2009. október 31., szombat

Dios-mogyoros kocka




Ez a suti olyan finom, hogy huuuuuuuuuuu :) Nagyon hamar es egyszeruen elkeszitheto, ugyhogy nalam abszolut nyero. Ottis ajanlotta, amikor a suritett tejrol volt szo. Elso ranezesre nem gondoltam volna, hogy ennyire fog izleni.


Hozzavalok:
  • 300 g keksz (edes legyen!)
  • 200 g vaj
  • 200 g finom fajta etcsokolade
  • 100 g sotlan mogyoro
  • 100 g dio
  • 1 tubus (170g) suritett tej (legkozelebb 2-ot teszek, mert 1 nem eleg) 
Elkeszites:
  1. A kekszet ledaraltam es az olvasztott vajjal osszegyurtam, kismeretu tepsibe nyomkodtam.
  2. A diot es mogyorot ket folia kozott sodrofaval aprora tortem, a masszara szortam.
  3. A csokit husklopfoloval osszetortem (szinten ket folia kozott), ezt is raszortam.
  4. Vegul egynletesen racsorgattam a suritett tejet es 180 fokon 30 percig sutottem.
  5. Erdemes megvarni amig kihul, hogy ne torjon (mi nem vartuk meg!:))
Annyira rajartunk, hogy fele sem maradt meg. Olyan abbahagyhatatlan suti.

Toltott paprika


Amilyen egyszeru ez az etel, olyan finom is. Toltott paprikat sokfele modon lehet kesziteni, mi igy szeretjuk, leveskent.

Hozzavalok:

  • 6 kisebb zoldpaprika
  • 3 ek suritett paradicsom (paszta)
  • rantas
  • so, bors, petrezselyemzold
Toltelekhez:
  • fel kg daralt hus
  • 1 tojas
  • 3-4 ek rizs
  • 3-4 ek viz
  • so, bors, cukor, fuszerpaprika
Elkeszites:
  1. A paprikakat megmosom, kicsumazom.
  2. A toltelekhez valokat kezzel osszegyurom, megtoltom vele a paprikakat es egy fazekba sorba fektetem. A maradek husbol gombocokat keszitek.
  3. Felontom vizzel, hozzaadom a paradicsmpasztat, sot, cukrot, borsot es 45 perc alatt keszre fozom.
  4. Rantast keszitek, besuritem vele a levest. (ferjem miatt, igy jobban szereti)
  5. Megszorom a zolddel es tejfollel talalom.
Nagyon kiados egytaletel.

Vigyazzunk a kincseinkre!

Nagyon regi kedvencem ez a dal, Tasmin Archer enekli. Ez a video meg fantasztikus, ezzel a dallal foleg. Mennyi kincsunk van, es mennyire nem vigazunk rajuk, sajnos. Ahogy nezem az jut eszembe, milyen zsenialisan mukodik a termeszet...

2009. október 30., péntek

Tokmagos alju csavart zsemle



Nagyon regen keszulok a tokmagos zsemlere. Most boven volt tokmagom, ugyanis a napkoziben az egyik tokbol madareteteot keszitettunk, a magokat megtartottam, kiszaritottam. Ez egy olyan fajta tok volt, amelyben hej nelkuli magok voltak, igy egyszeruen csak kiszedtem, sutopapirra tettem, megsoztam es a futotesten szepen megszaradtak. Ezeket hasznaltam most fel.
A recept innen szarmazik.

Hozzavalok:
  • 270 ml viz
  • 2 ek tejfol
  • 4 dkg margarin (nekem 3 ek olaj)
  • 2 kk so
  • 1 kk cukor
  • 50 dkg feher kenyerliszt
  • 2,5- 2,5 dkg zabkorpa es zabpehely
  • 2 dkg eleszto
  • a keneshez: 1 tojas es tokmagok
Elkeszites:
  1. A hozzavalokat ebben a sorendben a kenyersutobe pakoltam, dagasztas, majd kelesztes duplajara.
  2. Kiboritottam, gyengeden atgyurtam, kinyujtottam vekonyabbra es keves olvasztott vajjal kentem meg.
  3. Felcsavartam es kb 5 cm hosszusagu darabokra vagtam.
  4. A tojasfeherjet elkevertem keves vizzel, ebbe martottam a zsemlek aljat, utana a tokmagba.
  5. Sutopapiros tepsire helyeztem es meg 15 percig kelesztettem, szepen megnottek.
  6. A tojassargat es feherjet osszekavartam, megkentem vele a zsemlek tetejet es 200 fokos sutoben 25-30 percig sutottem.
Finomak es puha belzetuek lettek, az aljuk isteni ropogos es finom sult tokmag izu  Az illata valami csodas!
Alighogy kivettem a sutobol, kertek a gyerekek, meg langyosan megkentem hazi baracklekvarral, ugy ettek, mint a cukrot:) Legkozelebb a tetejere is szorok tokmagot. Sajnos hamar el fog fogyni...

2009. október 29., csütörtök

Csirkes teszta gyorsan

Nagy ur az ido nalunk, bizony. Szeretem az olyan eteleket, amelyekkel nem kell sokat pepecskedni, ripsz-ropsz keszen van, finom es taplalo is. Ez is olyan, egyszeru es hamar megy.

Hozzavalok:

  • kb. 40 dkg csirkemell
  • kukorica izles szerint
  • par fej csiperke gomba
  • 1-2 dl light fozotejszin (vagy tejfol)
  • 1 ek. vaj
  • so, bors, kakukkfu
  • 1 ek. mustar
  • reszelt sajt
  • barmilyen laska (nekem teljes kiorlesu bio, szelesmetelt)
Elkeszites:
  1. A csirkmellet kisebb csikokra vagtam, a gombat vekony szeletekre es a vajon megparoltam (5 perc kb).
  2. Hozzaadtam a kukoricat, 1 ek. mustart, soztam, borsoztam, megszortam kakukkfuvel, felontottem tejszinnel, osszeforraltam, a vegen belekavartam a reszelt sajtot.
  3. A kifott tesztaval talaltam (a barna teszta sokkal hamar megfo mint a feher, puhabb es sokkal jobb izu is).
Ez olyan etel, amibe viszonylag barmi kerulhet, ami eppen a hutoben van. Lehet csak zoldsegesen is, fokhagymasan, barhogy.
Kisfiam rendesen bezabalt belole, s meg kerte a laskat..:))
Rost es feherjedus etel.

2009. október 28., szerda

Ujabb dij



Kiskukta lepett meg ezzel a dijjal, mondhatom nagyon megorultem, kedves ajandek reszerol :) Kulon megtisztelve erzem magam, hogy eppen tole kaptam.

Szeretnem tovabbadni sok szeretettel:
Sofianak
Wise Ladynek
Limaranak
Mohanak
Marcipan es Fruttinak

Sult pisztrang padlizsannal,spenottal



Hat igen, muszaj volt ismet vennem az isteni friss pisztrangbol, mert kislanyom az uzletben megsugta nekem: "Anya, gyere csak, mutassam meg mit kivanok.." A sult halakra mutatott, aztan mondtam neki, ne is torodjon, majd sutok neki en olyant itthon :)
Hagyomanyos panirban sutottem, alig birta kivarni. Nekem a folias, zoldfuszeres valtozat jobban bejott, a folia miatt a hal az osszes izet,illatot magaba zarta. Igy se volt rossz azert :)

Igy keszitettem:
  • A megpucolt pisztrangokat alaposan megmostam, torlovel leitattam a nedvesseget.
  • Beirdaltam, a vagasokba fokhagyma szeleteket tettem, alaposan bedorzsoltem soval, borssal.
  • Bepaniroztam: liszt, tojas es zsemlemorzsa, forro olajban aranybarnara, ropogosra sutottem.
  • 1 kisebb padlizsant megmostam, felkarikaztam( hejastol, mivel a hejaban talalhatok a legertekesebb anyagok). Lecsopogtettem par csepp olivaval, soztam, borsoztam es szaraz teflonban megpiritottam.
  • Elkeszitettem a joghurtos spenotsalatat, mindet tanyerra helyeztem, petrezselyemzolddel szortam meg.

2009. október 27., kedd

Almas palacsinta meg egy csipet szeretet



Nem vagyunk nagy palacsinta rajongo nepseg, viszonylag ritkan sutok, ma sor kerult ra valahogy. Az almas jutott az eszembe, kozben lanykam lelkendezve csokisozott:) Az almas palacsintat anyosomtol tanultam, o szokta kesziteni, nagyon fincsi. En mindig teljes kirolesu lisztbol sutom.

Hozzavalok:

  • teljes kiorlesu buzaliszt+egy keves feherliszt (ossz. fel kg kb)
  • 1-2 tojas
  • 2-3 ek olaj
  • csipet so
  • 1-2 tk barnacukor
  • keves tej
  • asvanyviz
  • 2-3 db alma
Pontosab mennyisegeket nem tudok irni, sosem merem hogy mibol mennyit teszek.

Elkeszites:
  1. A liszteket, tojast, sot, cukrot, olajat keves tejjel elkeverem, majd annyi asvanyvizet ontok hozza, hogy palacsintasurusegu legyen. Ha a serpenyoben nehezen terul szet, akkor tul suru. 
  2. A hamozott almakat vekony szeletkekre vagom, a masszaba keverem.
  3. Szaraz forro serpenyobe ontok egy-egy merokanalnyit (Tefalt hasznalok, olajat nem toltok bele) es aranyszinure sutom.
  4. Talalaskor megszorom fahejas porcukorral.


Termeszetesen keszultek sima palacsintak is, csokikremel kentuk meg, lanykam kedveert, kisfiamnak ezuttal az almas izlett, de mindket fajtaban egy hozzavalo kozos volt: a csipetnyi szeretet.

Porehagymas spenotkremleves tojassal




Igen, mar megint kremleves :)) de mit csinaljak, sok volt a spenotom... Amugy ez egy finom leves keremszepen, foleg tojassal.


Hozzavalok:
  • kb 1 kg spenot (vagy meg tobb)
  • 1 nagy darab krumpli
  • 1 nagy szal porehagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • husleves vagy leveskocka
  • keves olaj
  • so, bors, szerecsendio
  • 1 kis doboz tejfol
  • tojas


Igy keszitem:
  1. A spenotleveleket alaposan megmosom, felreteszem. (kb 1 kg)
  2. Egy nagy vastag szal porehagymat felkarikazok es ket nagy cikk fokhagymaval par csepp olajon megfonnyasztom.
  3. Felontom vizzel (1,5-2 l), teszek bele 3 husleveskockat (meg jobb a husleves) es egy jo nagy darab kockakra vagott krumplit.
  4. Amikor a krumpli majdnem megfott, hozzatepkedem a spenotleveleket es kb. 5 percig fozom.
  5. Az egeszet puresitem botmixerrel, visszateszem a tuzre es hozzaadok egy kis doboz sovany tejfolet (keves meleg levessel elkeverve).
  6. Megszorom keves szerecsendioval, borsozom es ha meg kell, sozom.
  7. Sima tojasrantottat keszitek, kockakra vagom es talalaskor a levesbe szorom.
Ezt a receptet komasszonyomnak dedikalom, ugyanis nalam jar, megkostolta, izlett, elkesziti.Puszi!
Egy darabig most nem eszunk spenotos dolgokat, bar meg van egy elmaradt bejegyzesem, abban is lesz spenot:))

2009. október 26., hétfő

Elkepeszto

Noverkem hivta fel a figyelmemet erre a rovid bejatszasra, allitolag tobb orszagban megrendeztek kul. tanccsoportok. Igazan szep es meghato, szerintem.
Lanykam (aki mellesleg 4 eves), meghallotta:
"Anyaaaaa, miert csak ennyi volt? Miert nem mutattak a Michael Jackson bacsit??" :))

Szendvicskenyér



Nagyon regen sutottem mar szendvicskenyeret, pedig isteni finom, pillekonnyu tesztaju kenyerke, remekul lehet tizorait csomagolni belole. Most ismet elkeszitettem es megerte.Limaratol tanultam, nagyon halas vagyok neki ismet :)
Nagyon egyszeruen elkeszitheto, csak sajnos nagyon hamar elfogy.

Hozzavalok:

Gyorskovaszhoz:

  • 1 dl langyos tej
  • csipet cukor
  • 2 dkg eleszto
  • 10 dkg liszt
Tesztahoz:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tk so (legkozelebb kicsit tobbet teszek)
  • 1 tojassarga
  • 4 dkg vaj
  • 40 dkg feher kenyerliszt
  • csipet aszkorbin vagy 1 ek. ecet
Elkeszites:
  1. A kovaszhoz valokat alaposan kikeverem, tetejet megszorom keves liszttel es letakarva meleg helyre teszem amig szepen felno, kb 45 perc.
  2. A kovaszt es a teszta tobbi hozzavaloit a kenyersuto ustjebe 
  3. pakolom, 20 percig dagaszttatom (lehet kezzel is).
  4. Kiveszem es hagyom hogy jo duplajara keljen, lehet akar 1 ora is. Kozben felidoben atgyurom, kiszoritom belole a levegot, jot tesz a teszta allaganak. (Limaratol tanultam)
  5. A megkelt tesztat kiboritom lisztezett feluletre, teglalappa nyujtom, rovidebb vegeit visszahajtom es hosszaban feltekerem, mint a bejglit.
  6. Kalacsformaba helyezem es ismet duplajara kelesztem.
  7. A megkelt teszta tetejet megkenem a tojasfeherjevel es megszorom lenmaggal.
  8. Gozos sutoben 200 fokon sutom 10 percig, utana 180 fokon tovabbi 35 percig (kozben meg 2-szer locsoltam be vizet, a goz miatt).


Ferjemnek nagyon tetszhetett, mert megjegyezte, hogy milyen szep kenyer :) pedig ra nem jellemzo hogy ilyeneket mondana..

2009. október 25., vasárnap

Meteres kalacs


Tegnap megkerdeztem lanykamat milyen sutit sussek, mire o azt valaszolta, hogy valami kremeset, csokis legyen.
En meg teljesitettem kivansagat, mert ugy-e nem telhet el ugy hetvege, hogy anya ne sutne valamit :)
Meteres kalacs keszult, most csokis kremmel.

Hozzavalok:

Teszta: ezt a piskotat sutottem, dio nelkul


Krem:
  • 2 cs. kakaos pudingpor
  • 7,5 dl tej
  • 13 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl rum,vagy izles szerint rumaroma (nekem most nem volt eleg rumom, igy konyakmeggy aromat tettem bele)
Glazur:
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek. kakao
  • 3 ek fovo viz
  • 1 ek. olaj
Elkeszites:
  1. A tesztahoz valokat kikavartam, ket reszre osztottam (ugy latszik nem tudtam egyenlore:)).
  2. Az egyik felebe belekavartam 1/2 ek. olajat, a masik felebe 1 ek. olajat, 1 ek. vizet es 2 ek. kakaot.
  3. Kulon kalacsformaba ontottem es 180 fokon kb 35 percig sultek. (tuproba).
  4. Igy lett egy sarga es egy barna kalacsformaju piskotam.
  5. A kremhez a pudingot a tejjel megfoztem, kihutottem.
  6. A vajat a cukorral es rummal habosra kevertem, hozzaadtam a pudinghoz.
  7. A kihult piskotakat felszeleteltem, a szeleteket a kremmel megkenve (jo vastagon) egymashoz ragasztottam ugy, hogy egy sarga szelet+ egy barna szelet.
  8. A glazurhoz valokat kikavartam, racsorgattam a kalacs tetejere es ferden szeleteltem, hogy csikos legyen.

A kalacs hossza 1 meter, en ket 0,5 metereset csinaltam.

2009. október 24., szombat

Baconbe bujt inyencsegek



Hirtelen otletbol keszitettem, mivel varakozott a hutoben egy csomag bacon, mar par napja. Aztan az kerult bele, ami keznel volt. Ilyen tekercset rengeteg modon lehet kesziteni, szinte barmi mehet bele, es azt hiszem nincs is olyan, aki meg ne keszitett volna.

Hozzavalok:


  • csirkemell file



  • baconszeletek



  • spenotlevelek



  • trappista sajt



  • fokhagyma



  • vaj



  • so, bors


Elkeszites:

1. A csirkemellet szeletekre vagtam, soztam, borsoztam.
2. Mindenikre spenotleveleket teritettem, raraktam egy-egy csik sajtot  felgongyoltem.
3. A tekercseket baconba bujtatom es kivajazott jenaiba sorakoztatom, alufoliaval lefedem.
4. Kb 30 perc utan leveszem a foliat es tovabbi 10 percig meg sutom.
5. Mivel a fokhagyma kimaradt belole, igy a tekercsek koze raktam vekony cikkeket, igy is erzodott az ize.

Korettel remek foetel, de hidegen is nagyon finom, eloetelkent is megallja  a helyet.


2009. október 23., péntek

Tanacsok egeszseges taplalkozashoz


Ezt a bejegyzest nem kell torvenyszerunek tekinteni, csupan en magam irtam ossze par fontos dolgot magamnak, ami a reformos (vagyis teljes erteku) etkezest illeti. Most azert teszem kozze, mert tobben kertetek es remelem sokaknak segithetek vele.
Ugy gondolom, hogy fontos etelcsoport van, ami feltetlen szukseges a szervezet szamara. A lenyeg az lenne, hogy valaszolni tudjunk ezekre a kerdesekre: Mitt? Miért? Hogyan? Vagyis taplalkozzunk tudatosan, hogy ures kaloriak helyett valodi tapanyagot vigyunk be a szervezetunkbe. Etkezzunk valtozatosan es figyeljunk arra, hogy az etel tobbfele tapanyagot tartalmazzon. Sutes-fozes helyett valasszuk a kimeletes eljarasokat (parolas, grillezes), mert a magas hofok eppen azokat a fontos tapanyagokat bontja le, melyekre szuksegunk van.


1. Hús,húskészítmények,halak,tojás,szója


Sovány húsok: csirke, marha, disznó, pulyka, stb, természetesen párolva, nem sülve. Alufóliában, sütőzacskóban sütés, grillezés, teflon edény használata, párolás, rakott, töltött ételek készítése, natúr szelet, raguk stb. 

Keressük a sovány felvágottakat! Ez nem azt jelenti hogy sosem ehetünk pl. kolbászt, oldalast, de a zsíros húsokat, húskésítményeket kerüljük, hetente, kéthetente fogyasszunk csak belőlük.

Hetente legalább egyszer fogyasszunk halat!

Hetenete 3 tojásnál többet ne fogyasszunk. Ennek oka a magas koleszterin tartalma (220-240mg/db), a napi ajánlott koleszterin mennyiség 300mg). Kiválóan hasznosuló fehérje-, és vitamintartalma miatt azonban nem szabad kizárni az étkezésünkből. 

A húsoknak magas a fehérjetartalma, és koleszterin tartalmuk attól függ, milyen húsrészeket használunk fel. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a B12- vitamin 70%át húsokkal, 20%-át tejjel, 10%-át pedig tojással fogyasztjuk el. A növényi eredetű vas (pl spenót) rosszul szívódik fel, de hússal együtt fogyasztva nem csak a húsban található vas hasznosul jó hatásfokkal, hanem segíti a növényi eredetű vas hasznosulását is. A húsoknak jelentős szerepük van a B6-vitamin és a cinkszükséglet kielégítésében is.

A belsőségek (kiemelten a máj) nagyon  fontos szerepet tölt be táplálkozásnkban. Magas az A vitamin tartalma, egy adagban (10 dkg), 20 napra elegendő A-vitamin van. Bár a belsőségek között a májnak van a legkisebb koleszterni taralma, mégis jelentős, így fogyasztása 10-11 naponta javasolt.

A szója az egyetlen növény, mely teljes értékű fehérjét tartalmaz, így húspótlóként is beilleszthető az étrendbe. Magas fitoösztrögén tartalma és 0%os koleszterin tartalma segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Vagdaltakban, rakott húsokban a hús 1/3-ának, felének kiváltásra alkalmas.

A hal kitűnő forrása az omega3 zsírsavaknak, melyek az idegrendszer megfelelő működésében, többek között a depresszió bizonyos fajtájának megelőzésében; a triglicerid szint csökkentsében; a rögképződés, trombózis megelőzésében; a szívverés normalizálásában; az immunrendszer erősítésében játszanak kiemelt szerepet. Az édesvízi halakban csak csekély mennyiségben lehetett kimutatni ezen zsírsavak jelenlétét, a tengeriekben azonba nnagy menyislgben vannak jelen. A halak vitamin- és ásványianyag tartalma igen jelentős: D-, E-, B12- vitamin, kálcium, magnézum, vas, cink, jód.

Zsíros tengeri halak: makréla, hering, tonhal, lazac; édesvíziek: angolna, harcsa, ponty;  zsírszegény tengeri halak: tőkehal, heck, lepényhal; édesvíziek: amúr, fehér busa, süllő.



2. Tejtermékek

Sovány tej, sajt, túrók, orda, mozzarella, joghurt, kefír, tejföl stb, természetesen hozzáadott cukor nélkül.

A tejtermékekben igen sok, a szervezetünk számára nélkülözhetelen anyag van.  Fél liter tej fedezi a napi kálciumszükségletünk 60-70%- át.  Ezért kiemelten fontos, hogy a fiatalok és az idősek is sok tejterméket fogyaszanak. 30 éves korig alakul ki a szervezetünkre jellemző csonttömeg, és csont-kálcium tartalom. Ezután csak vesztünk annak tömegéből és idővel csontritkulás alakulhat ki. Ennek megelőzésében és kezelésében is nagy szerepe van a tejtermékeknek.

A kálcium különösen jól szívódik fel a savanyított tejkészítményekből, ráadásul a tejben megtalálható a kálcium hasznosításához elengedhetlen D-vitamin is. Igen magas még az A-, B1-, B2-, B12 tartalmuk is, valamint jelentős mennyiségben tartalmaznak magnéziumot és cinket. A tejnek alacsony a nátrium tartalma, de sajtokban (főleg az ömlesztettekben) magas lehet, erre figyeljünk!
A tejtermékek fehérje tartalma igen jó minőségű és jól hasznosuló. Fél liter tejben kb. 17 g fehérjét fogyasztunk el. Fogyasszunk elsősorban 1,5 %-os tejet, ahogyan csökkentett zsírtartalmú (12%-os) tejfölt és tejszínt is felhasználhatunk az ételeink készítésénél. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyéb, zsírdúsabb tejtermékeket nem fogyaszthatunk (néha nem baj a zsírosabb, hiszen a zsiradékban találhatóak az A- és D-vitaminok), de a jellemző a zsírszegény legyen.



3. Gabonák:

Búza, árpa, rozs, zab, rizs (barna rizs), kukorica, bulgur, hajdina, köles, műzli, csírák.

Magas a fehérje tartalmuk. A teljes kiőrlésű alapanyagokból készült termékek tartalmazzák a gabona értékes rostjait, melyek megkötik a szervezetben a káros anyagokat, tápálják a bélbaktériumokat, megelőzik a székrekedést, a vastagbél rákot, a koleszterin megkötésével a szív- és érrendszeri megbetegedéseket; telítenek, így fogyókúrában nagyon hasznosak. Vitamin- (E, B1, B2, B6,niacin) és ásványianyag (kálcium, magnéziumcink) tartalmuk hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, lassítják a vércukor emelkedést, ezért cukorbetegségben kiválóan alkalmazhatók.
Rostokat még zöldség-, és főzelékfélékkel, gyümölcsökkel fogyasztunk nagy mennyiségben.



4. Zöldségek,gyümölcsök


Magas a vitamintartalmuk (B1, B2, B6, C, K,), sok bennük a folát, a karotinoid; főleg a citrusfélékben, száraz hüvelyesekben, és sötétzöld leveles zöldségekben.
5 egységnyit fogyasszunk naponta: pl. reggeli mellé a paradicsom, tízórai mellé egy narancs, ebédre a levesben zöldség, vagy fözelék másodiknak, a ebéd után egy alma, uzsonnára banán, vacsorára zöldséges szendvicskrém. 
A diófélékben, olajos magvakban sok az E-vitamin. Jó kálium, magnézium, és közepes kálciumforrások. Összetevőik  (vitaminjaik, cink, szelén, flavonoidok, rostok) révén fonos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés megelőzésében, és mivel alacsony a kalória tartalmuk így kiváló fegyverek lehetnek az elhízás elleni harcban is.  (Utóbbi alól kivetével a banán, a dió, a száraz hüvelyesek, a burgonya és a gesztenye).

 A zöldségekben , gyümölcsökben lévő ún. vízoldékony rostok pl a pektin, védik az emésztőrendszer nyálkahártyáját és epesavakat, zsírokat, koleszterint kötnek meg, így ürítve azokat  a szerveztből.


A diófélék, olajos magvak, aszalt gyümölcsök kiváló műzli-alapanyagok, a gyümölcsök nassnak is nagyon jók, a zöldségekből nem csak sűrített főzeléket, de párolt, sűrítés nélküli ételeket, szendvicskrémeket, salátákat, rakott/töltött étleket, húspótlókat, felfújtakat is készíthetünk. Nem maradhatnak ki a klasszikus saláták, illetve a levesek sem.  Vendégvárónak pedig édes sütemények helyett készítsünk egy kiadós gyümölcssalátát, ami mellé estleg ropit adhatunk.



Es ha mar azt irtam, hogy adjunk meg mindent a szervezetnek, akkor ugy gondolom cukor is szukseges. De boven eleg amennyi a gyumolcsokben, mezben, nadcukorban van. A finomitott feher cukrok sok folosleges kaloriat tartalmaznak, amire egyaltalan nincs szuksegunk.

Ezek tudataban lehet osszeallitani a napi etkezeseket.

Reggeli lehet:
  • teljes kiorlesu pekaru en altalaban rozsos riegelt szoktam, de mas is jo) valamilyen sovany es cukormentes tejtermekkel (turo, sajt, joghurt..), zabpehely, zabkorpa, teljes kiorlesu laska, rizs, barnarizs, koles, hajdina, sovany hus/hal, sok zoldseg
Ebedre:
  • ugyanezek lehetnek, a zoldsegek ha lehet nyersen vagy parolva, a husok szinten, fuszerezni barmilyen zoldfuszerrel lehet.sozni tengeri soval
Vacsora:
  • csak zoldseg barmilyen formaban (grill, parolva, nyersen, olivan sutve, fozeleknek zabkorpaval suritve), vagy lehet salatanak sovany sonkaval esetleg parolt husval, magokkal (len, szezam, napraforgo, buzacsira stb), valamilyen ontettel (sovany cukormentes joghurt, kefir, citromle stb) vagy oliva- ill. lenmagolajjal.
Uzsonna es tizorai:
  • legyen valamilyen gyumolcs nyersen vagy parolva (sult alma), esetleg puffasztott buzaszelet, valamilyen cukormentes magos keksz (korpa, zab) vagy sovany tejtermek, pl tehenturo valamilyen gyumolccsel turmixolva vagy sovany joghurt ugyanigy.
Idonkent termeszetesen fogyasztunk nem egeszseges eteleket is, ami egyaltalan nem baj, de a jellemzo inkabb ez legyen.


1. Az olajok kozul  lehetoleg az extra szuz olivaolajat hasznaljuk, mivel eloallitasanak koszonhetoen megorzi vitamintartalmat, aromajat,az ertekes telitetlen zsirsavakat es antioxidansokat.
2.Salatakhoz batran lehet hasznalni az oliva- es lenolajat, keves balzsamecetet, barmilyen magokat.
3.Sozni tengeri soval ajanlott.
4. Kerulni kell a cukrot amennyiben lehet, helyette lehet mezet, nadcukrokat hasznalni, ezek egeszsegesebbek, bar kaloritartalmuk magas. Az edesitokkel kapcsolatban fenntartasaim vannak, mert lehet hogy nem hizlalnak, viszont nem egeszsegesek.
5. Eteleket lehet suriteni zabkorpaval, teljes kiorlesu liszttel, krumplival, sovany tejfollel, de van amelyik magaban is besurusodik.
6. Erdemes hazilag kesziteni kenyeret, peksutit, ezzel hosszu tavon sokat teszunk egeszsegunkert, ugyanis a boltiakban tul sok az adalekanyag, izfokozok, szinezekek (pl a legtobb barnakenyerben!). Erdemes megbizhato helyrol vasarolni a liszteket, termeszetesen teljes kiorlesu gabonabol, ami tartalmazza a teljes gabonaszemet, az ertekes rostokkal. A rostok gyorsitjak az anyagcseret, segitik a zsirok lebontasat, rendben tartjak a beleket.
7. Bolti paradicsompaszta helyett erdemes hazilag kesziteni paradicsomszoszt, amennyiben lehet, ezzel is elkerulunk egy csomo mesterseges anyagot. Es ez nemcsak erre vonatkozik, erdemes hazilag eloallitani amit lehet, tudom faradtsagos, de megeri!
8. Levesbe rantas heyett eresztek sovany tejfol+zabkorpa, vagy tk liszt.
9. Inni szensavmentes asvanyvizet ajanlatos, gyogynovenyteakat, gyumlcsteakat vagy 100%-os gyumolcsitalat hozzaadott cukor nelkul. A zold- es szuztea kimondottan segitik a fogyaszt, nemcsak egeszsegesek, de boven van meg valasztek.Mezzel, citrommal.
10. A 3:1 -ben kavekat jobb kerulni, folosleges cukrot (es meg ki tudja mit nem ) tartalmaznak, helyette sima kave sovany tejjel.
11. Nagyon sok sutemeny letezik amelyet regormosa is lehet kesziteni, pl tk liszt es nadcukorral.Aki szereti egyen sutemenyt, de inkabb delelott, ne este, es persze csak mertekkel.
12. Aki a csokikat szereti, egyen csokit! A jo minosegu etcsokit erdemes valasztani, minel nagyobb szazalekban tartlmaz kakaot, annal jobb. (85-os is van). Dragabb, de egeszsegesebb es nemelyik nagyon finom! (foleg a csilis :)) Lehetoleg ne este es ne egy fel tablaval.
13. Bar szinte lehetetlen betartani, leirom en is, hogy egyunk napi 5-szor, a fenti felallasban. De legalabb figyeljunk, hogy mit ragcsalunk etel helyett!
14. Mindenfele csodadietat erdemes nagy ivben elekrulni, altalaban egyoldaluak, veszelyesek lehetnek az egeszsegunkre, raadasul a dietakat atalaban orvosok irhatjak fel kul. egeszsegugyi okokbol, es nem egeszseges szervezetnek lettek kitalalva.

A lenyeg, mindig meg kell nezni mit mire lehetne lecserelni ami egeszsegesebb, vagyis teljes erteku. Meg lehet tanulni, es hosszu tavon mindenkepp nyereseges. Ne sajnaljunk kicsivel tobb penzt kiadni jobb minosegre,termeszetesen eloallitott dolgokra.
Es amint mar irtam, a mozgas mindenkinek kotelezo. Aki teheti valasszon intenziv (aerobic, fittness, szaladas..) sportot, aki kul. okokbol nem teheti, setaljon minden nap egy keveset, usszon vagy kerekparozzon. Barmilyen sport megteszi, ami eronkbol kitelik, az viszont fontos, hogy mindenki olyant valasszon, amit szeret, mert fontos, hogy kozben jol erezzuk magunkat.

Megj: a kepek kul. internetoldalakrol szarmaznak!

2009. október 22., csütörtök

Spenotsalata


A vitaminokban, antioxidansokban gazdag spenotrol mar regen bebizonyosodott, hogy bar vastartalma magas, megis joval kevesebb, mint ahogyan az allitottak. Viszont az egyik legmagasabb K vitamint tartalmazo zoldsegunk. Ezenkivul bovelkedik flavonoidokban es folsavban is, kivalo immunrendszer erosito.

Egy nagyon egyszeru, am igencsak izletes salatat keszitettem belole, gondoltam jo lesz vacsorara magamnak, mert a tobbiek ugysem esznek belole..

Igy keszult:
  1. A spenotleveleket alaposan megmostam, leitattam roluk a vizet, kezzel (!) osszetepkedtem. egy talikoba tettem.
  2. Elkeszitettem az ontetet: 3 ek joghurtot, 1 kk mustart, 1 kk olivaolajat, 1 cikk aprora vagott fokhagymat osszekavartam, szortam bele lenmagot, soztam, borsoztam (feherborssal).
  3. A spenotot osszekevertem az ontettel, par csepp balzsamecettel, megszortam nyers sargarepaval es napraforgomagokkal.
  4. Kaloriatartalma nagyon alacsony, de ha valakinek nem szamitana, tehet bele fott tojast is, reszelve. Nekunk igy volt tokeletes.
A gyerekek meglattak, megettek majdnem az osszeset, a maradekot csak azert hagytak meg, mert egy ido utan csipte oket a fokhagyma :)
Komolyan mondom, ugy gyurtak be, mint meg soha semmilyen nyers zoldseget.
Nem csoda, valoban nagyon finom volt, sokkal finomabb mint a salatabol keszult salata :)Na.

2009. október 21., szerda

Unnepi tokos-makos pite


Volt meg egy darabka sutotokom, kezdeni kellett vele is valamit, igy tegnap este osszedobtam egy tokos-makost, semmi macera, semmi extra.Nagyon fincsi,aki szereti a makos dolgokat.
Az otletet innen vettem, csak a teszta lett az en szokasos pitetesztam csokkentett valtozatban. Almasnak is ezt sutom, szeretem, mert omlos es finom.
Hirtelen felindulasbol sutottem, nem volt tervben, igy eleg keso volt mar mikor nekifogtam. Viszont elotte akkorat, de akkorat setaltunk a lurkoimmal, hogy uj erore kaptam tole es bevallaltam :) Nem mondom, hogy epp setara valo ido lett volna, de isten bizony olyan jol esett.

Hozzavalok:

Tesztahoz:
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojas
  • 10 dkg zsir
  • 2-3 ek cukor
  • csipet so
  • 0,5 dl tej
  • 2 dkg eleszto
Toltelekhez:
  • 25 dkg orolt mak
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vanilias cukor
  • reszelt citromhej (el lehet hagyni)
  • 1 dl tej
  • 15 dkg sult sutotok (tepsin 1 oran at sutottem)
Elkeszites:
  1. Eloszor a tejben elkavartam az elesztot egy fel kiskanalnyi cukorral es felfuttattam (kb 10-15 perc).
  2. Elkeszitettem a tolteleket: a makot osszekavartam a cukrokkal, citromhejjal, felforraltam a tejet es raontottem, hogy kenheto legyen. Hozzakavartam a puresitett sutotokot.
  3. A teszta hozzavaloit osszegyurtam az elesztos tejjel (gyorkovasz), de nem szabad sokat gyurni, mert nyujtaskor szakadni fog.
  4. Ket reszre osztottam, lisztezett feluleten egyenkent kinyujtottam.
  5. Az egyik lapot sutopapiros tepsire (kicsi meret!) helyeztem, megkentem a toltelekkel, raboritottam a masik lapot.
  6. Villaval megszurkodtam a tetejet es 180 fokon 30 percig sutottem.
Nem szortam meg a tetejet porcukorral, mert igy is eleg edes lett.

Es hogyan lett unnepi pite? Reggel amikor kimentem a konyhaba es raneztem a pitere, egy kis feher papirbol tepett szivecske volt a tetejen...nem en raktam oda :) Kisfiammal gyertyat gyujtottunk es ugy kostoltuk. Ferjem pedig millio puszit kapott erte:)
Hat nem unnep a mai nap?

2009. október 19., hétfő

Up

Nem tudom, valahogy ez a dal sok energiat es jokedvet sugaroz..kivanok mindenekinek szep hetet! :)

2009. október 18., vasárnap

Rozsos riegel


Ha jol emlekszem, a riegel E.Margit oldalarol szarmazik, en Mohatol tanultam ezt a valtozatot, amibe beleszerettem es gyakran keszitem.
Konnyen elkeszitheto, egeszseges, finom az ize, jo sok lesz belole,csak egy kicsit idoigenyes. De megeri, megeri! :)

Hozzavalok:

Az elotesztahoz:
  • 30 dkg oregteszta
  • 10 dkg feher kenyerliszt
  • 10 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 280 ml langyos viz
  • 1 tk barnacukor
  • 2 dkg eleszto
Alaposan kikeverem, letakarom es kb 45 percig allni hagyom. Ezalatt a keverek szepen megno, buborekos lesz.
A tesztahoz:
  • 150 gr joghurt
  • 1 ek ecet
  • 3-4 tk so
  • 2-3 ek olaj
  • 20 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 20 dkg teljes kiorlesu rozsliszt
  • 2 ek burgonyapehely (vagy tejpor, de el is maradhat)
  • 1 kk buzasikér
  • 3 ek lenmagpehely (nekem most zabpehely)
  • 1 tk orolt komeny
Ezeket a hozzavalokat az elotesztaval egyutt a kenyersutobe pakolom. 20 perc dagasztas utan 1 orat kelesztem, majd kiboritom es kicsit atgyurom.
A tesztat ujjnyi vastagra nyujtom es kis teglalapokra vagom. Sutopapiros tepsire helyezem, megspriccelem vizzel, megszorom a kovetkezo magkeverekkel: napraforgo, len, szezam, zabpehely (most togmag kerult szezam helyett). Ovatosan belenyomkodom a magokat.
Kb 20 percig hagyom a riegeleket pihenni, majd ismet megspriccelem vizzel es 200 fokon 30-35 perc alatt megsutom.

Turos kence


Ezt a kencet evekkel ezelott tanultam egyik kolleganomtol, nagyon szeretjuk, hamar megvan, nagyon finom es egeszseges, ha valaki kaloriaszegenyebbre szeretne, ajanlatos light majonezt hasznalni, vagy kihagyni belole.

Hozzavalok:

  • 25 dkg tehenturo
  • 2 kisebb sargarepa
  • 2 kisebb eltett ecetes uborka
  • 2 fott tojas
  • 3 ek majonez
  • 1 ek sovany tejfol
  • 1kk mustar
  • 1-2 ek vegeta
  • ha kell meg keves so

Elkeszites:

Nagyon egyszeru: a repat, uborkat, tojast lereszeljuk es osszekeverjuk a tobbi hozzavaloval, kesz.
Reggelire idealis, meg fogyokurazoknak is, foleg teljes kiorlesu pekaruval fogyasztva. En alig vartam hogy kisuljenek a riegelek :))

Sutotokos muffin


Nem vagyok egy nagy muffin rajongo, eleg ritkan sutok, de most kezdeni kellett meg valamit a sutototokkel. Erdetileg tokos makos pitet terveztem, de idoszukeben muffin lett.
Joghurtos muffintesztat vettem alapul, ehez kerult a tobbi kiegeszito.

Hozzavalok:
Nedves anyagok:
  • 2 tojas
  • 5 dkg barna nadcukor
  • 5 ek mez
  • 0,5 dl olaj
  • 150 gr joghurt
Szaraz anyagok:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tk sutopor
  • 1 tk fahej
  • 1 tk vaniliakivonat
Elkeszites:

A nedves anyagokat kikeverem, utana a szarazakat, vegul a kettot oszevegyitem, hozzaadok 10 dkg lereszelt sutotokot.
A muffinformakat megtoltom felig a tesztaval es mindenik tetejere egy-egy fel diot helyezek.
180 fokon 20 percig sutom (tuproba). 15 db muffin lett ebbol az adagbol.
Reggelire egy csesze tejjel, teaval erdemes fogyasztani.

2009. október 16., péntek

Környezettudatos vásárlásra buzdít a Zöld Erdély


A minap korkerdest kaptam Aliztol, hogy mennyire is vagyok tudatos vasarlo. Nos, lassuk a tizparancsolatot:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Mindig lista alapjan vasarolok, de altalaban szupermarketekben, mivel kisboltokban sajnos ezek felet sem kapnam meg (nincsenek jol felszerelt kisboltok), akkor legalabb 3 uzletet kellene vegigjarni, de meg igy sem hiszem, hogy mindent megkapnek. Sajnos nagyon hajlamos vagyok jelenlegi hangulatom alapjan vasarolni, ezert kivtel nelkul mindig kerul a kosarba olyan is, ami nem volt felirva..

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Egyetlen kisuzlet van a kornyekunkon, ahol nyugodt szivvel vasarolhatok. Ebben a boltban odafigyelnek a vasarlora, hogy mit adnak el neki. Sajnos mas kisboltokban rosszak a tapasztalataim, nincs feltoltve az arukeszlet, nem friss az aru, vagy epp lejart a szavatossaga. Egyszoval, sajnos nem adnak az alapveto dolgokra.
Zoldseg, gyumolcs, turofelet, ordat mindig a piacrol veszek, termeszetesen nem a szupermarketbol. Szerencsere boseges a kinalat es bizok is a termekekben.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Igen, mindig viszek szatyrtot, amibe a vasaroltakat pakoljuk. Ha elfelejtjuk, akkorvalahogy csak eljutunk a csomagtartoig...

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

A kozpont nagyon messze lenne az otthonunktol azt hiszem gyalog :)) plusz meg 2 gyerekkel is, autoval is alig ferunk bele az idobe, tomegkozlekedes meg meg korulmenyes lenne errefele, nem beszelve ha egy zsakot is kene meg cipelnunk, tehat egyertelmuen marad a kocsi, gyorsabb, egyaltalan nem dragabb a busznal es sokkal praktikusabb.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Na, ehhez viszont ragaszkodom. A helyi es kornyekbeli termekek kivaloak, amennyiben modom van ra barmit helyiektol veszek meg (tejtermek, mez, liszt, dio...). Halistennek ilyen tekintetben szerencses videken lakunk. Pl. juhsajtot is szivesn veszunk helyiektol, amibol majd turot gyurunk.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Visszavalthatosag sajnos nalunk meg nem tema,a szelektiv gyujtes sem regen kezdodott es sajnos az sem mindenhol, pl nalunk nem....tenyleg nagyon zavaro az allandoan felgyulo flakon pl, meg az is idegesito, hogy gyes termeken tul sok a csomagolas, a termek benne pedig tul keves ahhoz kepest! Elkezdve a joghurtoktol, a zacskos edessegekig, ssemmiben nincs annyi termek, mint amekkora a csomagolasa.
.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Igen, ez az, ami nalam elso es legfontosabb amikor vasarolok. Mindig szigoruan atnezem a cimket, de sajnos az sem annyira iranyado, igy ha nem bizok benne elegge, megy vissza a polcra. Megprobalok minel termeszetesebb dolgokat megvenni, mar ha egyaltalan vannak ilyenek, annak ellenere is, hogy azt irja rajta...szeretek a bio boltban vasarolni, inkabb tobb penzt szanok ra.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Azt hiszem erre mar valaszoltam, piacon vasarolom meg, nagyobb uzletekbol soha (de meg kicsikbol sem), hacsak nem hirtelen kell egy etelhez pl par darab valami. Szeretem, ha az alma nyuves, mert tudom, hogy nem latott vegyszert.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Nem tudok rola, hogy lennenek egyszer hasznalatos dolgaink..nem is torekszunk ezek megvasarlasara, tenyleg abszolit foloslegesek.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezt is megvalaszoltam mar, es teljes mertekben egyetertek azzal, hogy az vagy, amit eszel. En igazan megtapasztaltam mindket vegletet:)

Most dontse el mindenki, mennyire vagyok vagy nem vagyok tudatos vasarlo...en ugy latom, a lehetosegeimhez merten probalok az lenni. Az egeszseg es kornyezet mindenekelott.

A kerdest szeretnem tovabbjuttatni :

Kiskuktanak
Ottisnak
Limaranak
Bezsanak
Edithnek


Sutotok kremleves


Nem nagyon arulnak nalunk sutotokot, nem tudom miert. Ezert nagyon orultem, amikor az egyik dada hozott nekem egy jo nagyot a napkoziben.
A sutotok remek beta karotin, E vitamin forras, mar csecsemoknek idealis etel pure formajaban.
Mindig hangsulyozom a rostgazdag taplalkozast, a sutotok erre idealis. Rostjai segitik a zsirok es koleszterin lebontasat, illetve megakadayozzak azok felszivodasat, konnyen emesztheto, jo szekrekedes ellen.

Persze, elsokent a kremleves johet szoba. Mivel magjai is rendkivul hasznosak, ezer nana, hogy azok is belekerulnek (tartalmaznak vasat, cinket, magneziumot).
Elozo este megsutottem a tokot, mert nem szerettem volna, ha a fozes tonkre tette volna a benne levo ertekes vitaminokat (a tok belsejet kikapartam, sutopapiros tepsire fektettem es kb 1 oran at sutottem 200 fokon).

A kremleveseket altalaban ugyanugy keszitem, esetleg pici elteressel:
  1. 2 ek vajon 1 kisebb fej aprora vagott hagymat megparoltam, hozzaadtam 1 ek. mezet es kakukkfuvet (csombor).
  2. 1 kisebb almat megmostam, hejastol felkockaztam es 2 kisebb kockara vagott kumplival egyutt ment a levesbe :)
  3. Felontottem 1,8 l vizzel, ment bele 3 zoldsegleves kocka, keves vegeta, kb 15 percig foztem.
  4. Amikor megpuhult minden, hozzaadtam kb 80 dkg sult tokot felkockazva es az egeszet osszeturmixoltam.
  5. Visszatettem a tuzre, hozzaadtam 4 ek. sovany tejfolet keves meleg levessel elkeverve, pici borsot es szerecsendiot, megvartam amig felfo es elzartam a gazt.
  6. Szaraz serpenyoben tokmagot piritottam, talalaskor megszortam vele a levest, a tobbiek piritott kenyerkockat is kaptak :)









Ferjem nem rajong erte, de nekem izlett, bar nem lesz kedvenc belole. A gyerekeknek kimondottan izlett!

Pisztrang parolva, rozmaringos krumplival


Az ugy kezdodott, hogy tegnap bevasarolni mentunk. Gondoltam, megnezem magamnak, hatha lenne friss hal. Meg annal is jobban meglepodtem, mikor meglattam a rengeteg elo, friss pisztrangot, vittek mint a cukrot. Ferjem vacilalt, hogy ne vegyunk, mert elve nem ernenek haza, nem tudjak elvezni a gyerekek, majd honap. Nagy busan lemondtam egy idore.
Alig ertunk haza, szalad apukam, hogy hamar a gyerekek a furdobe, mert usznak a halacskak! :)

Na, volt ott haletetestol elkezdve minden. Es persze a halakat meg is kaptuk :) hiaba, a sors keze..
Apukam meg is pucolta, nem volt mas dolgom, mint elkesziteni. Nem akartam nagy macerat, hamar menjen es finom legyen.



Hozzavalok:

  • friss, megtisztitott pisztrang
  • citrom
  • olivaolaj
  • fokhagyma
  • zsalya-, bazsalikom- es petrezselyemlevelek
  • so, bors
  • alufolia
Elkeszites:
  1. A halakat beirdaltam, soztam borsoztam es jol atmassziroztam.
  2. A vagatokba egy-egy vekony szeletke fokhagymat es bazsalikomlevelet tettem.
  3. Szetnyitottam es jol megpakoltam zsalyaval es petrezselyemmel.
  4. Meglocsoltam olajjal es citromlevel, foliaba csomagoltam es ment a sutobe, kb 30 perc, 200 fokon.
A koret rozmaringos krumpli :
  1. Apro szemu krumplit meghamoztam, egyben hagyva a tepsibe raktam, so, bors, rozmaring, meglocsoltam keves olajjal, par csepp balzsamecettel, jol osszeforgattam, foliaba csomagoltam es a hallal egyutt ment a sutobe.


Keszitettem egy egyszeru, am nagyon finom petrezselymes martast is:
  1. Keves vajon 2 ek tk. lisztet piritottam, hozzaadtam sok aprora vagott petrezselyemzoldet, felontottem tejjel, soztam, borsoztam.
  2. Amikor besurusodott, csopogtettem bele citromlevet (nem sokat, kostolgattam).
Meg kell hogy mondjam, a vegeredmeny minden varakozasomat folulmulta. Azt tudni kell, hogy nem vagyok oda a halas etelekert, de ez valami isteni lett. Olyan izek, illatok jottek ki, es olyan elvezettel ettuk, hogy kesz elmeny volt.
Es en nagyon orulok, mert a hal nagyon egeszseges es szukseges szervezetunk szamara. A benne levo eszencialis zsirsavak (az omegak) , asvanyi anyagok es vitaminok felelnek a hormonalis egyensuly megtartasaert, a zsirraktarozas szabalyzasaert, a bor rugalmassagaert es nem utolso sorban karban tartjak a koleszterint is.

2009. október 13., kedd

Hol volt, hol nem volt...atvaltozasom


Egy jo ideje keszulok megirni ezt a cikket. Ennyi ido utan, azt hiszem batran megirhatom, mert mar lassan 2 eve, hogy a sportnak koszonhetoen megszabadultam az oszes (!) felesleges kilomtol, ami csaknem 30 kilot jelent.

Akik ismernek szemelyesen, azok tudjak hogy neztem ki ennyi kilo plusszal, de azt hiszem a kepek onmagukert beszelnek.


Kezdodott ugy anno 8-9 eve, amikor az 50 kilombol 60 lett, erettsegi utan. Igaz, a dologban hormonvaltozas is kozrejatszott, de sajnos rossz evesi szokasaimnak is koszonhettem a gyors hizast (esti eveszetek, stb). Par evig volt rajtam a 10-15 kg felesleg, aztan elso terhessegemnel 93 kiloval mentem szulni! Utana is 83 maradtam...Kesz remalom volt, nem tudtam magam elfogadni, nem voltam boldog, annak ellenere, hogy a vilag legcsodasabb ferfi felesege lehettem es egy imadnivalo kislany edesanyja. Hiaba szerettem volna szepen feloltozni, sehol nem talaltam magamnak valo meretet. Az arcom teljesen elvaltozott, igy hat nem is jartam szinte sehova, es kedvem sem volt semmihez. Enyhen szolva depresszios lettem.


Probalkoztam "csodadietakkal", amik inkabb artottak, mint hasznaltak volna, termeszetesen. Azota is teljesen elitelek mindenfele dietat, es husegesen buzditok mindnekit hogy ne fogjanak bele.
Masodik terhessegem utan megszuletett a kisfiunk, a sok plusz kilo maradt.Ugy ereztem nyugtalan es elegedetlen vagyok, tudtam, ez nem en vagyok, en tobbre vagyok kepes, nekem nem kell igy elnem.
Mivel egy imadnivalo csaladom van, es nekem ok a legfontosabbak mindenek elott, nem engedhettem meg magamnak, hogy allandoan rosszkedvu es ingerult legyek, mert igenis nekem van a legszebb szerepem: anya es feleseg lehetek. A ferjem mindig is mellettem allt mindneben, o nemcsak a ferjem, hanem valojaban a TARSAM.


Egy adott pillanatban, elkezdtem gondolkodni azon, hogyan masszak ki ebbol az allapotbol es hogyan legyek a ferjem csinos es kedves felesege, gyerekeimnek meg szep es sok szeretetet sugarzo anyukajuk.
Arra jutottam, hogy talalnom kell magamnak valamit, amitol jol erzem magam. Mert csak akkor indulhat el valami valtozas, es a korulottem levok is akkor lesznek igazan boldogok, ha en az leszek.
Elkezdtem aerobicra jarogatni, de igazabol nem gondoltam volna, hogy ennyire rendszeresen fogom uzni...az edzes hatasara minden heten 4 kilotol szabadultam meg. Minden leadott kilo utan egyre boldogabb lettem, es 5 honap utan mar kezdtem magamban meglatni a not.
Elhagytam az esti eveszeteket, de napkozben nem vontam meg semmit magamtol. Az aerobicrol tudni kell, hogy nagyon kemeny zsiregetes es alakformalas, heti 3-szor 1 ora. A 3 ora kulonbozo, step aerobic, taebo es step+fitt ball.
Az elso 5 honap utan (minusz 18 kg), par honapig megallt a sulyom, de mivel husegesen jartam minden aerobic orara, este meg nem ettem, igy par honap utan ismet lement ugy kb 7 kilo. Az utolso 4-5 kilo iden tavasszal ment le, amikoris meg egeszsegesebb eletmodba fogtam, sok mindent megvaltoztattam az etkezesben, mindenbol az egeszsegesebbet valasztom azota is. Osszeallitottam egy olyan etrendet, ami keves kaloriat tartalmaz, de annal tobb taperteket amire igazabol szuksegunk van, ugymond egy kiegyensulyozott taplalkozas. Hozom kesobb ezek receptjeit is. Azt azert tudni kell, hogy azelott is odafigyeltm, hogy mit teszek az asztalra. Megtanultam bizonyos eteleket maskepp, egeszsegesebb hozzavalokkal es modon elkesziteni, a gyerekek miatt is.
Ezuton ismet szeretnem megkoszonni a ferjemnek, amiert ilyen csodalatos ember, mert kitartott mellettem es akkor szeretett a legjobban, amikor a legjobban kellett. Az o onzetlen segitsegevel,- hogy vigyazott a gyerekekre, hogy biztatott, hogy szeretett es segitett mindenben,- sikerult, es persze az en kitartasommal es szorgalmammal.
Lassan 2 eve, hogy elbucsuztam folosleges kiloimtol...azota egyre jobban erzem magam, egyre buszkebb vagyok magamra amiert megcsinaltam, es egyre jobban orulok, hogy csinos feleseg es anyuka lehetek, az aerobic pedig elsodleges hobbimma es eletem reszeve valt.


En mindenkit arra buzditok: eredmenyes fogyas erdekeben fel kell hagyni az addigi eletmodunkkal, (ez nem olyan szigoru dolog, mint ahogy hangzik) es nemcsak a fogyas miatt, hanem sajat egeszsegunk es jovonk erdekeben oda kell figyelnunk magunkra. Mozogni meg kotelezo valamit, mert ezzel maradhatunk fiatalabbak, vidamabbak es sokkal de sokkal egeszsegesebbek.

2011 február 19-én: a mérleg kerek 50 kilót mutatott. Ezt a számot kb. 10 éve láttam utoljára, eddig az 52 volt a minimum. :)

Tanacsaim egeszseges taplalkozashoz, etrend kialakitashoz