2012. március 28., szerda

Sertésnyelv gombamártással

Lányom és én nagyon szeretjük a nyelvet, akár pirítóssal is szívesen fogyasztjuk. A család férfi tagjai viszont hallani se akarnak róla, ennek ellenére néha vásárolunk. Ezúttal egy nagyon finom, pikáns gombamártást is készítettem mellé.
A főzőlevéből pedig leves készült, melybe kevés tésztát főztem, szerintem ez a legfinomabb húsleves!
No de előbb jőjjön a mártásos nyelv.

Hozzávalók :

  • 3 db sertésnyelv
  • 3 db babérlevél
  • néhány szem egészbors
A mártáshoz:
  • fél fej hagyma
  • 5 dkg piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg gomba
  • kevés olívaolaj
  • 2,5 dl zsírszegény főzőtejszín 
  • 1,5 teáskanál mustár
  • 0,5 teáskanál cukor (nyírfa, nád vagy xilit)
  • só, őrölt bors
  • 2 csapott evőkanál teljes kiörlésű liszt (vagy étkezési keményítő)
  • nagy marék petrezselyemzöld
Elkészítése:

  • A sertésnyelvet kuktába tesszük a babérlevéllel és a borssal, felöntjük vízzel, és 40 perc alatt puhára főzzük. Fazékban jóval tovább tart a főzés ideje, kb 2-2,5 óra.
  • Amikor a nyelv megfőtt, lehúzzuk róla a fehér bőrét, szeletekre vágjuk, és megsózzuk.
  • A levét leszűrjük, visszatesszük főni ételízesítővel, illetve valamilyen levestésztával, és máris megvan a finom levesünk.
  • A mártáshoz a hagymát és a paprikát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, száraitól megtisztított gombát, megborsozzuk, és zsírjára pirítjuk.
  • Amikor a gomba a levét elfőtte, hozzáadunk egy kevés vizet, és puhára pároljuk.
  • Ekkor felöntjük tejszínnel, és ízesítjük sóval, mustárral, cukorral, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • Összeforraljuk, és a főtt sertésnyelvvel tálaljuk.
A nyelv főzővizéhez adhatunk tetszés szerint gyökérzöldségeket, majd ezeket pürésítve zöldségmártást készíthetünk belőle, pl vadast.

2 megjegyzés:

erdelyikonyha írta...

Nahát én is nyelvet készítettem a héten, többek között :)

Ottis írta...

Nahát én is nyelvet készítettem többek között a héten :)