2011. november 29., kedd

Túrós bukta


Formáját tekintve inkább batyu, de a recept a buktáé, lekváros buktának is ezt használom, a recept Limaráé. Ismét házi túróból készítettem, és ismét fennséges ízű lett. A túróhoz azonban most még savót is kaptam, és természetesen tej helyett ez került a tésztába, melytől mérföldekkel jobb állagú lett. Még így, teljes kiörlésű liszttel is nagyon puha tésztájú. Igazából sima liszttel akartam, de mivel ebből nem volt itthon elegendő, ezért barnaliszttel pótoltam.

Hozzávalók :

  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl savó + 1 dl tej (vagy 3 dl tej)
  • csipet só
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • +1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg mazsola
  • 12 dkg cukor
  • 1 tojássárgája+3 tojásfehérje
  • vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • + kevés búzadara a szóráshoz

Elkészítése:
  • A tésztához valókat kenyérsütőgépben rugalmas tésztává dagasztjuk (az olvasztott vajat a végén adjuk hozzá!), majd langyos helyre téve, a duplájára kelesztjük.
  • A mazsolát pár percre langyos vízbe áztatjuk.
  • A töltelékhez valókat összekavarjuk, a tojásfehérjéket habbá verve forgatjuk hozzá.
  • A megkelt tésztát kb fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 10x10 cm-es négyzetekre felvágjuk. Mindeniket megszórjuk kevés búzadarával, majd a közepére egy evőkanál túrótölteléket helyezünk. A szemközti oldalakat összehajtjuk, összenyomkodjuk.
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és további 20 perc alatt újrakelesztjük. Ekkor lekenjük felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
Nagyon-nagyon finom, a töltelék teljesen olyan ízű, mint a péksében kapható túrós batyunak.
Túró helyett készíthetjük csak lekvárral, az is nagyon finom. Egy csésze tejjel, kakaóval jó kis reggeli, uzsonna, vagy vacsora :)

2011. november 28., hétfő

Gyömbéres csirkecombok


Hogy étel is legyen a sok sütemény, meg torta után: )
Nos, erről csak annyit, hogy eddig ez a legjobb ízű, omlós hús, amit valaha ettem. Mivel gyömbéresen még nem készítettem, ezért kíváncsi voltam, mi lesz a végeredmény. Hát, eszméletlen jó lett!
Egyébként éjjel 3 órakor pácoltm be a husikat, mert addig vendégeskedtünk, hogy kiment az eszemből a másnapi ebéd..aztán hirtelen felindulásból, előre nem tervezett hozzávalókból (a gyömbért leszámítva) elkészítettem a pácot, hogy másnapig pihenni tudjon a hűtőben.
A családnak is nagyon ízlett, ennyi dícséretet is régen kaptam, ami az ételeket illeti :)

Hozzávalók :
  • 8-10 db alsó csirkecomb 
  •  
A páchoz: 
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 1 teáskanál mustár 
  • 2 cikk reszelt fokhagyma 
  • fél citrom leve 
  • 1 teáskanál zúzott koriandermag 
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld 
  • bors
Elkészítése:

A páchoz valókat egy tálban összekavarjuk, a csirkecombokat beletesszük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. A fűszeres húst egy műanyag tasakba tesszük, kiszorítjuk belőle a levegőt, a száját pedig alaposan összecsavarjuk. Egy éjszakára (vagy pár órára) hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk pácolódni. Másnap a combokat a tasakból kivesszük, majd egy tűzálló tálba helyezzük, megsózzuk, és alufóliával letakarjuk. Kevés vizet aláöntve, 200 fokos sütőben kb 45 percig pároljuk. Ekkor a fóliát eltávolítjuk, és további 15-20 percig pirítjuk. Köretként zöldséges rizst adhatunk mellé.
Hú de megenném most is!

2011. november 26., szombat

Pónis torta


Kislánynak készült, a kérés csak annyi volt, hogy pónis legyen, a többi rám lett bízva.

Belül joghurtos krém gyümölcsökkel, na ettől kicsit tartottam, mert joghurtkrémmel ilyen formán még nem töltöttem tortát, hogy felül is piskótalap borítsa. Mivel a joghurtkrém teljesen híg állagú, nem lehet rögtön összerakni a tortát.
Ezért aztán két egyenlő, kissé vastagabb lapra vágtam a tortát, és visszahelyeztem a tortakarimába. Meglocsoltam a piskótát, majd ráöntöttem a joghurtkrémet, melyhez a gyümölcsöket is hozzákavartam. Hűtőszekrénybe tettem kevés időre, amíg majdnem teljesen megszilárdult. Ekkor helyeztem rá a második tortalapot, melyet szintén meglocsoltam, majd következett a burkolás, fondanttal.

A pónit sablon segítségével vágtam ki. Nem valami híres az ecsetem, ezért a festés nem sikerült szépre. A póni haja színezett cukormázból készült.

2011. november 23., szerda

Sültpaprika krémleves


Tudom, már nagyon sokszor említettem, hogy imádjuk a krémleveseket, kivétel nélkül, de most muszáj ismét megemlítenem :) Mert egy krémleves nagyon hamar elkészíthető, rengeteg zöldség vagy gyümölcs belecsempészhető, nem kell sokáig főzni, és mindig nagyon finom. Sültpaprikát még ősszel tettem el a fagyóba, most ebből készült ez az isteni leves, de ecetesen eltett sültpaprikából is elkészíthető.
Annyira finom, nem lehet abbahagyni. És egészséges, természetesen.

Hozzávalók :

  • 1 kis fej hagyma 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj) 
  • 2 közepes krumpli 
  • 4 sültpaprika 
  • 2 evőkanál házi sűrített paradicsom vagy ketchup 
  • 2 evőkanál házi ételízesítő (vagy bió vegeta) 
  • 1 evőkanál nádcukor (vagy fehércukor)
  • só 
  • 1 kis doboz natúr joghurt vagy tejföl
Elkészítése:
  • A hagymát apróra vágjuk és a fokhagymacikkekkel az olajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, összeforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Ízesítjük sűrített paradicsommal, sóval, mézzel és ételízesítővel. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a sültpaprikát, és készre főzzük. Az egészet összeturmixoljuk, ezután belecsurgatjuk a kevés meleg levessel elkevert joghurtot. Összeforraljuk, és szükség szerint utánaízesítjük. Tálalhatjuk pirított olajos magvakkal, kenyérkockákkal, vagy sajtos-fokhagymás pirítóssal is.
    Végül főztem bele kukoricalisztből készült levestésztát is (kacsa formájú), így tartalmasabb lett, és a gyerekek is élvezték, hogy kacsák úsznak a levesben. A tetejére pár csepp szőlőmagolajat csurgattam, és fenyőmagot szórtam.

    Sültpaprika hiányában a paprikákat fektessük sütőpapíros tepsire, és időnként megforgatva, sütőben süssük meg. Ezután tegyük egy edénybe, sózzuk meg, majd födjük le, hogy könnyen hámozható legyen.

2011. november 22., kedd

Mandulás banántorta (reform,vegán)


Olyan tortát szerettem volna készíteni, mely egészséges, teljes értékű és krémes. A krémen sokat gondolkodtam, hogy hogyan oldjam meg, hogy ne tartalmazzon margarint, vagy zsiradékot, lisztet se, és mégis kenhető legyen. Több oldalon is utánanéztem, hogyan készülnek ilyen módon a  tortakrémek, s mivel a keményítő egészséges alapanyag, ezért azt használtam sűrítésre, liszt helyett. A piskótát most is a jól bevált módon készítettem, annyi változtatással, hogy mandulát is tettem bele.
Bár a hagyományos süteményektől teljesen eltérő, szerintem nagyon finom lett a végeredmény, a gyerekek is szívesen fogyasztották.

Hozzávalók :


A piskótához:
  • 2,5 dl szójatej (vagy zsírszegény tej)
  • 6 evőkanál olaj 
  • 10 dkg nádcukor 
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília kivonat 
  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 5 dkg őrölt mandula 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
A krémhez: 
  • 6 dl zsírszegény tej 
  • 3 banán 
  • 2 evőkanál nádcukor 
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília kivonat 
  • 6 dkg étkezési keményítő 
  • 5 dkg kókuszzsír (esetleg növényi margarin) 
díszítéshez: 
  • 3 dkg étcsokoládé 
  • 1 teáskanál olaj 
  • néhány szem mandula
Elkészítése:
  • A tésztához a tejet, az olajat, a cukrot, a citromlét és a vaníliakivonatot összekavarjuk, majd mixerrel néhány percig habosítjuk. 
    A lisztet, az őrölt mandulát, a reszelt citromhéjat, aa sütőport és a szódabikarbónát összekavarjuk, majd a tejes masszához dolgozzuk. 
    Egy 18 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. 
    A krémhez a tejet a banánnal, a cukorral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a vaníliaaromával összeturmixoljuk. Kb fél decit kiveszünk belőle és hozzákavarjuk az étkezési keményítőt. A többit egy edényben felforraljuk, hozzáadjuk a keményítőt, majd kavargatva, lassú tüzön besűrítjük. Ezután néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve langyosra hűtjük. Hozzákavarjuk a kókuszsírt, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg a krém megkeményedik. 
    A tortát 3 lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, és kívül is bevonjuk vele. 
    A csokoládét felolvasztjuk 1 teáskanál olajjal, és a tortát becsíkozzuk, illetve apróra tört manduladarabokkal díszítjük.

2011. november 21., hétfő

Túrós zserbó


Házi túróból készítettem, amit szintén kedves kolléganőmtől kaptam. A túrós zserbó azóta kedvencem, amióta az udvarhelyi cukrászdában megkóstoltam. Régóta készülök elkészíteni, s mivel biztosra akartam menni, rögtön Jutkához mentem a receptért. Isteni finom, mennyei, leírhatatlan ez a sütemény!
Kolléganőimnek is nagyon ízlett, rögtön elkérték a receptet. Ja, és azóta többször kérték már, hogy süssek még ilyent :)
Itthon is mindeki nagyon szereti, szóval jöhet máskor is.
A házi túró miatt szerintem még finomabb!

Hozzávalók :

A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin 
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál kakaópor 
A töltelékhez:
  • 75 dkg tehéntúró
  • 5 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál búzadara (gríz)
  • 3 tojás kemény habja
A kenéshez és szóráshoz:
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
 A csokimázhoz:
  • 10-12 dkg étcsokoládé (min 50%-os)
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítése:
  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk.
  • A  tepsit  kivajazzuk, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval.
  • Rátesszük a második kinyújtott lapot is.
  • Rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje.
  • A túrókrém tetejére helyezzük a harmadik lapot, amelyet villával megszurkálunk.
  • Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
  • Ha kihűlt, a csokoládét felolvasztjuk az olajjal, és megkenjük a tetejét.
Jutka, köszi a szuper receptet! :)


2011. november 17., csütörtök

Tökmagos keksz


Nagyon sok az elmaradt bejegyzésem, ezt a kekszet is már nagyon régen készítettem. Annyit tudok mondani, hogy nagyon finom, ropogós, egészséges keksz, bármikor szívesen elnassolgatnám.
Nővérem ismét küldött nekem eredeti steirisches tökmagolajat, direkt a termelőtől, én meg nagy előszeretettel használom, mert imádom!!Bár elég sok van belőle, nem tudom egyáltalán el tudom-e használni, mert erdeti lévén, elég hamar lejár a szavatossága. Salátába, süteménybe, zsemlébe, mindenben isteni, még sima pirítóson is.
De azoknak, akik valami egészséges süteményre vágynak, itt ez a kis tökmagos keksz. Abbahagyhatatlan.

Hozzávalók :

  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 5 dkg fehér liszt 
  • 20 dkg tökmag 
  • 10 dkg vaj 
  • 10 dkg kókuszzsír 
  • 10 dkg nádcukor 
  • 1 tojás 
  • 1 evőkanál tökmagolaj 
  • fél teáskanál vanília aroma 
  • csipet só
Elkészítése:
  • A tökmagot késes aprítóval majdnem lisztté őröljük, vagy ledaráljuk. 
    A vajat és a kókuszzsírt kissé megolvasztjuk, majd minden hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrunk. 
    A masszát egy fóliára halmozzuk, hengerré formáljuk, majd becsomagolva 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Amikor megkeményedett, kicsomagoljuk a fóliából, és késsel kb 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. 
    A kekszeket sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

    A tökmagolaj lecserélhető olívára, a kókuszzsír pedig vajra.
    Az eredeti recept egy német blogról származik természetesen (ha már tökmagolajról van szó), azt vettem irányul, aztán változtattam bizonyos dolgokon.
    Na de micsoda illata van!!!:)

2011. november 15., kedd

Főztünk az erdélyi konyhás lányokkal

Még szeptember elején felkértek a Duna televízió munkatársai egy kisfilm készítésére, melyben főzünk Jutkával és Ottival. A filmezés lezajlott, a film elkészült, a bemutató viszont elmaradt, mivel a filmet reklámnak minősítették, tehát nem adták le a Térkép című műsorban.
A filmet viszont nemrégiben megkaptuk, az alábbi linken megtekinthető!


http://www.facebook.com/photo.php?v=10150377863672298






2011. november 13., vasárnap

Rákóczi túrós


Egy ideje kényeztetve vagyok, egyik kolléganőm ugyanis folyamatosan ellát finom házi tehéntúróval. Ennek az íze össze sem hasonlítható a bolti túróéval, így a belőle készült sütemények is százszor finomabbak.
Egyik adagból rákóczi túróst készítetem, eszméletlenül finom lett!! Még a kislányomnak is ízlett, pedig egy ideje nem eszi meg a dzsemes dolgokat, de azt mondta, ez kivétel :) Nagyon gyorsan elfogyott.

Hozzávalók :
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
A töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg gríz (búzadara) + egy kevés a szóráshoz
  • 5 dkg mazsola (kihagytam)
A rácsozáshoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez:
  • 3-4 evőkanál sárgabarack lekvár
Elkészítése:
  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és negyed órát pihentetjük.
  • Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: a túrót, a porcukrot, a tojássárgákat és a reszelt citromhéjat összedolgozzuk. Hozzáadjuk a búzadarát és a langyos vízbe áztatott mazsolát.
  • A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy 33x24-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt félig megsütjük.
  • Ezután megszórjuk búzadarával, megkenjük a túrós töltelékkel, és további 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral.
  • A tojásfehérjéket a kétféle cukorral kemény habbá verjük, majd nyomózsákba töltve, a sütemény tetejére rácsokat nyomunk. Visszatesszük a sütőbe, és azt elzárva a habot megszárítjuk.
  • Kisebb négyzetekre szeletelve tálaljuk.
Az egyik legfinomabb sütemény, amit az utóbbi időben ettem, a másikról meg hamarosan írok :)


2011. november 11., péntek

Csirkemell darabkák áfonyaszósszal


A család csirkemellet óhajtott (már megint). S mivel én nem nagyon szeretek valamit ugyanolyan módon elkészíteni, azon gondolkodtam, hogyan készítsem el a csirkemellet azokból a hozzávalókból, ami itthon található. Én valami gyümölcsös kombinációra vágytam, s bár tudtam, hogy férjem nem szereti a hús-gyümölcs párost, mégis bevállaltam az áfonyaszószt (volt a fagyóban).
Rizst készítettem mellé, gondoltam, egye akkor azzal, én meg majd jól megeszem a szószt. Hazajött, éhes volt, így magának tálalta az ételt..rizs, csirkemell, és mellé áfonyaszósz. És szépen jól megette :)) Szólni sem mertem az ámulattól, csak néztem, milyen jóízűen eszi. És még másnap is megette, na ez nem volt semmi.

Hozzávalók :

  • kb 50 dkg csirkemell
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy kevés olaj)
  • csirkefűszer
Az áfonyaszószhoz:
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • 1 evőkanál nádcukor (vagy fehércukor)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 2 evőkanál tej
  • +1 teáskanál nádcukor
Elkészítése:
  • A csirkemellet kisebb kockára vágjuk, megszórjuk csirkefűszerrel, alaposan összekavarjuk.
  • Kevés zsiradékon pár perc alatt, kavargatva fehérre sütjük.
  • A szószhoz az evőkanál cukrot serpenyőbe szórjuk, kissé megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk az áfonyát, a citromlét, és felforraljuk.
  • Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk, majd visszatesszük és hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, és szükség szerint 1 teáskanál cukrot. 
  • Újraforraljuk, majd a csirkemell mellé kináljuk.
  • Rizzsel, esetleg natúr krumplival is tálalhatjuk.
Nekem nem hiányzott a köret mellé, csak mártogattam a húskockákat.


2011. november 10., csütörtök

Keresztelői torta ikreknek


Kedves volt osztálytársnőmnek ikrei születtek, akiknek nemrég volt a keresztelőjük. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én készíthettem a keresztelői tortát, s ehhez konkrét ötletet is kaptam, innen. Persze némileg módosítottam, különben nem én lennék :) Szerintem jól sikerült.

A torta túrós-gyümölcsös krémmel van töltve, fondanttal burkolva. A babákat könnyen elkészítettem, a pólyákkal viszont megkínlódtam, de harmadikra sikerült.

2011. november 7., hétfő

Szív torta fehér csokoládéból


Nagyon kedves kolléganőmnek készítettem, születésnapjára. Lánya kérte, hogy legyen ehhez hasonló, és élő virágokkal.
Nagyon tetszett az ünnepeltnek, és örült neki, így hát én is boldog vagyok :)
Belül tejszínes-gyümölcsös (ha jól emlékszem..), kívül pedig fehércsokoládé lapocskákkal burkoltam. A tetejét szintén csokoládéból készítettem. Minirózsákat helyeztem a belsejébe, melyek szárát fóliával körbetekertem.

2011. november 6., vasárnap

Fitness töltött káposzta (reform)


A parajdi töltöttkáposzta fesztiválra készültünk, amikor úgy döntöttünk, hogy 12 féle töltött káposztát fogunk készíteni az Erdélyi Konyha csapatával. Hát én a magam részéről ezt a fajtát választottam, s mert első kísérletre nem voltam elégedett, kissé változtattam rajta, így már nagyon finom lett.

Bizonyos okokból csak most teszem közzé a receptet, de szerintem most sem késő elkészíteni.
Aki egy egészségesebb, nem megszokott fajta töltött káposztát szeretne enni, annak mindenképp ajánlom.

Hozzávalók :


(Kb 35 db töltelékhez)

  • 1 fej friss káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom
  • 4 szál csombor
  • a töltelélhez:
  • 35 dkg pulykacomb (vagy mell)
  • 15 dkg füstölt pulykasonka
  • 1 dl bulgur
  • 1 paprika
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 1-2 teáskanál paprikakrém
  • 2 evőkanál háziételízesítő
  • 1 tojás
  • só, bors
  • a habaráshoz:
  • 2 dl zsírszegény tejföl
  • 3 evőkanál zabkorpa
Elkészítése:
  • Egy fazékban, amelyben elfér a káposztafej, vizet forralunk. Hozzáadunk kevés ecetet, sót és egy kevés csombort.
     A káposzta torzsáját késsel kivágjuk, hogy a levelek könnyen leváljanak. Az ízesített vízbe tesszük a káposztát és 10-20 percig abáljuk. Közben egy villa segítségével óvatosan szedegetjük ki a megpuhult leveleket, amelyek már leváltak. A nagyobb káposztaleveleket kettévágjuk és vastag részüket is kivágjuk. 
    A töltelékhez először a bulgurt kb 15 perc alatt kissé megfőzzük, majd leszűrjük. A pulykamellet, a sonkát, a paprikát és a fokhagymát ledaráljuk. Hozzáadjuk a félig megfőtt bulgurt, az ételízesítőt és a paprikakrémet, majd a tojással alaposan összedolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük. 
    A káposztalevelekre egy-egy evőkanál tölteléket teszünk és becsomagoljuk. A kukta alját kibéleljük 2-3 káposztalevéllel és a töltikéket szorosan egymás mellé, körbe haladva belehelyezzük. Tetejét megszórjuk a karikára vágott hagymával és meglocsoljuk a házi paradicsomszósszal. Csomborágakat helyezünk a tetejére, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. 
    Amikor a káposzta megfőtt (kuktában 25 perc), akkor a tűzről félrehúzzuk, a csomborágakat eltávolítjuk. 
    Elkészítjük a habarást: a tejfölt elkeverjük a zabkorpával és kevés meleg lével. Ráöntjük a káposztára, visszatesszük a tűzre és összeforraljuk. A káposztákat levével együtt tálaljuk, csípőspaprikát és teljes kiörlésű kenyeret kínáhatunk mellé.

    A recept megjelent A Kifőztük novemberi számában, amely megtekinthető és letölthető ITT.

2011. november 5., szombat

Figyelem, Erdélyi Konyha-torta pályázat!


A legújabb, novemberi lapszámunk már megvásárolható az újságárusoknál, illetve most már Magyarországon is szabadon vásárolható a Tesco, Spar, CBA, Kaiser's üzletekben, a Shell kutaknál, az Inmedio, Relay boltokban, illetve az újságos pavilonoknál! 
Az ára igen kedvező, 285 forint!


Ebben a lapszámunkban pályázatot hirdettünk az Erdélyi Konyha-torta elkészítésére.


 A legötletesebb, legkreatívabb tortát a decemberi lapszámunkban tesszük közzé, illetve készítőjét gasztronómiai ajándékcsomaggal jutalmazzuk, benne az Erdélyi Konyha 2012-es Kalendáriumával is.
Ugyanakkor minden egyes résztvevő ajándékba egy-egy Kalendáriumot kap.
A versenyre bárki benevezhet, azzal a feltétellel, hogy saját maga által készített eredeti tortát mutat be.
Egy receptet és egy fotót várunk a pályázóktól, amelyet november 18-ig küldhetnek be az erdelyi.konyha@gmail.com e-mail címre.

Mindekinek ügyes konyhai tevékenykedést, sikeres tortasütést kívánunk!

Vendég voltam a novemberi Kifőztük-ben - megjelent!



Megjelent a novemberi Kifőztük magazin, melyben vendégbloggerkedtem. 4 receptem jelent meg, melyeket hamarosan itt is közzéteszek. Érdemes megnézni, ínycsiklandó finomságok, hasznos praktikák találhatók benne!
Az újság megtekinthető és letölthető ITT!

2011. november 2., szerda

Piros-fekete csokoládétorta és MBFA szülinap


Néhány hete megkért a zumba oktatóm, hogy készítsek egy tortát a Fight Academy (vagyis az a terem, ahová többek közt zumbázni is járunk) 1 éves születésnapjára. Úgy döntöttek, hogy nagyon csokis legyen, és jó nagy. Mivel más kikötés nem volt, ami a design-ot illeti, ezért úgy döntöttem, hogy a torta a terem színeit kapja. Ezért lett piros és fekete.

A díszítéssel nem voltam megelégedve, nekem egy kicsit túl sok így az egész. Szerencsére mindenkinek nagyon ízlett, s ha mindenki elégedett, akkor én is az vagyok :)



Kakaós piskótát sütöttem, egy kicsit és egy nagyot. Trüffelkrémmel töltöttem mindkettőt, és fondanttal burkoltam. Na már most: Cakeni-nél olvastam, hogy az intenzív színhatás érdekében, a színezőt nem gyúrta a fondantba, hanem burkolás után festette pirosra. Gondoltam, kipróbálom, jó ötletnek tűnt. A szín valóban nagyon szép lett, a hátránya viszont az, hogy sajnos nagyon kenődik. Felvágáskor, fogyasztáskor minden csupa piros lesz, ami nagyon nem mutat jól..Szóval arra döntöttem, hogy ezután csak nagyon kicsi felületet festek meg, a többit inkább belegyúrom. De legalább okosabb lettem :)
A torta 4 kilós.


A képen Márkos Béla nemzetközi harcművészeti edző és bíró (az akadémia megalapítója) csapatával, Fazakas Hajni (modern tánc és aerobic oktató) és táncos lányok, és még sokan mások.
Ünnepeltünk kicsit.
Holnap zumbaaaaaa! :))

2011. november 1., kedd

Gesztenyés csirkeragu bulgurral


Sült gesztenyét minden ősszel készítek, mert nagyon szeretem. Már az illata is mesés sülés közben, igazi őszi hangulat: hűvös este, meleg takaró, és illatos, forró gesztenye :)
Ezt a ragut a maradék sült gesztenyéből készítettem, szerintem nagyon finom, érdekes, pikáns étel lett, nekem nagyon ízlik.
A gesztenye rendkívül gazdag tápanyagforrás: vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagaokat tartalmaz szép számban. A rosszabb hír viszont az, hogy eléggé magas a kalóriatartalma, de mindenképp ajánlott a fogyasztása, kis mennyiségben.
Szerintem nagyon jól passzol a húshoz.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemell
  • 5 dkg gesztenye
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2,5 dl víz
  • 4-5 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 3 evőkanál zabkorpa (vagy 1 evőkanál liszt)
  • 1 teáskanál méz
  • 1,5 teáskanál balzsamecet (vagy citromlé)
  • 1 evőkanál gyöngyhagyma (vagy fél kisfej lilahagyma)
  • só, bors
  • kb 1 dl bulgur
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
Elkészítése:
  • A gesztenyét előző este hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy minden gesztenye tetejét kereszt alakban késsel kissé bevágjuk. Másnapig ázni hagyni.
  • A gesztenyéket sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. A héjukat eltávolítjuk, a gesztenye belét kisebb darabokra vágjuk.
  • A csirkemellet kisebb kockára vágva kókuszzsíron fehéredésig sütjük. Ekkor megszórjuk szezámmaggal, és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk gesztenyét, a gyöngyhagymát, és pár percig együtt sütjük. Felöntjük vízzel, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejfölt. Ízesítjük mézzel, balzsamecettel, sóval és borssal. Újraforraljuk, majd bulgurral tálaljuk.
  • A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben, ételízesítővel főni tesszük. Kb 15 perc után elzárjuk a gázt, és lefödve hagyjuk tovább puhulni.
Ami azt illeti, a bulgur sosem fog a kedvenc ételeim közé tartozni:)) ahogyan a rizs sem.