozzáadjuk a reszelt fokahgymát.
  • Amikor a spenót felmelegedett, hozzáadjuk a megfőtt zöldborsót, majd felöntjük kb 2 dl vízzel.
  • Sózzuk, borsozzuk, mézzel és balzsamecettel kissé pikánsabbá tesszük.
  • A tejfölt elkeverjük a zabkorpával és kevés meleg lével, majd lassan a raguhoz csurgatjuk és összeforraljuk.
  • Teljes kiörlésű-, vagy hagyományos fehértésztával tálaljuk.

2012. január 8., vasárnap

Mandulás kiflicskék (reform)


Ezek a kiflicskék nagyon-nagyon finomak, szilveszterre készültek.
Az omlós sütemények nagy része vajjal vagy zsírral készül, most a vaj egy részét kókuszzsírra cseréltem, próbából. Úgy tűnik bevált, mert igazán omlós kiflik lettek. Néhány darab pár napig a konyhaasztalon állt, és úgy vettem észre, hogy egyre inkább puhábbak lesznek.
Nassolásra kitűnő, mert így mégiscsak alacsonyabb kalóriatartalmú, és mindenképp táplálóbb, mint egy hagyományos mandulás kifli. De vendégváráshoz is ideális, mert hamar elkészíthető.

Hozzávalók : 
  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • csipet só (negyed teáskanálnyi)
  • a csokimázhoz: 8 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé, 1,5 teáskanál olaj
Elkészítése:
  • A mézet meglangyosítjuk, hozzákavarjuk a vajat, majd a tojássárgákat, és kihűtjük. 
    Ezután a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük dermedni. 
    A tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk - óvatosan, mert ez a fajta tészta jobban szakad, mint a hagyományos. 
    Ezután csíkokra felvágjuk, majd mindeniket darabokra vágjuk, és óvatosa meghajtjuk, kifli formájúra.
    Sütőpapíros tepsire téve, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. 
    A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, és a kiflik mindkét végét belemártjuk. Rácsra téve hagyjuk dermedni.
    Fémdobozban sokáig eláll.
    Kókuszzsír helyett használjunk vajat.

2012. január 7., szombat

Köles köretnek


Kölest a mákos kocka miatt vásároltam, meg egyébként is szerettem volna megismerni, mert sokat hallottam, olvastam már róla. S ha már megvolt, akkor készítettem belőle köretet is, és felszolgáltam a többi szilveszteri étel mellé.
A köles számos jó tulajdonsággal rendelkező gabonaféle, a rizshez hasonlít leginkább, és ugyanúgy elkészíthető, mint a rizs.
Könnyen emészthető, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, ráadásul alacsony zsírtartalmú, tehát nem hízlal. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat is tartalmaz, és lúgos kémhatású, tehát a szervezetet nem savasítja el. Magas a kovasav tartalma, emelett pedig tartalmaz rendkívül sokféle vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot.

Nem bonyolítottam túl az elkészítését, csak hagymát és kaliforniai paprikát adtam hozzá, nagyon finom lett. Bár én a rizsért sem rajongok, és ez sem lesz nagy kedvencem. Azért mindeképp szerepelni fog az étlapon.

Hozzávalók :  
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj, olívaolaj)
  • 1 fej hagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 dl köles
  • 2 evőkanál házi ételízesítő (használhatunk leveskockát, vagy zöldségalaplét is)
Elkészítése:
  • Az apróra vágott hagymát és paprikát a kókuszzsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a kölest, majd felöntjük kb háromszoros mennyiségű vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük. Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemzölddel.
  • Gazdagíthatjuk kedvünk szerint kukoricával, zöldborsóval, sárgarépával stb, éppúgy, mint a rizsköretet.
  • Húsok mellé tálalhatjuk.
Hát ennyi, mondtam, hogy roppant egyszerű :) Ajánlom mindenkinek, aki egyébként szereti a rizst, de valami sokkal egészségesebbre szeretné lecserélni.

Legközelebb desszert formájában készítem el, mint egy pudingot. Remélem ízleni fog a gyerekeknek.

2012. január 6., péntek

Narancsos piskótatekercs (reform)


Még szilveszterre készítettem. Nagyon finom, bár szerintem a krém lehetne több benne, így legközelebb dupla adag krémet főzök, és bevonom a tekercset kívülről is.
Ami pedig a krémet illeti, későn jutott eszembe, hogy a tej egy része helyett használhattam volna frissen facsart narancslét, na de majd legközelebb :)

Hozzávalók : 


A piskótatekercshez:
  • 7 tojás
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál teljes kiörlésű liszt
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • 3,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 evőkanál nyírfacukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg light margarin
Elkészítése:
  • A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákavarjuk a tojássárgáját, majd a lisztet is.
  • A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt megsütjük.
  • Még melegen lisztezett konyharuhára borítjuk, felcsavarjuk, és teljesen kihűtjük.
  • A krémhez a pudingport a tejjel csomómentesre kavarjuk, majd a cukrot hozzáadva sűrű krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, és hozzáadjuk a margarint.
  • A piskótatekercset kicsavarjuk, megtöltjük a krémmel, majd felcsavarjuk, és kívülről ízlés szerint díszítjük.
Készíthető sima cukorral is, esetleg mézzel, gyümölcscukorral, édesítővel stb.
És simán dupla adag krémet igényel!
Forrás: Kalóriaszegény sütemények c. könyv.

2012. január 4., szerda

Csirkés ravioli sajtmártással


Maradékhasznosítás céljából készült ez a nagyon finom, olasz jellegű étel. A ravioli tulajdonképpen töltött tésztát jelent. Én ezesetben maradék sült csirkecombokat használtam, de tölthető bármivel: sonka, bacon, főtt-sült hús, sajtkrém, ricotta, zöldség stb. Valamilyen mártás föltétlen elkél mellé, ami sima besamell is lehet, esetleg paradicsomszósz, vagy sajtszósz is például, de a variációk száma végtelen. A sajtszósz alapjaként besamellt készítettem, melyet sajttal gazdagítottam.
Megkóstoltam: nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók :

A raviolihoz:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • fél csapott teáskanál só
A töltelékhez:
  • 3-4 db kisebb sült panírozott csirkecomb
  • 3-4 evőkanál sajtmártás
A sajtmártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dkg sajt
  • só, őrölt bors
  • csipet őrölt szerecsendió
Elkészítése:
  • A tésztához valókat összegyúrjuk, letakarjuk, és pihentetjük, amíg elkészül a mártás és a töltelék.
  • A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kavargatva habzásig forraljuk. Ekkor beleöntjük a hideg tejet, és lassú tüzön, kavargatva besűrítjük.
  • Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, illetve hozzákavarjuk a reszelt sajtot.
  • A csirkecombokat nagyon apróra vágjuk, és összekavarjuk 3-4 evőkanál mártással.
  • Most következik a ravioli elkészítése: a tésztát lisztezett felületen papírvékonyságú téglalappá nyújtjuk, gondolatban széltében kettéosztjuk.
  • Az egyik felére helyezzük a tölteléket, egy-egy evőkanállal, 2-3 cm távolságra egymástól. Ekkor ráhajtjuk a tészta másik felét, a töltelékek körül óvatosan összenyomkodjuk, majd derelyevágóval kivágjuk mindeniket, négyzet formában.
  • Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük a raviolit, majd leszűrjük, és sajtszósszal leöntve tálaljuk.
  • Hogy színeiben is olasz legyen, megszórtam pirospaprikával és petrezselyemzölddel :)

2012. január 3., kedd

Meggyes túrógolyók


Nagyon hamar és könnyen elkészíthető, mennyei ízű golyócskák, ráadásul még diétás is!

Hozzávalók :    

  • 25 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 0,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • kb 3 dkg diétás keksz darálva
  • 3 evőkanál kókuszreszelék 
  • fél citrom reszelt héja
  • a belsejébe: 24 db meggy
Elkészítése:
  • A túrót villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel összegyúrjuk. Annyi kekszet adagoljunk hozzá, hogy a massza formázható legyen.
  • Ezután diónyi nagyságú golyókat formálunk, mindenik közepébe egy szem meggyet nyomunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
  • Hűtőszekrényben tároljuk.
Készíthetjük sima cukorral és keksszel is.
A recept a Kalóriaszegény sütemények c. könyvből származik.

2012. január 2., hétfő

Svéd gombasaláta


Akik olvasnak vagy ismernek, bizonyára már tudják, hogy rajongok a gombáért :))
A svéd gombsalátát elméletben már régóta ismerem, és sokszor volt tervben, hogy elkészítsem. Most szilveszterre erre is sor került, és bizony nem bántam meg, mert szerintem szuperfinom!
Receptért Ottihoz mentem, mert úgy rémlett, nála láttam már. Nagyon jó recept, érdemes elkészíteni, bár nálam vannak azért apró eltérések, de az ízvilága ugyanaz.
Mivel házi ketchupot használtam, és az kissé édesebb, mint a sűrített paradicsom, ezért vigyázni kell a cukor, illetve a citromlé adagolásával. Sűrített paradicsm esetében több édesítést, és kevesebb savanyítást igényel.
Ha friss gombából készítjük, akkor először főzzük meg babérleveles vízben, konzerv esetében nem szükséges, mert az már eleve meg van főzve.

Hozzávalók :   

  • 0,5 kg apró csiperkegomba konzerv
  • 1 nagy szál újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál házi ketchup
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 darabka vékonyan levágott citromhéj
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 1 teáskanál cukor
  • só, őrölot bors
Elkészítése:
  • Az apró gombákat két- vagy háromfelé vágjuk szárastól, majd a karikára vágott hagymával és a bebérlevéllel együtt vajon kissé megpirítjuk.
  • Fűszerezzük kakukkfűvel, őrölt borssal, hozzáadjuk a citromhéjat és a házi ketchupot, majd összeforraljuk.
  • A végén kiszedjük a babérlevelet és a citromhéjat, majd megsózzuk, és ízesítjük cukorral, citromlével.
  • Különféle sültek mellé kínálhatjuk, de magában is finom pirítóssal. Szerintem hidegen és melegen egyaránt finom.
Még a férjem is evett belőle, pedig ő állítólag nem szereti a gombát.

2012. január 1., vasárnap

Mákos kocka (reform)


Ez egy nagyon finom és egészséges sütike, szilveszterre készítettem. Az a különlegessége, hogy köles is van benne, melyet most vásároltam először, de biztosan nem utoljára. A köles egy rendkívül hasznos gabonaféle, a rizshez hasonló, és köretnek, édességnek egyaránt felhasználható.
A recept a Kalóriaszegény sütemények c. könyvemből való, az édesítésén változtattam, de természetesen a nyírfacukrot le lehet cserélni nádcukorra, gyümölcscukorra, vagy édesítőre. Sima kristálycukorral is elkészíthető, ebben az esetben nagyobb a kalóriatartalma.
Ízét leginkább a bejgli mákos töltelékéhez hasonlítanám, nagyon finom, mákimádóknak kötelező darab :)

Hozzávalók :  

  • 10 dkg mák
  • 5 dkg köles
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom
  • 2 dl zsírszegény tej
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
  • A mákot a kölessel együtt ledaráljuk - én blenderbe tettem, és pár másodperc alatt lisztté őröltem.
  • A tejjel, a nyírfacukorral és a reszelt citromhéjjal együtt összefőzzük, sűrű, tejbegrízszerű masszát kapunk.
  • Hozzáadjuk a lisztet, a fahéjat, és lehűtjük.
  • A tojássárgáját a nádcukorral jól kikavarjuk, a mákos masszához kavarjuk, végül pedig a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  • Sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Cukormentes gyümölcszzel tálaljuk - én házi sárgabaracklevárt használtam.
A dietetikus véleménye:

A mákban és a kölesben lévő rosttartalom elhúzódóvá teszi a szénhidrát felszívódását, ezért jótékony hatású.