2009. december 31., csütörtök

Boldog, sikeres ujevet kivanok mindekinek!




Ez az utolso bejegyzesem iden.
Elkeszultunk az asztalteritessel, a gyerekek mar agyban, mert tovabb nem birtak. Bar nekuk ez az este meg semmit nem jelent.
Az ev legutolso napjan, mintha filmet neznek, visszatekintek az elmult evre. Nagyon tetszik amit latok, orommel jutnak eszembe a szep pillanatok, de annal inkabb emlekszem a nehez percekre. Halistennek nehezsegbol nagyon keves jutott, de az is inkabb csak kis kellemetlensegnek mondhato.
Szerencsesnek erzem magam, mert meg mindig nagyon boldog csaladom minden tagja, egeszsegesek vagyunk, es igy egyutt sok mindent elertunk iden is. Valtozasbol is sok volt, mindenik pozitiv. Az emberektol sok dicseretet, pozitiv visszajelzest kaptam, nem utolso sorban aldom a percet, amikor eldontottem, blogot irok. Ugy erzem nagyon hasznos dolog es nagyon szeretem csinalni :)
Nagyon tetszik a sok munkam eredmenye, es jo latni igy itt is, a blogon. Jol esnek a  hozzaszolasok, es ezuton koszonom mindnekinek aki latogatja oldalamat!
Iden is csak arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy sikereket csak akkor erhetunk el, ha kitartoan es nagyon komolyan megdolgozunk erte.
Igy most meg nem is tudom mit szeretnek a jovo evre kivanni, de egy biztos: Mindazt kivanom, ami az elmult evekben is volt! Tobbet, szebbet nem is kivanhatnek.



Kedves szeretteim, ismeroseim, blogtarsaim, olvasoim! Kivanok az uj evre egeszseget, boldogsagot, szerencset es penzt! :)

Szilveszteri hidegtalak

Elso sorban finom sajttalat keszitettunk:
  • keksajt Bavaria Blu
  • zoldpeneszes Edelpilz
  • feherpeneszes
  • egeszborsos Bonifaz
  • es egy fuszeres olajban erlelt 
  • kemenyebb fajta sajt


















A hustalon sonkak, szalamik vannak, olivabogyoval:
  • szarazszalami, pikans
  • borsos szelu szalami
  • fekete-erdo papirvekony sonka
  • tiroli sonka


Toltott tojas is keszult:




S mivel nem volt kedvem a hagyomanyos kenyeret sutni, no es zsemlezni sem volt huzasom, ezert bazaslikomos-rozmaringos focacciat sutottem kenyer gyanant. Valami kulonlegesebb kenyerre vagytam. Annyira finom lett, hogy mar magara bekaptam belole ket szeletet:)) recept kesobb.




Lesz meg egyszeru-de annal nagyszerubb salata, olivaval, balzsamecettel, finoman fuszerezve. 
Mivel ferjem semmifele szeszes italat nem iszik, italnak csak pezsgo lesz, azzal koccintunk majd :)
Mindnekinek jo etvagyat a szilveszteri menuhoz es jo unneplest kivanok!

Epres Malakov torta



Kisfiam az utobbi idoben surun emlegette az epret, mi meg valami kremesre vagytunk. Volt eprem a fagyoban, mascarponet meg keszitettem, igy jott letre ez a nagyszeru torta, amit meg sutni sem kellett. Joforman alig volt vele dolgom. Isteni finom!!
Tulajdonkeppen szilveszterre szantam. Kisfiam meglatta, ragyogo szemekkel kiabalta: "Epre, epre!!!"

Hozzavalok:

  • 35 dkg babapiskota
  • kb. 2 dl feketekave (rummal)
  • 250 g tejszin
  • 50 dkg hazi kremsajt (v. mascarpone)-1 napig csopogtettem
  • 500 g joghurt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tasak vanilias cukor
  • 15 g zselatin por (vagy 5-6 lap)
  • eper (v. mas gyumolcs)
  • disziteshez mentalvel
Elkeszites:

  1. A mascarponet a joghurttal es a ketfele cukorral kikevertem. 
  2. 1-2 dl-t kivettem belole, elkevertem benne a zselatinport es lassu tuzon forrora melegitettem (forralni nem szabad!!).
  3. A tuzrol leveve hozzakevertem a tobbi kremhez. A tejszint kemeny habba vertem, ezt is lazan a krembe forgatam.
  4. Egy tortaforma karimajat talra allitottam (26 cm). A babapikotakat a kaveba martottam (eppen csak, nehogy elazzanak), surun egymas melle fektettem a talon (hosszaban).
  5. Rakentem a krem negyedet, majd egy sor babapiskotat (minden masodik sorba).
  6. Ismet megkentem kremel, majd ismet babapiskota, most eppe az ellenkezo sorba, hogy ne legyenek egymas folott.
  7. Rakentem a maradek kremet es hutobe allitottam par orara.
  8. Mikor majdnem megszilardult, raszortam az eperszemeket es mentalevekkel diszitettem.



Nagyon-nagyon izlett a gyerekeknek! Es nekunk is!
A recept egy regi Tina magazinbol szarmazik.
Nagyon hamar elkeszitheto.




2009. december 30., szerda

Grizes-mezes kremes


Egyik kedvenc sutim. Ezt a receptet E. Margit oldalarol hoztam par eve, azota hasznalom. Izre tokeletes, finom puha es kiados is.

Hozzavalok:

Teszta:
  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  •  4 dkg vaj vagy 3 dkg zsir
  • 2 ek.mez
  • 1 kk. szodabikarbona
  • 2 tojas
  • 2 kk. tejfol
Toltelek:
  • 6 dl tej
  • 7 ek. buzadara (griz)
  • 20 gr vanilias cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • savanykas dzsem (nekem most malna)
Elkeszitese:
  1. A mezet a cukorral osszemelegitjuk, hozzaadjuk a vajat, kihutjuk. Ezutan belekavarjuk a tojasokat, majd a tejfolt es a szodabikarbonas lisztet. Tesztava gyurjuk.
  2. A toltelekhez a tejben megfozzuk a grizet a ketfele cukorral. Langyosra hutjuk es hozzakavarjuk a vajat.
  3. A tesztat 4 reszre osztjuk, egyenkent kinyujtjuk, majd 25*37 cm-es tepsi hatan 4 lapot sutunk (kb 8 perc alatt). Amikor kezd a szele pirosodni, akkor jo.
  4. Ha a lapok kisultek, az elsot a tepsibe helyezzuk es rakenjuk a krem felet. Rahelyezzuk a masodik lapot, ezt megkenjuk a dzsemmel. Erre lap kovetkezik, a krem masik fele, majd az utolso lap.
  5. A tetejere lehet porcukrot szorni, vagy csokimazt kesziteni, en uresen hagyom, mert igy is eleg edes.

Par orat mindenkepp kell hagyni, hogy a lapok megpuhuljanak es szepen lehessen vagni.

2009. december 28., hétfő

Hokifli



Hokiflit tavaly is sutottem, nagyon finom sutemeny. Iden egyszeru dolgom volt vele, ugyanis a munka nehezebb reszet a nagyszeru "segedem" vegezte :) Par napja van meg csak robotgepem, maris nagyon sokoldaluan felhasznaltam. Es meg mi minden van hatra...:)

Hozzavalok:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejfol
  • csipet so
  • barmilyen lekvar, dzsem
  • szorashoz porcukor
Elkeszites:

  1. Az anyagokat a robotgepembe pakoltam, a dagasztokest hasznaltam.1 percen belul kesz volt a teszta. Nem kellett gyurjam, nem melegedett at a kezemtol, eppen megfelelo gombocca gyurta.
  2. A tesztat 15 percig pihentettem, majd kinyujtottam es koroket szaggattam belole. 
  3. Mindenik kozepebe egy potty malnalekvart (sajat) tettem, felbe hajtottam, osszenyomkodtam es kicsit meghajlitottam, kifli formara.
  4. Sutopapiros tepsire helyeztem es 180 fokon sutottem kb. 20 percig (bar eredetileg 12-ot ir a recept).
  5. Forron vanilias porcukorba forgattam.
Femdobozban remekul elallnak, de vigyazni kell, mert a lekvaros toltelek megpeneszedhet idovel.
A recept Limaratol szarmazik, aki meg nem sutotte meg, annak foltetlen ajanlom.

2009. december 27., vasárnap

Karacsonyi ajandekom



Regota vagyom egy ilyen "kuktara", iden elhozta az angyalka :) Remelem valoban a jobb kezem lesz a konyhaban, csak eloszor ossze kell baratkoznunk, mert nem is olyan egyszeru egy ilyen masina annyi fele tartozekkal..mar odaig jutottam, hogy tudom mi mire van, csak ki kell probalni.
Masik ajandekom egy nagyon bundas csizma, ugyanis ferjem azt mondta, nemcsak haziasszony vagyok, hanem no is :)

Kivanok mindekinek jo keszulodest szilveszterre!

2009. december 24., csütörtök

Boldog, szeretetteljes Karacsonyt kivanok!



Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé, és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje. (Vass Albert)

Kivanom minden kedves olvasomnak,ismerosnek, baratomnak, csaladtagnak:

Szeressetek, legyetek szeretve, oruljetek egymasnak es az elet minden aprosaganak!

Kep innen.

Karácsonyi bejgli


A bejglikeszítés a mi családunkban hagyomány. Minden évben a férjemmel kettesben készítjük el este, miután már lefektettük a gyerekeket.
Készítése tullajdonképpen nem egy ördöngösség, ám némi gyakorlat és tapasztalat azért szükséges hozzá. Nekem még sosem sikerült olyan bejlit sütnöm, hogy egyáltalén ne repedjen ki. Azt mondják, az az igazi bejgli, melyben több a töltelék, mint a tészta és egy kicsit kihasad. Én le szoktam mérni, hogy a töltelék és a tészta azonos súlyú legyen.
Idén nem a megszokott receptet használtam, tésztának most ezt a receptet vettem.. Nem csalódtam, nagyon jól sikerültek. Eddig mindig diósat és mákosat készítettem, de kíváncsi voltam a gesztenyésre is, mert sosem ettem még. Ezért most az is keszült, nagyon finom!


Hozzávalók (4 rúdhoz):

A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg margarin
  • 8 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • reszelt citromhéj
  • nagy csipet só
A töltelékeket mindig így készítem:

Mákos töltelék:
  • 20 dkg őrolt mák
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • vanília aroma
  • kandírozott v. reszelt narancshéj 
A tejet a cukorral felforraljuk, majd a mákkal, és a többi hozzávalóval összekavarjuk. teljesen kihűtjük.


Diós töltelék:
  • 20 dkg őrölt dió
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • vanília aroma
  • reszelt citromhéj
Ugyanúgy készül, mint a mákos töltelék, és ezt is kihűtjük.

Gesztenyés töltelék:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 evőkanál margarin
  • kevés reszelt csokoládé
  • rum v. rumaroma
  • néhány csepp vanília aroma
A gesztenyepürét villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval alaposan kikavarjuk.

Megj: Ha csak diós- és mákos bejglit készítünk, akkor a töltelékek a következőképpen alakulnak:


  • 30 dkg őrölt dió vagy mák 
  • 0,75 dl tej 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • fél teáskanál őrölt fahéj 
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

  • A tejfölt meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, a tojást és az élesztőt.
  • A lisztet a maragrinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, jól kidolgozzuk a tésztát, hamar, hogy ne lágyuljon el. 
  • 4 részre osztjuk, egyenként cipókat formálunk, és fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.
  • A cipókat a hűtőből kivéve lisztezett felületen kb 30x25 cm-es nagyságú téglalapokká nyújtjuk.
  • Megkenjük a 3 féle töltelékkel (250 g-al, mint a tészta) úgy, hogy a tészta szélein 3 cm üresen maradjon.  

  • A széleket ráhajtjuk, majd feltekerjük.
  • A 4. lapra a maradék töltelekek kerülnek, egymás mellé csíkokban. 

  • A rufdakat sütőpapíros tepsire helyezzük, a tojást villával kissé felverjük, megkenjük vele a bejgliket, majd kb fél órát kelesztjük langyos helyen.

  • Ezután hűvös helyen pihentetjük reggelig. Reggel néhány helyen megszúrkáljuk, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.180 fokos sütőben, kb 35 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nagyon orulok, mert bar kozel sem lettek szepek, de legalabb nem hasadt ki a tetejuk :) az oldaluk is csak egy icipicit.
Szoval ez a mi idei bejglink es isteni finom, nagyon szeretjuk. Jovore is igy keszitem, sot majd Husvetra is.

Francia saláta (böff) szezámmagos fasírtgolyókkal


Böfföt kizarolag unnepekkor keszitek, vagy ha nagyobb vendegsereget varunk. Ferjem egyik kedvenc etele, de en is nagyon szeretem. Csaladi recept szerint keszitettem most is.
Karacsonykor hagyomany errefele a toltott kaposzta, amit 24-en, az ejfeli miserol hazaerve fogyaszt el a csalad. Maria radinajanak hivjak. Viszont en magam sosem fozom meg, ugyanis apukamek, anyosomek minden evben annyit keszitenek, hogy nekunk is boven jusson.
Ezert valasztottam valami egyszerubbet, es nem is sokat, mert ilyenkor lenyegeben alig eszunk valamit, ugy tele vagyunk :)

Hozzavalok (mindenbol kb ugyanannyi, vagy izles szerint):
  • krumpli (kb 7-8 kozepes)
  • sargarepa
  • zoldborso
  • savanyu uborka
  • fott csirkehus (nem muszaj, de finomabb)
  • majonez
  • tejfol
Elkeszites:
  1. A hust felteszem foni a felbevagott repakkall, par szem egesz fekete borssal.
  2. A krumplit szinten foni teszem, hejaban.
  3. Amikor a hus a repakkal megfott, leszurom, a levet elteszem a fagyoba, mivel rogton nem fozom be huslevesnek. Jo lesz alaplenek.
  4. A repat, krumplit (kihulve!), hust, savanyu uborkat(a levet nem csavarom ki!) apro kockakra vagom, hozzaadom a zoldborsot, majonezt, tejfolet es osszekavarom.
  5. Sozom, borsozom, esetleg szorok bele zoldpetrezselymet.
Van aki tobb majonezzel szereti, en eppen csak annyit teszek hogy szepen osszealjon. Lehet disziteni tetszes szerint, melle leginkabb sult hus illik, de onmagaban is nagyon finom es laktato.

En most fasirtgolyokat keszitettem melle:

Hozzavalok:

  • 1 kg daralt hus
  • 2 tojas
  • 2 nagy szelet kenyer v. zsemle
  • keves tej
  • 2 nagy krumpli
  • so, bors, fuszerpaprika
  • zsemlemorzsa
  • szezammag
  • olaj
Elkeszites:
  1. A kenyerszeleteket beaztatom a tejbe, hogy megszivjak magukat.
  2. A hust a tobbi hozzavaloval ujradaralom (a kenyeret kicsavarom), majd hozzaadom a tojasokat es fuszereket, osszegyurom kezzel.
  3. Apro gombocokat formazok, meghempergetem zsemlemorzsa+szezammag keverekben es forro, bo olajban kisutom. Igy nagyon ropogosak lesznek.
A fasirtgolyokat lehet barmilyen zold fuszerrel is izesiteni.
Amig a talat keszitettem, a gyerekek vegig lopkodtak a golyokat:)))

2009. december 22., kedd

Özvegyi csók



Ma elkeszult az utolso aprosuti karacsonyra. Mar csak a bejgli van hatra, azt majd holnap.
Az ovegyi csok, vagy puszi ismet egy olyan finomsag, amit ha befalok azt mondom: HMMMM..es behunyom a szemem, hogy elvezzem a ropogos mandulat a lagy csokiban..
Hala erte Bellynek, ugyanis par hete nala talalkoztam eme kulonleges inyencseggel. Akkor tudtam, hogy ez kell nekem.

Hozzavalok:

  • 2 tojasfeherje
  • 15 dkg cukor
  • 12,5 dkg tisztitott, szalasra vagott mandula
  • 12,5 dkg jo minosegu etcsoki (legalabb 50%-os)
Elkeszites:
  1. Eloszor szaraz serpenyoben megpiritottam a mandulat, hagytam kihulni.
  2. A tojasfeherjet par csepp ecettel kemeny habba vertem, majd aprankent hozzaadva a cukrot tovabb vertem amig szep fenyes lett.
  3. A csokit husklopfoloval folia kozott aprora zuztam (lehet reszelni is, de eleg kemeny es lassu munka) es osszekavartam a piritott mandulaval.
  4. A tojashabot vizgoz folott kezi habverorel tovabb vertem, amig suru lett, majd hozzaadtam a mandulas csokit.
  5. Sutopapiros tepsire kanal segitsegevel kis halmokat raktam, majd 150 fokon 12 percig sutottem.
  6. A tepsin hagytam kihulni, mert melegen meg puhak.
Ket tepsivel lett, pontosan nem tudom hany darab, de kb. 30. Abbahagyhatatlan.



Itt pedig a fokostolok. Nagyon izlett nekik sutes nelkul is:)) Ismet jol el kellett dugjam..



2009. december 21., hétfő

Zserbogomboc



Egyik legkedvencebb sutemenyunk a zserbo. Mivel ez kicsit munkasabb lett volna, en megkevesebb munkat terveztem most, unnepek elott, a zserbogomboc kapora jott. Regota szemeztem vele. Minimalis munkaval es idovel igazan zserboizu bonbonokat sikerult keszitenem. Meg kell hogy mondjam, az elmult idok legnagyobb sikerenek konyvelhetem el.
Puha, lagy, mennyei izu gombocok keszultek, es latvanyra sem utolso. A zserbogomboc mostantol nalunk csaladi hagyomany , ezentul a bejglik mellett ezt is minden karacsonyra (es nem csak) elkeszitem.

Hozzavalok:

  • 15 dkg aszalt sargabarack (nalam 20 dkg)
  • 15 dkg daralt dio (ez is 20 dkg)
  • 2 ek rum (vagy kevesenn rumaroma)
  • 1 ek viz
  • 1 ek sargabaracklekvar (nekem 2 ek hazi)
  • fel tk. rumaroma
  • a bevonathoz: 15 dkg bevono csokolade (etcsoki es finom fajta legyen), 1 ek olaj
Elkeszitese:
  1. A barackot a vizzel es rumaromaval meglocsoltam, par orara hagytam puhulni.
  2. Blenderrel (vagy barmilyen keses apritoval) darabosabbra vagattam.
  3. Hozzakavartam a tobbi hozzavalot, osszegyurtam, majd hutoszekrenybe tettem dermedni (nem kell sok idore).
  4. A csokoladet az olajjal goz felett megolvasztottam folyosra.
  5. A masszabol apro gombocokat gombolyitettem, mindenikbe egy fogpiszkalot szurtam es egy kicsit visszatettem a hutobe kemenyedni par percre.
  6. Minden gombocot a csokiba martottam, majd egy ures kartonba szurkodtam a fogpiszkaloval(lehet hungarocellbe vagy barmibe amibe megall).
  7. Felere aprora tort pisztaciat szortam, masik felere apro gyongyoket, majd huvos helyre tettem dermedni.
  8. A gombocokat ovatosana lehuztam a fogpiszkalorol es kis papirkosarkakba tettem.

Kovetkezoben rogton dupla adagot keszitek, mert felet megettuk kostolonak:)) Ez is olyan, amit csukott szemmel erdemes enni :)
Ha csokizas kozben a gombocok ellagyulnanak, meg be lehet tenni par percre hutobe, hogy a fogpiszkalokrol ne csusszanak le.
Kezdok is batran probalkozhatnak, nem nagy ordongosseg.

Recept innen.

2009. december 19., szombat

Citromos-gyomberes viragok


Elkezdodott a karacsonyi aprosutik gyartasa nalam is.
Tul sokat nem terveztem be, mivel szeretnem az unnepeket kipihentem, feltoltodve kezdeni.
Elsore ezt a kis kekszet sutottem meg, Dulmina ajanlasaval.
Nem bantam meg, isteni az illata, az ize es nem utolso sorban meg egeszseges is. Azt hiszem ezt a receptet nagyon jol elteszem magamnak :)

Hozzavalok:
  • 30 dkg (kb) teljes kiorlesu liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. vaniliakivonat
  • 3 tk. mez (en meg tettem 4 ek. cukrot)
  • 1 citrom leve es reszelt heja
  • 1 tk. friss reszelt gyomber
  • 1 tojas
  • 1 tk. sutopor
Elkeszites:
  1. A hozzavalokbol tesztat gyurtam (kisse lagyabbra hagytam) es foliaba csomagolva hutobe tettem 1-2 orara, hogy kicsit megkemenyedjen, osszealljon.
  2. A tesztat kinyujtottam es viragformaval kiszaggattam, mindenik kozepebe egy darabka kandirozott narancshejat nyomtam (legkozelebb tobbet tennek, mert igy meg finomabb).
  3. Elomelegitett 200 fokos sutoben kb 10 percig sutottem, majd kiveve porcukorral hintettem meg.
Sules kozben isteni illatok jartak at a lakasunkat :)) Nagyon ajanlom mindenkinek.

Az en virtualis etlapom

Ottis hivott erre a jatekra.

A játék szabálya:

Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének. Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál.

Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon.

Hat akkor lassuk:

Jo napot kedves vendegeim, ime csekely menusurom, amit csakis onoknek almodtam meg, termeszetesen a legjobbakat ajanlom :)



Eloetel:
Leves:
Foetel:
Desszert:
Jo etvagyat kivanok hozza es kellemes idotoltest!

Akit en a jatekra invitalok:
  1. Aliz
  2. Gasztroboszi 
  3. Vali
Termeszetesen csak ha van idotok es kedvetek.

2009. december 18., péntek

Hazi csokolade




Az igazi, gyerekkori, folulmulhatatlan hazicsoki :) Az orok kedvenc. Gyerekkorunkban ez volt a leggyakrabban keszitett edesseg. Kepes vagyok minden falatot csukott szemmel enni.
Nagyon regen keszitettem mar, de most meglattam a tejport az uzletben, felcsillant a szemem: HAZICSOKI!! De mennyire kivantam mar!

Hozzavalok:

  • 1 kg cukor
  • 0,5 kg tejpor
  • 10 dkg kakaopor (cukrozatlan)
  • 2 dl viz
  • 15 dkg vaj v. margarin
Elkeszites:
  1. A vizet a cukorral felfozom, megvarom amig  a cukor elolvad, majd leveszem a tuzrol.
  2. Hozzakavarom az osszes tobbi hozzavalot, ha lehet csomomentesre.
  3. Tepsibe, jenaiba v. barmilyen edenybe lehet onteni, kb 2 ora mulva teljesen megszilardul, lehet vagni.
Diot, mogyorot, kokuszt, barmit lehet belekavarni. Ebbol a mennyisegbol nagy adag lesz.
Sajnos kaloriabomba, nem a legidealisabb igy karacsny elott :))) de akkor is, annnnnyira finom! :)

2009. december 16., szerda

Paradicsomos tesztasalata


Ez olyan mindent bele es gyorsan kategoria lett, nekem izlik. A gyerekeknek annyira nem...:) Igaz,kicsit csiposebbre sikeredett a kolbasz miatt.

Hozzavalok:
  • teljes kirolesu szelesmetelt (vagy egyeb teszta)
  • 5 db nagyobb paradicsom
  • 3 cikk fokhagyma
  • olivaolaj
  • 15-20 dkg fustolt sonka (vagy vekony fuszeres kolbasz stb)
  • so, bors, zold petrezselyem, oregano (ha van bazsalikom is)
  • hazi vegeta (Aliz-fele:))
  • 2 ek tejfol
  • 2 ek zabkorpa
  • reszelt sajt
  • vegyes csira (elmaradhat)
  • ruccola v mas salata
Elkeszites:
  1. Elkeszitem a paradicsomszoszt: a paradicsomokat 2 percig lobogo vizbe dobom, majd lehamozom oket. A fokhagymaval, fuszerekkel es 2-3 ek olivaolajjal puresitem (botmixer pl).
  2. A tesztat kifozom.
  3. A sonkat es kolbaszt apro darabokra vagom, par csepp olivaolajon megpiritom, hozzaontom a paradicsomszoszt, par percig rotyogtatom.
  4. Hozzaadom a korpaval elkevert tejfolet es ha kell utanaizestitem.
  5. Osszekeverem a kifott tesztaval, tetejet reszelt sajttal szorom meg es csirakkal, salataval talalom.
Ha teljes kiorlesu tesztaval kinaljuk, egy jo kis egeszseges tesztaetelt kapunk, keves kaloriaval (a kolbaszt leszamitva!).

2009. december 15., kedd

Gyombertea hideg napokra


A gyomberrol tudjuk, hogy nemcsak afrodiziakum, hanem kituno segitseg meghules, influenza eseten, enyhiti a lazat,de meg szamos mas jotekony hatasa is ismert.
Gyomberteat foztem, foleg kisfiam kedveert, aki kicsit kohecsel es lazas. Szerencsere egy-ket napnal tovabb nem szokott ez nala tartani.

Hozzavalok:

  • egy kis darabka friss gyomber (kb egy evokanalnyi)
  • 1 l viz
  • 2 ek mez
  • 1 citrom leve
  • barna nadcukor
Elkeszites:

  1. A gyombert meghamozom, pici darabkakra vagom es a vizben felforralom, kb 5 percig fozom.
  2. Azonnal leszurom es izesitem mezzel, citrommal, cukorral.
Nagyon jo izu tea,a gyerekek is nagyon szeretik.


Es megerkezett az elso ho, a gyerekek nagy oromere!:)
Sajnos a kozlekedes ma eletveszelyes volt, egesz nap havazott.

Ezuton szeretnem megkerni a kedves latogatoimat, hogy aki tud nagyon finom gyomberes keksz receptet (ha lehet friss-, vagy kandirozott gyomberbol), sziveskedjen nekem elkuldeni e-mailben! (melaszos ne legyen, sajnos itt nem arulnak:( ) Elore is nagyon koszonom:)

2009. december 14., hétfő

2009. december 13., vasárnap

Meggyes-csokis-dios sutemeny


Ez egy nagyon-nagyon finom suti, immar masodszor keszitem, mind  a ketszer irto hamar elfogyott. A nyers tesztanak hazicsoki ize van, de annyira, hogy mielott betennem sulni, mindig par kanallal megeszek :))
Vendegeink voltak, a sutinek egy nap alatt hult helye. Halistennek nagyon izlett nekik is, na meg a teglas csirke is, amit ma ismet elkeszitettunk nagz adag salataval. Csak a csontok maradtak.

Hozzavalok:
  • 1 csomag Rama sutomargarin
  • 1 nagy vizes pohar cukor (kb 200 ml)
  • 2 ek. kakao
  • 1 pohar liszt (ugyanazzal a poharral)
  • 1 cs. sutopor
  • 4 tojas
  • magozott meggy (nekem a fagyobol)
  • durvara vagott dio
  • 1 tabla tejes Milka csoki (fontos, hogy Milka legyen, nagyon finom)
  • 4 ek olaj (vagy kb 2 ek vaj)
Elkeszites:
  1. A margarint a cukorral es kakaoval osszefozzuk, kiveszunk belole 6-7 evokanallal, a tobbit hulni hagyjuk.
  2. Amikor kihult hozzaadjuk a lisztet a sutoporral es a tojasok sargajat. (itt lehet hazicsokizni:))
  3. A tojasfeherjet par csepp ecettel kemeny habba verjuk, ovatosan a masszaba forgatjuk.
  4. Sutopapirral belelt tepsiben sutjuk 180 fokos elomelegitett sutoben tuprobaig (en kozepes tepsiben sutottem kb 25 percet, jo magas lett).
  5. Amikor megsult kivettem es meg melegen raszortam a hideg meggyet es a diobelet.
  6. Az elejen felretett 6-7 kanal masszat a csokival es olajjal osszeolvasztjuk es a suti tetejere locsoljuk.

A tesztaja se nem piskotaszeru, se nem kavartteszta-szeru, finom puha es kellemesen csokiizu. Nagyobb tepsiben is lehet sutni, akkor nem lesz ennyire magas. En tul sok mindent szortam a tetejere, igy a vagasnal sok lepotyogott.

2009. december 11., péntek

Dios-meggyes kekszgolyok a gyerekektol



Termeszetesen a napkoziben karacsonyozunk ezerrel. El is faradtam nagyon igy a het vegere, de megerte. Sokat enekeltunk, sokat dolgoztunk, a gyerekek nagyon szorgalmasak voltak, kitartoan dolgoztak. Szoval keszulgettunk karacsonyra, mert a jovo het sajanos csak 2 napbol all...



Szerettem volna mezeseket sutni veluk egyutt is, de mivel nem megoldhato a sutes, igy ezeket a golyokat keszitettuk most el, a formakbol meg karacsonyfadiszek keszultek.
Hat mit is erne a karacsony sutemeny nelkul..:)



Hozzavalok:

  • 20 dkg daralt keksz (edes)
  • 20 dkg daralt dio ( a gyerekek hoztak!)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek kakao
  • 1 uveg magtalan meggykompot
  • szorashoz kokuszreszelek
Elkeszites:
  1. A szaraz hozzavalokat egy nagy talban osszekeverjuk, majd annyi kompotlet adunk hozza, amitol szepen osszeall a massza es formalni lehet.
  2. Gombocokat formalunk, midnenik kozepebe 1-2 szem meggyet nyomunk es kokukszreszelekbe forgatjuk.
  3. Utana jol megesszuk:))
En 80 dkg kekszbol es kb ugyanennyi diobol gyurtam tesztat, jo sok lett.
Persze a munkalat kozel sem ment ennyire egyszeruen a 25 gyerekkel (2-4 evesek), de nagyon ugyesek voltak. A picitol az oriasig, minden meretben keszultek golyok :)) es kozben szorgosan kostolgattak is :)) :"Ovoneni,ez finom!"
Mas gyerek meg azt leste, mikor nem nezek ra, hogy bekaphasson egy falatnyit a talbol.
Asztalok, szekek, szonyeg, kezek, szajak, minden, meg az "eg is laskas volt" :)
Minden gyerek 2-ot ehetett meg, 2-ot pedig szalvetaba csomagoltunk (a nagyobbak segitsegevel), ezt hazavihetik. A legkisebb gyerek, a legnagyobb golyot ette!


Nagy elmeny volt :))
Ez a kekszgolyo nagyon finom izu, sokkal finomabb, mint a hagyomanyos kekszgolyo, karacsonyra itthon is elkeszitjuk.

2009. december 10., csütörtök

Mezestalka ajandekba



Iden ugy dontottem, mezestalikokat keszitek ajandekba, tavaly dobozok voltak.
Eppen Moha keszitett talikokat, pont kapora jott az otlet.
Sokkal konnyebben ment, mint gondoltam, az elso tokeletes lett, a masik ketto kicsit vacakolt, nehol szetrepedtek. Lehet azert, mert a teszta par nappal tovabb pihent..nem tudom. Megreperalom :)

Elkeszites: 


  1. A szokasos mezeskalacs receptem alapjan keszult a teszta. A tesztat kinyujtottam kicsit vastagabbra, 7 szivet es 1 kort vagtam belole (a taliko aljaval megegyezi meretu).
  2. Egy kisebb femtalikot leboritottam, bevontam alufoliaval, szorosan egymas melle rafektettem a sziveket (jol kapcsolodjanak ossze). A hezagokat kicsi golyokkal toltottem ki, amiket kicsit lelapitottam.
  3. Kb 15 percig sutottem, hogy kicsit kemenyebb legyen. Kivettem a sutobol, megvartam amig kihul, akkor levettem a talikorol es lehuztam rola a foliat. Felvert tojassal kentem le, hogy feenyesek legyenek.
  4. Cukormazzal diszitettem (piros etelfesteket hasznaltam), belsejebe szinten mezeskalacsokat raktam, par bonbont es fahej illatu zsakocskat.



Megjegyzes: az etelfeestektol a cukormaz ellagyul, ajanlott tobb porcukrot tenni, esetleg keves lisztet.



Remelem orul majd a megajandekozott.

2009. december 7., hétfő

Mézes kókuszkocka


Ki ne ismerné az örök kedvencet? Nagyon finom süti, olcsó és jó sok lesz belőle, tehát kiadós. Nagyon jól megállja a helyét pl utazáskor is, mert bírja a szállítást. Ennek ellenére viszonylag ritkán sütöm.
Pedig mindenki nagyon szereti.

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 8 dkg vaj v margarin
  • 30 dkg cukor
  • 6 evőkanál melegített méz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 50 dkg liszt
  • a hempergetéshez: kb 25 dkg kókuszreszelék 
A mázhoz:
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg vaj v. margarin
  • 6 vőkanál kakaó
  • 6 evőkanál tej
  • 1 dl rum (vagy 2-3 teáskanál rumaroma)
Elkészítése:
  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat.
  2. Hozzáadjuk a langyos mézet, tejet, a lisztet a szódabikarbónával, és jól összedolgozzuk.
  3. Kisebb méretű sütőpapíros tepsibe öntjük (vagy vajazott, lisztezett) és 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük.
  4. Miután kihűlt, kockákra vágjuk.
  5. A mázhoz felmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a kakaot, a rumot, majd néhány percig kavargatva főzzük.
  6. A kockákat először a csokiba, majd a kókukszreszelékbe forgatjuk.
És aztán jól megesszük :))

2009. december 6., vasárnap

Teglas csirke ruccolaval



Epen csirket sosem keszitek, mert valahogy ugy gondolom sosem keszul meg megfeleloen, vagy tul szaraz lesz, vagy nem pirul meg ropogosra, vagy a bele nyers marad...
Arra gondoltam, most veszek melle sutozacsit fuszerekkel, na abban majd jo lesz.
Aztan ferjem leszaladt az udvarra, felhozott egy fel teglat, engem meg kikuldott a konyhabol, hogy majd o megcsinalja. Egy ora mulva szolt, hogy kesz van. Szavakat nem talalok ra, hogy mlyen isteni lett a hus.
Kivul ropogos, izes, illatos, belul puha, szaftos, szoval en meg sosem ettem hust lyen formaban.



Hozzavalok:
  • 1 db ep csirke
  • egy fel tegla
  • egy madzag
  • sutozacsko
  • fuszerek, ki milyent szeret
Salatahoz:
  • ruccola es lilas szinu lollo fodros salata
  • paradicsom
  • ujhagyma
  • delis (hasonlit a fetahoz, de nem annyira sos es sokkal lagyabb)
  • olivaolaj, par csepp balcsamecet, keves  tengeri so
  • par szem olivabogyo
Elkeszites:
  1. A teglat 10 percre beaztatjuk hideg vizbe, ez segit a husi belsejenek finoman parolodni.
  2. A ep csirket fuszerekkel bedorzsoljuk, a teglat a belsejebe helyezuk, a madzaggal szorosan atkotozzuk.
  3. Sutozacskoba tesszuk, bekotjuk es lerben 200 fokon 1 oran at sutjuk. Utana kivesszuk a zacskobol es meg 15 percig hagyjuk pirulni.
  4. Koret helyett nagy adag ruccola salatat keszitettunk, igy is nagyon laktato volt : a salatakat osszetepkedtem, az ujhagymat karikara vagtam, a sajtot kis kockakra, oszekevertem, locsoltam ra keves olajat, par csepp balzsamecetet, pici so, osszekavartam. Amig a hus sult, addig az izek szepen osszertek.


A teglas megoldas siman uberelte a romai talas csirket. Az eredmeny messze sokkal jobb lett igy, a salata meg onmagaban is mennyei finom.
Elhataroztuk, elkeszitjuk karacsnyra is, es ezutan minden jeles unnepre.