2012. március 25., vasárnap

Soksajtos,spenótos-gombás lepény

Napok óta valami nagyon gombás, soksajtos ételre vágyom. Imádom a gombát és az olvadt sajtot, a kettőt együtt meg még annál is jobban.
Ezt a lepényt egyik reggel állítottam össze fejben, még ébredéskor, úgymond ezt álmodtam meg. Ekkor mentem a piacra, hogy beszerezzem a hozzávalókat. Mondhatom, a vágyam beteljesült ezzel az isteni lepénnyel, hisz minden rajta van, amit szeretek, és amit már napok óta kívántam.

Hozzávalók :
A tésztához:
  • 3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt bors
  • 25 dkg fehér liszt
  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 g szárított élesztő
A feltéthez:
  • 10 dkg friss spenót
  • 4 újhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg friss juhsajt
  • 12 dkg füstölt sajt
  • szárított kakukkfű
Elkészítése: 
  • A tésztához valókat összegyúrjuk, majd dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel tésztává dagasztjuk.
  • Letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és egz nagy tepsibe helyezzük.
  • A spenótot, az újhagymát, a tejfölet, az olajat és a sót összeturmixoljuk (leginkább blenderrel), és az így kapott szósszal a tésztát megkenjük.
  • A megmosott gombát és a juhsajtot vékony szeletekre vágjuk.
  • A spenótos szószra először a gombát tesszük, és bőven megszórjuk kakukkfűvel. A gombát a sajtszeletekkel beborítjuk, majd megszórjuk reszelt füstölt sajttal.
  • 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, ezután 200 fokon további 5 percig, amíg a sajt a tetején szépen megpirul.

Megj: Vehetünk bármilyen más tésztát is alapaul, akár vajas tésztát, vagy leveles tésztát is, ill. használhatunk csak fehér lisztet.

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Finomat és gusztát álmodtál.

Edó írta...

Ugy-e?:)Köszönöm!

HajniZoli írta...

Nagyon jól néz ki! Jó ötlet ez a párosítás.

Katalin írta...

Nagyon guszta, tavaszi költemény :))