2011. december 31., szombat

B.U.É.K !


Az év utolsó napján, ha összegeznem kell az elmúlt évet, akkor csak ezt írhatom:

Ez az év nagyon sikeres, nagyon élménydús, nagyon boldog év volt.
Sok mindent megvalósítottam, még olyan dolgokat is, melyekre nem is számítottam. Ebben az évben tettem a legtöbbet az egészségem érdekében: egész évben rekordmennyiségben tornásztam és minden nap figyeltem az étkezésre.
Egész évben jókedvű voltam, és kedves emberekhez kerültem nagyon közel, rengetegszer volt alkalmam barátokkal lenni, ami szintén az egyik legjbb dolog a világon. Nagyon sok kellemes meglepetésben volt részem, de leginkább azt mondhatom: idén semmilyen rossz dolog nem történt velem/velünk, és ennek nagyon tudok örülni!
Rengeteg elismerésben részesültem, talán soha még ennyiben!
Szóval: minden, amit elterveztem, az megvalósult, nem voltunk betegek, pénzünk is volt, ételünk is, meleg otthonunk meg munkánk, meg ami a legfontosabb: együtt voltunk és vagyunk! :)
Nagyon büszke vagyok a gyerekeimre és az apukájukra, az én kedves férjemre. Mindig lehet rájuk számítani!

Az újévre nem is kívánok ennél többet, azt kívánom, hogy az elkövetkező évek is csak ilyenek legyenek, mert ha csak fele ilyen szuper évek következnek, még akkor sem fogok panaszkodni:)

MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK, BARÁTOMNAK, ISMERŐSÖMNEK KÍVÁNOK MINDEN ELKÉPZELHETŐ SZÉPET ÉS JÓT AZ ÚJÉVRE!


NAGYON KÖSZÖNÖM, HOGY OLVASTOK!!


U.i: Szilveszteri ételeink:

Szezámmagos fasírtgolyók
Diós kéregben sült csirkemell
Sült csirkecomb
Pikáns krumplisaláta
Svéd gombasaláta
Friss zöldségsaláta
Paprikás köles köretnek
Pacalleves
Kolbászos, sonkás, sajtos korongok leveles tésztából

Sütik:

Képviselőfánk
Rákóczi túrós
Reformsütik:
Meggyes túrógolyócskák
Narancsos piskótatekercs
Mákos kocka
Mandulás kiflicskék


Na nem mind magunknak, vendégek is érkeznek, úgyhogy rohanok:)
Receptek az újévben!

BUÉK!!!!!!

Ajándékaim Angitól


Angi blogján hiredetett játékban nyertem ezeket az ajándékokat, melyeket hamarosan meg is kaptam.
Nagyon nagyon örültem a csomagnak, Angi örömet szereztél!:)

A csomagban van:
1 horgolt angyalka
2 db fondant mintázó
1 doboz színes cukorfigurák
3 db virág kiszúró
1 tábla epres Milka (sajnos nem érte meg a fotózást:))

Számonra ezek mind nagyon kedves és hasznos ajándékok, köszönöm szépen Angi!!!

2011. december 26., hétfő

Barackos túrótorta


Nagyon finom, házi túróból készült!

Hozzávalók : 
A piskótához:

  • 8 tojás
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
  • néhány csepp ecet
A krémhez:
  • 80 dkg tehéntúró
  • 1 kis doboz tejföl (amennyitől a túró krémes lesz)
  • 12-15 dkg cukor (a túró savanyúságától függően)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
A bevonáshoz és a díszítéshez:
  • 2 csomag Dr.Oetker vaníliakrém
  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 üveg barackbefőtt
Elkészítése:
  • A piskótához a tojásfehérjéket az ecettel feverjük, majd a cukrot lassan adagolva hozzá kemény habbá verjük.
  • A masszát egy 24 cm-es átmérőjű kapcsos kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  • Ezután a piskótát kiborítjuk és hűlni hagyjuk.
  • A krémhez a tehéntúrót villával összetörjük, majd hozzáadva a joghurtot, a cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, krémesre kavarjuk.
  • A piskótát 3 lapra vágjuk és a krémmel betöltjük.
  • A vaníliakrémet a tejjel és a cukorral felverjük, majd bevonjuk vele a tortát.
  • Vékony szeletekre vágott barackkal és szintén vaníliakrémmel díszítjük.
  • Készíthetjük úgy is, hogy kisebb barackdarabokat a krémbe kavarunk, vagy a krém tetejére is szórhatjuk, így a torta belsejében is lesz gyümölcs.
  • A krém lazításához natúr joghurtot is használhatunk, esetleg főzött vaníliapudingot. Mindkét esetben nagyon finom.
  • 2,5 kilós torta.

2011. december 25., vasárnap

Gyömbéres linzerszív


Az eredeti linzer egyik variációja, ez is nagyon finom, főleg aki szereti a gyömbért!

Hozzávalók : 

  • 30 dkg liszt 
  • 20 dkg vaj 
  • 1 tojássárgája
  • 12 dkg porcukor 
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér (vagy fél teáskanál gyömbérpor) 
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • a csokimázhoz: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, cukorgyöngyök
Elkészítése:
  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. 
  • Ezután kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, majd tetszőleges formákra szaggatjuk. 
  • Tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. 
  • A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, a kekszeket belemártjuk, és cukorgyöngyökkel díszítjük.

Boldog Karácsonyt!



Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak! 

Köszönöm, hogy olvastok, hozzászóltok, ez nagyon sokat számít nekem, és nagyon örülök, hogy már 306 hűséges olvasóm van! 

Idei karácsonyunk is gyönyörű volt, délután a gyerekeket elvitték a nagyszülők, hogy addig mi előkészítsük a terepet. Idén a szűk csakádi körön kívül mindenkinek kézzel készítettünk ajándékot. Nagyon gyorsan feldíszítettük a fát, aláraktuk mindenki ajándékát (a saját készítésűeket nem), aztán kaptunk magunkra néhány darab ruhát, és autóba ülve elmentünk az utcasarokig. Ott várakoztunk negyed órát, míg a tatáék autója felbukkant. Akkor utánuk hajtottunk, így egyszerre érkeztünk haza.
Hazaérve nagy volt az öröm és a meglepetés, a gyerekek rekordsebességgel tépték szét a csomagolópapírokat, és hálistennek nagyon örültek mindennek. Nagyon boldog volt mindenki, jó hangulatban telt az este.




Idén ezek kerültek az asztalra:
Töltött tojás
Vajkrémes-fokhagymás sonkatekercsek
Zöldség- és gyümölcssaláta
Különféle felvágottak
Fűszeres sajtok
Töltött zöldségek, különböző ínyenc savanyúságok
Töltött káposzta (apukáméktól)
Füstölt kolbászos bableves (a gyerekek kérésére)

Sütemények:
Diós-mákos bejgli
Zserbó
Mézes krémes
Kati tészta
Dióka
Kókuszgolyó
Nutellás- és lekváros linzer


A gyerekek is segítettek, amiben tudtak, főleg a sütiknél.
2-3 kilót biztosan felszedünk mostanában :)

Én igazából annak örülök a legjobban, hogy végre van sok időnk egymásra és olyan dolgokra is, melyekre máskor nem tudunk elegendő időt szánni. Együtt vagyunk, jókat eszünk, játszunk, pihenünk, és minden amit szeretnénk :)
Én pl most ismerkedem vele:

Samsung Galaxy Tab 10.1

2011. december 21., szerda

Üvegcsillagok


Ehető karácsonyfadísz, a gyerekek imádják!

Hozzávalók :

  • 30 dkg finomliszt 
  • 10 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • 12 dkg cukor 
  • fél teáskanál sütőpor 
  • 1 teáskanál vanília kiovonat 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • csipet só 
  • 15 db töltetlen színescukorka
Elkészítése:
  • A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzádva a tojást, tovább habosítjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva, legalább kér órára hűtőszekrénybe helyezzük. A tésztát kinyújtjuk, csillag alakú szaggatóval kiszaggatjuk, majd mindenik közepéből kisebb csillagot vágunk ki. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és mindenikre egy-egy lyukat szúrunk. A cukorkákat külön színek szerint, két folia közé helyezve, húsklopfolóval vagy kalapáccsal összetörjük. A csillagok közepét púposan megtöltjük a cukordarabokkal, majd 200 fokos sütőben 7 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ha tovább sütjük, akkor a cukor megkaramellizálódik és a színét elveszíti. A sütőből kivéve, kissé hűlni hagyjuk a csillagokat, ezután levesszük a sütőpapírról, és mindenikbe kötőt vagy fonalat húzunk.
    Bármilyen keksz recepttel elkészíthető.

2011. december 15., csütörtök

Mézes mécsestartók


Mézeskalácsot minden évben készítek, különböző formában. Idén a mécses mellett döntöttem, teljesen leegyszerűsített formában, mivel nagyon sokat készítettem (20 darabot kb), így elég macera lett volna túlcifrázni a dolgot.

A tésztát kb 1 cm vastagságúra nyújtottam, majd papírsablon alapján vágtam ki a formákat. Közepébe mécsessel mélyedést készítettem, majd pár perc sütés után benyúltam a sütőbe, és óvatosan újranyomtam, különben teljesen összesült volna.
2-3 perccel tovább sütöttem a szokásosnál, mert egyébként nagyon puhák és hamar tönkremennének.

2011. december 13., kedd

Eljegyzési torta


Ennél a tortánál nem volt semmi kikötés, teljesen rám bízta a megrendelő, így végre készíthettem zöld-fehér tortát, mert nagy kedvencem ez a színkombináció.
A rózsákkal még mindig nagyon hadilábon állok, sokféle technikát kipróbáltam már, de még sosem tudtam szép rózsákat készíteni. Tulajdonképpen egy szál liliomot szerettem volna a tetejére, amiről aztán kiegészítők hiányában lemondtam.

A torta barackos joghurtkrémmel töltött, fondanttal burkolt, 3 kilós.

2011. december 12., hétfő

Ínyenc töltött gomba, rukkola-mártogatóssal


Nemrégiben igen finom sajtot vásároltam Tekerőpatakon, mégpedig szarvasgombásat. Rögtön beleszerettem, azóta is eszem mindennel, de még magára is.
Eléggé intenzív íze van, éppen ezért kitűnő ételeket lehet készíteni belőle. Utóbb például gombatöltelékként végezte, ami olyan finomra sikerült, hogy nem győztem enni. Szóval most úgy jártam, hogy gombát gombával eszem :)
A rukkola-mártogatós csak maradékhasznosítás céljából készült mellé, és nem is gondoltam volna, hogy a töltött gombához ennyire illik majd. Direkt nem bonyolítottam túl az ízesítését, a gomba tölteléke miatt.

Hozzávalók :

  • nagyobb gombafejek (csiperke)
  • 5-10 dkg füstölt sonka
  • 5 dkg szarvasgombás érlelt sajt
  • néhány csepp olívaolaj
  • csipet só
A rukkola-mártogatóshoz:
  • egy marék rukkola saláta
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só, bors
Elkészítése:
  • A gombákat megmossuk, majd enyhén sózzuk, és megtöltjük az apróra vágott sonkával és a sajttal.
  • Néhány csepp olajjal meglocsoljuk, és kiolajozott sütésálló tálba helyezzük. Kevés vizet öntünk alá, majd 200 fokos sütőben először megpároljuk, majd a levét leöntve megpirítjuk.
  • A mártogatóshoz a hozzávalókat összeturmixoljuk (1 evőkanál búzakorpát adtam hozzá, csak a jótékony hatása miatt), és a gomba mellé kínáljuk.

2011. december 10., szombat

Kókuszos répagolyók


Gyors és egészséges nassolnivaló, kalóriaértéke viszont nem a legalacsonyabb, a diónak köszönhetően. Sok-sok értékes tápanyag található benne, ezért nemcsak édességnek felel meg, hanem kitűnő vitamonforrás is.
Az ötlet a Kalóriaszegény sütemények c. könyvemből származik, a recept saját ízlés szerint alakult.
Nálunk mindenkinek nagyon ízlett, a gyerekek is szívesen fogyasztják. Enyhén édes csak, de lehet jobban is édesíteni.

Hozzávalók :

  • 20 dkg sárgarépa 
  • 10 dkg darált dió 
  • 5 dkg kókuszreszelék 
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz 
  • 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
  • A sárgarépát késes robottal finomra aprítjuk, vagy kis lyukú reszelőn apróra reszeljük. 
  • Hozzáadunk 3 dkg kókuszreszeléket és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. 
  • A masszából dió nagyságú golyókat formálunk, és a maradék kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár percre hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

2011. december 9., péntek

Marcipános szaloncukor


Nagyon egyszerűen és hamar elkészíthető, és nagyon finom. Karácsonyra érdemes házilag készíteni szaloncukrot, mert a házilag készített a nyomába sem érhet a boltinak. A variációk száma pedig végtelen, csak a fantáziánk szab határt, a töltelékbe elvileg kerülhet bármi, ami a családnak ízlik: aszalt gyümölcsök, csokoládékrém, gyümölcszselé, dió, kókuszkrém stb.
Ez nekünk nagyon ízlett, karácsonyra újabb adag készül majd.

Hozzávalók  25 darabhoz:

  • 20 dkg mandula 
  • 8 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál pisztácia aroma 
  • 1 evőkanál víz 
  • a bevonathoz és a díszítéshez: 
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé 
  • 1-2 dkg fehér csokoládé 
  • manuladarabok
Elkészítése:
  • Először a mandulát blansírozzuk: 2 percre forró vízbe dobjuk, majd tiszta konyharuhára kiszedjük, és összesúroljuk, hogy a mandula héja könnyedén leváljon. 
    A héjatlan mandulát ezután késes aprítóban, vagy darálón lisztté aprítjuk. 
    A porcukorral, az aromával és a vízzel masszává gyúrjuk, majd a masszából kisebb diónagyságú darabokat gömbölyítünk. 
    Ezután hengerré formáljuk, majd olvasztott csokoládéba mártjuk, és egy rácsra szedjük, hogy a fölösleges csokoládé lecsöpögjön róla. 
    Miután a szaloncukrok megdermedtek, olvasztott fehér csokoládéval megcsíkozzuk, vagy apró manduladarabokkal díszíthetjük. 
    Átlátszó celofánba vagy tetszés szerint színes csomagolópapírba csomagoljuk.
    Használhatunk mandula aromát is, vagy tetszés szerint más ízesítőt, de el is hagyhatjuk. Ezesetben ezt vízzel pótoljuk.


    Ajánlom a diós szaloncukrot is!

2011. december 7., szerda

Szent Miklós napok Gyergyóban


Mint minden év decemberében, idén is megrendezték Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós napokat. Rengeteg rendezvény volt péntektől vasárnapig, és szombaton többek között  főzőverseny is volt, ahol leginkább disznóságok készültek.
Természetesen ezen rendezvényen részt az Erdélyi Konyha csapata is: Jutka, Otti, Barabás Orsi, Zsuzsiga, Varga Károly (a dévai Corvin kiadó igazgatója) és jómagam. Illetve velünk tartott még az Erdélyi Konyha fotósa, Keresztes Zolika, aki végig fotózta az eseményeket.

Tejfölben sült töltöttkáposztát készítettünk cserépedényben, és savanyú korhelylevest főztünk csülökkel. A maradékokból pedig (szerintem ez lett a legjobb!!!) Karcsi ötlete alapján csülkös rakottkáposztát készítettünk. Hm..volt benne minden jó! :) Na de igazán beettünk itt a zsíros ételekből, az már biztos, szerencsére fogyasztottunk finom forralt borokat is, a jobb emésztés érdekében, csakis.
Az idő gyönyörű volt, fázni nem lehetett.
Nagyon jól szórakoztunk ismét, hamar el is telt a nap, hogy mire az eredményt hirdették, mi már régen úton voltunk hazafelé..csak menet közben értesültünk, hogy a Szabadtűzi Lovagrend különdíjat nekünk ítélte a zsűri :)




Nyírfacukor,a természetes cukor


Az utóbbi időben ezt a cukrot használom, gondoltam megér egy bejegyzést, hátha mások is kedvet kapnak hozzá, és használni fogják. Nem mondom, hogy olcsó lenne (31 lej/500 g), de én úgy gondolom, hogy a minőségre nem szabad sajnálni egy kis plusz kiadást.
Bióboltokban megvásárolható.

A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, amely egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval, viszont az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása épp az ellenkezője. A nyírfacukrot a múlt század elején állították elő Finnországban, elsőként a világon. Amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, sőt még az emberi testben is. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmadnyi energiát tartalmaz.

A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításához, gyorsítja az emésztési folyamatokat, és segíti a kiválasztást. 25%-a a vékonybélen keresztül felszívodva a májban glükózzá (vércukorrá) alakul, 75%-a emésztetlenül halad át a vékonybélen, a bélflóra zsírsavakká alakítja a vastagbélben, amelyből a máj energiát nyer, és ez már nem rakódik le. A glükóz egy részét a test vizes oldatban megköti. Ez az, ami intenzív fogyókúrával gyorsan megszabadít néhány kilótól, ám a testzsírt valójában nem érinti. Vigyázat: túlzott fogyasztása hasmenést okoz!

Forrás: Kalóriaszegény sütemények lemondás nélkül

Kíváncsi lennék más tapasztalatokra is, kérlek ha használjátok, írjátok meg az ezzel kapcsolatos véleményeiteket, tapasztalaitokat!

2011. december 5., hétfő

Túrós kuglóf


Nem sok olyan kuglófot ettem életem során, amire azt mondtam volna, hogy mennyei. Ez viszont tényleg az. Kolléganőm jóvoltából kóstolhattam ezt a finomságot, és már akkor elhatároztam, hogy hamarosan én is elkészítem. Itthon nagy sikere volt, nagyon gyorsan elfogyott. Talán a házi tehéntúrónak is köszönhető, hogy ilyen nagyon finom, minden esetre gyakran fogom készíteni.

Hozzávalók :

  • 20 dkg tehéntúró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg sütőmargarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • fél citrom reszelt héja
  • a forma kikenéséhez: vaj, maragrin, vagy zsír, zsemlemorzsa
Elkészítése:
  • A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.
  • A margarint a kétféle cukorral habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a puha mazsolát, a citromhéjat, és az áttört túrót is.
  • Végül összekavarjuk a sütőporos liszttel, és a masszát zsiradékkal kikent, morzsával megszórt kuglófformába öntjük.
  • 175 fokos sütőben kb 50 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk és porcukorral megszórjuk.
Szerintem bármilyen ünnepi desszertként is megállja a helyét.


2011. december 4., vasárnap

Avokádós brokkolikrémleves


Mivel az utóbbi időszakban nem igazán figyeltem az étkezésre, ezért bizonyos tünetekből arra következtettem, hogy a szervezetem bizony egy kissé elsavasodott. Elhatároztam, hogy ma "zöld napot" tartok, ami azt jelenti, hogy csupa zöld színű zöldségeket, olajat és magvakat eszem, hiszen elsősorban a zöldek a legkiválóbb lúgosító ételek. Lányomnak is bejelentettem, mire ezt mondta: "Azt hiszem én is veled tartok" :) S akkor megbeszéltük, hogy miket fogunk enni, pl brokkolikrémlevest.

A szokásos módon készítettem, de mivel nem szerettem volna krumplival és tejföllel sűríteni, ezért hozzáadtam egy darabka avokádót (ezt is lúgosítás céljából), és összeturmixoltam. Azt tapasztaltam, hogy a leves besűrűsödött, ezért hozzáadtam az avokádó többi részét is, így a krumplis sűrítést megúsztam. Nem mellesleg, az avokádó is jó lúgósító, meg a fokhagyma, a kókuszzsír, a himalaya só és a tökmag is. És nagyon finom lett a leves. Vicces módon, mintha enyhén halízű lenne, de lehet csak nekem tűnik úgy:)

Hozzávalók :

  • kb 60 dkg brokkoli
  • 1 avokádó
  • 2 cikk fokhagyma
  • fél evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál házi ételízestő
  • 1-2 teáskanál himalaya só
Elkészítése:
  • A fokhagymát a kókuszsíron enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuka a rózsáira szedett brokkolit, ételízesítőt, sót, és forrás után 2-3 percig főzzük.
  • Ezután levesszük a tűzről, és a hámozott avokádóval együtt összeturmixoljuk.
  • Tökmaggal megszórva tálaljuk.
Szóval újabb tapasztalatok szerint, az avokádó kitűnő sűrítő.
Közben készül a tökmagos zsemle is, de abból csak holnap eszem, ma csak zöldséges ételek jöhetnek szóba.

2011. december 1., csütörtök

Citromos-gyömbéres kalács


Nagyon érdekes, különleges ízvilágú, az biztos, hogy nem egy megszokott sütemény. Nekem nagyon ízlett, a vendégeknek szintén. Lányom azt mondta, neki csak a tetején lévő fehér nem ízlik :) Eléggé kiadós, egy szeletke bőven elég belőle.

Hozzávalók :

  • 30 dkg liszt 
  • 15 dkg vaj 
  • 22 dkg porcukor
  • 3 tojás 
  • 250 ml író vagy kefír 
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj 
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér 
  • 2 teáskanál sütőpor
A tetejére:
  • 125 g philadelphia krémsajt 
  • 2 evőkanál porcukor 
  • 2 evőkanál méz 
  • 1-2 evőkanál pisztácia

Elkészítése:

  • A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, tovább kavarjuk. Ezután az írót, a citromlét, a citromhéjat, a gyömbért is belekavarjuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajas alaphoz forgatjuk. 
    A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába öntjük, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük (végezzünk tűpróbát). 
    A krémsajtot habosra kavarjuk a porcukorral és a mézzel, majd a langyos kalács tetejét megkenjük. 
    A pisztáciát száraz serpenyőben kissé megpörköljük, húsklopfolóval vagy késes robottal darabosra törjük, és a kalács tetejére szórjuk.