2010. július 29., csütörtök

Cukkinifasírt


Már két hete folyamatosan az uborkát szüretelem, s lesz még jócskán. Menet közben találtam egy szép, méretes cukkinit, s ebédre épp kapóra jött. Zöldbabfőzelék mellé készítettem, s ahogy megkóstoltam, nem tudtam betelni vele. A ropogós bunda finom sószemcséket takar, amik evés közben úgy olvadnak az ember szájában, hogy az valami magasztos érzés.
De nem ám akármilyen só, hanem ez a himalaya só, amit drága Móni ajándékozott nekem, amikor erdélyi körúton voltak.

Azóta természetesen mindenbe ezt használom, mert volt oly kedves, hogy még tartalékot is hozott nekem:) Puszi ismét érte!


A cukkinifasírtra visszatérve, férjem nem fog rajongani érte, mert az ilyesmi szerinte "hűlyeség", de legalább több jut nekem:)

Hozzávalók:

  • 1 nagy cukkini (több mint 1 kg)
  • 2 tojás
  • kb. 2 marék szemlemorzsa
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • 2-3 csipet őrölt szerecsendió
  • őrölt bors
  • sütéshez: olaj, zsemlemorzsa, só
Elkészítés:
  • A cukkinit meghámozzuk és a hagymákkal együtt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, zsemlemorzsát (nem kell kemény legyen a massza), apróra vágott petrezselyemzöldet, borsot, szerecsendiót. Ne sózzuk meg, mert a cukkini túl sok levet engedne.
  • A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában. A zsemlemorzsát jól megsózzuk, így a fasírtok nem lesznek sótlanok.
  • Forró, bő olajban szép aranybarnára sütjük.
Szerintem a zöldbabfőzelek és cukkinifasírt tökéletes párosítás. Bár lehet egyeseknek túl vega :))
Nekem sokkal jobban ízlik, mint a darált húsból készült fasírt!

Pure love

Arash régóta nagy kedvencem. Mondjuk rengeteg száma nem tetszik, ez viszont csodásra sikeredett :)


2010. július 28., szerda

Meggy- és málnaszörp

Málnaszörp
Idén jóval korábban érkezett el a meggyszedés ideje, hálistennek túlvagyunk a meggyszedésen, befőzésen. Egy részéből dzsem készült, más része fagyóba ment, aztán készítettem szörpöt is, éppúgy, mint korábban a málnából. Mivel idén készítettem először, Alíztól kértem kis telefonos segítséget :). Mindkét szörp nagyon finom lett.

Elkészítése:
  • A gyümölcsöt megmossuk, a meggy esetében kimagozzuk, majd cukorral egy nagyobb fazékba rétegezzük (egy sor gyümölcs, egy sor cukor). Egy kiló gyümölcshöz 60 dkg cukrot (vagy többet, pl. a meggynél) számítunk. A cukrozott gyümölcsöt állni hagyjuk (nem kell hűtőbe tenni) amíg levet enged. Akár 12 órán át is állhat.
  • Ezután a levét leszűrjük (a gyümölcs mehet dzsembe), majd kevés befőzőporral (Conservant) felfőzzük.
  • Üvegekbe töltjük, pokróccal jól bebugyoláljuk, majd a szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
  • Vízzel hígítva fogyasztjuk, hűvös helyen tároljuk.

Meggyszörp
A piros gyümölcsök nagyszerű gyógyítóerővel bírnak. Mindkét gyümölcs kiváló vértisztító, vitaminban, ásványiagokban bővelkednek. Vérszegénység ellen javasolt, illetve magas antioxidáns tartalmuk miatt rákmegelőző, fiatalító hatásuk van.
A meggy nagy segítség lehet a fogyókúrában, mivel vértisztító, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.
Fogyasszunk belőlük minél többet!

2010. július 26., hétfő

Sacher torta

Sacher torta
Na, ez az a torta, ami igazából sosem vonzott, mondván, mi lehet olyan jó egy dzsemmel töltött piskótában...Eddig nem is készítettem, pedig ahogy hallom, sok mindenki kedvence. És hát tényleg, ez a torta olyan, ahogyan elképzeltem. Finom, de számomra ennél millió sokkal finomabb torta létezik. Kutakodtam recept után, végül több receptet felhasználtam, leginkább a Mohánál talált sacher torta volt az irányadó.

Hozzávalók:

Alap:
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 12,5 dkg vaj 
  • 12,5 dkg porcukor
  • 6 tojás 
  • 1 teáskanál vaníliakivonat 
  • 1 teáskanál sütőpor 
  • csipet só
  • lisztkeverék: 5 dkg liszt+ 5 dkg keményítő+5 dkg darált mandula
Töltelék:
  • 20 dkg sárgabarack lekvár
Csokoládémáz:
  • 2 evőkanál víz 
  • 20 dkg étcsokoládé 
  • 1 evőkanál vaj
Lágy csokoládé..
Elkészítése:
  • Az alaphoz a csokoládét és a vajat felolvasztjuk vízgőz fölött. 
  • A lisztet, madulát, keményítőt, sütőport összekavarjuk.


  • A tojássárgákat a cukorral és vaníliával habosra kavarjuk, hozzáaadjuk az olvasztott csokoládét, majd a lisztes keveréket. 
  • Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
  •  Zsírozott, lisztezett, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a masszát és 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. 
  • A tortalapot kettévágjuk, megkenjük a baracklekvár felével, ráborítjuk a felső lapot.
  • A csokoládét, vajat vízgőz fölött összeolvasztjuk, hozzáaadjuk a vizet, majd ezzel a mázzal bevonjuk a tortát.
Sacher szelet
Nem sikerült szép simán bevonni, de ettől még gyorsan elfogyott. Épp vendégsereg volt nálunk (a szokásos éjjeli baglyok:) ), így a tortát azonmód fel is szeleteltem s ettük. Tömör gyönyör, elég belőle egy kisebb szelet.

Az a kerek izé rajta csokiból van, az eredeti Sacheren is van, persze nem ilyen béna és a védjegy is rá van írva. Igazából cukrozatlan tejszínhabbal illik tálalni, az én vendégeim is azzal kapták, de a fotóról  már lemaradt.

2010. július 22., csütörtök

Gőzgombóc - VKF! XXXVI.

SEdith igen érdekes és sokoldalú témát hirdetett meg a XXXVI. VKF keretén belül. Szóval meghívott, hogy dobjunk bele a Világjáró fazékba olyan más népektől származó ételeket, amelyeket szeretünk, szívesen készítünk, esetleg szeretnénk megismerkedni ezen ételekkel. 

Ilyent sem készítettem még, pedig igen finom, különleges étel. Aki síelt már Ausztirában, az biztosan jól ismeri a gőzgombócot. Az osztrákok előszeretettel készítik s szerintem nekünk is sűrűbben kellene. Kis macera azért van vele, de szerintem megéri.
Igazából amit én műveltem vele, az minden macerát fölülmúlt, de hogy mi történt pontosan, azt a végén írom le :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 3 dl tej 
  • 1 evőkanál margarin
  • fél citrom reszelt héja 
  • 25 dkg szilvalekvár 
  • csipetnyi só 
  • tetejére: vaníliasodó, 10 dkg porcukros darált mák
Elkészítése:
  • Az élesztőt langyos tejben 1 ksikanál cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, tojást, citromhéjat, sót, majd tésztává gyúrjuk. Letakarva langyos helyen kb. háromszorosára kelesztjük. Lisztes felületre borítjuk, kézzel ellapogatjuk, majd csészével kerek lapokat szúrunk ki belőle. Mindenik közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt helyezünk és gombóccá formáljuk. Közben egy fazékban vizet forralunk, enyhén sózzuk. Az edényre szűrőt helyezünk úgy, hogy az ne lógjon a vízbe. 2-3 gombócot a szűrőbe helyezzük, lefedjük és a gőzben pároljuk kb.15-20 percig.

  • A sodóhoz 2 egész tojást, 2 dl tejet, 8 dkg cukrot, vaníliáscukrot összekeverjük, majd lassú tüzön főzve besűrítjük. A kész gombócokat leöntjük a vaníliasodóval és megszórjuk porcukros mákkal.
  • A gombócokat tölthetjük cseresznye-lekvárral is, ezesetben tetejüket olvasztott vajjal kenjük és pirított mandulával szórjuk. Főételnek is kiváló.
Így a végén jegyezném meg, hogy miközben a gombócok párolódnak, illik figyelni, mert ha a víz elfő, akkor pótolni kell. Mondjuk ha közben hableányos rajzfilmet nézünk, megtörténhet, hogy mire a konyhába érünk, ez a látvány fogad:

Ez itt az elpárolgó víz miatt megolvadt műanyag szűrőm, amely teljesen ráégett az edény aljára is, komoly bűzt árasztva magából. Még kezdő háziasszony koromban sem jártam így, sőt még úgy sem, hogy valamit odaégessek :)))) Nagy adag röhögés (persze én, magamon), s a maradék főzésre váró gombócok mentek kukába. Ilyen jól is rég szórakoztam már magamon :) Legalább most végre vehetek egy sokkal nagyobb szűrőt, ami persze nem műanyag lesz.

Egy szó mint száz, a gőzgombóz nagyon-nagyon finom, érdemes kipróbálni.

2010. július 20., kedd

Négysajtos csirkemell


Csirkemell jöhet nálunk mindig, minden formában és mennyiségben. Ezt legalább tudom, hogy mindenki megeszi, nem finnyáskodnak. Rengeteg formában elkészíthető és nagyon gyorsan, ráadásul nem zsíros.
Ilyen formában Gyöngyinél láttam, nagyon megtetszett a sajtok miatt. Praktikus és nagyon finom étel, pár perc munkával.


Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 10 dkg trappista sajt (vagy más kemény, reszelnivaló)
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg camabert sajt
  • 10 dkg mozarella
  • kevés vaj
  • 1 nagy doboz tejföl vagy tejszín
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só, bors, őrölt szerecsendió


Elkészítése:
  • A csirkemellet csíkokra vágjuk, vajban fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük.
  • A kemény sajtokat és fokhagymacikkeket lereszeljük, a tejfölbe kavarjuk, szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet ráöntjük a húsra.
  • Befedjük szeletekre vágott camambert sajttal és mozarellával, majd sütőbe toljuk kb. 20 percre.

Tányérra szedve nem a legszebb látvány, mert sok alatta a folyadék. Ezért csak egyben készült fotó róla.
Férjem persze kommentálta ezt is, ugyanis amiben fokhagyma van, arra kötelezően megjegyzést tesz.
Nagyon finom, fehérjedús étel. Egészséges, tápláló.

2010. július 19., hétfő

Húsos babsaláta


A húslevesben főtt husit használtam fel, ezúttal egy kiadósabb salátát készítettem. Így két legyet ütöttem egy csapásra. 

Hozzávalók:

  • 10 dkg nagyszemű paszuly (nekem kicsi volt) 
  • 6-7 dkg főtt marhahús (akár a levesből) 
  • 1 szál újhagyma szárastól 
  • 1 evőkanál gyenge ecet 
  • 1 kiskanál tökmagolaj
Elkészítése:
  • A paszulyt megfőzzük, leszűrjük. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymát karikára. 
  • Egy tálban összekavarjuk az alapanyagokat, majd ízesítjük ecettel, tökmagolajjal és enyhén sózzuk. 
  • Kevés időre hűtőszekrénybe tehetjük, hogy az ízek összeérjenek. 
Semmi komplikáció, összedobjuk és már ehetjük :)

2010. július 14., szerda

Húsleves palacsintabetéttel


Ezt a fajta levesbetétet nővérkémtől tanultam, mivel ott, ahol ő lakik, igazi specialitás íly módon készíteni a húslevest. Mi nagyon szeretjük, legalább nem mindig a megszokott laska/galuska szerepel a levesben. A gyerekek nagyon szívesen eszik, nemhiába, tudnak valamit az osztrákok :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg marhahús és csont (lehet disznó is, de az ottaniak marhahússal készítik leginkább)
  • pár szem feketebors 
  • só 
  • 25 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, hagyma, fokhagyma, zellerzöld, karalábé, zöldpaprika. 
  • a palacsintabetéthez: 6 dkg liszt, 2 tojás, 70 ml tej, 1 evőkanál olaj, csipet só.
Elkészítése:
  • A zöldségeket megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a hússal együtt hideg vízben főni tesszük. 
  • Amikor a hús megpuhult, a levet leszűrjük, zsírját leszedjük. Könnyebb dolgunhk van, ha megvárjuk amíg teljesen kihűl a leves és a zsír megfagy a tetején.
  • A palacsintákhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, pár percig állni hagyjuk. 
  • Olajazott serpenyőben egyenként kisütjük, majd feltekerjük és vékony csíkokra vágjuk. 
  • Tányérba szedjük, majd ráöntjük a forró levest. Petrezselyemzülddel vagy snidlinggel megszórva tálaljuk.
Nagyon ritkán főzök húslevest, pedig praktikus étel, mert a főtt zöldségekből még egy másdik fogást is össze lehet dobni. Általában franciasalátát (böfföt) készítek ilyenkor, így ha vendégek érkeznek, már csak egy kis főtt/sült husi kell melléje és megvan egy egész menü.
Ebből a husiból most valami más készült, hamarosan jövök vele :)

Szösszenetek














2010. július 13., kedd

Töltött szőlőlevél


Még sosem készítettem, pedig imádom. Utoljára még leánykoromban ettem és azóta is erősen vágyom rá :) Igazából töltött káposztára készültem, mikor drága jó férjecském megkérdezte : "És miért nem szőlőlevélből készíted?" Na, kaptam is magam s már indultam szőlőlevélért. Tulajdonképpen nagyon csodálkozom, hogy ennyire lelkesedik eme ételért, mivel igen finnyás típus az én párom.
Eltett, savanyított leveleket vásároltam, egész baráti áron (7 lej egy üveg, kb.70 db-os).
A káposztához hasonlóan készítettem, de mivel azt sem főztem még soha, így oly módon készült, ahogy én elképzeltem. Nagyon-nagyon finomra sikeredett.

Hozzávalók:  (63 db. töltikéhez)

  • 63 db. szőlőlevél + egy pár vágottnak
  • 1 kg darált hús
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 2 db. paradicsom
  • 1 evőkanál zsír
  • csokor kapor
  • só, bors
  • tálaláshoz tejföl
Elkészítése:
  • A szőlőleveleket pár percre forró vízbe dobtam, így kőnnyen széd tudtam szedni. Egyenként kiterítettem, a sérült leveleket csíkokra vágtam, egy párat épen hagytam.
  • Elkészítettem a tölteléket: zsíron megpároltam az apróra ágott hagymát, majd összedolgoztam a hússal, rizzsel, kevés sóval és borssal.
  • Minden levél aljára egy kanálnyi (nem több!) tölteléket helyeztem, egyet tűrtem rajta, a levelek szélét ráhajtottam, majd alulról feltekertem.



  • Egy fazék aljára kevés olvasztott zsírt öntöttem, rászórtam a csíkokra vágott leveleket. Erre jött egy paradicsom nagyobb cikkekre vágva.
  • A töltelékeket elkezdtem körbe sorakoztatni, szorosan egymás mellé. Tetejüket megszórtam kaporral, majd ismét egy sor töltelék és kapor, végül paradicsomszeletek.

  • Felöntöttem vízzel, hogy majdnem ellepje. Nem ízesítettem, só sem kell bele, mert az eltett szőlőlevelek sósak. 
  • 3 órán át főztem, majd tejföllel meglocsolva, friss kaporral díszítve tálaltam.
Nehéz étel, épp annyira, mint a töltött káposzta. Viszont annál sokkal, de sokkal finomabb.


 Kisfiam olyan jóízűen ette, hogy öröm volt nézni. Még a plusz lapikat is mind felhappolta, magára.
S hogy a férjem hogy ette...:))) az külön szám volt.

2010. július 12., hétfő

Képviselőfánk


Férjecském valami krémesre vágyott, így esett a választásunk a képviselőfánkra. Viszont olyan régen sütöttem már, hogy a receptet sem találtam...szerencsére Alíznál rábukkantam, ez a recept Gergely Éva szakácskönyvéből származik.
Az első adag tésztám nem sikerült, mivel nem sütöttem eleget, túl hamar kikaptam a sütőből. Úgy rémlett, nem kell sokáig sütni...mind lapótyák lettek :)) De nem adtam fel, nekiláttam ismét, s láss csodát. Sokkal tovább kell ezt sütni, mint gondoltam.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 vőkanál víz
  • 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj)
  • 15 dkg jó minőségű liszt
  • 5 tojás
  • csipet só
Töltelék:
  • 0,5 l tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
Glazúr:
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj
Elkészítése:
  • A vizet a sóval és zsírral felfőzzük. Beleborítjuk a lisztet és gyorsan kavarjuk, amíg a tészta összeáll, vagyis elválik az edény falától.

  • Ekkor levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  • Zsírozott, lisztezett tepsibe (vagy sütőpapíros) kanállal kis halmokat rakunk. 200 fokos, előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 perc után mérsékeljük a tüzet 180 fokra. Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a fánkok összeesnek.
  • Kb. 40 perc alatt szép aranyszínűre sülnek a fánkok. 
  • A töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a kétféle cukorral, pudingporral, egy kevés tejjel. Hozzáadva a maradék tejet lassú tüzön sűrű pudingot főzünk. A tojásfehérjéket pár csepp citromlével kemény habbá verjük, majd a meleg krémhez forgatjuk.
  • A kihűlt fánkokat késsel bevágjuk, megtöltjük a krémmel. Volt maradék tejszínem, s hogy ne romoljon el felvertem, így az is került a krém tetejére.
  • A glazúrhoz valókat összefőzzük, majd a fánkokra csurgatjuk.

Látványra nem lett szép, viszont ízre kiváló, úgyhogy ez a ronda, de finom kategória.
Alíz millió puszi a receptért! :)
Ja, és a lapótyák sem mentek kárba, megettem cseresznyedzsemmel :))) hogy én miket meg nem eszek...

2010. július 11., vasárnap

Zöldfűszerek tárolása


Friss fűszerekkel szeretek főzni, a tasakos zöldek valahogy nem az én világom. Sajnos néha bajban vagyok, mert friss nem mindig van kéznél, vásárolni sem mindig lehet épp olyant, amilyenre szükségem van. Amikor friss fűszerem van, mindig hűtőben tárolom, egy pohár vízben. Így akár 2 hétig is simán eláll, de van amelyik tovább is.

Télire is mindig frissen teszem el, egyszerűen megmosom, majd törlőre teszem, hogy megszáradjon. Ezután késsel felaprítom és zacsiba teszem, már mehet is a fagyóba.


 Pár levelet épen hagyok, külön csomagolom, ez majd jól jön pl. díszíteni. Amikor felhasználni kívánom, egyszerűen csak csipek belőle és azonnal megy az ételbe ízesíteni. Szűk egy évig biztosan eláll, anélkül hogy megsárgulna, kiszáradna. Így mindig van kéznél szép, élénk színű, friss fűszerem. A bazsalikomot pl. nem lehet fagyasztani, sajnos.

Amióta az eszem tudom, mindig így tankolok fel télire, nem szeretek szárítani, vagy mondjuk ecetes lében tartósítani. Márcsak a színe miatt sem éri meg. Bár egyébre is igaz, leginkább fagyasztással tartósítok, legalábbis amit lehet.

2010. július 9., péntek

Bodzalé


Idén majdnem lemaradtam a bodzalé-készítésről. Ezek bizony már az utolsó virágok, ezt is legalább 7 fáról gyűjtöttük össze, de legalább van. Nagyon finom a bodzaital, a gyerekek is imádják.

Hozzávalók:
  • 7 db.bodzavirág
  • 2 db. citrom
  • 2 csomag citromsó
  • 50 dkg cukor (ízlés kérdése)
  • 5 l hideg víz
  • 5 literes üveg
Elkészítése:
  • A virágokat nem mostam meg, hogy a lényeg, vagyis a virágpor rajta maradjon. Ha szennyezettebb helyről szedjük, akkor föltétlen meg kell mosni.
  • Szóval mident az üvegbe pakoltam, feltöltottem vízzel és egy kistányérral lefödtem.
  • 3 napig érleltem, egyszerűen a konyapulton hagytam, amíg elvégzi a dolgát. Néha kóstolgattam.
  • Miután az üdítő elkészült, leszűrtem először szűrővel, majd vászonnal, így szép tiszta lett.

Narancsot is tehetünk bele, illetve friss mentát, citromfűt.
Hűtőben érdemes tárolni és minél hamarabb elfogyasztani, mert idővel erjed.

2010. július 8., csütörtök

Fenyőmagos saláta tökmagolajjal


Egy kis könnyű, ízes salátára vágytam, kimentem a kertbe. S miközben a friss salátát szedegettem, már össze is állt a fejemben egy jó kis vacsora..teszek hozzá jégcsapretket, újhagymát, hmmm...isteni lesz bele a fennséges illatú friss bazsalikom...pirítok hozzá fenyőmagot..na meg a világ pénzéért ki nem hagynám belőle a tökmagolajat...na de lássuk konkrétan miről is van szó :)

Hozzávalók:
  • saláta tetszés szerint
  • 2 db.jégcsapretek
  • 2 db. paradicsom
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • maréknyi csíra (most vöröskáposzta, repce)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • pár csepp tökmagolaj
  • pár csepp balzsamecet (vagy citromlé)
  • só, bors
  • 2 evőkanál pirított fenyőmag
Elkészítése:
  • A salátát megmossuk, kézzel darabokra tépkedjük, salátástálra rendezzük.
  • A retket,újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot kisebb darabokra vágjuk. Mindet a salátához adjuk, gazdagon megszórjuk csírával, majd ízesítjük az olajokkal, ecettel, sóval, borssal.
  • A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítjuk és megszórjuk vele a salátát.
A bazsalikomot véletlenül kifelejtettem, mert épp nem volt szem előtt. Tegnap este ugyanis hirtelen felindulásból a fagyóba tettem, mert nagyon féltettem, hogy tönkremegy...így ez most kimaradt, bánom is.

Vitaminnal, rosttal teli étel, nagyon finom, akár előételként is fogyaszthatjuk, de vacsorának is kitűnő.
Kimondottan karcsúsodni vágyóknak :)

2010. július 7., szerda

Kolbászos-juhtúrós csónak


Az ötlet Limarától származik, régóta készülök, hogy majd egyszer elkészítem. Én megspékeltem egy kis túróval, illetve mellé paradicsom-salsát fogyasztottunk. Isteni (vagy ördögi?) kombináció született, ha nem lenne ennyi munka vele, valószínű minden héten készíteném.
Egy gond van vele: nagyon eteti magát, és nagyon nehéz étel...viszont én kettőt is megettem belőle melegében, pedig előre tudtam, hogy majd megfekszi a gyomrom.

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 140 g joghurt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg öregtészta (elhagyható, de akor 2,5 dkg élesztő szükséges)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 40 dkg fehér búzalisztliszt
  • 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • töltelék: magyaros kolbász (szalámi vagy sonka), juhtúró, reszelt sajt.
Elkészítése:
  • A hozzávalókból rugalmas, kissé lágy tésztát dagasztunk (ment minden a kenyérsütőbe, 20 perc dagasztás).
  • A tésztát tálba borítjuk, letakarjuk és hagyjuk jó duplájára kelni. Félidőben átgyúrtam.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd elosztjuk 8 egyenlő részre. Mindeniket hosszúra nyújtjuk, megszórjuk apróra vágott kolbásszal, túróval.
  • Két oldalát kissé behajtjuk, majd feltekerjük.
  •  Középen, hosszában éles késsel mélyen bevágjuk és sütőpapíros tepsin újrakelesztjük.
  • A megkelt csónakokat bőven megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Nagyon puha, laza szerkezetű, finom ízű, reggelire, uzsonnára kitűnő.