2011. április 25., hétfő

Flódni


A flódni a világ egyik legfinomabb süteménye, szerintem. Sajnos ritkán van alkalmam enni, mert errefelé sehol nem árulják. Így aztán ha Udvarhelyen járunk, nem hagyjuk ki a flódni-vásárlást.
Régóta készülök rá, hogy magam is elkészítsem, de valahogy csak mostanra került rá sor. Többféle flódnit ettem már, és kíváncsi voltam, hogy sikerül-e olyan igazi flódnit készíteni, mint az udvarhelyi cukrászdában.

6 évvel ezelőtt, amikor rengeteget keresztrejtvényeztem (volt még időm), akkor találtam rá a flódni receptjére, egyik újságban. Akkor még nem ismertem a süteményt, de a receptet elolvasva nagyon finomnak tűnt. Azóta őrzöm azt a receptet, s mivel jónak tűnt, az alapján sütöttem most. Pár dolgon viszont változtattam, mert szerintem volt benne olyan is, ami nem stimmelt.
És lőn: kisült a számomra tökéletes flódni, éppen olyan, ahogyan szeretjük.


Hozzávalók:


Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
Mákos töltelék:
  • 25 dkg őrölt mák
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt narancshéj
  • 2 evőkanál baracklekvár
Almás töltelék:
  • 1 kg savanykás alma
  • 1 dl fehérbor
Diós töltelék:
  • 25 dkg őrölt dió
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 kocka reszelt tejcsokoládé
Lekváros töltelék:
  • 50 dkg sütésálló szilvalekvár
Elkészítése:
  • A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.
  • A 10 dkg mazsolát langyos rumos vízbe beáztatjuk.
  • A mákos töltelékhez a bort a cukorral felforraljuk, ráöntjük a mákra, majd  atöbbi hozzávalóval elkeverjük.
  • A diós tölteléket szintén így készítjük.
  • Az almás töltelékhez az almát lereszeljük, a borral összeforraljuk.
  • Mindhárom tölteléket kihűtjük.
  • A tésztát 5 részre osztjuk, egy részt kinyújtunk 27x36-os tepsi méretűre, villával megszurkáljuk, ráhalmozzuk a mákos tölteléket.
  • Befedjük a második kinyújtott tésztalappal, megszurkáljuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, ráhalmozzuk az almát, melyet előtte jól kicsavartunk.
  • Ismét tésztalap következik, diós töltelék, majd tésztalap, melyet megkenünk a lekvárral.
  • Befedjük az utolsó lappal, megszurkáljuk és lekenjük felvert tojással.
  • 180 fokos sütőben 1 óra alatt szép pirosra sütjük.
Most bejglik helyett ez volt a húsvéti süteményünk, egyik nagy büszkeségem az utóbbi időben :)


2011. április 24., vasárnap

Töltött bárány


Húsvét a töltött bárány ideje, igazából máskor nem is készítünk, csak ebben az időszakban. Nem rajongok a bárányhúsért, ilyenkor viszont mindig nagyon finom. Ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp készíti, saját ízlésének megfelelően. Számomra ez az igazi töltött bárány.

Hozzávalók:

  • fél bárány fej nélkül
  • a fél bárány első szervei: tüdő, máj, vese
  • húsdarabok 
  • 6 keményre főzött tojás
  • 6 nyers tojás
  • 20 dkg szalonna
  • só, bors, delikát
  • petrezselyemzöld
Elkészítése:
  • A belsőségeket megfőzzük, majd apró kockákra vágjuk a tojásokkal, szalonnával együtt.
  • Összekeverjük a nyers tojásokkal, a bárány nyaki részéről lefejtett húsdarabokkal, majd fűszerezzük.
  • A bárány hasi részét betöltjük a töltelékkel és bevarrjuk vagy hústűvel megtűzzük.


  • Sóval, borssal alaposan bedörzsöljük, majd a bárány hártyáját ráterítjük, hogy a hús ne égjen meg, illetve ne száradjon ki.

  • Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá és sütőben pirosra sütjük.
A bárányhúst kosárba tesszük főtt tojás, sonka, kolbász, friss házi kenyér és némi pálinka kíséretében. Letakarjuk fehér kendővel és húsvét reggelén a templomba visszük megszentelni. Hazatérve mindent az asztalra helyezünk, majd a család jóízűen elfogyasztja.
Ilyen finom reggeli csak egyszer van egy évben! :)

Boldog Húsvétot!


Minden kedves olvasómnak, bloggertársamnak, barátomnak, ismerősömnek kívánok BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

A bárány, sonka, tojás mellé jó étvágyat!

2011. április 23., szombat

Diótorta


Egy úr rendelésére készült, kérése az volt, hogy ne legyen semmi extra, csak diós és nagyon finom :)
Sütöttem egy diós piskótát, melynek konkrét receptjét nem írom le, mert nem ez a tökéletes diós piskóta szerintem. Sima piskótámat vettem alapul, a liszt egy részét dióra cserélve. Ízre nagyon finom, viszont jobb tartása kellene legyen, vagyis keményebb.

A szokásos diós krémem helyett Angi diókrémjét főztem meg, mert nagyon dícsérte, én pedig hiszek neki :) Valóban nagyon finom krém, köszi Angi!

Krém hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 14 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 dl tejszín
  • 10 g zselatinpor
  • rumaroma
  • A tojásokat elkeverjük a pudingporral, majd lassan hozzákeverjük a tejet és a cukrot. Lassú tüzön, kevergetve sűrűre főzzük. Érdemes habverővel, hogy ne legyen csomós.
  • Kihűtjük, hozzáadjuk a darált diót, rumaromát, végül a felvert tejszínt. A zselatinport 0,5 dl hideg tejjel elkeverjük, felforrósítjuk, majd a hideg krémbe kavarjuk. Kihűtjük annyira, hogy kenhető legyen, majd a tortát betöltjük a krémmel. Keveset hagyunk a torta oldalára, majd azt is bevonjuk és darált dióval megszórjuk. Tejszínrózsákkal, diódarabokkal és csokival díszítjük.
Közel 3 kilós torta, 12 szeletes.

2011. április 19., kedd

Húsvéti menüajánló

Jutka játékra hívott, melynek lényege, hogy húsvéti ötleteket, recepteket osszunk meg egymással.


Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
Játékra fel!!!

Az én húsvéti menüajánlóm:


 


















Én játékra hívom azokat a kedves bloggertársakat, akik szívesen megosztanák velünk húsvéti receptjeiket. Akinek van kedve, kérem írjon egy bejegyzést húsvéti menüajánlóval!

2011. április 18., hétfő

Kreatív blogger díjat kaptam


Angi, Cakeni és Rózsika úgy gondolják, hogy kreatív vagyok, ezért megajándékoztak ezzel a díjjal. Megtiszteltetés számomra három olyan embertől kapni díjat, akiket csodálok és akiktől nagyon sokat tanulhatok. Mindhármuk fantasztikus tortákat készít, érdemes benézni hozzuk! Ezért elsősorban nekik küldöm ezt a díjat!

Mindig nagyon örülök, amikor valamilyen díjat kapok, köszönöm nektek lányok, kedvesek vagytok.

A szabályok: 10 dolgot árulj el magadról, amit szeretsz csinálni és add tovább a díjat 10 bloggertársadnak, akiket szívesen látogatsz és kreatívnak tartasz.

10 dolog magamról, amit nagyon szeretek csinálni:

  1. Énekelni, táncolni.
  2. Tortát, süteményt készíteni.
  3. Aerobicozni, zumbázni, ahányszor csak lehet.
  4. Egészségesen élni és étkezni.
  5. Szeretem a kihívásokat, az új és változatos dolgokat, szeretek kisérletezni.
  6. Szeretek utazgatni, minél több eseményen részt venni és minél több embert megismerni.
  7. Szeretek meglepetést okozni, mert láthatom az emberek örömét.
  8. Szeretek a családommal lenni, ha lehet minden helyzetben együtt legyünk.
  9. Szeretem a férjemmel kettesben töltött estéket, amikor a gyerekek már alszanak.
  10. Szeretek élni és szeretek minden apró szépséget észrevenni.

10 bloggertárs, akiket kreatívnak tartok és akiket szívesen olvasok:

  1. Ditta
  2. Moha
  3. Anikó
  4. Duende
  5. Colors in the Kitchen
  6. Aleda
  7. Erinacea
  8. Feketepillangó
  9. Kiskukta
  10. BéVé
Nehéz volt kiválasztani tízet, hisz ennél sokkal több bloggert tartok kreatívnak..

2011. április 17., vasárnap

Kalózhajó torta


Bevallom, egyáltalán nem rajongtam a gondolatért, hogy kalózhajót készítsek..pedig ez volt a megrendelő kérése. Gondoltam, amikor majd nekifogok, megjön a kedvem..de nem. Valahogy nem lett a szívem csücske ez a torta, bár igaz, miután elkészült, akkor már tetszett :) Természetesen most sem egyedül készítettem, hanem férjemmel kettesben. Azt vettem észre, hogy egyre komolyabban veszi ezt a tortakészítést, folyton beleszól a dolgokba s főnökösdit játszik nekem.. De aranyosan csinálja, úgyhogy nem haragszunk :) Mindig olyan jó, amikor kettesben alkotunk.

A torta alapja egy 10 és egy 5 tojásos piskóta, előbbi küzepes tepsiben sütve, utóbbi kicsiben.
A két piskótából faragtuk ki a hajót.


A töltelék csokikrém: másfél csomag csokis pudingpor 7 dl tejjel, 6 evőkanál cukorral főzve, langyosan 10 dkg vajjal kikavarva. 20 dkg étcsokoládé felolvasztva, 10 dkg vajjal kikavarva, a két krém összedolgozva, torta betöltve.

Kakaóval színezett fondanttal bevonva. A karzatok, kormány csokoládéból készült, a figurák marcipánból, a vitorlák fapálcikára ragasztott fondantból. Fekete ételfestékkel írtunk, rajzoltunk.


Összességében teljesen elégedettek vagyunk. Nagyon jól esett a szívemnek, hogy amikor a tortát átadtuk, mindenkinek felcsillant a szeme, és nem győzték dícsérni.
Mindig mondom: ezért érdemes ezt csinálni, az emberek öröme miatt!

2011. április 16., szombat

Bazsalikomos focaccia baconnel


Focacciát gyakran készítek, általában csak szimplán. Viszont szeretem használni a tésztáját pizzákhoz is, vagy egyéb keltekhez, mert nagyon könnyű vele dolgozni és szerintem ez a legjobb kelt tészta.
Tegnap házassági évfordulónkat ünnepeltük, s mivel volt egy nagy adag friss bazsalikom, természetesen ismét focaccia készült, kissé megspékelve.

Elkészítettem a focacciát, annyi különbséggel, hogy a tetejére került még 40 dkg csíkokra vágott baconszalonna, hagyma és sok reszelt sajt.


Mennyei volt!

A gyerekek bazsalikomos tekercseket és kiflit készítettek:


Lányom az utóbbi időben rákapott a bazsalikomra, leszedi a leveleket, megmossa, berágcsálja :)

2011. április 14., csütörtök

Spenótkrémeleves


Lehet hogy már unalmas, de még mindig imádom a spenótot, sosem tudom megúnni. Alig főtt meg a spenótkrémleves, kisfiam máris forrón lapátolta befele..aztán megint kért..s megint. Nem győztem fújni neki :) A krémlevesek nálunk mindig szinte azonnal elfogynak.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg friss spenót 
  • 2 közepes krumpli
  • 1 póréhagyma vagy újhagyma
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • só, bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  •  (nyírfa)cukor és balzsamecet (vagy citromlé) ízlés szerint
Elkészítése:
  • A spenótleveleket alaposan megmossuk. 
  • A póréhagymát karikára vágjuk és a fokhagymával együtt a kókuszzsíron kissé megpirítjuk. Felöntjük kb 1 l vízzel, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és kevés ideig főzzük.
  • Amikor a krumpli majdnem megfőtt, beletesszük a megmosott spenótleveleket, az ételízesítőt és 2 percig főzzük..

  • A levest levesszük a tűzről, sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel pürésítjük. 
  • Hozzáadjuk a tejszínt meg a szerecsendiót, összeforraljuk, és ha szükséges ecettel és cukorral tovább ízesítjük.
  • Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, sajtos pirítóssal fogyaszthatjuk. 
Megj: Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés vizet.

2011. április 13., szerda

Kreatív Húsvét gyerekekkel

Összegyűjtöttem pár ötletet, hogyan készülhetünk Húsvétra a gyerekekkel közösen. A gyerekek mindenféle kézimunkát imádnak, főleg ha velünk együtt készíthetik. Nemcsak az alkotás öröme és a végeredmény a fontos, hanem leginkább a közös munka. A gyerekek számára ünnep minden perc, amit a drága időnkből adunk nekik.


1. Papír ablakdísz

Nincs más dolgunk, mint kivágni a tetszőleges formákat, csirkét, növényt, majd összeragasztani és ablara rögzíteni.
                                                           Ezt lányom egyedül készítette:


Ezeket pedig közösen



2. Színes tojások

Kifújt tojáshéjak és hungarocell tojások temperával megfestve. Papírból, filcből készült díszeket lehet ráragasztani, majd faágra, barkaágra akasztani. A gyerekek készítették, közösen.


3. Piros tojások

Kartontojások, lehet rá szbadon rajzolni, ragasztani, ágakra akasztani. A csirkéset lányom, a másikat fiam készítette.


4. Vattacsibék

Féj dióhéjba vattapamacsokat ragasztani, szemet, csőrt, taréjt papírból. Közösen készítettük, a pisztolyragasztóval besegítettem.


Fél tojáshéjat festettek, abban csücslnek a kiscsirkék, majd papírkosárba tettük őket.


5. Kotló és kicsinyei

Színes papírból sávot vágni, könnycsepp alakúra hajtani, megragatani, ez lesz a testük. Kör alakú papír a fejük, három kis négyzet behajlítva a farkuk.


6. Nyuszi termésekből

Tobozból a test, dióból a fej, földimogyoró héjból a karok és lábak. Az orra barka, bajsza szalma, füle és szeme karton. Pisztolyragasztóval ragasztva, magam készítettem.


7. Nyuszik kosárban

Sajtos dobozra színes papírt kapszáltam, benne krepp papírból vágott fű, kicsi csalókából nyuszik és barkaág ragasztva. Pici színes csokitojásokat tehet majd bele a nyuszi.


8. Nyuszi papírgurigából

A napközisek készítették, gurigák barnára festve, a többi ragasztva van. Tálikóban gyurmából színes tojások.



Végül egy kis gyerekszáj:

Kisfiam szokása, hogy minden nap százszor elmondja nekem, hogy "Szeretlek anya s boldog vagyok". Most torokfájás miatt 2 napja nem ment napköziba a testvérével. Erre ma, amikor a tesóval hazaérkeztünk, Ricsike nekiugrott, megölelte, s puszilgatta. Este lefekvéskor neki is elmondta párszor, hogy szereti s boldog :)) Pár perc múlva hallom a nappaliban: "Szeretlek tesó, s boldog vagyok." Erre Alex: "Fejezd be s aludjunk, jó??"

2011. április 12., kedd

Tormás sonkatekercsek


Sokféleképpen lehet sonkát tölteni, de szerintem a torma semmiképp nem hiányozhat belőle, főleg ha Húsvétra készül.

Hozzávalók:

  • vékony sonkaszeletek
  • 12,5 dkg tejfölös vajkrém
  • 2 teáskanál tejföl 
  • 2 evőkanál reszelt torma vagy ecetes torma 
  • 2 evőkanál ecetes almapaprika apróra vágva 
  • kevés apróra vágott petrezselyemzöld
  • só, bors
Elkészítése:
  • A vajkrémet a többi hozzávalóval alaposan kikeverjük, ha szükséges utánaízesítjük. 
    A sonkaszeleteket kiterítjük és mindenikre egy-egy teáskanál krémet helyezünk. 
    Felgöngyöljük és egy salátalevelekkel díszített tálra helyezzük.

2011. április 11., hétfő

Sonkás spenótsaláta


spenótból készült saláta egyik kedvencem, szerintem a nyers spenót sokkal finomabb a salátánál.
Rengeteg variációban szoktam készíteni, mert a gyerekek is szeretik. Szinte bármi kerülhet bele, ami épp kéznél van.

Hozzávalók:

  • 10 dkg friss spenótlevél
  • 10 dkg préselt csirkesonka
  • 2-3 fej retek
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál tejföl
  • pár csepp tökmagolaj
  • pár csepp balzsamecet
Elkészítése:
  • A spenótleveleket megmossuk, kicsavarjuk, egy tálba tépkedjük.
  • Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, retket és sózzuk.
  • A többi hozzávalót összekavarjuk, majd a salátához forgatjuk. Tetszés szerinti magokkal megszórjuk: len, szezám, napraforgó stb.
Nagyon finom, vitamindús saláta, akár vacsorának is megteszi és nem kell félni, hogy elhízunk :)

2011. április 9., szombat

Zsidó tojás


Diákkoromban kedvenc ételünk volt a bentlakásban. Emlékszem, mindig mentünk repetáért a konyhára, mert ebből a dupla adag sem volt elég. Azt nem tudom, hogy hogyan készítették, így a receptet magam állítottam össze. Valószínű nem pont olyan lett, mint akkor Udvarhelyen, de nagyon jól sikerült és a gyerekek is repetát kértek :)
Azt nem tudom, hogy mitől zsidó ez a tojás, de ez volt a neve.

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 teáskanál tejföl
  • 4 teáskanál olaj
  • zöldhagymaszár
  • só és bors
Elkészítése:
  • A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük, a fehérjéket apró kockákra vágjuk.
  • A tojássárgákhoz adjuk a mustárt, tejfölt, olajat, apróra vágott hagymaszárat és jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, összekavarjuk és sózzuk, borsozzuk.
  • Kenyérre kenve fogyasztjuk egy csésze finom teával és friss retekkel.
Jó ötlet lehet, ha túl sok tojásban bővelkednénk. Tízoraira, szendvicsnek is ideális.
Zöldhagyma helyett hasznáhatunk apróra vágott vöröshagymát, szerintem úgy még karakteresebb.
El tudom képzelni húsba töltve, felgöngyölve, hamarosan kipróbálom.

Húsvéti sárga túró


Egy kis különlegesség a húsvéti asztalra, sonka mellé. Ez egy édes változat, de készülhet sósan is, ebben az esetben cukor helyett 1 teáskanál sót, borsot, ételízesítőt használunk. Ízesíthetjük zöldhagymaszárral, esetleg fokhagymával.

Hozzávalók:

  • 500 ml tej 
  • 5 tojás 
  • 2 evőkanál cukor 
  • pár csepp vaníliaaroma 
  • 5 dkg mazsola
Elkészítése:
  • A tejet felforraljuk, beleöntjük a villával felvert tojásokat, a cukrot, a vaníliát, a mazsolát és kavargatva addig főzzük, amíg a massza túrós lesz. 
    Ekkor vékony vászonba vagy gézbe borítjuk és szorosan összekötjük. A vászont felkötjük, alá egy tálat helyezünk és megvárjuk amíg a savó alaposan kicsöpög belőle. A túrót kiborítjuk, felszeleteljük és sonka mellé kínáljuk.

2011. április 8., péntek

Cipóban sült csülök


Elég régen készítettem, az új tavaszi könyvünkben már olvasható. Nagyon finom, Húsvétra ideális étel lehet és szerintem nem olyan macerás, hogy ne érné meg elkészíteni.
Sok-sok új zöldséggel ajánlom, mellé pedig remekül passzol a főtt tojás. Bármilyen kenyértésztát választhatunk, akár teljes kiörlésűt is. Bár szerintem fehér kenyérrel az igazi.

Hozzávalók:
  • 1 db. füstölt csülök
  • 50 dkg kenyérliszt 
  • 2,5 dl tej 
  • 2 evőkanál tejföl vagy joghurt 
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
  • A csülköt megmossuk, majd vízbe téve lassú tüzön megfőzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni, ekkor a sonkát óvatosan lefejtjük a csontról. 
  • A tésztához az élesztőt elkeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, felfuttatjuk. A többi hozzávalóhoz adjuk és rugalmas kenyértésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kissé átgyúrjuk és egyenként kör alakúra nyújtjuk. 
  • Közepére helyezzük a főtt sonkát, széleit ráhajtjuk, majd a hajtással lefelé sütőpapíros tepsire helyezzük a cipókat. Fél óráig kelesztjük, ekkor lekenjük felvert tojással, majd előmelegített, 200 fokos sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük. 
  • Újhagymával, retekkel, friss salátátval tálaljuk.