2010. október 31., vasárnap

Linzer variációk


A gyerekeim nagyon szeretnek munkálkodni az ilyen sütikkel, mert nyújthatnak, vághatnak kedvükre és a munka közben még egymást is segíthetik. Elfoglaltságnak találtam ki, hogy linzert sütünk, egyébként is jól jött egy kis süti, s mivel többféle formát választottak, így nemcsak virágok készültek.
A tésztát ők sodorták, a formákat is kivágták, középre a lyukat én vágtam ki, aztán ők megkenték és összerakták.


Nagyon finom, omlós és sokáig tárolható sütemény, s mivel ez csak alaptészta, ezért bárhogy variálható, ízesíthető. A tésztát napokkal a sütés előtt is el lehet készíteni és a sütésig hűtőben tárolni. Karácsony előtt több adagot elkészítek, aztán ahogy időm engedi megsütögetem.


Linzer alaprecept (kb 24 db-hoz):

  • 30 dkg lisz t+ egy kevés a nyújtáshoz , 20 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só
  • A hozzávalókat egy tálba mérjük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

  • A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább két órára hűtőszekrénybe helyezzük.

  • Ezután kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

  • A fennmaradó tésztát újragyúrjuk, nyútjuk, és ismét kiszaggatjuk.

  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokos sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük.


Megj: Porcukorral is megszórhatjuk.


Hozzávalók a diós-lekváros linzerhez (kb.20 darabhoz):
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • kenéshez és szóráshoz: 1 tojásfehérje, lekvár és darált dió
Elkészítése:
  • A hozzávalókból elkészítjük a linzer alapreceptjét. 
  • A tésztát bármilyen formával szaggathatjuk (jelen esetben virág forma), de mindenik keksz másik felére szúrjunk egy kis kört is a közepére. 
  • Ezen darabokat megkenjük villával felvert tojásfehérjável, illetve megszórjuk őrölt dióval. 
  • Miután megsütöttük, és kihűlt, egy sima, és egy lyukas darabot összeragasztunk lekvárral.

Variációk:

Diós : alaptészta ugyanez, de 20 dkg liszt és 10 dkg dió, illetve plusz egy teáskanál fahéj és a tetejét porcukorral szórjuk
Kakaós: alaptészta plusz 2 evőkanál kakaóporminusz 2 evőkanál liszt
Citromos: alaptészta plusz 3 evőkanál citromlé
Narancsos: alaptészta plusz 3 evőkanál narancslé és citromhéj helyett 1 narancs reszelt héja
Mandulás: alaptészta plusz 1-2 teáskanál mandulaaroma, vagy darált mandula úgy, mint a diós esetében
Mogyorós: ugyanaz, mint a diós esetében és tetejét is megszórhatjuk
Fűszeres: alaptészta plusz 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg és őrölt gyömbér, esetéeg kardamon), 1 teáskanál rumaroma
Tökmagos: alaptészta plusz amennyi darált tökmag, annyi minusz liszt
Mákos: ugyanaz mint a diós, csak 10 dkg darált (vagy nem darált) mákkal - akár a tetejére is szórhatjuk és a tésztából kihagyjuk
Gyömbéres: alaptészta plusz 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj,

Tölteni lehet csokikrémmel is pl., vagy glazúrral bevonni (kakaó, citromos) illetve bárhogyan díszíteni.

Ezek függvényében variálhatjuk bárhogyan és készíthetjük kifliknek, rudaknak, csigáknak, félholdnak stb.
Dobozban tárolva 1-2 hétig is eláll, persze ha nem lenne ilyen finom :)

2010. október 30., szombat

Sült csirkefalatok



Azt hiszem Egycsipet-nél láttam az ötletet, hogy a csirkemell kis kockákban panírozva volt kisütve, de nem emlékszem pontosan. Minden esetre, amikor először készítettem ilyenformán, akkor nagyon elnyerte a gyerekek tetszését, így most megismételtem. Igazán guszta kis ropogós falatkákat csipegetni, főleg ha mártogatós is van hozzá. Hamburgerszósszal nagyon finom volt, most currys rizzsel ettük, a gyerekek ketchup-ba mártogatták.
Azt nem mondanám, hogy nem időigényes, de mivel sült húst ritkán készítek, ezért néha ilyenre is rászánom magam.

Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell filé
  • 4 tojás
  • kb.10 dkg liszt
  • kb.10 dkg zsemlemorzsa
  • kevés szezámmag
  • só, bors
  • fűszer tetszés szerint (én macalékot használtam)
  • olaj a sütéshez
  • két papírtasak
Elkészítése:
  • A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, tetszés szerint befűszerezzük, sózzuk.
  • Egyik tasakba a lisztet, másikba a szezámmaggal kevert zsemlemorzsát tesszük, a tojásokat egy tálban villával felverjük, sózzuk és borsozzuk.
  • Egy adag húst a lisztes tasakba teszünk, összerázogatjuk, utána a tojásokba forgatjuk, majd a morzsás tasakban is megforgatjuk. A műveletet addig végezzük, amí elfogy a hús.
  • Amikor a húskockákat mind bepaníroztuk, forró olajban ropogósra sütjük, majd szalvétára kiszedjük, hogy a fölösleges olajat a szalvéta felitassa.
  • A curry rizs így készült: rizset kevés vajon megpirítottam, felöntöttem vízzel, hozzáadtam 2 evőkanál házi ételízesítőt, kevés sót. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadtam mirelit kukoricát és curryvel ízesítve pár percig főztem, hogy a kukorica is megpuhuljon.

Tartárszósszal is nagyon finom!
Csak az olajszagot nem szeretem...:P
A fotók nem a legjobbak, mert nem volt jó a fény és türelmem sem volt fotózni:))

2010. október 27., szerda

Zöldségkrém


A zakuszka mellett egy másik zöldséges alternatíva, ami nagyon-nagyon finom. Télen csak előkapunk egy üveggel, elkészítjük s akár vendégváróként is tálalhatjuk különféle húsok mellé. Mi nagyon szeretjük kenyérre kenve, mert önmagában is gazdag ízvilágú. Ez az adag nemrégiben készült, itt még találni hozzávalókat a piacon. Hú, nagyon fincsi :)

Hozzávalók:
  • 2 kg zöldparadicsom
  • 1 kg piros paradicsompaprika (gogos)
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1/2 hagyma
  • 1 dl ecet
  • 2 dl cukor
Elkészítése:
  • A zöldségeket megtisztítjuk, ledaráljuk, sózzuk ízlés szerint, másnapig állni hagyjuk.
  • Másnap jól kicsavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, ecetet és 1 liter vízben főni tesszük (1 órát). Ezután befőttes üvegekbe porciózzuk, kihűtjük, majd száraz dunsztba tesszük.
  • Fogyasztáskor egy üveg tartalmát kikavarjuk majonézzel, reszelt főtt krumplival és reszelt főtt tojással.
  • Kenyérre kenve, vagy akár sültek mellé fogyasztjuk.

Ezt a fotót az 5 éves kislányom készítette, mostanában nagyon sokat fotóz ételeket. Vajon kitől látja ezt a gyerek??! :P

2010. október 25., hétfő

Kókusz szelet


Régi kedvenc, bár ritkán készítem. Férjem kívánsága volt valami olyan süti, aminek főzött krémje van, de ne puding, hanem valami tojásos krém :) Ennél pontosabbat nem tudott mondani, úgyhogy ezt sütöttem.
Egyébként mostanában panaszt hallok: "Egy évben egyszer sütsz.." ; "A kauflandból kell sütit vegyek.." ; "Soha nincs semmi süti.." :)))) ez a soha nála azt jelenti, hogy azon a héten csak egyszer sütöttem. 3 nap után már elvonási tünetek jelentkeznek.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 7 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
Krém:
  • 7 tojássárga
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
  • A tésztához a tojásfehérjéket pár csepp citromlével félig feverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük.
  • Kanállal hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntjük és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor kissé barnulni kezd a teteje, akkor jó. Ne szárítsuk ki.
  • Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet: a tojássárgákat liszttel elkverjük, felöntjük tejjel, csomómentesre keverjük és főni tesszük. Lassú tüzön, kavargatva sűrű péppé főzzük (nagyon kenény kell legyen!). Amikor kihűlt, hozzákeverjük a cukros vajat (habosra kavarva).
  • A krémet  a kihűlt tésztára simítjuk, tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, majd kissé dermedni hagyjuk.
Alig érte meg a másnapot.


Itt a kedvenc virágom látható, a kála, amelyet Sólyom Csaba ezüstérmes zöldség- és gyümölcsfaragó spéci nekem készített a hétvégén, az udvarhelyi események alkalmából. Erről a későbbiekben majd beszámolok. Múltkori sárgarépa-rózsámat ugyanis, amit szintén tőle kaptam, a Gyilkos tónál valahogy elveszítettem..pedig de szép volt az is.


2010. október 24., vasárnap

Nyers céklasaláta


Most van a céklának szezonja, gyakran készíthetünk belőle egyszerűen céklasalátát, ami sültek mellé tálalhatunk. Akár magában is nagyon finom, aki szereti, s ha pár üveggel elraktározunk télire, akkor szezon után is bármikor előkaphatjuk. Elkészítése gyerekjáték.

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb vagy 4 kisebb cékla
  • 1 kisebb torma 
  • 2 evőkanál ecet 
  • 2 evőkanál cukor 
  • fél kiskanál só
  • fél kiskanál őrölt kömény
Elkészítése:
  • A céklát és tormát meghámozzuk, lereszeljük. 
  • A többi hozzávalóból elkészítjük a saláta levét, majd osszekeverjük a zöldségekkel.   
A cékla igen erős méregtelenítő hatással rendelkezik, ugyanis tele van vitaminnal, ásványi anyaggal. Hűléses betegségek idején fogyasszunk nyers céklalét, de rendszeresen fogyasztva nagyon sokat tehetünk egészségünk érdekében. A céklához jól passzol a torma, alma, salátákhoz is kombinálhatjuk más gyümölccsel, zöldséggel.

2010. október 20., szerda

Sütőtök kenyér


Sütőtök bármikor, bármilyen formában nyerő nálam. Krémleves formájában a gyerekek kedvence is, süteményt még nem készítettem belőle, egészen mostanig. De azt állíthatom, hogy az utóbbi időben ilyen finomat nem ettem. Volt egy régi sárgarépa kenyér receptem, azt alakítottam át sütőtökösre. Kicsit izgultam az arányok meg a teljes kiörlésű liszt miatt, de a recept tökéletes lett. A tészta puha, szaftos és íze maga a menyország!

Hozzávalók:
  • 26 dkg teljes kiörlésű liszt 
  • 2 alma
  • 12 dkg sütőtök
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg nádcukor 
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg dió
Elkészítése:
  • Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszereket.
  • Másik edényben a vajat a cukorral habosra kavarjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a reszelt almát és sütőtököt. A lisztes keverékhez öntjük.
  • Beleforgatjuk a durvára tört diót és csokoládét, majd tejjel hígitjuk.
  • A masszát sütőpapírral bélelt kalácsformába öntjük és 180 fokos sütőben 1 órán át sütjük.
Teljes kiörlésű liszt helyett fehérrel, nádcukor helyett finomított cukorral is készíthetjük, ebben az esetben természetesen ízre is más lesz.  Legközelebb dupla adagot készítek :)

2010. október 19., kedd

Majonézes céklasaláta


Férjemtől már megszokott, hogy néhanapján különféle ajándékokkal állít haza, amiket kliensektől kap. Szegényt nem irigylem, amikor bort vagy halat visznek neki, ugyanis egyiket sem eszi-issza. Azért lelkesen hozza nekem, én majd elpusztítom:) Köztudott, hogy nálunk én vagyok  a piás, ő ugyanis egy korty alkoholt meg nem iszik soha, semmilyen körülmények közt. Azért de szeretném egyszer meglátni piásan:)) de ami nem megy, azt nem kell erőltetni, nála meg különösképp nem lehet, amit nem akar.

Így történt most is, hogy hozta a pisztrángokat. Kérdem mi van a zacskóban. Mondja, hogy valami halak, meg sem merte nézni. Na én megnéztem, s láss csodát, gyönyörű pisztrángok. Hamar neki, s összedobtam a menüt, céklasalátával irtó finom, különleges volt. Férjem a céklasalátát magára ette. Ízlett neki is.

Hozzávalók:
  • 4 db.kisebb cékla 
  • 3 csemegeuborka
  • 1 fej hagyma
  •  4-5 db. főtt krumpli
  •  majonéz 
  • joghurt vagy tejföl 
  • só, bors 
  • 1 evőkanál ecetes torma 
  • őrölt kömény
Elkészítése:
  • A krumplit, céklát megfőzzük, meghámozzuk, és az uborkával együtt kisebb kockákra vágjuk. 
  • Kevés joghurttal elkevert majonézzel leöntjük, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. 
  • Ecetes tormával, őrölt köménnyel  pikánsabbá tehetjük. 
  • A pisztrángokat most is az itt leírtak alapján készítettem el, szerintem így a tökéletes.

Bármilyen sülttel tálalhatjuk, de magában is nagyon finom. Másnapra sokkal élénkebb színe lett a céklától.

2010. október 18., hétfő

Karfiolkrém


Egyszerű és nagyszerű kenegetős. Ha változatossá akarjuk tenni az amúgy már unalmas szendvicset, egy csésze finom teával, paradicsommal, zöldpaprikával remek reggeli vagy vacsora lehet.

Hozzávalók:
  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 fej lilahagyma
  • 2,5 dl majonéz
  • 1 dl joghurt (vagy tejföl)
  • só, őrölt bors
Elkészítése:
  • A karfiolt alaposan megmossuk (bár amit az üzletben árulnak, abban aztán semmi élősködő nincs..) és enyhén sós vízben puhára főzzük. 
  • Pépesítjük (botmixer, konyhai robot), majd osszekeverjük a majonézzel, tejföllel, apróra vágott hagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kenyérre kenve fogyasztjuk.
Megspékeltem egy kis vegyes csírával, igazán remek lett:)

2010. október 16., szombat

Örmény churutos leves (székelyesített)



A churutról már írtam itt, levest viszont csak most készítettem belőle, Zsuzsika receptje alapján. A leves finom, viszont nekem valami hiányzik belőle, mondhatni túl szűzies így: ) Lehet, hogy az ángádzsábur (laskatésztába göngyölt darált hús), ami jár az igazi örmény levesbe, az hiányzik. Viszont jó kis könnyű, egyszerű leveske, hamar összedobható. Ha van hozzá hurut. Alíz feltankolt minket utóbb, amikor káposztát főztünk Szárhegyen. Ja, és persze a szárított vargányát is tőle kaptam, még a nyáron. Köszi Alíz, ezúttal is! :)

Hozzávalók:
  • 2 l zöldségalaplé
  • 1 kúp churut
  • krumpli
  • sárgarépa
  • marék levestészta
  • pár darab szárított vargánya
Elkészítése:
  • A feldarabolt répát főni tesszük a zöldséglében - én alaplé helyett az ételízesítőmet használtam, jó sokat tettem a vízbe, így jó zöldséges lett. Belemorzsoljuk a hurutot, amikor a répa majdnem megfőtt, hozzáadjuk a krumplit is.
  • Utoljára belefőzzük a tésztát és a beáztatott szárított vargányát. Ízlés szerint utánasózhatunk. Tejföllel tálaljuk.

2010. október 15., péntek

2010. október 13., szerda

Marokkói csirkemell

 Lévén hogy a 38. VKF! házigazdája vagyok, úgy gondoltam jó lenne pár példa a témával kapcsolatosan, mivel úgy látom, sokatoknak bonyolultnak tűnik. Pedig annál sokkal egyszerűbb, szerintem mindannyian készítetek ilyen fogásokat, gyakrabban mint gondolnátok. Nem kell túlbonyolítani a dolgot, csupán legyen egészséges az elkészített étel. Ez itt pl. zsírmentes húsból, sütés nélkül készül és és krumpli helyett zöldséggel van társítva. Nem mintha a krumpli ne lenne egészséges, csupán hússal párosítani nem szerencsés.

A receptet a Kiskegyed konyhájában olvastam, egyszerűnek és érdekesnek találtam, ráadásul gyorsan elkészíthető, szóval mindenképp nekem való. Nagyon finom, a család többi tagja miatt egy kis krumplipürét is készítettem mellé. Sajnos korianderzöldet sehol nem kapni, de még szárítottat sem találok soha, ezért koriandermagot zúztam össze, azt használtam.

Hozzávalók:
  • 2 db. csirkemell filé
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • 1 marék korianderzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • csipet csilipor
Saláta:
  • sárgarépa
  • káposzta
  • mazsola
  • vegyes csíra
  • citromlé
Elkészítése:
  • A páchoz összekeverjük az olajat, citromlét, petrezselymet, koriandert, fokhagymát, köményt, paprikát, csiliport.
  • A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, mindkét darabot négybe vágjuk. Összekeverjük a páccal, majd legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük (én estétől másnapig hagytam, de tovább is lehet).
  • A pácolt húst sózzuk, borsozzuk, majd grillrácson megsütjük. Közben locsolgatjuk a páclével, hogy ne száradjon ki. Serpenyőben is süthetjük, olajban.
  • Salátával tálaljuk: répát, káposztát reszelünk, csírával és mazsolával összekeverjük, citromlevet csepegtetünk rá.
Lepénykenyér illik hozzá.

A mazsolát szándékosan hagytam ki, a csírát meg véletlenül (nem csoda, amilyen zizi vagyok mostanában), pedig rengeteg van a hűtőben..így jártam, majd megeszem vajas kenyérrel :) A salátát Macalék fűszerkeverékkel ízesítettem, amit hétvégén vettem Gyergyószárhegyen, Otti ajánlatára. Nagyon finom lett tőle, nem csoda, hisz sokféle fűszerből áll, nekem nagyon bejött. Bió fűszerkeverék, tőlünk nem messze készítik, Karcfalván. Mindenhez használni fogom.

Citrom szelet


Egyszerű, hagyományos sütemény, olcsó és nagyon finom. Viszonylag egy óra alatt elkészíthető s még kiadós is. Vendégvárónak ideális. A tésztája nekem nagyon keménynek tűnik, szerintem a tojás miatt kicsit olyan, mintha laskát készítenék belőle. Jó ha egy keveset álni hagyjuk, akkor könnyebben nyújtható.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 teáskanál szalakálé
  • kb.2 dl tej
Töltelék:
  • 250 ml tej
  • 8 evőkanál liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 citrom
Elkészítése:
  • A tésztához a lisztet egy tálba mérjük. A szalakálét pár csepp ecetben felfuttatjuk (egy kiskanálnyit a liszt fölé tartunk, rácsepegtetjük az ecetet, rögtön elkezd pezsegni), majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  • A kemény tésztát 4 részre osztjuk, egyenként vékonyra nyútjuk. 200 fokos sütőben 4 lapot sütünk.
  • Közben készítjük a tölteléket: a tejet a liszttel sűrű péppé főzzük, kihűtjük. A puha margarint habosra kavarjuk a porcukorral és a kihűlt péphez adjuk. Hozzákavarjuk a citrom reszelt héját és levét.
  • A lapokat betöltjük a citromos krémmel, tetejét megszórjuk porcukorral. Miután a lapok megpuhultak, szeleteljük.

Ha a citrom nagyon kicsi, akkor kettőt is használhatunk, de kóstolni kell, nehogy túl savanyú legyen.
Valamiért a lapok másnapra sem lettek olyan puhák, mint szerettem volna, de rohamosan fogy :)

2010. október 11., hétfő

38. VKF! - pályázati kiírás

Nemrégiben az a megtiszteltetés ért, hogy Alíz jóvoltából - remek gombás témája után - én lehetek a Vigyázz,kész,főzz! 38. házigazdája. Nagyon szépen köszönöm a bizalmat, örülök a felkérésnek és egyben nagyon izgulok, mert ha elnézem az eddigi házigazdákat a jobbnál jobb témajavaslatokkal.., hát nem lesz könnyű dolgom tartani a mércét:)


Akik ismernek, azok tudják, hogy pár éve még kemény harcot vívtam a nem kevés súlyfeleslegemmel. De, a harcot szerencsésen megnyertem, viszont sok mindent akkor megtanultam, amit azóta is gyakorlok, bár már közel sem annyira szigorúan. Számomra bebizonyosodott, hogy az vagyok, amit megeszek s ehhez semmi kétség nem fér immár. Akkori tapasztalataim alapján megtanultam, hogyan egyek jókat úgy, hogy az étel az egészségemet szolgája és ne az ellenségem legyen.

kep innen
Nos, ennek fejében mi más is lehetne a 38. VKF! témája, mint a REFORMÉTELEK. A reformos táplálkozás annyit jelent, hogy az elfogyasztott étel teljes értékű és változatos, nem egyenlő a diétával. Reformosan bármit elkészíthetünk, ha a hozzávalókat egészséges összetevőkre cseréljük és figyelünk az arányokra.


Bármilyen fogást készíthettek (előétel, leves, torta, kenyérféle stb) az alábbi kritériumok alapján:

  1. Az étel kristáycukrot nem, csak nádcukrot, mézet vagy juharszirupot tartalmazhat.
  2. Fehér liszt helyett csak teljes kiörlésű lisztből készülhet és ez érvényes a tésztafélékre, rizsre is.
  3. Vegyszerezett, génkezelt, tartósított, mesterségesen színezett alapanyagokat nem tartalmazhat.
  4. Legyen zsírmentes (vagy nagyon kevés zsírral), inkább hidegen sajtolt olajok jöhetnek szóba.
  5. Tartalmazhat zöldséget, gyümölcsöt, illetve alacsony zsírtartalmú tejterméket.
  6. Enyhén fűszerezzünk, leginkább tengeri sót használjunk és friss zöldfűszereket.

Ez nem verseny, csupán egy virtuális játék, melyben bárki részt vehet, olyan személy is, akinek nincs blogja, ezesetben én fogom közzétenni. Fizetett, kereskedelmi célú honlapok, cégek kérem ezúttal is kíméljenek!

A pályázatokat mindenki tegye közzé blogján, majd küldje el nekem a linket az illatosizek@gmail.com e-mail címre. Határidő november 12, egy-két napos csúszást természetesen elfogadok. Egy személy több receptet is küldhet.

Remélem nem okoztam nehéz fejtörést és már nagyon várom az egészséges és finom fogásokat, melyek mindenki számára hasznosak lesznek és ismét sokat tanulhatunk egymástól.


Egy pár sor a nádcukorról, mivel látom sokatoknak megakadt a szeme rajta: tévedés ne essék, létezik a boltban kapható finomított és melasszal színezett barnacukor, ami sajnos maga a fehércukor, csak aromásabb. A finomítatlan nádcukorban megmaradnak az értékes tápanyagok és emésztése is könnyebb a szervezet számára. Ezért úgy gondolom, egész jó helyettesítője lehet a fehér cukornak, szóval mindenképp egészségesebb. 


Itt egy példa, reformtorára: http://gergelyne.blogspot.com/2010/03/joghurttorta-reformosan.html

És akkor Vigyázz...kész...főzz az egészségedért! :)

2010. október 10., vasárnap

Isler


Általában karácsonyra szoktam islert készíteni, pedig bármikor szívesen megenném, mert nagyon finom. Egyszerűen elkészíthető és jól szállítható. Ezúttal Gyergyószárhegyre utaztak az islerek, majd a káposztafesztiválon mind megettük az Erdélyi Konyha csapatával.



A tésztát a gyerekek nyújtották és vágták ki, majd helyezték tepsire. Nagyon sokat babráltak vele, ami nem igazán tesz jót a vajas tésztának, ezért kissé szakadozni kezdett, de azért tökéletesek lettek, a gyerekek meg nagyon élvezték. Jó volt látni, ahogy megosztják egymás közt a munkát és segítenek egymásnak. Igazi csapatszellemben készültek az islerek. :) Nem tudom hogy lehet, hogy a nyers tésztából időnként eltűnt egy-egy darab..(?)

Hozzávalók  kb. 30 darabhoz:
Tészta.:
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
Töltelék:
  • sárgabarack lekvár (vagy másféle)
Csokimáz:
  • 20 dkg csokoládé (ét- és tejcsoki vegyesen)
  • 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
  • Először a diót fólia között sodrófával nagyobb darabokra zúzzuk. A tésztához valókat összegyúrjuk (diót is), majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Ezután kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle, majd 200 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell, mert könnyen túlsüthetjük ha az időt nem tartjuk be. A sütőből kivéve a korongok még puhák kell legyenek, mert kihűlés során keményednek.
  • A csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a kisült korongok felét bevonjuk vele.
  • Másik felére egy-egy kiskanálnyi dzsemet teszünk, majd a csokimázzal bevont korongokkal összeragasztjuk.

Fémdobozban tárolva tovább puhulnak.
Természetesen egy része itthon maradt, mert a gyerekek is megdolgoztak érte:)
A recept a desszert.eu-ról származik, mindig ezt használom.

Nyereményjáték!


Kedves blogtársaim és hűséges olvasóim, egy kis játékra hívlak benneteket. A kérdés így hangzik:

Mi látható a képen és mire használatos?


A játékban bárki részt vehet Romániából ill. Magyarországról, természetesen a szerkesztő kolléganőim most nem írhatnak, szóval Erdélyi Konyhások kizárva :)

A helyes megfejtő jutalma a Fél óra és tálalva! c. első szakácskönyvünk, amit magam postázok a szerencsés nyertesnek.

Szóval játékra fel és várom a tippeket!:)


És akkor a két nyertes megvan,szóval a játék véget is ért.


A képen churut látható és örmény hurutos leves készül belőle, az ángádzsábur.
Kérem a két nyertest,hogy mihamarabb küldje nekem pontos postai címét, hogy postázzam a könyveket.
Köszönöm hogy játszodtatok és gratulálok!

2010. október 7., csütörtök

Októberi Erdélyi Konyha - már kapható!


Ráadásul plusz 8 oldallal megspékelve, ugyanis több rendezvényen is részt vettünk mostanában.
Szerintem izgalmas, tartalmas lapszám, lássuk mit is tartalmaz pontosan.

A lapszám az ősz jegyében íródott, s legelsőként S.Edith vezércikke bizonyítja, hogy milyen jó is emlékezni gyerekkorunkra, amikor a tv meg számítógép helyett inkább a mezőn vagy a könyvek mellett tötltöttük időnk nagy részét, sokkal hasznosabbá téve magunkat. Hogyan kapcsolódik ez a betakarításhoz? Kiderül a cikkből.

Aztán következik Hajnalka ajánlata káposztás ételekre, hiszen a káposztának most nagy szezonja van.Isteni finomságokat ajánl, nagyon ötletesen.

Jutka lehetőségeket kínál csirkés finomságokra, hiszen annak idején a csirkék éppen őszre érték el a kívánt súlyt, amikor érdemes volt levágni. Fennséges csirkés fogások egyszerűen, nagyszerűen.

Jómagam is őszre hangolódtam s tippeket adtam a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan készítsünk szezongyümölcsökből különféle finomságokat.

S.Edith hasznos tanácsokkal lát el a befőzés rovatban, savanyúságtól kezdve zöldfűszerekig, hogyan tároljuk, raktározzuk télire. Egyszerű és egészséges.

Alíz exkluzív interjút készített Csíki Sándor budapesti gasztronómussal, aki megálmodta a Nemzeti Gulyásnapot. Érdemes elolvasni!

Otti rengeteg finomabbnál finomabb variációt mutat be melegszendvicsre, amit bármikor elkészíthetünk rövid idő alatt, akár kevés alapanyagból is ízletesen.

Zsuzsika ismét remek ötleteket ad vegetáriánusoknak, de nem csak..

A holland konyha remekeit G.Edith tárja fel az olvasóknak, igazán nagyon különleges, ínycsiklandó fogások, amiket mi magunk is elkészthetünk, nemcsak a hollandok.

Az Erdélyi konyha 8 oldalas mellékletében beszámolókat olvashatunk a II.Udvarhelyi Gyümölcsfesztiválról, illetve a XVI. Nemzetközi  Töltöttkáposzta-fesztiválról, rengeteg képpel, de a hústalan töltött káposzta receptjét -a híres böjtös káposzta - is megismerheti ezúttal az olvasó.

Káposztás puliszka, káposztás laska, az örök és megúnhatatlan klasszikusok nagymama konyhájából - Hajnalka írásával.

S.Edith Dobos Irma dadanénit kérte fel, hogy egy egyszerű és finom ebédet ajánljon az olvasóknak.

Kiss-Budai Tibor, a kolzsvári Spritz Café tulajdonosa új rekordot állított fel a Nemzetközi Szabadtéri Főzőversenyen csirkés ételével. Hogy miért lett világrekord, elolvashatjuk a Tibi ínyencségei rovatban.

Újabb cukrászköltemény lát napvilágot: konyakparfümös szilvásgombóc-kavalkád, sok -sok fotóval.

Habár a zseni sosem kóstolta, a Mozart golyót mégis róla nevezték el - olvashatjuk Padureanu Gabriella gasztroanekdota rovatában, ráadásnak egy isteni ropogós málnás torta receptjét is megosztja az olvasóval.

A pszichowellness rovatban Bányai Gyöngyi magyarországi kolléganőnk és S.Edith őszi karcsúsító variációkat mutatnak be, hogy ne a bőrünk alá gyűjtögessünk.

Babszemanyu a kisbabák önálló étkeztetéséhez ad hasznos tippeket.

A Tini-konyhából megtudhatjuk Dubován Viktor aradi tanuló ajánlását, amit tinik is el tudnak készíteni.

A sajtlexikonban S.Edith ezúttal hazai sajtokról ír, nagyon hasznos információkat.

Na és persze most sem marad el havi keresztrejtvényünk, rengeteg nyereménnyel!

Új, őszi lapszámunk kapható a Corvin kiadó terjesztőinél, illetve megrendelhető a difo@corvinkiado.ro címen.

2010. október 6., szerda

Díjat kaptam:)


Ildy szerint - annyira aranyos ez a nő:) - a számára 5 legkreatívabb bloggerek egyike vagyok. Ennek igazán nagyon örülök, igen megtiszteltető számomra és köszönöm Ildy, hogy rám gondoltál! Örülök, hogy látsz némi fantáziát az oldalamon és szeretsz "hozzám járni":)

Ez a 11.-ik díjam!!!Köszönöm mindekinek az összeset!

Hát nem könnyű feladat ennyi szuper blogger közül kiválasztani 5-öt, mert én sokkal többet tudnék megnevezni,de a szabály szerint 5-öt kell, hát lássuk..

1. Móni - Zsófi és Luca
2. Jade - Jade konyhája
3. G.Edith - Gál Edith a konyhában
4. Ildy - Gasztrómániákus
5. Reni - Az élet napos oldala

Akiket nem soroltam most fel azokat is imádom, rengeteg kedvenc blogom van! Arra gondoltam, hogy így utólag felsorolom őket, de túl hosszú lenne..de akiket szeretek, azok úgyis tudják:)

Olyan fáradt vagyok, hogy alig látok rendesen, megy a mókuskerék, viszont két dolog változott rajtam és ez új energiával tölt fel. Vannak akik az egyiket már látták, s vannak, akik mindkettőt:) Néha kellenek a változások, hogy jobban érezzük magunkat s új erőre kapjunk.
De most..sűrgős aludnivalóm van:)

2010. október 4., hétfő

Rizikés bruschetta


Kolléganőm jóvoltából jutottam hozzá egy szép adagnyi fenyőalja gombához, amit hivatalosana ízletes rizikének hívnak.

Nos, hazafelé már forgott az agyam (a gombát jobb mihamarabb elkészíteni) és gyorsan túrót vásároltam, mert szerintem túróval sütve a legfinomabb és idő szempontjából is nagyon gazdaságos.
Gyorsan nekifogtam pucolni (alapos munkát igényel) és közben beugrott, hogy én nagy bruschetta-rajongó vagyok, s már daraboltam is egy adagnyi rizikét, közben fogtam a serpenyőmet s nekiláttam. Mivel csak magamnak készítettem - többi családtag ugyanis nem nagy gombaevő- így most egyszemélyes adagot írok.

Hozzávalók:
  • 5 nagy fenyőalja gomba 
  • fél fej lilahagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • pár bazsalikomlevél
  • kevés kakukkfű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pár csepp balzsamecet
  • kis szelet pirítós
  • só, bors
Elkészítése:
  • A hagymát apró kockákra vágjuk, majd olajon kissé lepirítjuk.
  • Hozzáaadjuk az alaposan megmosott és cikkekre vágott gombát és takaréklángon párolni kezdjük.
  • Ízesítjük reszelt fokhagymával és pár perc alatt készre pároljuk. Közben adhatunk vizet hozzá, ha szükséges.
  • Végén fűszerezzük bazsalikomlevelekkel, megszórjuk kakukkfűvel, sózzuk és borsozzuk. A pirítósra kevés olívaolajat csepegtetünk, ráhalmozzuk a gombát, majd pár csepp balzsamecettel meglocsoljuk.
Szerintem nem sok finomabb gombás étel létezik ennél, én meg nagy élvezettel fogyasztottam. Igaz, nagyon éhes voltam :) Bármikor el tudnám képzelni gyors vacsorának, előételnek, de akár egy királyi reggelinek is.
A fenyőalja a legfinomabb erdei gombák egyike.


2010. október 3., vasárnap

Gesztenyés keksztekercs


Íme egy újabb sütés nélküli sütemény, ami ezúttal kedvencem lett. A gesztenyepürével tavaly kerültem először jó viszonyba, amikor bejglit sütöttem, hisz akkor derült ki számomra, hogy a gesztenyepüré nem egy túl édes, ragacsos izé, hanem egy irtó finom valami. Már akkor elhatároztam, hogy gyakran fogok gesztenyés dolgokat készíteni, de úgy látszik valamiért mindig elmaradt. Most viszont valahogy megálmodtam, hogy gesztenyés tekercset készítek - nem értem mostanában miért készítek mindent tekercsben:))) - mert az gyors és finom. S mivel még elég kiadós is, hát fel is tálalom a vendégseregnek.
Szóval 15 perc a konyhában és jöhetnek a vendégek.
A kekszes masszát szokásom szerint készítettem.

Hozzávalók:
Kekszmassza:
  • 30 dkg darált keksz
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag margarin (vagy vaj)
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • kevés tej
Töltelék:
  • 25 dkg gyorfagyasztott gesztenyepüré
  • fél csomag margarin (vagy vaj)
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • rum- és vaníliaaroma, illetve cukor (abban az esetben, ha nincs a massza előre ízesítve)
Elkészítése:
  • A kekszmasszához valókat kézzel összegyúrjuk, annyi tejet adagolva, hogy ne legyen túl száraz. Hogy ne írjam azt, hogy tej amennyit felvesz :))
  • A töltelékhez a gesztenyepürét hagjuk kiolvadni, majd a kissé megolvasztott margarinnal és kókusszal kikeverjük.
  • A kekszmasszát fóliára tesszük és kézzel téglalap alakúra nyomkodjuk. Megkenjük a krémmel, majd a fólia segítségével feltekerjük.
  • Hűtőszekrénybe helyezzük, hogy kissé dermedjen, majd szeleteljük.

Tetejére lehet csokimázat vagy glazúrt tenni, de szerintem így az igazi. A gyerekek odavannak érte, de a vendégeknek is ízlett, szóval gyorsan elfogyott.

2010. október 2., szombat

Baconos és kolbászos korongok


Miután Neánál megláttam a tüzes korongokat, már el is dőlt, hogy mi lesz a gyors vendégvárom estére. Mivel lasagne készült ebédre, valami más tölteléket találtam ki a darát húsos helyett. Nagyon finom lett, és egyszerű, gyors fogás, szóval nálam jelesre vizsgázott :) Este, miközben a barátokkal eszegettük, kérdezték mi van a tekercsekben. Soroltam: hát bacon, chorizo...kis idő múlva sógorom megkérdezte, hogy lenne-e még abból a chikitából. Igy neveztük el egymás közt egyszerűen chikita tekercseknek :)

Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tubus krémsajt (125 g)
  • 5 dkg vaj
  • fél teáskanál chilipor
  • 1 cikk fokhagyma
  • só, bors
  • bacon
  • chirozo kolbász (pikáns)
  • fél fej lilahagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
  • A krémsajtot vajjal elkeverjük s miután megsóztuk, borsoztuk, chilivel izesitjük. A krémmel megkenjük a kiteritett leveles tésztát, majd egyik részére bacont, másikra kolbászt teszünk.

  • Feltekerjük és kb. másfél ujjnyi szeletekre vágjuk. Mindenik csiga tetejére lilahagymát teszünk, majd reszelt sajttal bőven meghalmozzuk.

  • 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Vegyes jégsalátával tálaltam, amit kevés balzsamecettel és tökmagolajjal locsoltam meg. Remek vacsora vagy előétel, sajnos "nem lehet abbahagyni" féle :))) Pillanatok alatt elfogyott egy nagy tepsivel.