2011. július 31., vasárnap

Focis torta


Na, a röhögés utolér valahányszor meglátom ezt a tortát. Kész vicc és röhej, komolyan mondom.
Az a kapus is pl. azért van olyan pozicióban, mert darabokból raktam össze, ezért felállva semmiképp sem lehetett tenni. Szegény nagyon hadirokkant. Egyébként az egész torta :)))) A másik játékost a férjem formálta, egész darabból, de azt is ki kellett festeni..
Különben megrendelésre készült (már nagyon régen) és szerencsére tetszett az illetőnek.

2 db. 5 tojásos piskóta, vaníliakrém, fondant bevonat.


Arról ne is beszéljünk, hogy nyáron kész katasztrófa fondantos tortát készíteni. A fondant olvad (jóformán nem is lehet normális állagúra gyúrni), ragad, szakad, szemcsés stb.
Esküszöm, hogy a figurákat a hűtőben festettem - ajtó nyit, gyorsan pár festésvonal, ajtó csuk.

Bulgur saláta (tabbouleh)


A tabbouleh nagyon egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon egészséges is. Lényege a friss menta és a sok-sok petrezselyemzöld.
Nem mondanám, hogy a kedvenceim közé tartozik, főleg mivel nem nagyon szeretem a mentát..de azért nem olyan rossz :) Csak kissé szokatlan.
Nemrég készítettem először, mivel ezt vittem Udvarhelyre a főzőtanfolyamos találkozónkra. Egyébként most valahogy megkívántam és szívesen megenném..jó kis üdítő, tápláló, karcsusító étel.
Normálisan nem jár hozzá gomba, csak nekem mostanában mániám lett, hogy gombát gombával eszem.

Hozzávalók:

  • kb.20 dkg bulgur
  • 3 db. paradicsom
  • 1 szál zöldhagyma
  • citromlé ízlés szerint (savanykás kell legyen)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 evőkanál menta
  • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • bors
Elkészítése:
  • A bulgurt kb. háromszoros (vayg még több) mennyiségű vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük.
  • Lefödjük és hagyjuk, hogy felszívja a fölösleges vizet (ha marad).
  • A paradicsmot, hagymát megmossuk, kisebb kockára vágjuk.
  • A petrezselymet, mentát szintén megmossuk és apróra vágjuk.
  • Egy nagyobb tálban összekavarjuk a főtt bulgurt, paradicsomot, zöldeket, majd citromlével, olajjal, sóval és borssal ízesítjük.
  • Hagyományosan salátalevélbe töltve fogyasztják.
  • Én gombát pároltam tűzálló tálban és megtöltöttem a bulgursalátával.
Diétázók is bátran fogyaszthatják.


2011. július 29., péntek

Kapros rókagombamártás tésztával


Ha már megvolt a rókagomba, kezdeni kellett vele valamit, paprikást meg már ettünk, szóval inkább mártást készítettem belőle. Kaprosan, mert a gombához remekül illik a kapor. Reformos változatban készítettem, így akár diétába is beilleszthető.

Hozzávalók:

  • 50 dkg rókagomba (vagy tetszés szerint más fajta gomba)
  • 1 kis doboz sovány natúr joghurt
  • 1 kis joghurtos pohár sovány tej
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • 1 fej hagyma
  • 1 kisebb csokor kapor
  • 1 kiskanál balzsamecet
  • fél kiskanál nádcukor
  • bors
  • pirospaprika
  • kevés olívaolaj
  • 1 csomag teljes kiörlésű szélesmetélt
Elkészítése:
  • Egy edényben vizet forralunk, addig megpucoljuk a rókagombát. A gombát leforrázzuk a vízzel (a vízet elöntjük), majd szűrőkanállal kiszedjük egy másik edénybe. 
  • Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a tűzről levéve megszórjuk paprikával, sóval, borssal. Kevés vizet öntünk hozzá és pár percig forraljuk.
  • Ezután hozzáadjuk a gombát, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi és főni tesszük 10-15 percre.
  • A tejfölt és a tejet elkeverjük a zabkorpával és egy kevés meleg lével (hőegyenlítés).
  • A megfőtt gombából egy keveset kiveszünk és félretesszük, a többit pürésítjük.
  • Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a gombadarabokat és a tejföles eresztéket. Simára kavarjuk, összeforraljuk és ízesítjük apróra vágott kaporral, cukorral és balzsamecettel.
  • A tésztát kifőzzük és ráöntjük a gombamártást. Friss kaporral díszítjük.

2011. július 28., csütörtök

Székelydályán jártunk

Székelydálya Székelyudvarhelytől 22 km-re található, Kányád közelében, egy kis eldugott, de annál barátságosabb falucska. Azért oly kedves számomra, mert Dályán született és nevelkedett az én anyukám, aki sanjnos már 4 éves koromtól nincs velünk. Nővére, Irénke néni viszont még él, őt szoktuk (sajnos nagyon ritkán) megltátogatni. Amikor nővéremék hazajönnek Ausztriából, mindig elmegyünk Dályába, hogy egy kicsit "otthon" legyünk.Irénke néni nagyon házias típus és nagyon jó a humora (jegyzetelni szoktuk a beköpéseit).
Közel a 80-hoz, de még mindig sürög-forog egész nap, tesz-vesz, azt mondja, ez élteti. Most is kétféle süteményt készített, pánkót sütött és bécsi szeletet, töltött káposztát főzött. Úgy látom, volt kitől örököljem az efféle hajlamaim :)) mert egyébként édesanyám is ilyen volt.

Amikor megérkeztünk, már főtt a káposzta és kelt a pánkónak való:


Nicsak, mivel szaggat fánkot Irénke néni:

Ezért csipros pánkónak hívják!
Reszelt almás tésztával kínált:
Ez aztán isteni finom!
És mazsolás tésztával:
Ami tulajdonképpen meggyes tészta,de meggy hiányéban mazsolát szórt rá, hirtelen
Előkerültek a régi családi fotók:

Irénke néni,nővérem és kisebbik lánya
Ő itt édesanyám:

Mindig készülnek fotók a ház előtt :)

Szélén az én kislányom

Mellettem édesapám és Irénke néni


Fagyiztunk:
Uncsi tesók

Pánkóztunk:

És nekiestünk a nagy kincses ládának:


Ebben vannak a régi jó receptek!


Zölddiót törtünk:

haza is hoztunk, bőven

Kisfiacsakám

Kukorica evészet


Dályai libusok

Gyorsan eltelt ez a szép nap és ki tudja mikor mehetünk újra..
Nagyon jó volt ismét kicsit "otthon" lenni!

2011. július 26., kedd

Pácolt házisajt


Több kiló tehénsajtot vettem, egy részét elgyúrtam túrónak és ment a fagyóba télire. Aztán más részét csak úgy megettük frissen, paradicsommal, mert szerintem ennél finomabb sajt a világon nincs! Aztán megint más része szintén fagyóba került, sajtként, mert jó lesz télen majd elővenni :)
Két kis üveggel pedig bepácoltam, kíváncsi voltam mi lesz az eredmény. Nos, egy isteni finom, fűszeres sajt készült, úgyhogy abszolút megérte, az biztos. Egyébként a sajt vesztett a sósságából, de ezen kívül minden egyes fűszer íze jól érezhető rajta, pár nap pihenés után.
Biztosan mozarrellával is jól múködik a dolog, de szerintem házi tehénsajttal az igazi.

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg tehénsajt
  • 1 nagy cikk fokhagyma
  • pár darab bazsalikom- és petrezselyemlevél
  • fél teáskanál koriandermag
  • extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
  • A sajtot kisebb kockára vágjuk, a fűszereket megmossuk, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
  • Egy kis befőttes üveg aljára teszünk zöldfűszert, 1-2 szeletke fokhagymát, sajtkockákat, majd addig folytatjuk, amíg az üveg megtelik.
  • Tetejére szórjuk a koriandermagot és feltöltjük olajjal. Az üveget lezárjuk és 3-4 napra (akár többre is) hűtőszekrénybe tesszük.
  • Húsokkal, szendvicsekkel, zöldséggel, bármivel fogyaszthatjuk. A visszamaradt fűszeres olajat felhasználhatjuk saláták, szószok ízesítéséhez.
Nagyon-nagyon finom! Na és látványra sem utolsó :)

2011. július 25., hétfő

Meggyes zabpehely szelet


Nagyon régen Moha készített ilyen jellegű sütit, nekem meg nagyon megtetszett, mert csupa egészséges hozzávalókból áll. Azóta párszor elkészítettem (a főzőtanfolyamon is), mert nagy kedvenc lett és aki evett belőle, mindenkinek ízlett. A recept nem teljesen egyezik a Moháéval, saját ízlésemre változtattam, mert mindig friss gyümölcsöt használtam (vagy fagyasztottat). Most is gondoskodtam róla, hogy elegendő meggyet raktározzak télire a fagyóba, mert télen is muszáj készíteni - többek közt- ezt a  finomságot.

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehely 
    5 dkg zabkorpa 
    15 dkg teljeskiörlésű búzaliszt (vagy rozsliszt) 
    15 dkg nádcukor 
    25 dkg vaj 
    5 dkg étcsokoládé (elmaradhat)
    1 kávéskanál sütőpor 
    2 teáskanál vaníliakivonat
A töltelékhez:

  • 50 dkg meggy 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 kávéskanál fahéj 
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor 
  • ízlés szerint cukor

Elkészítése:

  • A puha vajat a cukorral és vaníliával habosra kavarjuk. A zabpelyhet, korpát, lisztet, sütőport és darabokra tört csokoládét összekavarjuk, majd a vajas keverékhez adjuk. A felét egy kerek tortaforma aljába nyomkodjuk. 
    A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, majd kb. fél liter vízzel felöntjük. A vízből kiveszünk fél decit és hozzákavarjuk a pudinport. A meggyet a fahéjjal, citromhéjjal és ízlés szerint cukorral felforraljuk (ha befőttet használunk, akkor a befőtt levével öntjük fel). Hozzákavarjuk a pudingport, kavargatva összeforraljuk és levesszük a tűzről. A langyos tölteléket a tortaformába öntjük, majd rámorzsoljuk a massza másik felét. 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Teljes kihűlés után szeletelhető.

    Ajánlom mindnekinek, aki finom és egészséges süteményre vágyik! Sőt, fogyókúrázók is fogyaszthatják, igaz hogy vaj van benne, de a rostok segítenek rajta :)


2011. július 21., csütörtök

Csirkepörkölt túrós csuszával


Persze ez nem egy nyári étel, meg nem is a legfittebb kaja, de régóta szeretném megkóstolni, hogy milyen lehet a prölkölt túrós csuszával. Na és egy kicsit küldetésből is készült..:)
Szerintem nagyon finom, bár nekünk kissé furcsa a tehéntúrós tészta, mert mi a juhtúróshoz vagyunk szokva. De a pörkölttel szerintem első osztályú, úgyhogy csak ajánlani tudom!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirkecomb (alsó, felső vegyesen) és csirkemell
  • 2 fej hagyma 
  • 1 db.zöldpaprika 
  • 2 db. paradicsom 
  • olaj 
  • só 
  • csipet cukor 
  • bors 
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika 
  • 1 kis doboz tejföl 
  • 1 tojássárgája 
  • 2 evőkanál liszt 
  • a túrós csuszához: 40 dkg csuszatészta (vagy más fajta tészta), 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 4 szelet szalonna.
Elkészítése:
  • A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A tűzről levéve megszórjuk pirsospaprikával, kevés sóval és borssal, majd kevés vizet hozzáadva takaréklángon 4-5 percig főzzük (ez lesz a prölkölt szaftja)
    Beletesszük a kockára vágott paprikát, paradicsomot és összeforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított csirkecombokat és a kockára vágott csirkemellet, felöntjük kb.3 dl vízzel, enyhén sózzuk és kb.35 perc alatt készre főzzük. 
    Félrehúzzuk a tűzről és behabarjuk a liszt-tojássárgája-tejföl keverékkel, majd újraforraljuk. 
    A túrós csuszához a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, a szalonnát kisebb kockára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. A kifőtt tésztát összekavarjuk túróval, tejföllel, meglocsoljuk a sült zsírral és megszórjuk a szalonnakockákkal. A pörkölt mellé tálaljuk.

2011. július 19., kedd

Sárgabarackos gombóc


A szilvás gombóc örök kedvencem, élek is a mondással, miszerint: "Mindenütt jó, de a legjobb a szilvás gombóc."
Így vagyok a barackossal is, ez is leírhatatlanul finom, sajnos igen hízlaló, szerencsés aki bátran ehet belőle...

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • kevés olaj (két löttyintés)
  • fél teáskanál só
  • zsemlemorzsa
  • darabka vaj
  • cukor
  • fahéj
Elkészítése:
  • A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és megvárjuk amíg kihűl.
  • Hozzáadjuk a tojást, sót, olajat, lisztet és összegyúrjuk. A tészta rugalmas kell legyen és nem ragadós. Vigyázni kell, mert a krumplis massza gyorsan lágyul, ezért hamar dolgozzunk.
  • Közben egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk.
  • A tésztátból egy nagy hengert sodrunk, majd késsel kb.27 darabra vágjuk. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és a fél barackokat fahéjas cukorba mártjuk.
  • A tésztadarabokat kilapítjuk, közepébe tesszük a barackot, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Lisztezett felületre helyezzük, amíg az összes elkészül. Amikor fele kész van, mehet főni.
  • Szintén gyorsan dolgozzunk, mert a tészta kezd ragacsossá válni.
  • A kész gombócokat a forrásban lévő vízbe tesszük, majd addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
  • A zsemlemorzsát egy serpenyőben vajon kissé megpirítjuk, majd a gombócokat beleforgatjuk.
  • Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom tejföllel, vagy csokoládékrémmel is.
Nagyon laktatós, igen nehéz étel.

Sárgabarackos márványkocka


Miután befőztem a sárgabarackdzsemet, maradt még egy adag barack, ebből készítettem egy egyszerű, ám nagyon finom süteményt. A hűtőben volt még pár darab meggy, azt is felhasználtam, de természetesen más gyümölcsből is készülhet. A végeredmény mindeképp nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 6 evőkanál tej
  • 2 evőkanál kakaópor
  • vaníliaaroma
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítése:
  • A vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat is. A lisztet a sütőporral elkeverjük és a masszába szitáljuk. Végül hozzákeverünk 4 evőkanál tejet.
  • A tészta felét sütőpapíros tepsibe simítjuk. A másik feléhez keverjük a kakaót és a maradék 2 evőkanál tejet és a világos tésztára simítjuk.
  • A barackot, meggyet megmossuk, a magokat kivesszük és elrendezzük a massza tetején. Kevés cukorral megszórjuk és 170 fokos sütőben (villanyos) kb.35 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas porcukorral.


2011. július 17., vasárnap

Rókagombás pityókástokány


Múlt hétvégénk nagyon lazítósra sikeredett (végre!), úgyhogy egész hétvégén anyósoméknál napoztunk, medencéztünk, grilleztünk. Apósom rókagombát szedett az erdőben, amiből aztán anyósom igen finom tokányt készített. Egyébként rá jellemző, hogy a semmiből is olyan finom fogást varázsol, hogy aki eszi, mind a tíz újját megnyalja. Talán azért nem meglepő ez a dolog, mert a főztjeiben mindig benne van a csipet szeretet és ezt biztosra tudom.
Ez egy roppant finom tokány volt, ezért mindenképp megér egy bejegyzést. Nekem például sokkal jobban ízlett, mintha hússal készült volna. Ecetes-cukros salátával ettük.

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma 
  • 1,5 kg krumpli 
  • kevés zsiradék 
  • só, bors, pirospaprika 
  • petrezselyemzöld 
  • babérlevél 
  • 4 marék rókagomba 
  • a galuskához: 2 db tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
  • A gombát enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymákat apró kockára vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk és borsozzuk, majd kevés vizet ráöntve összeforraljuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, gombát, babérlevelet, felöntjük egy kevés vízzel (a krumplit ne lepje el), sózzuk és borsozzuk. A galuskához a tojásokat villával feverjük, liszttel, sóval elkeverjük. Amikor a krumpli már kissé szétfőtt, egy kanállal a tokányba szaggatjuk a galuskákat. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.
A másnapi grillezést sajnos nem fotóztam, pedig érdemes lett volna.
Azóta beérett a meggy, pár nap és meggyszüret!




Apa csúszdát készít





2011. július 15., péntek

Málnás joghurtkrém


Finom, gyümölcsös, könnyű és üdítő. Mi lehet jobb egy forró nyári napon?:)

Hozzávalók:

  • 40 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál csapott étkezési keményítő
  • 1 nagy doboz natúr joghurt (kb 40 dkg)
  • 2 dl habtejszín
  • 5-10 dkg cukor
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • vanília aroma
  • 5 dkg zabkeksz (Győri Édes Zabfalatok)
Elkészítése:
  • A nádcukrot egy serpenyőben felolvasztjuk, kissé karamellizáljuk. Hozzáadjuk a málnát, felforraljuk, ízesítjük vaníliával, majd besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel.
  • A joghurtot ízesítjük cukorral, citromlével és vaníliával, majd hozzákavarjuk a habbá vert tejszínt.
  • A zabkekszet kézzel apró darabokra törjük és egy forró, száraz serpenyőben kissé lepirítjuk.
  • A málnát egyenlően elosztjuk talpas poharakba (vagy desszerets tálkákba), rákanalazzuk a joghurtkrémet és megszórjuk kekszdarabokkal.
  • Málnával, citromfűvel (vagy mentával) díszítjük és jól behűtve tálaljuk.
Használhatunk más gyümölcsöt is, akár főzés nélkül is. Ezesetben a gyümölcsdarabokat cukrozzuk le, locsoljuk meg citromlével, esetleg kevés alkohollal (rum, konyak) vagy karamell-, csokoládé öntettel. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával.
Mindeképp nagyon finom.
És igeeeeen! A kertünkben ilyen szép nagy málna érik :), persze még csak nagyon kevés.

2011. július 13., szerda

Rántott camembert gyöngyhagymás meggymártással


Rántott sajtot (vagy húst) nagyon ritkán készítek, egy év alatt max háromszor ha terítékre kerül.
Most úgy alakult, hogy a nemrégiben vásárolt gyöngyhagymát szerettem volna mindeneképp felhasználni, mivel azt még nem ettünk soha. Közben meg az utolsó adag meggyet kivettem a fagyóból, mert zabpelyhes-meggyest készülök sütni. Aztán az jutott eszembe, hogy ellopok egy keveset a meggyből, rakok hozzá gyöngyhagymát és mártást készítek. Igen ám mártás, de akkor mi legyen a kaja, amivel azt esszük. Merthogy húst nem akartam készíteni. Ekkor ugrott be a sajt (amit viszont már meg kellett vásárolni) és már el is képzeltem, milyen mennyei lehet az gyümölcsszósszal.

De tévedtem, mert ez nemcsak mennyei lett, hanem nem is tudom hogy írjam...egyszerűen leírhatatlan ízek, csak az tudja megérteni, aki egyszer megkóstolja.
S a legnagyobb röhej a dologban, hogy a férjem (aki nemrégiben még azt állította, hogy semmilyen ételhez nem passzol a gyümölcs) megette!! Igaz, múltkor is nagyon szerette a cseresznye salsás husit. Szóval ilyen tekintetben megváltozott az ízlése:) Végre!

Hozzávalók:

  • 20 dkg camembert sajt
  • a panírozáshoz: 2 db. tojás, liszt, zsemlemorzsa+kevés só
  • olaj
Gyöngyhagymás meggymártás:
  • 15 dkg meggy (lehet fagyasztott is)
  • kb. 2 evőkanál gyöngyhagyma (cukros ecetben eltett)
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
  • A camembert sajtot vízszintesen félbe vágjuk, hogy túl vastag ne legyen, ezután bepanírozzuk: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. A műveletet megismételjük, mert a sajtokat mindig duplán panírozzuk.
  • Közben elkészítjük a mártást: a kimagozott meggyet felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Sóval és cukorral ízesítjük, majd kb.5 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejfölt (kevés meleg lével elkeverve). A keményítőt 2-3 evőkanál hideg vízzel elkeverjük, a mártáshoz adjuk a gyöngyhagymával együtt és összeforraljuk.
  • A panírozott sajtokat forró olajban kisütjük, majd párolt rizzsel és a mártással tálaljuk.
Én nem éreztem nagy különbséget a rántott camembert és a sima rántott sajt között, úgyhogy szerintem fölösleges a plusz kiadás, mert megteszi a sima sajt is.
Mindeképp nagyon finom étel, ajánlom.
A gyöngyhagyma meg remek dolog, megéri használni!

2011. július 12., kedd

Egres leves (puncsos)


A minap volt szerencsém hozzájutni némi egreshez, kedves EK-s kolleginám, Otti jóvoltából. Említettem neki, mennyire szeretnék egy kis egrest, mire ő pár napra rá adott is nekem. Úgyhogy meg vagyok élve, egres kipipálva :)
Otti, köszi szépen mégegyszer és itt is!
Azért milyen jó, ha az embernek ilyen jó gasztró-barátai vannak kézügyben:))

Mivel az egres nagyon savanyú volt, egyértelmű, hogy nem édességnek való. Már eleve nyilvánvaló volt, hogy leves készül belőle. Jó kis üdítő, ízes, nyári leveske.
Egyébként minden gyümölcslevest imádunk. Éppúgy, mint a krémleveseket.
Erről pedig ódákat tudnák zengeni! Annyira nagyon finom lett:)

Hozzávalók:
  • 25 dkg egres (büszke, piszke, köszméte stb)
  • 15 dkg cukor
  • 2 kiskanál vaníliaaroma
  • 3-4 db.szegfűszeg
  • pár csepp rumaroma
  • 1 l víz
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál puncsízű pudingpor


Elkészítése:
  • Az egrest alaposan megmossuk, kisebb edénybe tesszük és vízzel felöntjük.
  • Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket és felforraljuk. Amikor az egres szemek széthasadtak (pár perc csak), levesszük a tűzről és purésítjük. Pár szemet félretehetünk dísznek.
  • A pudingport a tejjel elkeverjük és a leveshez csurgatjuk. Összeforraljuk és jól behűtve tálaljuk.
Vaníliás pudinporral is készíthető, akkor viszont nem lesz ilyen szép rózsaszínű a leves.
A gyerekek kétszer is ettek belőle és egyfolytában dícsérték. Szóval sajnos el is fogyott. Ilyen meleg napokon nem is kívánna az ember holmi meleg levest. Van még azért némi reményem egres-ügyben, talán pár nap múlva..

2011. július 11., hétfő

Tejszelet (a kinderes..)


Gyerekeim az utóbbi időben nagyon rákaptak a bolti kinder tejszeletre. Mondjuk jobban örülök, mintha például a cukorkát kérnék, de akkor sem megengedhető minden napra. Hiszen tudjuk, hogy bár egészségesnek reklámozza a média, azért az mégsem házi, tehát százszázalék úgysem megbízható.
Megígértem nekik, hogy majd készítek én tejszeletet, hátha az is fog ízleni.
Szóval keresgéltem recept után, és itt találtam egy számomra szimpatikusat. Az elkészítési módján változtattam, mert így könnyebb dolgozni a mézes tésztával. Nagyon-nagyon finom lett, máskor is készíteni fogom.
Teljesen vékonyra szerettem volna  a lapokat, hogy hasonlítson az eredetihez, de annak ellenére, hogy a lehető legvékonyabbra nyújtottam, úgyis elég vastag lett. De szerencsére (bár az hittem, reklamálni fognak, amiért ez nem olyan), a gyerekek teljesen odavoltak és egy szó reklamáció sem volt.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg sütőmargarin
  • 20 dkg cukor
  • 2 db.tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
Krém:
  • 3 csomag tejszínes pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
Elkészítése:
  • A mézet a cukorral összemelegítjük, hozzákavarjuk a margarint és langyosra hűtjük.
  • Ekkor egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejfölt.
  • A lisztet, szódabikarbónát, kakaót és sót összekavarjuk, majd összegyúrjuk a mézes keverékkel.
  • A tésztát fóliába csomagolva kb. fél órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  • Ezalatt elkészítjük a  krémet: a pudingporokat a liszttel és kevés tejjel (az összmennyiségből) csomómentesre kavarjuk. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáadva a pudingot, takaréklángon kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákavarjuk a tejfölt.
  • A margarint a cukorral kikavarjuk, majd a langyosra hűlt pudinghoz kavarjuk.
  • A tésztát 2 részre osztjuk, egyenként vékony lapokká nyújtjuk és 10 perc alatt megsütjük (ne tovább!).
  • A krémet a lapok közé töltjük, kissé lenyomkodjuk és hűtőszekrényben pihentetjük.
  • Másnap az igazi, akkorra puhulnak meg igazán a lapok és szépen szeletelhető.

Tejszínes csirkemell - Jutkától


Amikor Jutkához megyünk pletykálni, mindig eszünk nála valami nagyon fincsit. Utóbb például ilyen isteni tejszínes csirkemell volt a menü, párolt rizzsel. Desszertként pedig álomfinom somlói galuskát készített. Aztán alig tudtunk hazacammogni, úgy belakmároztunk.
A gyerekek először nem akartak enni, aztán mégis megkóstolták, s utána nem győzték kérni :) Rövid időn belül itthon is elkészítettem, mert tudtam mindekinek ízleni fog.
Szeretem az ilyen gyorsan, egyszerűen elkészíthető ételeket.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 500 ml főzőtejszín
  • reszelt sajt
  • darabka vaj
  • csirke fűszerkeverék (vagy tetszőleges fűszerek)
  • só, bors
  • liszt
Elkészítése:
  • A csirkemellet szeletekre vágjuk és fólia alatt enyhén klopfoljuk, hogy a rostok lazuljanak. Nem kell vékony legyen.
  • Besózzuk, borsozzuk és fűszerekkel bedörzsöljük. Lisztbe forgatjuk és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát 1-2 perc alatt fehérre sütjük.
  • Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a hússzeleteket beletesszük, egymásra rétegezve. Reszelt sajttal bőven megszórjuk és tejszínnel meglocsoljuk.
  • 200 fokos sütőben kb.40 perc alatt puhára pároljuk.
  • Párolt rizzsel, vagy krumplival tálaljuk.


Főzőtejszínt nem szoktam használni ételekhez, mert magas zsírtartalmú, ezt az ételt viszont nem érdemes sovány tejföllel készíteni.
Nagyon-nagyon-nagyon finom :)

2011. július 10., vasárnap

Fűszeres tört krumpli


Újkrumplival dolgozni igen hálás dolog, mert amellett hogy nagyon ízletes és hamar elkészíthető, sokféle módon is felhasználható. A bébi krumplikat nem szükséges meghámozni, héjastól fogyasztható (igazából az idősebb krumpli is, de azt leginkább hámozva szoktuk).
Leginkább az apró újkrumplit szeretem, mert az akár épen hagyva is szervírozható és nagyon mutatós tud lenni.
Viszont ahhoz, hogy valódi ízét tényleg élvezni tudjuk, érdemes inkább párolva elkészíteni. Vízben főzve ugyanis nem marad meg eredeti íze.
Ezért ha krumplit készítek, azt leginkább fóliában párolom, sütőben (a krumplipürének is teljesen más lesz az íze így). Ezúttal tejszínes csirkemell köreteként fogyasztottuk, fűszeresen.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld (vagy pl rozmaring)
  • extra szűz olívaolaj
  • 2 cikk fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • citromlé
Elkészítése:
  • A krumplit alaposan megmossuk, majd egyenként egy-egy darab alufóliába csomagoljuk és tepsire helyezzük. Érdemes például ilyenkor egy-egy darabka vajat (vagy szalonnát) és tetszőleges zöldfűszert adni hozzá, akkor már párolás után aromás lesz. 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre pároljuk.
  • A megfőtt krumplit egy nagyobb tálba tesszük, reszelünk rá fokhagymát és ízesítjük olívaolajjal, citromlével, sok friss zölddel. Sózzuk, borsozzuk és villával durvára törjük. 
Magában is nagyon finom és tápláló, de adhatjuk különféle húsok mellé, köretként. A hús-krumpli páros viszont egy igen nehezen emészthető étel.